Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sportage PB 1.6vs 2.0 przyspieszenie 80-120km/h Dramat.

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> Obecny. O co chodzi?

Chodzi o to, ze male ludki z Korei zrobily cos zle i 2.0 przyspiesza gorzej od 1.6.

Napisano

> Chodzi o to, ze male ludki z Korei zrobily cos zle i 2.0 przyspiesza gorzej od 1.6.

Tak całkiem szczerze i pod prąd obecnym tu opiniom? Małe ludzie z Korei podobnie zepsuli np Ceeda. 1,4 ma absurdalnie krótką skrzynię i przez to wyje, pali ale i tak nie jedzie - ale są tacy którzy twierdzą że zbiera się super. 2,0 ma osiągi gorsze niż mój Civic mimo tego, że ma większy silnik. Znów daje o sobie znać idiotycznie dobrana skrzynia biegów. Po prostu Kia jest do bani i tyle.

Napisano

> zrozum, że tu chodzi o różnicę przełożeń. Mój samochód mimo niewielkiej mocy w przyspieszeniu

> 80-120 na ostatnim biegu kładzie na łopatki niespełna dwustukonnego turbodiesla (niewiele

> cięższego, z tej samej stajni). Dlaczego? bo przy 80 na piątym biegu mam 2,5 tys obrotów.

> Dziękuję.

Ale jak to diesel 300 km i z wolnych obrotów nie ciągnie? 001.gifhahaha.gif

Napisano
  • Autor

> Tak całkiem szczerze i pod prąd obecnym tu opiniom? Małe ludzie z Korei podobnie zepsuli np Ceeda.

> 1,4 ma absurdalnie krótką skrzynię i przez to wyje, pali ale i tak nie jedzie - ale są tacy

> którzy twierdzą że zbiera się super. 2,0 ma osiągi gorsze niż mój Civic mimo tego, że ma

> większy silnik. Znów daje o sobie znać idiotycznie dobrana skrzynia biegów. Po prostu Kia

> jest do bani i tyle.

Czy do bani to nie wiem ale odstaje troche od konkurencji. Jesli chodzi o diesele to sa bardzo dobre na tle konkurencji ale szczerze benzyny nie zachwycaja. Nowy silnik 1.6 ma max moment obrotowy przy prawie 5k rpm w XXI wieku? Kto to slyszal, zwlaszcza, ze to nowy silnik. facepalm%5B1%5D.gif Moj 1.4 w chevrolecie mial przy 3,2k rpm.

Napisano

> Czy do bani to nie wiem ale odstaje troche od konkurencji. Jesli chodzi o diesele to sa bardzo

> dobre na tle konkurencji ale szczerze benzyny nie zachwycaja. Nowy silnik 1.6 ma max moment

> obrotowy przy prawie 5k rpm w XXI wieku?

I właśnie dlatego ma tyle mocy ile ma jakby miał dobrze dobrana skrzynię i siedział w małym sportowym aucie to byłby ok.

Kto to slyszal, zwlaszcza, ze to nowy silnik. Moj

> 1.4 w chevrolecie mial przy 3,2k rpm.

Tyle, że to nie dla każdego zaleta. Moja lancia 2,0 ma max moment przy prawie 5000 i nie ma problemu z mocą.

Inna sprawa, że maksymalny moment mało mówi - ważniejsze jak wygląda wykres. Przykładowo może być tak, że przez cały zakres obrotów masz co najmniej 75% maksymalnego momentu pomimo tego, że max wypada gdzieś tam na końcu obrotów.

Napisano
  • Autor

> I właśnie dlatego ma tyle mocy ile ma jakby miał dobrze dobrana skrzynię i siedział w małym

> sportowym aucie to byłby ok.

No tak ale ceed czy i30 to sprotowy nie jest.

> Kto to slyszal, zwlaszcza, ze to nowy silnik. Moj

> Tyle, że to nie dla każdego zaleta. Moja lancia 2,0 ma max moment przy prawie 5000 i nie ma

> problemu z mocą.

> Inna sprawa, że maksymalny moment mało mówi - ważniejsze jak wygląda wykres. Przykładowo może być

> tak, że przez cały zakres obrotów masz co najmniej 75% maksymalnego momentu pomimo tego, że

> max wypada gdzieś tam na końcu obrotów.

Wykresu nie widzialem.

Napisano

> No tak ale ceed czy i30 to sprotowy nie jest.

Ale nie zmienia to faktu, że skrzynia jest do bani.

> Wykresu nie widzialem.

Popatrz na wykres jakiejś hondy type r. Może i ma max moment wysoko, ale jeszcze nie znak że kompletnie nie ma go na dole wink.gif

Napisano

> Niby tak ale automat pewnie zrzuci do 3. Wiec i czas lepszy.

dlatego takie porownanie na podstawie tabeli nie ma wiekszego sensu.

Ja sie moge wypowiedziec jak moj tata odbierze Sportage z takim wlasnie silnikiem grinser006.gif i troche nim pojezdze. De facto w benzynie w Kii nie ma za duzego niestety wyboru tongue.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.