Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alfa 146 2.0 16V TS 150KM

Featured Replies

Napisano

Witam. Mam okazje z nieduże pieniądze kupić taki wynalazek grinser006.gif Może jest ktoś na kąciku co posiada taki silnik i może się coś więcej wypowiedzieć. Auto jest z 1997 roku i ma najechane ok. 220 kkm, posiada instalację gazową I lub II gen. Auto miałoby być dla mulher.gif żeby trochę poduczyła się jeździć. Za wszystkie opinie dziękuje skromny.gif

Napisano

> Witam. Mam okazje z nieduże pieniądze kupić taki wynalazek Może jest ktoś na kąciku co posiada

> taki silnik i może się coś więcej wypowiedzieć. Auto jest z 1997 roku i ma najechane ok. 220

> kkm, posiada instalację gazową I lub II gen. Auto miałoby być dla żeby trochę poduczyła się

> jeździć. Za wszystkie opinie dziękuje

niekochasz zone?

I/II gen + kobieta i do tego w TS? wybuchowa mieszanka

Napisano
  • Autor

> I/II gen + kobieta i do tego w TS? wybuchowa mieszanka

Mówisz, że będzie tak źle grinser006.gif

Ogólnie chodzi mi o opinie na temat auta i tego silnika, co do gazu to zawsze można zdemontować, zmienić na sekwencję lub nic nie robić i jeździć tylko na benzynie.

Napisano

> Mówisz, że będzie tak źle

> Ogólnie chodzi mi o opinie na temat auta i tego silnika, co do gazu to zawsze można zdemontować,

> zmienić na sekwencję lub nic nie robić i jeździć tylko na benzynie.

tylko problem polega na tym, że I/II gen. można zakatować silnik, szczególnie tak wymagający jak TS.

Jak ktoś chciał na siłę oszczędzać, albo gazownik był do kitu to są wielkie szanse, że silnik dostał mocno w dupę.

Dodaj do tego tą 'okazję' i powinna Ci się zapalić czerwona lampka, jak nie masz sporej wiedzy o tym aucie i nie potrafisz sam go zdiagnozować to daruj sobie problemów.

Napisano
  • Autor

Auto sprzedaje mój kolega, które wcześniej ze Szwajcarii sprowadziła moja sąsiadka grinser006.gif także odkąd przyjechał do Polski znam jego historię. Na gazie przelatał ok. 40 kkm. Teraz stoi od 10 miesięcy w ogóle nie ruszany, nawet nie odpalany. Rozrząd ma ok. 50kmm także niebawem do wymiany, wariator podobno ok, tarcze i klocki były zmieniane. Kolega już nie może na niego patrzeć jak stoi na parkingu i chce go "oddać" za cenę niskiej klasy roweru grinser006.gif Tak sobie myślę, że nawet jak po jakimś czasie będzie się sypał to można opchnąć alufelgi i coś z silnika i już auto się zwraca. Możliwe, że źle myślę, ale wtedy chcę żebyście wyprowadzili mnie z błędu skromny.gif

Napisano

to zmienia postać rzeczy trochę, ale nadal nie jest to auto typu wsiądź i jedź, ba może się okazać droższe niż zakup jeżdżącego egzemplarza.

Jak przez te 10mcy nawet nie był odpalany to prawdopodobnie film olejowy zszedł z gładzi i mogą być wżery, pierwsza sprawa endoskopem trzeba zerknąć do cylindrów.

Potem kpl napęd rozrządu - pasek, wszystkie rolki, napinacz, pompa cieczy, wariator i to do wymiany nie 'niebawem' tylko wręcz zaraz po stwierdzeniu, że pali a osobiście nowy pasek założyłbym jeszcze przed odpalaniem.

Hamulce też do wymiany, mimo że nowe... prawdopodobnie posypią się gumy zawiasu.

Możesz odnieść wrażenie, że dramatyzuję, ale to są początkowe rzeczy do zrobienia i to wcale nie musi być wszystko.

Podstawowe pytanie dlaczego auto przestało jeździć?

Napisano
  • Autor

Do tego co napisałeś dodam jeszcze akumulator, przegląd i ewentualnie ubezpieczenie w styczniu. Zdaję sobie sprawę, że trochę trzeba będzie wsadzić w auto, ale korci mnie te 150 KM i zakup dla mulher.gif jest tylko pretekstem cool.gif

> Podstawowe pytanie dlaczego auto przestało jeździć?

Nie przestało jeździć, do samego końca było użytkowane, tylko kolega w pewnym momencie nie miał potrzeby jeździć. Mieszka w centrum niedużego miasta, nie ma rodziny a do pracy jeździł autobusem. Wcześniej miał dziewczynę poza miastem i tylko do niej jeździł.

Napisano

> Do tego co napisałeś dodam jeszcze akumulator, przegląd i ewentualnie ubezpieczenie w styczniu.

> Zdaję sobie sprawę, że trochę trzeba będzie wsadzić w auto, ale korci mnie te 150 KM i zakup dla jest tylko pretekstem

I wszystko jasne zlosnik.gif

> Nie przestało jeździć, do samego końca było użytkowane, tylko kolega w pewnym momencie nie miał

> potrzeby jeździć. Mieszka w centrum niedużego miasta, nie ma rodziny a do pracy jeździł

> autobusem. Wcześniej miał dziewczynę poza miastem i tylko do niej jeździł.

Szkoda tylko, że od czasu do czasu jej nie odpalił i nie przejechał się trochę wink.gif

Napisano

> Witam. Mam okazje z nieduże pieniądze kupić taki wynalazek Może jest ktoś na kąciku co posiada

> taki silnik i może się coś więcej wypowiedzieć. Auto jest z 1997 roku i ma najechane ok. 220

> kkm, posiada instalację gazową I lub II gen. Auto miałoby być dla żeby trochę poduczyła się

> jeździć. Za wszystkie opinie dziękuje

Miałem 2.0 TS w 147, zaś w 146 jedynie 1.6 TS.

Zazdroszę Ci że masz taki problem - 146 2.0 TS była najlepiej wyposażonym modelem 146, bardzo nielicznie reprezentowanym na naszym podwórku.

Co do wrażeń - już 1.6 TS zachowywał się naprawdę przyjemnie. 2.0 TS najczęściej spotykany był w 145. Jeździłem dwoma takimi egzemplarzami - zapewne są zdecydowanie szybsze kompatkty z tego okresu, ale 150 KM przy ok 1250 kg rodzi sobie zupełnie dobrze. Tym bardziej przy 7.200 obr./min. Silnik ma swoje wady, bywały problemy z wałem, czasami zawodził układ samarowania, wszechobecna korozja, zawieszenie na polskich drogach wytrzymywało 25-30 kkm, słaba jakość montażu (miałem nowy egz. salonowy) - zawsze coś skrzypiało w kabinie.

Ale i tak bym w ciemno kupował, pod warunkiem że ma zdrowe podwozie i gaz II gez nie zniszczył silnika. Z tego co wiem, TS z '97 powinien mieć jeszcze metalowy kol. ssący, oraz przepływomierz 4-ro pinowy, który kosztuje sztabkę złota smile.gif Z założenia do wymiany przy II-giej generacji gazu.

Napisano
  • Autor

Dziękuję za opinię. Dodam trochę więcej szczegółów. Auto jest jednak z 1996 roku. Ma najechane 222 kkm i w Polsce na pewno nie był cofany. Dzisiaj podjechałem ze sprawnym akumulatorem żeby go odpalić i zaskoczył za pierwszym razem po 3 sekundach. Posiada instalację II generacji z komputerem autronic al 700. Z wyposażenia ma el. szyby, lusterka i szyberdach (wszystko sprawne) oryginalne alufelgi z letnimi oponami oraz zimówki na stalówkach. Klocki i tarcze (przód i tył) były wymieniane rok przed postojem. Tarcze dosyć mocno skorodowane, ale może dałoby radę przetoczyć, klocki prawie jak nowe. Z minusów to maska do lakierowania, lewy próg do delikatnej poprawki, lewy przedni zderzak ktoś jakby kluczem przerysował. Poza tym prawa przednia klamka nie działa oraz nie da się otworzyć drzwi z kluczyka od kierowcy. Auto otwiera się tylko z pilota. Dodatkowo do auta dostaje radio z cd. Cena jak dla mnie to 1000 zł. Brać czy nie? skromny.gif

Napisano

Za 1000 to nawet dobrego roweru nie kupisz grinser006.gif Bierz ją devil.gif

Napisano

Cena jak dla mnie to 1000 zł. Brać

> czy nie?

Za 1000 to wezmę ja zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Auto kupione. Dzisiaj lub jutro prowadzę ją do mechanika, żeby sobie po mału dłubał. Jak jeździ jeszcze nie wiem bo nie jeździłem, ale mam nadzieję że będzie ok smile.gif

edit. może posiada ktoś instrukcję do 146 w wersji elektronicznej lub ma do sprzedania w formie papierowej skromny.gif

edit 2. wypełniłem formularz na stronie alfy i oddzwonili do mnie, że prześlą mi instrukcję obsługi za free, także jakby ktoś potrzebował to niech do nich pisze cool.gif

Napisano

2 dni temu chlopaki oddali 146 1.6 ts u nas na zlom

auto cale, nie obite, silnik pracuje bdb , klima elektryka itd

dostali 5-6 papierow i pojechali

mowili ze inne auto kupione a tego nikt niechcial brac wiec zlom

taka dygresja smile.gif

Napisano

> mowili ze inne auto kupione a tego nikt niechcial brac wiec zlom

> taka dygresja

teraz idź zobacz podłogę , i już pewnie wiesz dlaczego , nie wspominając o tym kiblu pod maską

Napisano

> teraz idź zobacz podłogę , i już pewnie wiesz dlaczego , nie wspominając o tym kiblu pod maską

U mnie potrafią się trafić takie do naprawy i też zostają w podobnym celu.

Napisano

> teraz idź zobacz podłogę , i już pewnie wiesz dlaczego , nie wspominając o tym kiblu pod maską

no ale kto widzial to auto ty czy ja ?

z reszta to nie pierwsze takie auto ktoremu nic nie jest ale nikt niechcial kupic wiec trafilo do nas

Napisano
  • Autor

> No to teraz zapraszam kolegę na alfaholicy.org

Już się zarejestrowałem, bo czuję że może mi się bardzo przydać grinser006.gif

Napisano

> Już się zarejestrowałem, bo czuję że może mi się bardzo przydać

W razie czego to też tam jestem pod tym samym nickiem wink.gif Zawsze chętnie służę pomocą smile.gif Pozdro smile.gif

P.S. Mam ten sam silniczek tylko w nowszej "obudowie" - Alfa 156, silniczek cudo zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.