Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[AH] Nowy firmware CIM a op-com

Featured Replies

Napisano

Witam,

Po ostatnich przebojach z CIMem i akcji serwisowej, ostatecznie pomogła aktualizacja firmware w CIM.

Wszystko teraz jest ok, można trąbić na pojaśnionej desce, sterowanie działa itp, natomiast pojawiło się małe ale...

Jak się podepnę do autka op-comem to do innych sterowników się podłączam, natomiast do CIMa i ECU nie.

Czy z nowym softem op-com nie rozmawia czy coś się potentegowało, trochę mnie to irytuje, bo w razie czego nie będę mógł podejrzeć błędów itp, może jakaś aktualizacja op-coma czy coś?

mam wersję 1.44 i china clone 8.2010

Zastanawiam się jeszcze czy nie padł jakiś przekaźnik, bo często o tym piszą na forach, ale wydaje się że coś cicho "tyka" jak się łączę do RECa to dużo głośniej, ale nie pamiętam jak było poprzednio, test interfejsu wychodzi ok.

No i przed wizytą w ASO i wymianą firmware działało więc być może zbieg okoliczności ale bardziej stawiam na to że nie dogaduje się z nowym firmware

Napisano

> mam wersję 1.44 i china clone 8.2010

Jesli to problem z dogadaniem się interfejsu, to może firmware 1,39 będzie lepszy? Czytałem gdzieś, że jest bardziej stabilny od 1,44... ale nie jestem pewien, czy to ma tutaj znaczenie.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

hmmm, tylko jak go zmienić, żeby nie uwalić interfejsu?

Napisano

Programem OPComFUT29b. Tylko, że nie widziałem w nim plików do firmware 1.44, są tylko od 1.39 wstecz, więc tym programem nie powrócisz do 1.44. Powrót mozliwy poprzez aktualizację softu odpowiednią wersją Opcoma, był gdzieś opis, jak to zrobić...

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Próbowałem i nie idzie, pojawia się komunikat (między innymi) unknown PIC i się zatrzymuje

Bootloader Init send

*

**

*** Answer Bootloder: 0x3 0x0

*** unknown PIC

**

*

flashing...

Answer BL: Zähler :0000 Adresse High:00 Low:00 Checksum:FA

Bootloader abort.

Communication closed. Handle: 35523936

Napisano

Ale przed flashowaniem program rozpoznaje opcoma i podaje aktualną wersję FW?

Pozdr.

Napisano
  • Autor

No właśnie jak dam info, to rozpoznaje że jest 1.44, ale przed flashowaniem twierdzi że ma 1.39

Napisano
  • Autor

No i wygląda na to że standardowa bolączka op-comów, a mianowicie przekaźniki. Jak daję test interfejsu, to raz na kilkanaście razy zadziała przekaźnik, a najczęściej głucha cisza, i jak chcę np odpalić test po hscan to też się nie zawsze odzywa.

Tylko gdzie takowe można kupić, żeby przelutować plug and play wink.gif

Napisano

> Tylko gdzie takowe można kupić, żeby przelutować plug and play

Np. tu: klik.

A tu: klik masz specyfikację.

Pozdr.

Napisano

> No i wygląda na to że standardowa bolączka op-comów, a mianowicie przekaźniki. Jak daję test

> interfejsu, to raz na kilkanaście razy zadziała przekaźnik, a najczęściej głucha cisza, i jak

> chcę np odpalić test po hscan to też się nie zawsze odzywa.

> Tylko gdzie takowe można kupić, żeby przelutować plug and play

Przyjrzyj się, czy któryś z przekaźników nie jest zgnieciony. One są bardzo ciasno względem siebie i obudowy zamontowane.

W moim przypadku obudowa skrajnego przekaźnika była zdeformowana i skutkiem czego blokowało przekaźnik wewnątrz. Wystarczyło zdjąć obudowę przekaźnika.

Sprawdź u siebie, może masz podobnie a naprawisz bez kosztów.

Napisano
  • Autor

Wyglądają normalnie, przy czym tak jak pisałem raz się odzywają a raz nie, i chyba to coś z nimi jest nie tak. Chyba profilaktycznie wymienię komplet.

Czy wszystkie są takie same? bo te co mam zamontowane to są 2 rodzaje

Napisano

> Czy wszystkie są takie same? bo te co mam zamontowane to są 2 rodzaje

U mnie padły 3, a na każdym inny symbol. Zastąpiłem tymi z linku powyżej i hula wszystko ok ok.gif

Skoro raz działa raz nie to może wystarczy poprawić luty?

Napisano
  • Autor

Poprawiłem luty, i nadal to samo, ale zauważyłem, że jak zacznę kombinować z testowaniem innych modułów, to po którejś próbie przełączenia na hscan rusza, wtedy podłączyłem się do autka i się połączył, przy teście też zaczął stukać przekaźnik,także mi to wygląda na jakiś przekaźnik który działa jak mu się chce, a raczej nie chce wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.