Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przednie lampy

Featured Replies

Napisano

Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy przednie seryjne lampy w Uniaku można jakoś rozebrać ? wyczyścić ? bo mi wydają się strasznie ciemne w srodku - jakby zakurzone. To przednie szkiełko jest jakoś przyklejone ? widziałem że są tam takie metalowe zapinki ale wolałem najpierw zapytać za nim coś popsuję smile.gif

Napisano

> Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy przednie seryjne lampy w Uniaku można jakoś rozebrać ? To przednie szkiełko

> jest jakoś przyklejone ? widziałem że są tam takie metalowe zapinki ale wolałem najpierw

> zapytać za nim coś popsuję

zdejmujesz spinki i później podgrzewasz klosz, a właściwie jego styk z obudową lampy.

możesz to robić ciepłą, wręcz gorącą wodą (na tyle ciepłą, że parzy ręce) lub opalarką (z tym, że tu łatwiej o punktowe przegrzanie i uszkodzenie klosza) i delikatnie, lecz stanowczo podważasz klosz.

czytałem też o metodzie pt. woda z ryżem. niektórzy twierdza, że w ten sposób można oczyścić lampy bez ich rozbierania - nie wiem, nie stosowałem.

Napisano

Z wieloletniego doświadczenia pozwolę sobie zasugerować prostsze rozwiązanie, które stosuję. Co 3-5 lat wywalam stare reflektory i kupuję nowe - koszt sztuki to ok 80-120 zł. I znowu kilka lat świeci jakby z fabryki wyjechał. Po prostu w nich matowieje odbłyśnik, bo jest plastikowy i wiele z tym nie zrobisz.

Napisano

> Z wieloletniego doświadczenia pozwolę sobie zasugerować prostsze rozwiązanie, które stosuję. Co 3-5

> lat wywalam stare reflektory i kupuję nowe - koszt sztuki to ok 80-120 zł. I znowu kilka lat

> świeci jakby z fabryki wyjechał. Po prostu w nich matowieje odbłyśnik, bo jest plastikowy i

> wiele z tym nie zrobisz.

Tak... szczególnie chińskie podróbki, gdzie po 1.5 roku rozlatuje się regulacja.

Napisano

ściągasz spinki i delikatnie podważasz wkrętakiem lub nożem, u mnie tak odeszły bez problemu i po umyciu wyglądały prawie jak nowe

Napisano
  • Autor

> Tak... szczególnie chińskie podróbki, gdzie po 1.5 roku rozlatuje się regulacja.

regulacja swoja drogą kiedyś lampy wymienię na nowe ale narazie z braku funduszy spróbuje je chociaz wyczyścić smile.gif może troszkę pomoże

Napisano

> Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy przednie seryjne lampy w Uniaku można jakoś rozebrać ?

> wyczyścić ? bo mi wydają się strasznie ciemne w srodku - jakby zakurzone. To przednie szkiełko

> jest jakoś przyklejone ? widziałem że są tam takie metalowe zapinki ale wolałem najpierw

> zapytać za nim coś popsuję

ja je odkręcałem, wlewałem do środka trochę ciepłej nie gorącej wody i płynu do mycia naczyń

parę wstrząśnięć, wylać i na koniec wypłukać wink.gif

Napisano
  • Autor

> ja je odkręcałem, wlewałem do środka trochę ciepłej nie gorącej wody i płynu do mycia naczyń

> parę wstrząśnięć, wylać i na koniec wypłukać

i pomogło chociaż troszeczkę? smile.gif

Napisano

taa, ciepla woda z plynem do mycia naczysz wytrzasnac dokladnie potem kilka razy wyplukac ciepla woda i na koniec woda demineralizowana zeby zaciekow nie bylo - efekt na pewno ujrzysz

Napisano

> Tak... szczególnie chińskie podróbki, gdzie po 1.5 roku rozlatuje się regulacja.

Kupuje w IC i na trzy wymiany problemy z regulacją były w jednej sztuce, którą naprawiłem częściami z poprzednich lamp.

Napisano

> ściągasz spinki i delikatnie podważasz wkrętakiem lub nożem, u mnie tak odeszły bez problemu i po

> umyciu wyglądały prawie jak nowe

Wyglądały, a jak świeciły?

Bo ja sprawdzam fotometrem. I na skali względnej nowe reflektory uzyskują wynik 32-35, a czteroletnie 7-12. Myć nie próbowałem - doskonale pamiętam jeszcze czasy gnijących odblasków żelaznych w syrenach, a potem w 125p. Pamiętam też, że ludzie się posuwali do wyklejania ich sreberkiem odklejanym z opakowań czekolady, co stwarzało wrażenie, że są nowe, ale oświetlenie drogi poprawiało tyle, co kot napłakał.

Napisano

> kiedyś lampy wymienię na nowe ale narazie z braku funduszy spróbuje je

> chociaz wyczyścić

jak już je otworzysz, to daj wkłady do metalizacji - koszt zawsze niższy, niż nowa lampa, a efekt zasadniczo jak z fabryki waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.