Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przekladnia kierownicza - jaki koszt?

Featured Replies

Napisano

Witam,

kolejna usterka - puka przekladnia kierownicza - czy ktos sie orientuje ile kosztuje cos takiego? bo epr do ktorego mam dostep jakos nie ma podanej ceny tego elementu :/

i ew. ile nie_ASO moze zaspiewac za wymiane wink.gif

Napisano

czysty detal cos kolo 1000-1200zl chyba

trw widziane na allegro cos kolo 500zika

za wymiane moga wiasc 100-200zl zalezy od aso zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> czysty detal cos kolo 1000-1200zl chyba

yhmy, wlasnie obdzwonilem 'moje' aso - cos kolo 1300 wink.gif

> trw widziane na allegro cos kolo 500zika

warto sie w to pchac?

> za wymiane moga wiasc 100-200zl zalezy od aso

yhmy, w ASO powiedzieli ze jeszcze srubki, oslonki, gumy itp trzeba doliczyc

Napisano

> yhmy, wlasnie obdzwonilem 'moje' aso - cos kolo 1300

nie chce mi sie sprawdzac dokladnie ceny

> warto sie w to pchac?

trw robi dla ricambi wiec biorac z aso i tak trw bedziesz mial logowana przekladnie

> yhmy, w ASO powiedzieli ze jeszcze srubki, oslonki, gumy itp trzeba doliczyc

jakie niby oslonki? przecie manszety masz na nowej przekladni, chyba ze te szity co na walek ida maja na mysli

Napisano
  • Autor

> nie chce mi sie sprawdzac dokladnie ceny

smile.gif spoko, dzieki i za to wink.gif

> trw robi dla ricambi wiec biorac z aso i tak trw bedziesz mial logowana przekladnie

smile.gif

> jakie niby oslonki? przecie manszety masz na nowej przekladni, chyba ze te szity co na walek ida

> maja na mysli

nie mam pojecia wink.gif dostalem cene calkowita i caloksztalt z wymiana wychodzi jakies 2kpln wink.gif

no nic, bez sprawnej przekladni jezdzic bezpiecznie sie nie da, wiec dokladniej bedzie zbadac temat w ASO jak i poza ASO smile.gif

dzieki za szybka odpowiedz wink.gif

Napisano

jaki masz przebieg?

Napisano
  • Autor

> jaki masz przebieg?

60kkm, ale pukalo od ~25kkm, tylko nikt wtedy nie byl w stanie zlokalizowac zrodla

Napisano

> Witam,

> kolejna usterka - puka przekladnia kierownicza - czy ktos sie orientuje ile kosztuje cos takiego?

> bo epr do ktorego mam dostep jakos nie ma podanej ceny tego elementu :/

> i ew. ile nie_ASO moze zaspiewac za wymiane

A jakie objawy wskazują że to przekładnia.

tzn jak zaczynało się to 25kkm temu i jak jest teraz słyszalne ,wyczuwalne ?

Napisano
  • Autor

> A jakie objawy wskazują że to przekładnia.

> tzn jak zaczynało się to 25kkm temu i jak jest teraz słyszalne ,wyczuwalne ?

krotkie szybkie ruchy kierownica powoduja lekkie pukanie, do tego przy jezdzie w prawo czuc i slychac lekkie pukanie jakby cos sie poluzowalo. Podejrzewalismy zawieszenie, ale kilka iteracji szarpakow, testow na podnosniku nic nie wykazalo. Bylo podejrzenie ze gorne mocowanie amortyzatora prawego (a w szczegolnosci lozysko) ale nie udalo sie potwierdzic.

Przy 25kkm slyszalem i czulem tylko ja, potem pukanie zaczelo sie nasilac, glownie na prawych niezbyt szybkich lukach, i zaczela rowniez zona to zauwazac, ale w ASO nic nie potrafili wymyslec. Dopiero teraz jak zrobilem przeglad na 60kkm to mistrz w koncu uslyszal i udalo sie znalezc prawdopodobna przyczyne.

Napisano

Dopiero teraz jak zrobilem przeglad na 60kkm to mistrz w koncu uslyszal i udalo sie

> znalezc prawdopodobna przyczyne.

Brat w Astrze III tez miał takie pukania, diagnoza - przekładnia kirownicza.

Okazało się, że to łącznik stabilizatora. Nie twierdze, że tak u Ciebie, ale..

Napisano

> Dopiero teraz jak zrobilem przeglad na 60kkm to mistrz w koncu uslyszal i udalo sie

> Brat w Astrze III tez miał takie pukania, diagnoza - przekładnia kirownicza.

> Okazało się, że to łącznik stabilizatora. Nie twierdze, że tak u Ciebie, ale..

powiem więcej- ojciec w Pandzie też tak miał i fachowce z ASO twierdzili, ze to przekładnia... o mało nie wymienił, dopiero na kolejnym przeglądzie bardziej kumaty fachowiec wymienił łącznik...i cisza zlosnik.gif

w stilo na muldach tez mi pukało i twierdzili, że to może być łożysko amo czy inne rzeczy, dopiero na następnym przeglądzie bardziej kumaty fachowiec wymienił łącznik...i cisza zlosnik.gif

może lepiej zainwestować parę PLN na początek w łączniki?

Napisano
  • Autor

> powiem więcej- ojciec w Pandzie też tak miał i fachowce z ASO twierdzili, ze to przekładnia... o

> mało nie wymienił, dopiero na kolejnym przeglądzie bardziej kumaty fachowiec wymienił

> łącznik...i cisza

> w stilo na muldach tez mi pukało i twierdzili, że to może być łożysko amo czy inne rzeczy, dopiero

> na następnym przeglądzie bardziej kumaty fachowiec wymienił łącznik...i cisza

> może lepiej zainwestować parę PLN na początek w łączniki?

nie wiem, nie znam sie na tym... a co to wogole jest ten lacznik? jakis numer czesci mozecie podac?

edyta: chodzi moze o 51801136 - KORBOWODZIK ?

Napisano
  • Autor

> Np takie coś allegro

czyli to co tez znalazlem...

mozna to jakos w domowych warunkach obejrzec? zweryfikowac? czy tylko wymiana prawde powie?

Napisano

> czyli to co tez znalazlem...

> mozna to jakos w domowych warunkach obejrzec? zweryfikowac? czy tylko wymiana prawde powie?

fachowiec na szarpakach znajdzie, ale nie zawsze, powinien mieć luzy, ewentualnie wymontować i sprawdzić (2 śruby)

Napisano
  • Autor

> fachowiec na szarpakach znajdzie, ale nie zawsze, powinien mieć luzy, ewentualnie wymontować i

> sprawdzić (2 śruby)

bylem u (podobno) najlepszych fachmanow od zawieszenia w wrc (bo w ASO nic nie potrafili znalezc), pociagneli mnie na pare pln'ow i jedyne co wymyslili to mocowanie gorne amortyzatora.

ASO stwierdzilo luz na przekladni kierowniczej od strony slimaka (cokolwiek to znaczy) i zaproponowali wystapienie o gest handlowy - narazie czekamy na odpowiedz z FAP.

Napisano

A czy masz może też dodatkowo myszkowanie na drodze(bez kolein)

tzn że jak byś kiery nie ustawił to auto samo delikatnie zmienia kierunki jazdy(prawo lewo) i musisz robić non stop mikro korekty kierą ?

Napisano
  • Autor

> A czy masz może też dodatkowo myszkowanie na drodze(bez kolein)

> tzn że jak byś kiery nie ustawił to auto samo delikatnie zmienia kierunki jazdy(prawo lewo) i

> musisz robić non stop mikro korekty kierą ?

dawno nie jezdzilem takimi drogami wink.gif ale mam wrazenie ze tak - ciagle lekkie korekty kierownica. Z tym ze zwalalem raczej to na szerokosc opony (225) i stan drog.

Napisano

> dawno nie jezdzilem takimi drogami ale mam wrazenie ze tak - ciagle lekkie korekty kierownica. Z

> tym ze zwalalem raczej to na szerokosc opony (225) i stan drog.

cholera to ja mam podobnie !!! a wcześniej wymieniali mi poduszki mcpersona.

teraz na postoju z odblokowana kierą, właśnie przy szybkich ruchach mam stuki ale w czasie jazdy już rzadziej ale są,a w czasie jazdy non stop koryguję tor jazdy auta.I też tłumaczyłem sobie że to przez opony 205 i nierówności drogi.

jako ciekawostkę dodam że jak ten drążek kierowniczy idący po dechą do magla ,przytrzymam butem bądź ręką to stukanie jakby zanika.

Napisano
  • Autor

> cholera to ja mam podobnie !!! a wcześniej wymieniali mi poduszki mcpersona.

czyli rozumiem ze nie pomoglo...

> teraz na postoju z odblokowana kierą, właśnie przy szybkich ruchach mam stuki ale w czasie jazdy

> już rzadziej ale są,a w czasie jazdy non stop koryguję tor jazdy auta.I też tłumaczyłem sobie

> że to przez opony 205 i nierówności drogi.

a stuka ci przy jezdzie w luku po wertepach? (wystarczy mniej rowny asfalt, niekoniecznie wielkie dziury)

Napisano

> czyli rozumiem ze nie pomoglo...

> a stuka ci przy jezdzie w luku po wertepach? (wystarczy mniej rowny asfalt, niekoniecznie wielkie

> dziury)

no właśnie w czasie jazdy mam tylko takie wyczuwalne na kierownicy i to też nie zawsze jakby przeskakiwanie i w obie strony

Napisano

> no właśnie w czasie jazdy mam tylko takie wyczuwalne na kierownicy i to też nie zawsze jakby

> przeskakiwanie i w obie strony

tak jakby coś np o jeden ząbek przeskoczyło,odkręcasz kierę i ponownie taki wyczuwalny przeskok.

Napisano
  • Autor

> tak jakby coś np o jeden ząbek przeskoczyło,odkręcasz kierę i ponownie taki wyczuwalny przeskok.

a to nie, u mnie raczej 'stukniecia' i wrazenie jakby cos bylo luzne i pukalo (odglos i odczucie na kole kierownicy)

Napisano

> a to nie, u mnie raczej 'stukniecia' i wrazenie jakby cos bylo luzne i pukalo (odglos i odczucie na

> kole kierownicy)

może ja mam jakąś początkową fazę tego co Ty masz.

Albo inny rodzaj usterki tego samego elementu.

Napisano

> jako ciekawostkę dodam że jak ten drążek kierowniczy idący po dechą do magla ,przytrzymam butem

> bądź ręką to stukanie jakby zanika.

Tak sobie czytam czasem o NB z zamiarem zakupu i jak zobaczyłem twoj post to ręce mi sie załamały, specjalnie zerknąłem na allegro jak w NB wygląda wałek kolumny kierowniczej

jakiś tekst , to samo badziewie co w stilo, a można było to poprawić-fiat sie chyba nigdy nie nauczy! luzu zwykle dostaje to połączenie(rura kwadratowa w rure kwadratową) i to pewnie ono jest przyczyną, czasem tez krzyżak pada. Złap je ręką i pomachaj kierą czy nie czujesz luzu, dodatkowe objawy przy zwiększonym luzie w stilo to było mocne ciągnięcie kierą na pochyłej drodze. Materiał jest miękki i sie rozgina, pewnie kręciłes kirą na postoju i masz szerokie koła, wtdy działają jeszcze wieksze siły.

Napisano

Jestem dziś po wizycie w ASO połczyńska i poduszka prawa do wymiany(muszą ściągnąć) i drążek kierowniczy ten po dechą idący do magla też do wymiany.

Czekam na tel kiedy mam być.

poduszka prawa padła po ok 4k od wymiany

Napisano

drążek

> kierowniczy ten po dechą idący do magla też do wymiany.

czyli tak jak myślałem, kiedyś ten drążek kolumny był w całości ze wspomaganiem! teraz już można kupić oddzielnie a można tez go po prostu zacisnąć na prasce i też bedzie dobrze

Napisano

> drążek

> czyli tak jak myślałem, kiedyś ten drążek kolumny był w całości ze wspomaganiem! teraz już można

> kupić oddzielnie a można tez go po prostu zacisnąć na prasce i też bedzie dobrze

myślałem żeby to pospawać. ale to dopiero jak popsuje się po gwarancji.

Napisano

> drążek

> czyli tak jak myślałem, kiedyś ten drążek kolumny był w całości ze wspomaganiem! teraz już można

> kupić oddzielnie a można tez go po prostu zacisnąć na prasce i też bedzie dobrze

czyli nie jest to samo badziewie co w stilo smile.gif ?

Napisano

> czyli nie jest to samo badziewie co w stilo ?

W grande była nawet akcja przywoławcza ,na ten element i coś tam niby dokręcali ,a jak nie pomagało to wymieniali.

Mi dziś gość też przykręcił ,ale po tej operacji dalej stuka i dał na wymianę.

Napisano

> czyli nie jest to samo badziewie co w stilo ?

Chodziło mi tylko o sposób wykonania tego drążka, a wystrczyło użyć lepszego materiału lub po prostu grubszego...

do stilo też już ponoć sprzedają jako osobną cześć, bo technologicznie są to odrębne elementy.

Napisano

> myślałem żeby to pospawać. ale to dopiero jak popsuje się po gwarancji.

u mnie w Grande też coś puka chyba w maglownicy... tylko jaki jest objaw- u mnie stuka przy nierównościach ale przy skrętach kierownicą nigdy... czy to jest to o czym piszecie?

Napisano
  • Autor

> Witam,

> kolejna usterka - puka przekladnia kierownicza - czy ktos sie orientuje ile kosztuje cos takiego?

> bo epr do ktorego mam dostep jakos nie ma podanej ceny tego elementu :/

> i ew. ile nie_ASO moze zaspiewac za wymiane

koszt elementow niezbednych (wg ASO) przy wymianie przekladni kierowniczej wyszedl ~1923.1 brutto (sama przekladnia - 1310pln), robocizna 216pln

czyli abstrakcja zupelna wink.gif

w nieASO wymiana ~200pln,

przekladnia w sklepie ~1200pln, na allegro nie znalalem nowej, a regenrowana ~450pln jak oddam uszkodzona.

czyli:

- ASO ~2150pln

- nieASO i nowa przekladnia - ~1500 plus pewnie dodatkowe pierdulki ktore wyjda przy przekladaniu, uszczelki np. do wydechu, bo trzeba rozpiac, podkladki, nakretki itp...

- nieASO i regenerowana ~700pln ale dokladnie to nikt dokladnie nie powie, bo to zalezy, ale sam mechanik nie wiedzial od czego wink.gif

wybralem bramke numer .... 1.... czyli ASO

nie, nie zglupialem do reszty... pogadalem z kierownikiem i ASO wystapilo o gest handlowy do FAP - w odpowiedzi dostalem informacje ze robocizna gratis a czesci -60%. Czyli do zaplaty ~780pln wink.gif

jednym slowem, mam znowu auto igla sztuka, nic nie trzeszczy, nic nie puka wink.gif

a swoja droga to zwrocilo mi sie wlasnie 'przeplacanie' za przeglady w ASO smile.gif

Napisano

Ja też dziś robiłem akcję ASO i wymienili lewą poduszkę mcphersona i drążek kolumny kierowniczej.

Auto jak nowe w sensie prowadzenia,w końcu nie ma stukania przy kręceniu kierą i ciągłego mikro kontrowania w czasie jazdy

na szczęście jeszcze koszt zerowy.

Napisano

> wymienili lewą poduszkę mcphersona (...)

>w końcu nie ma stukania przy kręceniu kierą (...)

Obawiam się że akurat w tym konkretnym temacie Twoja radość potrwa co najwyżej do pierwszych chłodnych dni zlosnik.gif

Napisano

> krotkie szybkie ruchy kierownica powoduja lekkie pukanie, do tego przy jezdzie w prawo czuc i

> slychac lekkie pukanie jakby cos sie poluzowalo.

De ja vu z mojego uno zlosnik.gif

Przy przebiegu ok. 150kkm podobna diagnoza. Wymienili przekladnię za ok. 600zł i pukanie pozostało do sprzedaży uno... czyli do ok. 220kkm. Przyczyny nie zlokalizowano niewiem.gif

W moim bravo na przykład puka przy kreceniu kierownicą, ale tylko od jesieni do wiosny zlosnik.gif. Podejrzewają łożyska amortyzatorów, ale życie mnie nauczyło, że dopóki coś nie jest pewne, to się tego nie wymienia wink.gif

Napisano
  • Autor

> De ja vu z mojego uno

> Przy przebiegu ok. 150kkm podobna diagnoza. Wymienili przekladnię za ok. 600zł i pukanie pozostało

> do sprzedaży uno... czyli do ok. 220kkm. Przyczyny nie zlokalizowano

> W moim bravo na przykład puka przy kreceniu kierownicą, ale tylko od jesieni do wiosny .

> Podejrzewają łożyska amortyzatorów, ale życie mnie nauczyło, że dopóki coś nie jest pewne, to

> się tego nie wymienia

ale u mnie juz nie puka yay.gif270635636-JUMP2.gif

• 9 miesięcy później...
Napisano

Pytanie do TJaszo, Rozumiem ze pojechales do ASO i oni to w koncu potrafili na 100% zdiagnozowac? Czy rozbierali auto w sensie po diagnozie zostaje sie z rozbebeszonym autem na placu w ASO i sie czeka na rozwój sytuacji (gest handlowy FAP itp...)?

Ile czasu trwaly formalnosci + sprowadzenie czesci zanim panowie z ASO zaczeli dzialac?

Napisano
  • Autor

> Pytanie do TJaszo, Rozumiem ze pojechales do ASO i oni to w koncu potrafili na 100% zdiagnozowac?

> Czy rozbierali auto w sensie po diagnozie zostaje sie z rozbebeszonym autem na placu w ASO i

> sie czeka na rozwój sytuacji (gest handlowy FAP itp...)?

> Ile czasu trwaly formalnosci + sprowadzenie czesci zanim panowie z ASO zaczeli dzialac?

pojechalem na przeglad 60kkm, pomolestowalem troche mistrza ze nadal puka (zglaszalem wczesniej, jeszcze w czasie gwarancji). Po przegladzie dostalem info ze to przekladnia i pytanie jaka decyzja. Auto bylo zlozone i normalnie je odebralem, a w tym czasie ASO zalatwialo papierki do FAP (xero ksiazki GW, wydruki z systemu, itp), po kilku dniach (nie pamietam dokladnie, ale raczej 2 niz 9 wink.gif ) dostalem telefon z pytaniem czy sie zgadzam na wymiane z partycypacja FAP. Podali mi orientacyjny koszt - zgodzilem sie i za 2dni kolumna byl juz do zamontowania. Przed praca zawiozlem auto do ASO a po pracy odebralem gotowe.

Napisano

> pojechalem na przeglad 60kkm, pomolestowalem troche mistrza ..

Dzięki, powiedz jeszcze jak długo (czasowo) miałeś to po gwarancji?

Napisano
  • Autor

> Dzięki, powiedz jeszcze jak długo (czasowo) miałeś to po gwarancji?

koniec GW to grudzien 2010 (byla 3letnia), ale bylo wczesniej zglaszane (przy przegladzie na 30kkm napewno, a potem jeszcze z raz, a tuz po GW kazalem sprawdzic zbieznosc (na swoj koszt), bo mialem wrazenie ze troszke go sciaga na prawo), no i co 15kkm wizyta w (w tym samym) ASO na wymiane oleju wink.gif a co 30kkm na przeglad.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.