Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Punto II 1.9jtd sprężyny ?! + zaczęło nagle kopcić ?!

Featured Replies

Napisano

Auto - Punto 1.9 JTD 59kW 04.2001

lubi nam płatać figle....

1.

przyjechało z Niemiec na jakimś "glebionym" zawiasie i ze względu na obijanie misy i już 3-krotne jej spawanie.... postanowiliśmy wymienić sprężyny na "normalne"

kupiliśmy te - http://allegro.pl/sprezyna-kayaba-fiat-punto-1-9-d-jtd-ds-rg1368-i1808325260.html

wszystkie dane się zgadzają jednak... po wizycie w warsztacie okazało się że sprężyny kompletnie nie pasują do tego auta :/

mechanik sprawdził jeszcze w swoich katalogach i niby to co jest na opakowaniu zgadza się z katalogiem ale nie ma żadnych szans, żeby na nich jeździć.

teraz pytania :

- czy mamy szansę odzyskać $$ od sprzedawcy skoro sprężyny nie pasują i są niby odpowiednie ale były już zakładane na auto (są otarcia od ściągaczy)

- jakie sprężyny kupić skoro dedykowane nie pasują crazy.gif , chcemy koniecznie podnieść auto do góry bo Trójmiejskie drogi to horror dla obecnej gleby :/

2.

dziś po wlaniu paliwa (statoil) pojechało na wymianę sprężyn (patrz pkt. 1) i jakie było moje zdziwienie jak po wizycie przy pierwszym przyśpieszeniu nagle z rury wyleciała czarna chmura...

paliwo do dupy czy znowu do warsztatu :/

Napisano

Amory seria? W jaki sposób spring nie pasuje?

W Dojczlandii sprawdzałeś czy kopci? Bo tam z reguły każdy dyszel kopci przy pierwszym odpaleniu i lekkiej przygazówce?

Zobacz filtr powietrza? Na niebiesko kopci czy na ciemno?

Kasy raczej moim zdaniem nie odzyskasz niestety.

Napisano
  • Autor

> Amory seria? seria

W jaki sposób spring nie pasuje? - zamontować się da ale jak osiądzie to sprężyny mega obcierają o budę mają ok. 3cm średnicy za dużo crazy.gif

> W Dojczlandii sprawdzałeś czy kopci? -

jeździ tu 2 lata i takiego dymu nie było do ostatniego tankowania

> Zobacz filtr powietrza? - jak da się dojść to spr ok.gif

Na niebiesko kopci czy na ciemno? - czerń

> Kasy raczej moim zdaniem nie odzyskasz niestety. crazy.gif

Napisano
  • Autor

kopcenie wróciło do normy

tylko dalej problem ze sprężynami pozostaje crazy.gif

Napisano

> kopcenie wróciło do normy

> tylko dalej problem ze sprężynami pozostaje

trzeba było te sprężyny sprawdzić zanim je założyłem po kodzie produktu na stronie producenta, teraz nie ma szans na zwrot, a nawet gdyby były nieruszone sprzedawca nie musi przyjąć zwrotu jeśli wydał prawidłowy towar.

Napisano
  • Autor

> trzeba było te sprężyny sprawdzić zanim je założyłem po kodzie produktu na stronie producenta,

> teraz nie ma szans na zwrot, a nawet gdyby były nieruszone sprzedawca nie musi przyjąć zwrotu

> jeśli wydał prawidłowy towar.

były sprawdzone po kodzie. wszystko się zgadza.... ale nie pasują crazy.gif

Napisano

> były sprawdzone po kodzie. wszystko się zgadza.... ale nie pasują

hmm a nie ma jakiś uszkodzeń przy kielichu? Może jakaś deformacja punto ma bardzo słabą budę może ktoś tłukł po dziurach na tej glebie i się podeformowało i dlatego teraz sprężyna wydaje się nie pasować z powodu odkształceń? Wrzuć zdjęcie sprężyny a ja porównam z tą którą mam w domu bo mi się chyba jeszcze jedna została.

Napisano
  • Autor

> hmm a nie ma jakiś uszkodzeń przy kielichu? Może jakaś deformacja punto ma bardzo słabą budę może

> ktoś tłukł po dziurach na tej glebie i się podeformowało i dlatego teraz sprężyna wydaje się

> nie pasować z powodu odkształceń?

myślę że mechanik by to stwierdził . obie sprężyny nie pasują w ten sam sposób - po założeniu średnica jest o ok. 3 cm za duża i walą o budę crazy.gif

chyba zajadę do aso i spytam co tu kurde jest nie tak crazy.gif

Napisano

> średnica jest o ok. 3 cm za duża i walą o budę

niższe sprężyny mogą mieć mniejszą średnicę, może też mają inny talerzyk i dlatego tak jest? Nie widząc tego ciężko coś stwierdzić. Niestety prawdopodobne jest to, że kielichy mogły się trochę zejść do siebie, zmienił się kąt i ociera. Miałem kiedyś taki przypadek w golfie III pomógł blacharz i rozpierak mam nadzieje jednak, że w twoim przypadku nie będzie to konieczne.

Napisano

Witam.

Może zabrzmi to trochę irracjonalnie, ale według "Epera", VIN, wyposażenie, wersja silnikowa się zgadza ?

Napisano

> Witam.

> Może zabrzmi to trochę irracjonalnie, ale według "Epera", VIN, wyposażenie, wersja silnikowa się

> zgadza ?

buda każdej wersji ma identyczne mocowanie kolumn resorujących więc nie wiem czy to ma jakieś znacznie.

Napisano

> buda każdej wersji ma identyczne mocowanie kolumn resorujących więc nie wiem czy to ma jakieś

> znacznie.

Górne mocowania amortyzatorów są różnej konstrukcji.

Napisano

> Górne mocowania amortyzatorów są różnej konstrukcji.

hmm, sprężyny to wiedziałem, że są różne ale, że łożyska górne, jak kupowałem nowe to nikt nie pytał mnie do jakiej wersji silnikowej widocznie trafiłem na prawidłowe fartem.

Napisano

W Intercarsie powiedziano mi, że są różne, jak chciałem podmienić u siebie, wychodząc z założenia, że do JTD powinny być wytrzymalsze z racji wagi jednostki napędowej.

Napisano

> W Intercarsie powiedziano mi, że są różne, jak chciałem podmienić u siebie, wychodząc z założenia,

> że do JTD powinny być wytrzymalsze z racji wagi jednostki napędowej.

bardziej wytrzymałe to są sprężyny, bo jak omyłkowo założyłem od 1.2 to usiadł za mocno i się bujał w czasie jazdy dosyć intensywnie, po założeniu innych (femforder nigdy nie zapamiętam nazwy tej firmy) wszystko wróciło do normy.

Napisano

Nie wprowadzaj w błąd.Lemforder nie produkuje sprężyn.Jeśli juz to Lejsfors. ok.gif

Napisano

> Nie wprowadzaj w błąd.Lemforder nie produkuje sprężyn.Jeśli juz to Lejsfors.

toteż pisałem, że chyba nigdy nie nauczę się tej nazwy, masz rację lejsfors

Napisano

> Nie wprowadzaj w błąd.Lemforder nie produkuje sprężyn.Jeśli juz to Lejsfors.

Jeśli już to raczej Lesjofors (przez o umlaut). zlosnik.gif

http://www.lesjoforsab.com/

Napisano

> Auto - Punto 1.9 JTD 59kW 04.2001

> lubi nam płatać figle....

Masz klimę ?

RG1368 są do JTD bez klimy, RH3563 są do JTD z klimą (roczniki 99-03)

Napisano
  • Autor

> Masz klimę ?

> RG1368 są do JTD bez klimy, RH3563 są do JTD z klimą (roczniki 99-03)

bez klimy i mam właśnie w domu 2 RG1368 co nie pasują crazy.gif

Napisano

To wiem, ale wiem też, że mocowania lubią padać, więc chciałem mocniejsze, a Pan w IC powiedział NIE shocked.gif

Stąd mój post, że nie powinny pasować, ponieważ są różne ok.gif

Napisano

> bez klimy i mam właśnie w domu 2 RG1368 co nie pasują

No to jeszcze bym sprawdził nr górnych mocowań i amorów czy na 100% pasują do tego auta - może ktoś odstawił rzeźbę i zamonotwał coś innego?

Napisano
  • Autor

> No to jeszcze bym sprawdził nr górnych mocowań i amorów czy na 100% pasują do tego auta - może ktoś

> odstawił rzeźbę i zamonotwał coś innego?

ok po pracy (jak znajdę jakieś nr w ogóle wink.gif )

chociaż podejrzewam, że nic to nie da :/

amor jest seria z 2001, jeszcze naklejka jedna się trzyma. tylko springi jakieś sztywne, krótkie :/

Napisano
  • Autor

dostałem cynk że springi od Punto HGT powinny przypasować... chyba się skuszę...

Napisano
  • Autor

> Masz klimę ?

> RG1368 są do JTD bez klimy, RH3563 są do JTD z klimą (roczniki 99-03)

hmm zastanawiam się czy te do aut z klimą nie mają mniejszej średnicy... może mam jakiś egzemplarz przejściówkę ? crazy.gif

Napisano
  • Autor

> hmm zastanawiam się czy te do aut z klimą nie mają mniejszej średnicy... może mam jakiś egzemplarz

> przejściówkę ?

No to już coś wiem.

Dostałem informację od Fiata dotyczącą mojego egzemplarza:

model samochodu:

>     188.117.0.0 - 1.9 JTD 80CV 58KW SX E3 3 PORTE

>     Engine: ............. Vehicle: ............ Prod. date: 6/12/2000

>     z klimatyzacją

>     dedykowane spręzyny orginalne o numerze 46751143

mam podobno klimę yikes.gif ( nie widziałem przez 2 lata, po pracy sprawdzę zlosnik.gif ) i pewnie tu leży problem ze sprężynami tak jak pisał Piotrus 20.GIF.

tylko nigdzie nie widzę tych KYB do modelu z klimą grrrrrrr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.