Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nie równe wolne obroty,silnik przygasa na benzynie AStra 1.6

Featured Replies

Napisano

> Odłączyłem tą czarną skrzyneczkę i brak jakiej kolwiek reakcji. Odpaliłęm na benzynie i silnik tak

> samo przygasał,a gdy dałem na przełączniku na II(czyli odpalanie na benzynie i przy 2,5tys

> przełączenie na gaz)i odpaliłem ponownie,normalnie się przełączyło auto na gaz

> (podczas przegazówki ).

Którą czarną skrzyneczkę? Po odpięciu emulatora lambdy ECU nie będzie dostawało sygnału lambdy więc nie dziwota że silnik nie chce działać. Musiałbyś na powrót połączyć rozcinany kabel sondy w który wpina się ten emulator. Odpinając emulator, kabel z ECU odbierający sygnał lambdy wisi w powietrzu.

Napisano
  • Autor

> który wpina się ten emulator. Odpinając emulator, kabel z ECU odbierający sygnał lambdy wisi w

> powietrzu.

Aha no faktycznie. W poniedziałek popróbuję znowu.

Ale sprawdziłem wtrysk i ładnie rozpyla, tak jak na filmiku na youtube. Ponadto zauważyłem że gdy odkręce przewód łączący filtr powietrza z mieszalnikiem i przew. odpowietrzający skrzynie korbową(ten który idzie rownież do mieszalnika)i zatkam obie "dziury" szczelnie ręką to auto nie gaśnie na wolnych obortach.

Po-dokręcałem więc na "chama" przewody podciśnienia i jest lekka poprawa-auto gaśnie na wolnych obrotach, gdy zatkam dopływ powietrza-ale nie gaśnie jak się przygazuje. Ponadto (wprawdzie nie wiele jeździłem może jakieś 15 min)ale auto puki co nie gaśnie, ale nadal ma nie równe wolne obroty.

Napisano

> Którą czarną skrzyneczkę? Po odpięciu emulatora lambdy ECU nie będzie dostawało sygnału lambdy więc

> nie dziwota że silnik nie chce działać.

Quote:

Ponadto przewód z sondy lambda "rozgałęźnia się"tzn idzie to tego wg.mnie komputerka od gazu i gdzieś do kabiny(czyli pewnie to ogrinalnego komputerka sterującego silnikiem)

Chyba klega nie śledził całości od początku.

PZDR VEN

Napisano

> Ponadto zauważyłem że gdy

> odkręce przewód łączący filtr powietrza z mieszalnikiem i przew. odpowietrzający skrzynie

> korbową(ten który idzie rownież do mieszalnika)i zatkam obie "dziury" szczelnie ręką to auto

> nie gaśnie na wolnych obortach.

Chyba zbliżamy się do finału ok.gif Na jakimś połączeniu musi być nieszczelność. Rozgrzej silnik do 90*C, odepnij wtyczkę od silniczka krokowego (aby nic nie korygował) i jeszcze raz przesmaruj wszelkie połączenia benzyną. Jeśli obroty wzrosną - mamy winowajcę. Okolice przepustnicy i płytki z mikserem też.

Przesmaruj też okolice serwa i przewód od serwa do kolektora dolotowego oraz okolice jego wejścia do kolektora.

Napisano
  • Autor

próbowałem znowu z pęedzelkim i z benzyną jednak oborty nie wzrastały.

Ps. Jaki mają być obboty gdy auto jest na ssaniu? Bo u mnie jak jest zimny silnik to na początku mam 1,5 tys i po chwili 2,5. Obroty 2,5 tys. utrzymują się przez około 5 min(do puki auto się nie nagrzeje) i potem spadają do około 1 tysiąca.

Napisano

> Ps. Jaki mają być obboty gdy auto jest na ssaniu?

około 1200 rpm

Kolega sprawdzi sobie czujnik temperatury, ten na kolektorze.

Gdzieś na kąciku są wartości jakie powinien mieć mierząc go omomierzem.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

Czujniki temperatury wyminiłem oba(te na kolektorze ssącym).Także zakładam że są dobre.

Napisano

>Także zakładam że są dobre.

Założenia bywają mylne. I tu by CI się przydał dobry miernik smile.gif

Napisano
  • Autor

Auto pojeździło tydzień na samej benzynie(gazu wo gule nie było w zbiorniku) I wszystko się w miarę unormowało. W sobotę zatankowałem gazu i przejechałem około 50km na gazie(odpalając na benzynie) i problem wachania obortów i przygasania na benzynie powrócił.

Napisano

Ja ustawiłem w swoim x16szr emulacje sondy na 0,35 i 0,50 nie pamietam które to L cz y H ale po tej ingerencji autko na benzynie chodzi jak trzeba wink.gif oczywiście sam podałem te wartości gazownikowi bo ten trzymał sie standardowych i teraz baja wink.gif nie szarpie na benzynie nie faluje na obrotach cool.gif

Napisano
  • Autor

A co ci się działo ze musiałeś zmienić ustawienia?

A da się jakoś sprawdzić czy emulacja jest dobra?

Ps.Jaki sprzęt trzeba posiadać aby podpiąc komputer gazu/ lub sterujący wtryskiem pod laptopa?

Napisano

> A da się jakoś sprawdzić czy emulacja jest dobra?

> Ps.Jaki sprzęt trzeba posiadać aby podpiąc komputer gazu/ lub sterujący wtryskiem pod laptopa?

Ze Stefanelli jest ciężka sprawa, bo mało to popularne i możę być problem z kablem. Po chwili szukania się poddałem, za to programik gdzieś na elektrodzie widziałem.

W lapku wypada mieć port szeregowy COM lub też jakiś emulator na USB.

Napisano
  • Autor

To jest moj komp od gazu Stefanelli Telgas 5000 Simple tak?

A jaki ja mam dokładnie tego kompa?

Niektórzy piszą żeby ustawić emulację sondy na masę, tzn jak?

'

Aha i jeszcze jedno. JAkbym chciał zminić elektornike gazu to co trzeba by zmienić? Ten komputerek tylko? Są jakieś przejściówki zeby wsadzić inny komp?

Napisano

> To jest moj komp od gazu Stefanelli Telgas 5000 Simple tak?

Na to wygląda.

> Niektórzy piszą żeby ustawić emulację sondy na masę, tzn jak?

W Punto to może i zadziała, w Astrze spowoduje problemy. Tym bardziej fizyczne zwarcie do masy sygnału z sondy.

> Aha i jeszcze jedno. JAkbym chciał zminić elektornike gazu to co trzeba by zmienić? Ten komputerek

> tylko? Są jakieś przejściówki zeby wsadzić inny komp?

Kable wystarczy przepiąć we wtyczkach i będzie OK. Komp, np Bingo-M, jest w komplecie z silniczkiem krokowym. Popatrz sobie na schematy - linki są wcześniej w wątku.

Napisano
  • Autor

Ponadto dzieje się u mnie tak samo jak w tym wątku:http://forum.opel24.com/topic/22539-blad-45/page__gopid__408788#entry408788

Tzn jak zapale są nie równe oborty pochdzi chwile na wolnych obrotach zapala się kontorlka silnika i silnik jakby lepiej pracował.

W tym wątku autor wymienił komputer i pomogło.

Ps .A czy jak kupie nowy komputer to będzie on już zaprogramowany?

Ponadto patrząc na zdjęcia na allegro na bongo-m to wydaje się być on inny. U mnie są 2 wtyczki a w bingo-m jedna. Czy chyba nie wystarczy zmiana kompa, Trzeba też przerobić wtyczki. A to już jak dla mnie większa filozofia.

Ps. wymontowałem komputer i pisze na nim dlugopisem opel kadet 1.6-to jest taki sam co w astrze? nr na nim: 16133739 Firma chyba WE MAde in singapure zlosnik.gifsą jeszcze z oznaczeniem PH.oto foto: http://zapodaj.net/da1c539f6c74.jpg.html

Napisano

> Tzn jak zapale są nie równe oborty pochdzi chwile na wolnych obrotach zapala się kontorlka silnika

> i silnik jakby lepiej pracował.

Włącza się tryb awaryjny.

> Ps .A czy jak kupie nowy komputer to będzie on już zaprogramowany?

Nie. Trzeba zaprogramować przez interfejs z kompa.

Napisano
  • Autor

Dlaczego włącza się awaryjny? I to tylko na benzynie ma miejsce.

Ps. wymontowałem komputer i pisze na nim dlugopisem opel kadet 1.6-to jest taki sam co w astrze,może w tym jest problem? nr na nim: 16133739 Firma chyba WE MAde in singapure są jeszcze z oznaczeniem PH.oto foto: http://zapodaj.net/da1c539f6c74.jpg.html

Napisano

> Dlaczego włącza się awaryjny? I to tylko na benzynie ma miejsce.

Dlatego że któryś czujnik (w tym wypadku lambda) daje wartości mocna spoza zakresu. Na gazie widać mieszanka jest lepsza.

Podepnij się miernikiem pod kabelek z lambdy to będziesz widział jakie daje napięcia.

Napisano
  • Autor

Próbowałem już inną sondę zakłądać i jest to samo.

Czy to oznacza że komp do wymiany?

Ps. Zmierzyłem to miernikiem analogowym Sunwa YX-2000A przy ustawieniu 2,5 DC wskazówka tylko minimalnie drgała, natomiast przy ustawieniu 10 AC wskazówka wogule się nie poruszała.

Napisano

> minimalnie drgała, natomiast przy ustawieniu 10 AC wskazówka wogule się nie poruszała.

Nie ustawia się AC bo to do prądów zmiennych.

Napisano
  • Autor

no ale na dc lekko drgała. A przy ustawieniu 2,5V powinna być chyba w połowie zakresu przynajmniej zakładając ze lambda wysyła 1V.tak?

Napisano

> zakładając ze lambda wysyła 1V.tak?

Jeżeli mieszanka jest stechiometryczna sonda lambda oscyluje od 0,1V do 0,9V

Miernikiem nie zbadasz sondy lambdy gdyż za wolno działa.

edyta:

tak mniej więcej działa prawidłowa sonda lambda.

klik

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

Czyli prawdopodobnie mam źle ustawiony gaz.

Czyli niewłaściwa regulacja gazu. Ja mam sterowanie lambda e867r013074 czyli Stefanelli Telgas 5000 Simplex tak? Bo niemam żadnej kartki na komputerku.

Bo jesli mam Stefanelii to podobno mało już kto ma odpowiedni sprzęt do ustawienia tego gazu. I tutaj przychodzi na myśl zmiana komputera na np. Bingo-M. Z tym że jak się do tego zabrać? Jak przerobić właściwie wtyczki aby pasowały ze Stefanelli do Bingo?

Co sądzicie o zakupie komputerka np bingo ze szrotu?

Napisano

> Czyli prawdopodobnie mam źle ustawiony gaz.

POwiedziałem, że miernik elektroniczny jest za wolny aby zbadać sondę.

> Czyli niewłaściwa regulacja gazu.

-Ja mam sterowanie lambda e867r013074 czyli Stefanelli Telgas 5000

> Simplex tak?

Co masz na myśli pisząc sterowanie lambda??

Nie da się sterować sondy lambda, chyba że specjalnie wzbogacać lub zubożać mieszankę.

> Bo jesli mam Stefanelii to podobno mało już kto ma odpowiedni sprzęt do ustawienia tego gazu.

W moim AL600 też już praktycznie nikt nie posiada testera do ustawienia mojej instalki, więc zakupiłem ten tester co podałem wyżej w linku aby sobie samemu ustawić instalkę.

I w mieście z 11 litrów LPG zszedłem do 8 a wiem.

>Jak przerobić właściwie wtyczki aby pasowały ze Stefanelli do Bingo?

Zacząłbym od poszukania instrukcji montażu danej instalki, i wtedy sprawdził na ile twoja instalacja spełnia wymogi aby uruchomić nową centralkę.

> Co sądzicie o zakupie komputerka np bingo ze szrotu?

Jakbyś kupował ze szrotu to odrazu z całą wiązką elektryczną.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

Jak ustawiasz tym gaz? BO to masz miernik napięć lambdy. Ok zmierzysz napięcie jakie daje sonda i co dalej?

Napisano

> Jak ustawiasz tym gaz?

To mi nie ustawia gazu tylko jak ustawiam śrubokrętem i imbusem.

> BO to masz miernik napięć lambdy. Ok zmierzysz napięcie jakie daje sonda i co dalej?

Do poszukania i poczytania w googlu:

- zasada działania sondy lambda

- co to jest mieszanka stechiometryczna

Moim zdaniem z tego co zdążyłem zaobserwować może lepiej naprawę swojej instalki LPG oddaj w doświadczone ręce.

Chyba, że się uprzesz.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

Czyli na reduktorze utawiasz gaz? Bo ja mam tam bodajże 3 śrubki.

To tego nie ustawia się w tym komputerku?(emualtroze lambda)?

O lambdzie i mieszance czytałem. Ogarniam zlosnik.gif, pytam dokładnie bo poraz pierszy mam instalacje gazową. Ponadto znajde gdzieś które pokrętło za co jest odpowiedzialne?

Napisano

> Czyli na reduktorze utawiasz gaz? Bo ja mam tam bodajże 3 śrubki.

Dokładnie na reduktorze ustawiam mieszankę aby była dobra, czyli ustawiasz aby sonda oscylowała jak na filmiku, jak to osiągniesz ustawiasz na bardziej bogato, gdyż bezwładność sterowania mieszanką na LPG jest znacznie wolniejsza i w niektórych momentach brak paliwa w garze.

Czyli mamy mieszankę bogatą co wywołuje błąd na komputerze ECU i tu właśnie jest potrzebna emulacja sondy lamdba, która poprawia sygnał z sondy dla ECU.

Co do ustawiania na reduktorze:

miedzianej śrubki nie ruszaj, ustawia się jedynie tą czarną plastikową wolne obroty a później, na rurze biegnącej od reduktora do przepustnicy śrubką (registrem) ustawiasz mieszankę przy obrotach 3000 rpm aby była dobra.

> To tego nie ustawia się w tym komputerku?(emualtroze lambda)?

Mi się wydaje, że nie ale mogę się mylić, wszystkiego nie wiem.

PZDR VEN

Napisano

> O lambdzie i mieszance czytałem. Ogarniam , pytam dokładnie bo poraz pierszy mam instalacje gazową.

Czyli powinieneś wiedzieć, że to sonda daje znać ECU czy mieszanka jest bogata czy zubożona, a ECU dąży do tego aby mieszanka była stechiometryczna - czyli idealna, ale tego się nie da osiągnąć gdyż warunki w jakich mieszanka jest dobierana ciągle się zmienia, więc ECU ją koryguje dzięki sondzie lambda.

Napięcie na sondzie 0,1V to mieszanka uboga

Napięcie na sondzie 0.9V to mieszanka bogata

> Ponadto znajde gdzieś które pokrętło za co jest odpowiedzialne?

Reduktor jaki masz to: Tomasetto AT07, na twoim miejscu wymieniłbym filtr gazu i powietrza i dopiero wtedy bym się zajął regulacją.

Tak jak pisałem śrubą czarną plastikową ustawiasz wolne obroty tak aby sonda oscylowała a śrubą na wężu (przy krokowcu, ale ty chyba już nie masz krokowego) ustawiasz mieszankę przy 3000 rpm aby sonda oscylowała, później sprawdzasz wolne obroty czy oscyluje jak tak to wzbogacasz mieszankę i to samo robisz przy 3000 rpm.

Edit:

Poza tym tu już było podane jak ustawić mieszankę.

klik

jedynie co pomijasz ustawienie TPS i olewasz kwestię podłączenie testera, gdyż tester AT600 wyłącza krokowca na rurze i ustawia go w pozycję otwartą.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

Tą czarną plastikową śrubą mam obracać na gazie?(lpg) tak?

Obrkęcilem jeden pełny obrót i silnik nie zareagował.

Napisano

> Obrkęcilem jeden pełny obrót i silnik nie zareagował.

I w sumie nie powinien zareagować, chyba że tak zubożysz mieszankę że zgaśnie.

Wolnymi obrotami (w sensie ilość RPM) steruje silnik krokowy znajdujący się na przepustnicy, tą czarną śrubką ustawiasz aby mieszanka była stechiometryczna.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

Ok rozumię. I to reguluje na włączonym LPG?

czyli wykręcając tą plastikową śrubkę wzbogacam mieszankę? W wkręcając zubogacam?(tzn dostaje mniej gazu)

A od czego jest ta miedziana śrubka?

Ps. I jescze jedno czy da się jakoś mechanicznie lub programowo zwiększyć wolne obroty?

Napisano

> Ok rozumię. I to reguluje na włączonym LPG?

tak na włączonym, inaczej nie miało by to sensu.

> czyli wykręcając tą plastikową śrubkę wzbogacam mieszankę? W wkręcając zubogacam?(tzn dostaje mniej

> gazu)

Nie ma takiego słowa "zubogacam" lepiej by brzmiało zmniejszam.

Nie pamiętam dokładnie czy wkręcenie bądź jej wykręcenie wzbogaca czy zuboża mieszankę, aby wiedzieć przydaje się ta linijka diod do badania pracy sondy.

> A od czego jest ta miedziana śrubka?

Sam dokładnie nie wiem, ale z tego co czytałem to jej się nie rusza.\

> Ps. I jescze jedno czy da się jakoś mechanicznie lub programowo zwiększyć wolne obroty?

Mechanicznie napewno, programowo nie wiem.

Przy sprawnym silniku nie ma potrzeby zwiększać.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

Da się podkręcić tam gdzie jest wałek przepustnicy, tylko pytanie jak?

Bo jest tam wystający gwint ale niema żadnego miejsca na śrubokręt ani klucz.

Ps. A czy ty nie pobisz się że jeśli za bardzo przykręcisz gaz(bo mowiłeś ze zeszłeś z 12 do 8 l na 100km) Ze przepali ci się zawór wydechowy? Bo czytałem że jeśli się za bardzo gaz przykręci to takie rzeczy się dzieją.

Napisano

> Da się podkręcić tam gdzie jest wałek przepustnicy, tylko pytanie jak?

Jaki ku....a wałek?? icon_eek.gif

> Ps. A czy ty nie pobisz się że jeśli za bardzo przykręcisz gaz(bo mowiłeś ze zeszłeś z 12 do 8 l na

> 100km) Ze przepali ci się zawór wydechowy? Bo czytałem że jeśli się za bardzo gaz przykręci to

> takie rzeczy się dzieją.

Po pierwsze pisz tak aby się dało to czytać. Po drugie zawory mogą się wypalić gdy jest uboga mieszanka i tu właśnie jest potrzebne te urządzenie, które widziałeś na moim filmiku, aby ustawić instalacje w taki sposób aby mieszanka była optymalna w moim przypadku trochę bardziej wzbogacona od mieszanki stechiometrycznej.

W tym poście masz już wszystko opisane, przeczytaj wszystko jeszcze raz i wyciągnij wnioski.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

Wniosek następujący. Musze zakupić tester lambda zlosnik.gif.Dzięki narazie i pozdro.

Napisano

> Da się podkręcić tam gdzie jest wałek przepustnicy, tylko pytanie jak?

> Bo jest tam wystający gwint ale niema żadnego miejsca na śrubokręt ani klucz.

Da się pokręcić (dla chcącego znajdzie się podejście pod srubokręt płaski), tylko po co?. Ta zacna jednostka napędowa jest z założenia przystosowana do spalania noPb, dlatego też ustalone jest jałowe położenie przepustnicy (poprzez wspomnianą śrubę, której łeb jest zaślepiony), aby jednostka napędowa pracowała poprawnie na obrotach biegu jałowego zasilana noPb. Wszelkie regulacje biegu jałowego, spalania i innych atrakcji w silniku benzynowym zasilanym LPG odbywają się WYŁĄCZNIE poprzez regulację wsżelkich zaworków, przepustnic, kranów czy innych utensyliów związanych TYLKO i WYŁĄCZNIE z instalacją LPG. Nie odtykać, nię kręcić, nie dłubać zaślepek (co gazownicy często czynią...) w celu ustalenia obrotów biegu jałowego, co skutkuje brakiem wolnych obrotów, ich podwyższeniem i innymi niespodziewanymi konsekwencjami podczas pracy silnika zasilanego benzyna...Temat przerobiony namacalnie...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Samochód pali mi około 12L gazu na 100km. A ile powinien średnio spalać?

Napisano

> Samochód pali mi około 12L gazu na 100km. A ile powinien średnio spalać?

Według teorii o 20% więcej niż NoPb.

Ogólnie c16nz spokojnie osiągają 6l Nopb w trasie więc spalanie gazu jakieś 7l.

Mój rekord to równie 6 litrów w trasie LPG.

PZDR VEN

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Kupiłem ten tester i podłączyłem. Odpaliłem silnik i przełączyłęm na gaz, i kręciłem tą plastikową śrubką i brak reakcji, tak samo miga ten tester niezależnie od tego jak kręce śrubką.

Napisano

> Kupiłem ten tester i podłączyłem.

Jak podłączyłeś??

>Odpaliłem silnik i przełączyłęm na gaz, i kręciłem tą plastikową

> śrubką i brak reakcji, tak samo miga ten tester niezależnie od tego jak kręce śrubką.

A czy tak samo miga Ci na NoPb??

PZDR VEN

Napisano

> Tak samo.

>

hm.... taka oscylacja na NoPb świadczy o poprawnie działającej sondzie.

Jeżeli masz tak samo na Gazie to:

- albo masz poprawnie ustawioną instalacje LPG

- albo wpiąłeś się z testerem za emulatorem sondy lambda.

Odetnij kabel idący do sondy i podłącz bezpośrednio do testera i wtedy sprawdź.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

Tak. Wpiąłem się za emulator. Czyli trzeba bezpośrednio przy sondzie? Własnei zastanawiałem się jak będzie prawidłowo.

Napisano

> Tak. Wpiąłem się za emulator. Czyli trzeba bezpośrednio przy sondzie? Własnei zastanawiałem się jak

> będzie prawidłowo.

No weź, tyle tłumaczenia, tyle mówienia, tyle objaśnianie co na jakiej zasadzie działa i jak krew w piach.

Ten tester ma Ci powiedzieć jaką masz mieszankę, tak wepnij go w kabel między sondą a emulatorem.

PZDR VEN

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Spalanie na trasie mam około 8~9L. Trasa do Zakopanego około 120km +troche jazdy po Zakopanem(2 dni-ale nie bez przerwy ;D)-to chyba niezły wynik?

Napisano

>2 dni-ale nie bez przerwy ;D)

skromny.gifpub2.gif

>-to chyba niezły wynik?

To zależy od warunków typu:

- ile osób

- jak bardzo załadowany

- jaki styl jazdy

Ja sam jak jadę to na gazie wychodzi mi jakieś 7,5 litra LPG, ale jeżdżę sam, prędkość maks 120 km/h, auto praktycznie nie jest załadowane no i jazda po nizinach bez wzniesień.

Sądzę, że raczej but.gif w gaz dawałeś, no i górzysty teren, można przyjąć, że tak niezłe spalanie.... aczkolwiek znam ludzi, którzy z tym silnikiem mają spalanie mniejsze praktycznie o Litr.

Pytanko:

Udało Ci się samemu wyregulować za pomocą tego testera instalkę??

U mnie właśnie sonda padła - palił jak smok na 280 km spalał 42 litry LPG - sonda cały czas pokazywała ubogo, a przy walce z instalacją elektryczną w aucie uszkodziłem sobie tester, będę musiał zakupić sobie nowy, ale jak na razie wszystko wróciło do normy.

PZDR VEN

Napisano

Zamierzam kupić taki tester ok.gif Co do tematu ... Nie wiem czy szanowne grono słuchało pracy silnika na tym filmiku ale mi to wygląda na problem z zapłonem . Ewidentnie wg mnie gubi iskrę.. Może wystarczy wymienić świece ? Filmiku odsłuchiwałem na zestawie kina domowego z subwooferem i słyszę jak zapłon gdzieś wypada .. Paliwko nie spalone = bogata mieszanka na sondzie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.