Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stluczka - co wybrac w bezgotowkowym rozliczaniu

Featured Replies

Napisano

Witam,

Tesciowa miala stluczke grinser006.gif (winna druga strona) auto Fabia 2001r.

Troche z przodu oberwala - zderzak pewnie lampa i blotnik (auta jeszcze nie widzialem). Sprawca z warty - jutro przyjezdza rzeczoznawca.

Teraz na 99% pojdzie bezgotowkowo ale mam pytanie co lepiej wstawic do warsztatu przy ASO czy do zakladu raczej duzego i profesjonalnego - chodzi mi o to czy aso w takim aucie zrobi na oryginalnych czesciach a taki duzy zaklad juz nie (ma obowiazek czy mozemy jakos zadac tego??) ?

Napisano

zapytaj najpierw czy ten duzy zaklada zrobi ci bezplatnie wink.gif - ojciec jak pojechal do 'swojego' warsztatu zeby wyklepac auto z czyjegos OC w hestii to mu powiedzieli ze spoko, on zaplaci a jaki hestia odda to sie rozlicza... wink.gif

ostatecznie robil w ASO ktore nie mialo takich dylematow wink.gif

Napisano
  • Autor

na stronie tego duzego jest napisane:

Quote:

W trosce o czas i wygode nasza firma zajmie się likwidacją szkod przy absolutnie minimalnym zaangażowaniu Klienta, zapewnimy pomoc w aspektach prawnych przy formalnościach ubezpieczeniowych i odszkodowawczych, wykonujemy bezgotówkowe naprawy, udostępniamy bezpłatnie samochody zastępcze.

Wiec raczej tak

Napisano

Robota w ASO zawsze będzie lepiej widziana przy ew. odsprzedaży ok.gif Wszystko zależy od doświadczenia ASO i tego na jakich częściach docelowo ubezpieczyciel zleci naprawę. ASO może się wykłócać i będzie chciało robić na oryginałach, pan Miecio machnie ręką i pojedzie po używkę/zamiennik.

Napisano

Jak nie dostaniesz w ASO za free auta zastępczego to może ten drugi warsztat.

Tak czy inaczej, najpierw bym poczytał opinie o oby dwóch. ASO również może kiepsko wykonać naprawę.

Napisano

> na stronie tego duzego jest napisane:

> Quote:

> W trosce o czas i wygode nasza firma zajmie się likwidacją szkod przy absolutnie minimalnym

> zaangażowaniu Klienta, zapewnimy pomoc w aspektach prawnych przy formalnościach

> ubezpieczeniowych i odszkodowawczych, wykonujemy bezgotówkowe naprawy, udostępniamy bezpłatnie

> samochody zastępcze.

> Wiec raczej tak

<straszenie on> poczytaj o wroclawskiej firmie zojan wink.gif a potem jeszcze raz sie zastanow wink.gif <straszenie off>

a powaznie - jesli Skoda byla serwisowana w aso to bym sie nawet nie zastanawial, no chyba ze masz wieksze zaufanie do tamtego warsztatu

jesli chodzi o czesci oryginalne, to tutaj masz troche wyjasnione

Napisano
  • Autor

gadalem z tesciowa - chyba tylko zderzak poszedl. powiedzialem co i jak niech sama decyduje hehe.gif

dzieki za info

Napisano
  • Autor

Ok widzialem auto. Nie dostalo mocno ale....

1) zderzak jak sie podnosil podgial (wybrzuszyl blotnik)

2) troche maska sie przesunela.

3) glownie plastiki popekaly

Dzwonilem do tego "profi zakladu" i robi na oryginalach (tak zapewnial jeden z konsultantow) .. mowil zeby przyjechac z kalkulacja i samochodem i zobacza "co jeszcze trzeba zglosic"

Mam wycene:

Zastanawia mnie cena tych czesci czy nie jest jakos "po taniosci":

Czesci:

285323703-czesci.jpg

Dalsza wycena:

285323703-dalsze.jpg

calosc wycenili na okolo 1700zl z vat

zastanawia mnie czy skrot:

Blotnik pp 80 zl to koszt calego blotnika (do wymiany?) bo cos malo mi sie wydaje icon_rolleyes.gif

Fakt ze bezgotowkowo idzie tzn ze mam sie tym nie martwic (tzn ta wycena?)

post-58851-14352514110313_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Jeszcze mam pytanie:

Co w przypadku jak realnie wyjdzie drozej ...dajmy na to 4000zl (ten zaklad jest drogi - ma taka opinie wink.gif ) To co wtedy? nic nie place a zaklad wyciaga od TU pieniadze? czy moga mnie obciazyc i pozniej mowic zebym walczyl sam z TU?

w sobote jest plan pojechania nim do naprawy ..poki co nie ma czasu crazy.gif

Napisano

ceny tych części to nic innego jak zamienniki (to nie są ceny oryginałów), kalkulacja po optymalizacji

ponadto na tej drugiej stronie której skan zamieściłeś, na dole masz jeszcze podane info czy zastosowano amortyzację za części (potrącenia) i ile procent

oczywiście to potrącenie jest od cen zamienników, bo takie zostały użyta w tej kalkulacji

stawka za rbg na poziomie 50zł to wogóle pomyłka, bo nie ma warsztatu który naprawiałby z taką stawkę

Napisano

> Teraz na 99% pojdzie bezgotowkowo ale mam pytanie co lepiej wstawic do warsztatu przy ASO czy do

> zakladu raczej duzego i profesjonalnego - chodzi mi o to czy aso w takim aucie zrobi na

> oryginalnych czesciach a taki duzy zaklad juz nie (ma obowiazek czy mozemy jakos zadac tego??)

> ?

I w ASO i gdzie indziej wstawią ci chłam podrabiany

W szczególności jak będzie bezgotówkowo

Rób kosztorys - bierz kasę do ręki i naprawiaj sam

W sensie sam wybierz wsarsztat, sprawdz zamontowane częśći itp

Napisano

> Jak nie dostaniesz w ASO za free auta zastępczego to może ten drugi warsztat.

Ludzie, budźta się! zlosnik.gif

Auto zastępcze należy się każdemu (kto to dobrze uzasadni) od ubezpieczyciela - z OC sprawcy, jak psu kość! I to ubezpieczyciel ma obowiązek zorganizować Wam auto zastępcze, a nie ASO czy Pan Heniek.

Walczcie o swoje! palacz.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.