Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czyszczenie EGRa - dolot spalin

Featured Replies

Napisano

Po konieczności leczenia efektów 2 awarii, którym mogłem zapobiec profilaktyką (wycieraczki + overboost), naszło mnie na profilaktykę tego, co prędzej czy później paść musi - znaczy się EGR.

Manuelle obejżałem, guglałem i patrzyłem, z czego to narosło niepokojące pytanie - czy jest duży problem z odkręceniem dolnej rury dolotu spalin. Ewentualnie, czy ta rura jest elastyczna i czy po odkręceniu korpusu i wylotu spalin w kierunku kolektora można odgiąć luźny korpus i dostać się do śrubki dolnej bliżej głowicy? Bo jakoś tak ze zdjęc wygląda to niemrawo sick.gif

Ewentualnie, czy ktoś wyciągał już całego dziada czy generalnie kończy się na cewce i grzybku? zlosnik.gif

Napisano

> Po konieczności leczenia efektów 2 awarii, którym mogłem zapobiec profilaktyką (wycieraczki +

> overboost), naszło mnie na profilaktykę tego, co prędzej czy później paść musi - znaczy się

> EGR.

> Manuelle obejżałem, guglałem i patrzyłem, z czego to narosło niepokojące pytanie - czy jest duży

> problem z odkręceniem dolnej rury dolotu spalin. Ewentualnie, czy ta rura jest elastyczna i

> czy po odkręceniu korpusu i wylotu spalin w kierunku kolektora można odgiąć luźny korpus i

> dostać się do śrubki dolnej bliżej głowicy? Bo jakoś tak ze zdjęc wygląda to niemrawo

> Ewentualnie, czy ktoś wyciągał już całego dziada czy generalnie kończy się na cewce i grzybku?

rura nie jest elastyczna, wszystko sztywne takie jak u dorodnego buhaja

problem jest jak się źle zabierasz do tego

sikiem bocznym olewasz odkręcenie rury od egr

zabierasz się ampulem za odkręcenie owej rury od chłodnicy egr (lecisz za nią niżej do opaski skręcanej, uwaga przy wyciąganiu tam jest uszczelka z miedzi)

jak to zrobisz to egr masz w garści

10min i go masz (jak masz dobrego skilla)

5min następnym razem

3min jak ktoś idzie o porządny zakład grinser006.gif

Napisano

ja dziś w ramach sobotniego majsterkowania postanowiłem wyczyścić klapę gaszącą i przy okazji odkręciłem cały ten korpus w którym siedzi klapa - to co zobaczyłem w środku to maskara. Teraz wiem czemu mówią że EGR zatruwa silnik. Auto ma 124tys przejechane(niby udokumentowane) a w środku złogi jakby asfaltu o grubości 1-2mm!!Szkoda że nie zrobiłem zdjęcia, ale gdzieś tu już podobne widziałem, najlepsze jest to że sam EGR nie była wcale taki zasyfiony ale widać spaliny zmieszane z olejem z odmy pompowanym przez turbo robia niezłą masakre. Nie da sie tego wyczyścić bez zdejmowania kolektora.

Napisano

> Ewentualnie, czy ktoś wyciągał już całego dziada czy generalnie kończy się na cewce i grzybku?

Ja cały EGR wywaliłem. A zaślepki dałem tak:

2fb8b1e6257d0eb4.jpg

Napisano

> Ja cały EGR wywaliłem. A zaślepki dałem tak:

musiałeś chyba wywalić go też ze sterownika? jak jak odłączam wtyczke to od razu wywala błąd.

Napisano

powiedzcie jakich zaslepek uzywacie?

te z alledrogo wystarczaja w zupelnosci? czy sie przepalaja.. sick.gif

Napisano

> musiałeś chyba wywalić go też ze sterownika? jak jak odłączam wtyczke to od razu wywala błąd.

jak się wywali z softu to jest spokój na wieki, jak nie to w JTD zostaje tylko bląd w kompie a checka nie zaświeca.

Napisano

jak najlepiej zaslepic? w ktorym miejscu dac zaslepke? przy przepustnicy? czy moze przed egr'em (nr 6 na obrazku pod napisem "Zaslepki" 270751858-jezyk.gif)? niewiem.gif

Napisano

> musiałeś chyba wywalić go też ze sterownika? jak jak odłączam wtyczke to od razu wywala błąd.

Z racji tego, że mam JTD to nic po za wsadzeniem wtyczki do woreczka nie zrobiłem. A błąd po podłączeniu FES jest, ale jakoś mi to puki co nie przeszkadza.

Napisano

> jak najlepiej zaslepic? w ktorym miejscu dac zaslepke? przy przepustnicy? czy moze przed egr'em (nr

> 6 na obrazku pod napisem "Zaslepki" )?

najprościej w jtd

zaślepić na samym zaworze i kolektorze dolotowym

wywalając karbowaną rurkę łącząca zawór z kolektorem

najlepiej

wywalić w sofcie i zaślepić

Napisano

> Z racji tego, że mam JTD to nic po za wsadzeniem wtyczki do woreczka nie zrobiłem. A błąd po

> podłączeniu FES jest, ale jakoś mi to puki co nie przeszkadza.

To u mnie jest jakoś dziwnie bo jak nie założe wtyczki na EGR od razu mam check na desce. Jak zaslepiłem EGR za zaworem to nie mam nawet błedu w kompie, a jak założyłem też zaślepkę przed zaworem to co jakiś czas wywala mi check który znika po jakimś czasie. FES pokazuje ze miałem jakąś aktualizację softu robioną - może to dlatego confused.gif

Napisano

> jak najlepiej zaslepic? w ktorym miejscu dac zaslepke? przy przepustnicy? czy moze przed egr'em (nr

> 6 na obrazku pod napisem "Zaslepki" )?

obrazowe przedstawienie tego co jian zaproponował

283631884-EGR03.jpg

283631884-EGR04.jpg

283631884-EGR06.jpg

Napisano

> obrazowe przedstawienie tego co jian zaproponował

wiem o co chodzi bo juz widzialem te foty cfaniak.gif

tylko, ze nie posiadam takich zaslepek..

zostane chyba przy zaslepieniu przy samej przepustnicy..teraz pozostaje mi tylko czekac na zaslepke icon_rolleyes.gif

dzieki za pomoc !! 20.GIF

Napisano

> zostane chyba przy zaslepieniu przy samej przepustnicy..teraz pozostaje mi tylko czekac na zaslepke

no to będziesz miał ciężko w dieslu nie ma przepustnicy wink.gif

Napisano

> no to będziesz miał ciężko w dieslu nie ma przepustnicy

yyy... mlot.gif

a jak sie nazywa czesc do ktorej Wojtas przykrecil jedna ze swoich zaslepek (nie o egr chodzi tongue.gif) ?

Napisano

> yyy...

> a jak sie nazywa czesc do ktorej Wojtas przykrecil jedna ze swoich zaslepek (nie o egr chodzi ) ?

Klapa gasząca. W nowszych dieslach coraz częściej występują przepustnice, także sondy lambda goszczą coraz częściej.

Napisano

> yyy...

> a jak sie nazywa czesc do ktorej Wojtas przykrecil jedna ze swoich zaslepek (nie o egr chodzi ) ?

klapa gasząca

Napisano

> Klapa gasząca. W nowszych dieslach coraz częściej występują przepustnice,

w jakich bo jeszcze w żadnym dieslu nie spotkałem

> także sondy lambda

> goszczą coraz częściej.

sondy tak szczególnie w nowych silnikach z dpf

Napisano

> wiem o co chodzi bo juz widzialem te foty

> tylko, ze nie posiadam takich zaslepek..

zostaly zrobione z grubej (ok6 mm) blachy kontówka, a za wzór posłużyły nowe uszczelki, które nie zaszkodzi wymienić - koszt to ok 4-6 zł sztuka bodajże

Napisano

> w jakich bo jeszcze w żadnym dieslu nie spotkałem

> sondy tak szczególnie w nowych silnikach z dpf

VW na pewno od silnika 2.0 CR, zadaje się że BMW i coraz więcej innych. Z tego co wiem chodzi o coraz dokładniejsze sterowanie ilością powietrza, zawróconych spalin i ciśnieniem w dolocie. Sondy lambda zaczyna się stosować, na wylotach poszczególnych cylindrów, w celu dokładniejszej kontroli tlenu. Ekologia Panie.

Napisano

Im grubsza ta zaślepka tym lepszy efekt zaślepienia/oślepienia/ ciemnoty hehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> VW na pewno od silnika 2.0 CR, zadaje się że BMW i coraz więcej innych. Z tego co wiem chodzi o

> coraz dokładniejsze sterowanie ilością powietrza, zawróconych spalin i ciśnieniem w dolocie.

i sam sobie zaprzeczyłeś

sterowanie spalinami jest realizowane przez EGR a nie przez klapę gaszącą

regulacja powietrza przez turbo

jak zauważyłeś nowe śliniki mają już te elementy na silnikach krokowych a nie na np pod czy nadciśnieniu

w silniku diesla - samozapłon - nie ma czegoś takiego jak przepustnica

klapa gasząca ma za zadanie tylko wyłączyć silnik czyli zdusić zapłon

regulacja spalania i innych parametrów odbywa się przez wtryski turbo (ilość powietrza zadanego - przepływaka)

i odpowiedni soft

> Sondy lambda zaczyna się stosować, na wylotach poszczególnych cylindrów, w celu dokładniejszej

> kontroli tlenu. Ekologia Panie.

dlatego masz wszelkiego rodzaju klapy wirowe EGR`y i DPF`y

ale to nadal nie ma nic wspólnego z klapą gaszącą w dieslu

błędnie nazywana przepustnicą

Napisano

> Z racji tego, że mam JTD to nic po za wsadzeniem wtyczki do woreczka nie zrobiłem. A błąd po

> podłączeniu FES jest, ale jakoś mi to puki co nie przeszkadza.

Zrobiłem tak samo.

Ale tu pytanie, czy jest jakiś inny powód, aby mimo wszystko lepiej zaślepić EGR, niż tylko odłączyć wtyczkę?

Napisano

> Zrobiłem tak samo.

> Ale tu pytanie, czy jest jakiś inny powód, aby mimo wszystko lepiej zaślepić EGR, niż tylko

> odłączyć wtyczkę?

Nie wiesz w jakiej pozycji zostanie Ci zawór, a blaszka daje Ci 100% pewność że spaliny są odcięte od dolotu.

Napisano

> i sam sobie zaprzeczyłeś

> sterowanie spalinami jest realizowane przez EGR a nie przez klapę gaszącą

> regulacja powietrza przez turbo

> jak zauważyłeś nowe śliniki mają już te elementy na silnikach krokowych a nie na np pod czy

> nadciśnieniu

> w silniku diesla - samozapłon - nie ma czegoś takiego jak przepustnica

> klapa gasząca ma za zadanie tylko wyłączyć silnik czyli zdusić zapłon

> regulacja spalania i innych parametrów odbywa się przez wtryski turbo (ilość powietrza zadanego -

> przepływaka)

> i odpowiedni soft

> dlatego masz wszelkiego rodzaju klapy wirowe EGR`y i DPF`y

> ale to nadal nie ma nic wspólnego z klapą gaszącą w dieslu

> błędnie nazywana przepustnicą

Ponieważ twoja wiedza jest nieograniczona to zadam tylko jedno pytanie - czy turbo pompuje na biegu jałowym i możemy za jego pomocą kontrolować ilość powietrza? Powiedz mi też proszę dlaczego ta klapa gasząca w najnowszych dieslach jest bardzo precyzyjnie sterowana cfaniaczek.gif?

Pozdrawiam

Napisano

> Ponieważ twoja wiedza jest nieograniczona

nie jest nieograniczone jak ty to twierdzisz

a ty żucisz paroma tekstami usłyszanymi lub przeczytanymi gdzieś z broszurki

jak prosi się ciebie o wyjaśnienie bo może faktycznie się mylę ale potrafię do tego przyznać jak ktoś potrafi to racjonalnie wytłumaczyć i poprawić mój tok rozumowania a nie powtarzać to co sobie ktoś ładnie napisał w broszurce

ale ty jak zwykle jak się ciebie prosi o wyjaśnienie to już nie masz nic mądrego do powiedzenia

i albo powtarzasz bełkot marketingowy jak handlarzyna

albo nie odpisujesz nic i zakładasz kolejny post z innym tematem

> to zadam tylko jedno pytanie - czy turbo pompuje na biegu

> jałowym

tak "pompuje" nie da się go wyłączyć w klasycznym układzie wydechowym i spaliny pracujące w układzie napędzają turbo

żeby nie "pompowało" musiał by być baypas który zamykał by dostęp spalin do turbo i bocznikował je do układu

w klasycznych układach spalinowych nie stosuje się takiego układu

więc jeżeli tego nie ma turbo pracuje z jego minimalną wydajnością

> i możemy za jego pomocą kontrolować ilość powietrza?

a co ty tu chcesz regulować to jest samozapłon

pracę silnika sterujesz ilością podanego paliwa na biegu jałowym a nie ilością powietrza dostarczanego

dodawanie powietrza ma za zadanie spalenie większej ilości paliwa

na biegu jałowym nie jest to wymagane

ciśnienie wytwarzane na biegu jałowym przez turbo jest wystarczające do samozapłonu i jest constans

różnica jest w dawce i kącie wtrysku paliwa

to nie silnik iskrowy czy doładowany czy też nie że musisz regulować ilość powietrza

gdyż z góry masz masz minimalną ilość paliwa wtryskiwaną potrzebną do zapalenia się przez iskrę nie możesz zmniejszyć

> Powiedz mi też proszę dlaczego ta

> klapa gasząca w najnowszych dieslach jest bardzo precyzyjnie sterowana ?

pokaz mi silnik w którym kalpa gaszaqca jest precyzyjnie sterowana

bo ja jescze nie wuidziłem takiej

jak już pisałem to że jest sterowana elektronicznie

wcale nie znaczy że jest sterowana "precyzyjnei" bo jej pozycja czy sterowana elektronicznie czy ciśnieniowo czy podciśnieniowo jest położenie jest albo otwarta albo zamknięta

> Pozdrawiam

na tym kończę moją dyskusję z tobą bo znów zmienisz temat i nie odpowiesz an pytanie jak już to parę razy zrobiłeś tyle w tym temacie

Napisano

> Nie wiesz w jakiej pozycji zostanie Ci zawór, a blaszka daje Ci 100% pewność że spaliny są odcięte

> od dolotu.

Teoretycznie

Jeżeli wyjmiesz wtyczkę to TRZPIEŃ powinien cofnąć się do środka cewki czyli zawór powinien być ZAMKNIĘTY.

Teoretycznie BO:

1. Cewka musi być sprawna

2. Trzpień lekko chodzić

3. Zawór (mechanizm) nie może być zatarty

waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Odpowiadam sam sobie zlosnik.gif

Jako iż wrodzona leniwość nie pozwoliła mi na mocowanie się z dolną rurą doprowadzającą spaliny, OGR został jednoocznie zaślepiony zaślepką z 1mm kwasiaka, pomiędzy flanszę rury karbowanej i przepustnicę gaszącą. Trochę bałem się o grubość zaślepki, ale jest to już część drogi spalin po chłodnicy EGR, tak więc temperatura jest dość niska i przepalenie blaszki nie zagraża.

Efekty: mniej kopci, fajnie idzie. W sumie nie cudowne, ale zauważalne

Uprzejmie proszę o włączenie do porządku obrad wniosku o głosowanie nad moim członkowstwem w klubie 'Bez EGR' palacz.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.