Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tłumik SC 1,1 MPI- jakiej firmy?

Featured Replies

Napisano

Co założyć, żeby wytrzymał parę lat bo ostatni rozlatuje się po 2 latach. Co było fabrycznie zakładane do SC w 2002 roku- Brodnica? Nie interesuje mnie żaden tuning.

Napisano

> Co założyć, żeby wytrzymał parę lat bo ostatni rozlatuje się po 2 latach. Co było fabrycznie

> zakładane do SC w 2002 roku- Brodnica? Nie interesuje mnie żaden tuning.

u mnie wszystkie tłumiki to ferroz... środek sie poddał po 5 latach ale końcowy wymieniony pół roku później ciągle w dobrej kondycji

Napisano

Nie trafisz za fiatem,ale brodnica jest jednym z najtandetniejszych.

Napisano
  • Autor

No co Ty? Ja myślałem, że Brodnica to dobra marka confused.gif . To jakiej firmy szukać?

Napisano

Sorki Kolego Polmostrów i Płóciennik taką tandetę robił.

Brodnica bynajmniej w Pandolocie do ok. 4 latach była ok.

Z serii to chyba Ferroz'a mogę polecić.

Napisano

> No co Ty? Ja myślałem, że Brodnica to dobra marka . To jakiej firmy szukać?

na pewno nie kupuj asmeta, kupilem dedykowanego do 900tki i chodzi glosniej niz seria stara

Napisano

> u mnie wszystkie tłumiki to ferroz...

U mnie dopiero 3 ferroz nie miał przedmuchów. Co z tego że sprzedawca bez słowa wymieniał na kolejny,jak tydzień w plecy sick.gif

Napisano
  • Autor

Co ciekawe, żadna z podanych firm nie ma w katalogu takiej rury, jak u mnie. U mnie jest to całość z plecionką i jest tylko tłumik końcowy.

Napisano

> Co ciekawe, żadna z podanych firm nie ma w katalogu takiej rury, jak u mnie. U mnie jest to całość

> z plecionką i jest tylko tłumik końcowy.

Co jeszcze bardziej ciekawe, nie spotkałem SC z plecionką razem z tylną częścią wydechu. Zawsze była ona zaraz przy katalizatorze.

Zawsze wyglądało to tak

1. kolektor-> dwururka-> rurka-> plecionka-> katalizator-> rura wydechowa 2 lub jedno tłumikową.(SPI)

2. kolektor z katalizatorem-> rurka-> plecionka->i rura wydechowa z jednym tłumikiem lub dwoma, bo zasadniczo pasowały.(MPI)

I do 899 też taki sam wydech wkładałem jak do 1,1

Napisano

> U mnie jest coś takiego.

To kup zwykły, a plecionkę wspawaj do rury za katalizatorem.

Albo i inaczej, wstaw plecionkę na złączkach skręcaną. a za nią daj normalny wydech, może nawet na 2 tłumikach.

Mi w 899 wydech wystarczał na jakieś 4 lata na LPG, ale ja sie dość dużo poruszałem autem. Ostatni zakładałem ponad półtora roku przed pozbyciem się SC, a jak się pozbywałem to był w idealnym stanie. A był to zwykły wydech wzięty ze sklepu, kosztował koło 120pln.

Napisano

Sorry za OT.

Ja kupiłem fabryczny z 125p za całe 28 zł shocked.gif i się okazało że z samym katalizatorem jest bardzo cicho!!

Jedynie dobrego spawacza trzeba.

Napisano

Trudno jest trafić, o ile w ogóle to możliwe markowy tłumik do seicento 1.1 MPI. Jak widzicie w katalogach 99% z nich ma tłumiki pod SPI czyli w kilku częściach. W MPI jest jeden tłumik na końcu, a od plecionki, która jest zaraz za kolektorem idzie sama rura.. Kupuj to co masz pod ręką dostępne. Byle nie za kilkadziesiąt złotych, za ok 140zł kupisz porządny towar.

Napisano
  • Autor

Dałem 200 zł z wymianą ( właściwie to żona dała ze zniżką za piękne oczy) i starczył na 2 lata.

Napisano

> Dałem 200 zł z wymianą ( właściwie to żona dała ze zniżką za piękne oczy) i starczył na 2 lata.

A ile kilometrów? i na noPB czy LPG ?

Bo to ma bardzo duże znaczenie.

Napisano

> Prawie 20 tys. km na LPG.

Przez dwa lata?

To malusieńko, nie dziw się że wydech Ci zjadło, jak on wiecznie mokry i zakwaszony.

Chyba że auto używane 2x w tygodniu na dojazd +50km w jedną stronę.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

W znanym mi sklepie, gdzie raczej mają sprawdzone części oferują mi Ferroz. To w końcu dobra firma, czy nie, bo widzę, że zdania są podzielone. Dają 2 lata gwarancji. Żeby było śmieszniej, to występują dwa takie same tłumiki o różnych długościach. Sprzedwca kazał mi najpierw zmierzyć. angryfire.gif Czym ja jeżdżę? smirk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.