Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sportage PB 1.6vs 2.0 przyspieszenie 80-120km/h Dramat.

Featured Replies

Napisano

Na przykladzie sportage. Jaki jest sens kupowania silnika 2.0? Dla tej marnej sekundy w przyspieszeniu do 100km/h? 80-120km/h to albo jest blad albo ten silnik to jest nieporozumienie. Bylem przekonany, ze wieksza pojemnosc bedzie oznaczala wieksza dynamike przy wyzszych predkosciach. A tu niespodzianka. Rozumiem, ze pomiary odbyly sie na ostatnim biegu. Jak sie zredukuje but.gif To powinien byc szybszy. hmm.gif

285343915-bez%A0tytu%B3u.JPG

Napisano

> Na przykladzie sportage. Jaki jest sens kupowania silnika 2.0? Dla tej marnej sekundy w

> przyspieszeniu do 100km/h? 80-120km/h to albo jest blad albo ten silnik to jest

> nieporozumienie.

zobacz jak przyspieszają w tym zakresie diesle od najsłabszego zaczynając zlosnik.gif

Napisano

> Na przykladzie sportage. Jaki jest sens kupowania silnika 2.0? Dla tej marnej sekundy w

> przyspieszeniu do 100km/h? 80-120km/h to albo jest blad albo ten silnik to jest

> nieporozumienie. Bylem przekonany, ze wieksza pojemnosc bedzie oznaczala wieksza dynamike przy

> wyzszych predkosciach. A tu niespodzianka. Rozumiem, ze pomiary odbyly sie na ostatnim biegu.

> Jak sie zredukuje To powinien byc szybszy.

Jakies bledy chyba w tych liczbach sa - zobacz jaka jest roznica manual/automat yikes.gif

Napisano

Boże. Taki stary a taki ... To forum moto wypadałoby mieć pojęcie do czego służy skrzynia biegów...

Napisano
  • Autor

> zobacz jak przyspieszają w tym zakresie diesle od najsłabszego zaczynając

To jest oczywista oczywistoc skromny.gif Jezeli benzyna to tylko turbo i niech sie teraz wypowiedza obroncy niedoladowanych benzyn zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Jakies bledy chyba w tych liczbach sa - zobacz jaka jest roznica manual/automat

Bo automat zredukuje ok.gif

Napisano

> Boże. Taki stary a taki ... To forum moto wypadałoby mieć pojęcie do czego służy skrzynia biegów...

zmiana biegu to strata czasu zlosnik.gif

Edit: te pomiary są robione na najwyższym biegu? (nie licząc automatu)

Napisano
  • Autor

> Boże. Taki stary a taki ... To forum moto wypadałoby mieć pojęcie do czego służy skrzynia biegów...

Oczywiscie, jak zmienisz na 3 to pojdzie o wiele szybciej ale niedosyt pozostaje. Silnik 1.6 na 6 biegu robi to szybciej od 2.0 na 5 biegu hmm.gif

Napisano
  • Autor

> zmiana biegu to strata czasu

Czasem sie nie chce. Jedziesz te 80 chcesz przyspieszyc a tu nie jedzie shocked.gif

Napisano

> zmiana biegu to strata czasu

Prawdziwy mistrz kierownicy nie zhanbi sie dotknięciem drazka

Napisano

> Oczywiscie, jak zmienisz na 3 to pojdzie o wiele szybciej ale niedosyt pozostaje. Silnik 1.6 na 6

> biegu robi to szybciej od 2.0 na 5 biegu

Widocznie zrobiono z sensem - czyli tak by w aucie było ciszej przy wyższych predkosciach. Ja tez w 143 KM dieslu miałem 18 s na najwyższym biegu 80-120. Co w tym dziwnego skoro przy 80 było 1250 rpm?

Napisano
  • Autor

> Widocznie zrobiono z sensem - czyli tak by w aucie było ciszej przy wyższych predkosciach. Ja tez w

> 143 KM dieslu miałem 18 s na najwyższym biegu 80-120. Co w tym dziwnego skoro przy 80 było

> 1250 rpm?

Tak ale masz to zapewne na 6 biegu tu jest biegow 5. I skoro ktos wpadl na ten sam pomysl to chyba zjadl nieswiezego psa. W praktyce oznaczaloby to czesta zmiane biegow IMO za czesta.

Napisano
  • Autor

> A 1.6 bezpośredni wtrysk, a 2.0 stara konstrukcja ?

Nie do konca jestem przekonany to na pewno nie jest ten silnik z velostera i nowego i30. To jest ten sam co z ceeda. Nie wiem czy ma bezposredni wtrysk hmm.gif

Napisano

> Tak ale masz to zapewne na 6 biegu tu jest biegow 5. I skoro ktos wpadl na ten sam pomysl to chyba

> zjadl nieswiezego psa. W praktyce oznaczaloby to czesta zmiane biegow IMO za czesta.

Jest odwrotnie im wiecej biegów tym wiecej zmieniania. Przy tych 80-90 i tak zwykle jechałem na szóstce. Co za różnica czy z 6 redukuje na 4 czy z 5 na 3? Dynamiczne przyspieszanie na niskich obrotach jest czynnością tak głupia, ze aż sie czasem zastanawiam czy pytajacy o to czasem nie kupił prawka na bazarze.

Napisano

> A 1.6 bezpośredni wtrysk, a 2.0 stara konstrukcja ?

To nie kwestia silnika tylko ustawień skrzyni biegów. Udział silnika to moze 10 % całego efektu.

Napisano

> Nie do konca jestem przekonany to na pewno nie jest ten silnik z velostera i nowego i30. To jest

> ten sam co z ceeda. Nie wiem czy ma bezposredni wtrysk

1.6 w Sportage ma bezpośredni wtrysk. Nie wiem czy 2.0 też nie ma icon_rolleyes.gif

Napisano

> To jest oczywista oczywistoc Jezeli benzyna to tylko turbo i niech sie teraz wypowiedza obroncy

> niedoladowanych benzyn

BMW E34 M5 na ostatnim biegu też ma pewnie słabe 80-120. Tylko co z tego jak ono po redukcji na 2 też jest w stanie zrobić 80-120 w czasie połowe krótszym niż ten najlepszy diesel po redukcji hehe.gifzlosnik.gif

http://www.zeperfs.com/en/duel3439-880.htm

parametr 80-180 porównaj zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> BMW E34 M5 na ostatnim biegu też ma pewnie słabe 80-120. Tylko co z tego jak ono po redukcji na 2

> też jest w stanie zrobić 80-120 w czasie połowe krótszym niż ten najlepszy diesel po redukcji

Nie mieszajmy do tego M grinser006.gif Chodzilo mi o roznice 1.6 vs 2.0.

Napisano

> Nie mieszajmy do tego M Chodzilo mi o roznice 1.6 vs 2.0.

A ty dalej swoje. Kolega konik chciał ci pomoc zrozumieć. Krew w piach.

Napisano

> To nie kwestia silnika tylko ustawień skrzyni biegów. Udział silnika to moze 10 % całego efektu.

No faktycznie prawdziwy mistrz kierownicy nawet z VAGowego wolnossącego diesla wyciśnie dzieki skrzyni biegów 8 sekund do setki...

No chyba że jednak "waga" silnika to wiecej niż 10% osiagów... zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A ty dalej swoje. Kolega konik chciał ci pomoc zrozumieć. Krew w piach.

Litosci facepalm%5B1%5D.gif Doskonale zdaje sobie srpawe, ze jak zredukuje to 2.0 pojedzie szybciej. Jednak na codzien jak dojezdzam do pracy nei bawie sie w Kubice tylko jade spokojnie. W tym przypaddku jadac na ostatnim biegu lepiej przyspieszy 1.6. Czegos sie czepil?

Napisano

> No faktycznie prawdziwy mistrz kierownicy nawet z VAGowego wolnossącego diesla wyciśnie dzieki

> skrzyni biegów 8 sekund do setki...

> No chyba że jednak "waga" silnika to wiecej niż 10% osiagów...

Ale przeciez nie chodzi tu o sprint do setki po biegach, tylko o znaczne poprawienie przyspieszenia poprzez zrzucenie dwoch biegow nizej i nie zajezdzanie silnika na ostatnim biegu bo wtedy to chyba korba bokiem chce wyjsc a dwumasa przezywa tez niezle katusze.

Napisano

> Litosci Doskonale zdaje sobie srpawe, ze jak zredukuje to 2.0 pojedzie szybciej. Jednak na codzien

> jak dojezdzam do pracy nei bawie sie w Kubice tylko jade spokojnie. W tym przypaddku jadac na

> ostatnim biegu lepiej przyspieszy 1.6. Czegos sie czepil?

Ze to chyba blad , albo taka dramatyczna roznica w zastosowaniu przelozen skrzyn biegow.

Napisano
  • Autor

> Ale przeciez nie chodzi tu o sprint do setki po biegach, tylko o znaczne poprawienie przyspieszenia

> poprzez zrzucenie dwoch biegow nizej i nie zajezdzanie silnika na ostatnim biegu bo wtedy to

> chyba korba bokiem chce wyjsc a dwumasa przezywa tez niezle katusze.

Czy 80km/h na 5 biegu to sa katusze dla silnika?

Napisano

> Litosci Doskonale zdaje sobie srpawe, ze jak zredukuje to 2.0 pojedzie szybciej. Jednak na codzien

> jak dojezdzam do pracy nei bawie sie w Kubice tylko jade spokojnie. W tym przypaddku jadac na

> ostatnim biegu lepiej przyspieszy 1.6. Czegos sie czepil?

czyli w dojazdach do pracy nie ma różnicy w jeździe M5 czy przytoczoną w tabelce Kią Ceed bo 80-120 na 5 robią tak samo hmm.gifgrinser006.gif

Napisano

> Czy 80km/h na 5 biegu to sa katusze dla silnika?

Jak na niskich obrotach, zapodasz pedal w podloge to tak. Skad moge wiedziec ile tam jest obrotow na ostatnim biegu przy 80km/h.

Pozatym widac ze juz od 60 do 100 km/h wersja 1.6 zostaje wiec uwazam ze tyest od 80- do 120 to czysta pomylka.

Napisano

> Ale przeciez nie chodzi tu o sprint do setki po biegach,

IMO Wójkowi chodzi o nielogicznie słabe osiagi silnika 2,0...

Nie sadzisz chyba że nie potrafi On obsługiwać skrzyni biegów...

A tak BTW w siilniku 1,6 też redukcja pomoze ale nie o tym ten watek..

Napisano
  • Autor

> czyli w dojazdach do pracy nie ma różnicy w jeździe M5 czy przytoczoną w tabelce Kią Ceed bo 80-120

> na 5 robią tak samo

M5 to innsza inszosc.

Napisano

Ja mam wtedy ok 3000RPM - nie wiedziałem że to niezdowe... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> czyli w dojazdach do pracy nie ma różnicy w jeździe M5 czy przytoczoną w tabelce Kią Ceed bo 80-120

> na 5 robią tak samo

Ceed jest lepsza, bo jak widać ma lepsze hamulce zlosnik.gif

Napisano

> Ceed jest lepsza, bo jak widać ma lepsze hamulce

no tak! i wszystko jasne ideia.gifzlosnik.gif

Napisano

Jazda jest ok, ale mocne przyspieszanie to niszczenie silnika, kiepskie osiagi

Napisano

> nieporozumienie.

Jeśli zamierzasz kupować to najlepiej przejedź się jednym i drugim. Dwulitrówka ma 5 biegów i jest cięższa. Ta różnica ciężaru to raczej nie tylko sam silnik, ale pewnie trochę wypasu też, może lepsze wygłuszenia itp.

> Bylem przekonany, ze wieksza pojemnosc bedzie oznaczala wieksza dynamike przy

> wyzszych predkosciach. A tu niespodzianka. Rozumiem, ze pomiary odbyly sie na ostatnim biegu.

To już nie jest takie jednoznaczne. Nie zdziwiłbym się gdyby oba silniki mierzyli na piątce.

Napisano

Tak. U mnie wtedy jest jakieś 2.500 obrotów. Da się tak jechac, ale żeby przyspieszyć, najlepiej zredukować na III, albo nawet II wink.gif

Napisano

> na 5 robią tak samo

a jaka ma być różnica? Beemką przeskoczysz korek? Znajdziesz lepsze miejsce parkingowe? Będziesz lepiej pracował jak już dojedziesz? Nie. Więc co za różnica. *

* To mój kolejny post, gdzie próbuję Ci uświadomić, że dla niektórych samochód to tylko środek przemieszczania d.... z miejsa na miejsce zlosnik.gif

Napisano

> nieporozumienie. Bylem przekonany, ze wieksza pojemnosc bedzie oznaczala wieksza dynamike przy

To niemozliwe, zobacz jakie czasy ma wersja z automatem grinser006.gif

Napisano

> a jaka ma być różnica? Beemką przeskoczysz korek? Znajdziesz lepsze miejsce parkingowe? Będziesz

> lepiej pracował jak już dojedziesz? Nie. Więc co za różnica. *

> * To mój kolejny post, gdzie próbuję Ci uświadomić, że dla niektórych samochód to tylko środek

> przemieszczania d.... z miejsa na miejsce

eeetam, widzisz spudłowałeś zlosnik.gif - ja jestem zdania że będziesz lepiej pracował jak dojedziesz do pracy M5, bo będziesz bardziej zadowolony z życia. Do pracy nie będzie Cię odprowadzało warczenie diesla zza plastikowej skorupy deski rozdzielczej tylko przyjemny masaż R6. Tak, zdecydowanie lepiej bym pracował zlosnik.gifhehe.gif

Poza tym w tym wątku dotychczas rozmawialiśmy o osiągach, a w szczególności o totalnie bezsensownym porównywaniu osiągów różnych aut (badź nawet tych samych z różnymi skrzyniami biegów) podczas przyśpieszania 80-120 na ostatnim biegu zlosnik.gif

Napisano

> eeetam, widzisz spudłowałeś - ja jestem zdania że będziesz lepiej pracował jak dojedziesz do

> pracy M5, bo będziesz bardziej zadowolony z życia. Do pracy nie będzie Cię odprowadzało

> warczenie diesla zza plastikowej skorupy deski rozdzielczej tylko przyjemny masaż R6. Tak,

> zdecydowanie lepiej bym pracował

gdyby ta teza była prawdziwa w stosunku do innych to jakby pracowali ci co dojeżdżąją autobusem czy rowerem? hehe.gif

> Poza tym w tym wątku dotychczas rozmawialiśmy o osiągach, a w szczególności o totalnie bezsensownym

> porównywaniu osiągów różnych aut (badź nawet tych samych z różnymi skrzyniami biegów) podczas

> przyśpieszania 80-120 na ostatnim biegu

totalnie bezsensowne to jest w każdym wątku polecanie BMW albo porównywanie wszystkiego do BMW zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Jazda jest ok, ale mocne przyspieszanie to niszczenie silnika, kiepskie osiagi

Niekoniecznie mocne. ok.gif

Napisano

> gdyby ta teza była prawdziwa w stosunku do innych to jakby pracowali ci co dojeżdżąją autobusem czy

> rowerem?

a jak pracują? zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

> totalnie bezsensowne to jest w każdym wątku polecanie BMW albo porównywanie wszystkiego do BMW

zamiast BMW wsadź sobie do poprzednich postów dowolne 300KM auto z silnikiem wolnossącym i ważące 1,5t. Akurat to mi przyszło do głowy i tyle, w dodatku ma manual. Czepiasz sie hehe.gifzlosnik.gif

a tak w ogóle to...

http://otomoto.pl/bmw-m5-m5-3-6-stan-kolekcjonerski-C17865540.html

eh... szkoda że utrzymanie takie drogie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> To niemozliwe, zobacz jakie czasy ma wersja z automatem

Niby tak ale automat pewnie zrzuci do 3. Wiec i czas lepszy.

Napisano

> a jak pracują?

zależy kto, jedni lepiej, inni gorzej, tak samo jak ci do dojeżdżają avensisami czy foresterami

> zamiast BMW wsadź sobie do poprzednich postów dowolne 300KM auto z silnikiem wolnossącym i ważące

> 1,5t. Akurat to mi przyszło do głowy i tyle, w dodatku ma manual. Czepiasz sie

czepiam się, bo ostatnio co nie otworzę jakiegoś wątku, to polecasz wszystkim BMW, niezależnie co potrzebują

> a tak w ogóle to...

> http://otomoto.pl/bmw-m5-m5-3-6-stan-kolekcjonerski-C17865540.html

> eh... szkoda że utrzymanie takie drogie

piękny. Na pewno bym lepiej pracował jakbym musiał go utrzymać hehe.gif

Napisano

> zależy kto, jedni lepiej, inni gorzej, tak samo jak ci do dojeżdżają avensisami czy foresterami

smutne takie życie, tfu.. dojazdy... zlosnik.gif

> czepiam się, bo ostatnio co nie otworzę jakiegoś wątku, to polecasz wszystkim BMW, niezależnie co

> potrzebują

czy E39 w kombi to zły samochód dla młodego ojca rodziny? zlosnik.gif

> piękny. Na pewno bym lepiej pracował jakbym musiał go utrzymać

ja musze też właśnie coś lepiej popracować hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> Niekoniecznie mocne.

Ale właśnie koniecznie. Przejawiasz tu jakąś dziwną taktykę, bo wątek zacząłeś od porównywania przyspieszenia najmocniejszego z możliwych. Skoro niekoniecznie mocne, to co Cię obchodzi ta tabelka? Z niej wynika, że 2.0 jest zestopniowane bardziej komfortowo.

Napisano

Bez jazdy próbnej nie przekonasz się.

IMO 1.6 tylko w tabelkach wygląda OK i aby jako tako okazywał, że w ogóle coś siedzi pod maską, trzeba pewnie go używać w zakresie 4000-6000 obr./min.

Ja swoje Lacetti z marnym 1,6 często redukuję do 3 by TIRa wyprzedzić w miarę sprawnie.

Ja bym w ciemno brał 2.0 zlosnik.gif

Napisano

> To jest oczywista oczywistoc Jezeli benzyna to tylko turbo i niech sie teraz wypowiedza obroncy

> niedoladowanych benzyn

Obecny. O co chodzi?

Napisano

> Nie mieszajmy do tego M Chodzilo mi o roznice 1.6 vs 2.0.

zrozum, że tu chodzi o różnicę przełożeń. Mój samochód mimo niewielkiej mocy w przyspieszeniu 80-120 na ostatnim biegu kładzie na łopatki niespełna dwustukonnego turbodiesla (niewiele cięższego, z tej samej stajni). Dlaczego? bo przy 80 na piątym biegu mam 2,5 tys obrotów. Dziękuję. wink.gif

Napisano
  • Autor

> Bez jazdy próbnej nie przekonasz się.

> IMO 1.6 tylko w tabelkach wygląda OK i aby jako tako okazywał, że w ogóle coś siedzi pod maską,

> trzeba pewnie go używać w zakresie 4000-6000 obr./min.

> Ja swoje Lacetti z marnym 1,6 często redukuję do 3 by TIRa wyprzedzić w miarę sprawnie.

> Ja bym w ciemno brał 2.0

Niby ceed jeszcze jezdzi ale zmienilbym na cos innego. Po doswiadczeniach z malymi benzynami tez sklaniam sie ku 2.0

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.