Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nie równe wolne obroty,silnik przygasa na benzynie AStra 1.6

Featured Replies

Napisano

Samochód dobrze przyśpiesza i wkręca się na obroty. Na ciepłym silniku również gaśnie na benzynie gaśnie na wolnych obrotach, na gazie silnik pracuje w miarę dobrze. Dodam iż wymieniłem oba czujniki temp. w kolektorze ssącym i silniczek krokowy.

Zczytałem błędy z kompa mam bład nr 45 czyli Sonda lambda - sygnał mieszanki bogatej.Czy to oznacza że sonda do wymiany?

PRzypominam iż mam pb+lpg

Napisano

Napisz dokładnie jaki masz silnik bo silników 1.6 było kilka.

Napisz też jaką masz instalacje LPG I, II czy 4 generacjąe

Napisano

Wygląda na zła emulacje sondy lambda na gazie , też teraz walczę z tą chorobą w silniku x16szr wink.gif bogata mieszanka więc może zalewa trochę i przygasa.

Napisano
  • Autor

silnik 1,6 8v 55kw. Gaz mam 2 generacji. To jak to wyglada z tą emulacją sondy? Jak sprawdzić czy jest dobrze? To jest fizyczna emulacja ,czy programowa w kompie?

Napisano

> To jest fizyczna emulacja ,czy programowa w kompie?

Podaj jaki masz komputer od gazu - inaczej to wróżenie z fusów.

Napisano
  • Autor

kurcze niema nic na nim napisane.Prawdopodobnie kartka się zmyła.;/

Ale popatrzę do papierów.

Tzn wydaje mi się że mam II generację gazu. Ponieważ mam sonde lambda w aucie i przechodzenie na gaz odbywa się automatycznie przy 2,5tys obr. Ponadto przewód z sondy lambda "rozgałęźnia się"tzn idzie to tego wg.mnie komputerka od gazu i gdzieś do kabiny(czyli pewnie to ogrinalnego komputerka sterującego silnikiem).

Napisano

> kurcze niema nic na nim napisane.Prawdopodobnie kartka się zmyła.;/

> Ale popatrzę do papierów.

Lub chociaż zdjęcie kompa zrób. Może widać wtyczki, ile wiązek, kabli itp. Może sterczy jakaś wolna wtyczka/gniazdko z komputera. Może jest otwór przez który coś widać. Słowem cokolwiek smile.gif

Napisano
  • Autor

w papierach jest sterowanie lambda e867r013074

Zdjęcia:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3215e7403a5456d0.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/939d769727171705.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8e6716ff98b4725a.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9a1ca4aa00b64bdb.html

Ps. Odłączyłem akumulator na 30min bo czyściłem pompę paliwa(była w dobrym stanie,tzn jest;)). odpaliłem na benzynie,nie przełączałem na gaz odpaliłem i zgasiłem 2 razy i zczytełem błędy-i znów jest bład nr 45 czyli za bogata mieszanka-wyszedł ten sam błąd a ja nie przełączałem wo gule na gaz.Co to moze oznaczać?

Napisano
  • Autor

Odkryłem (nie wiem czy to istotne) Ze brakuje mi w obudowie przepustnicy wejścia na przewód podciśnienia termozaworu powietrza dolotowego.Czyli na rysunku poz.3-czy istnieje mozliwosć ze mam złą obudowę?

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/caa6d0a7c36c8a88.html

U mnie to wygląda tak:

Jakiś przewód zaślepiony:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d30ed50181cb1cf9.html

i

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b247009a1a78cb1e.html

1-idzie do kolektora ssącego z tyłu,

2-do czegoś co potem idzie do serwa

3-zaślepiona.

u mnie 1 idzie do http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/83f5bb371411ef34.html

Czy to jest prawidłowo?Mogbyłm prosic o foto jak to ma byc?

Ponadto-w samochodzi zauważyłem silniczek krokowy od gazu(był w drzwiach)moze on ma być wmontowany na przewód?http://images40.fotosik.pl/246/8f0a44b7f47ee207.jpg

Napisano

> w papierach jest sterowanie lambda e867r013074

> Zdjęcia:

Stefanelli Telgas 5000 Simplex - emuluje sondę lambda, nie wiem jak się tym steruje. Komputera sterującego gazem brak bo masz I generację gazu - śrubka zamiast silnika krokowego. Do tego reduktor Tomasetto AT-07 i zaślepiony EGR smile.gif

> Ps. Odłączyłem akumulator na 30min bo czyściłem pompę paliwa(była w dobrym stanie,tzn jest;)).

> odpaliłem na benzynie,nie przełączałem na gaz odpaliłem i zgasiłem 2 razy i zczytełem błędy-i

> znów jest bład nr 45 czyli za bogata mieszanka-wyszedł ten sam błąd a ja nie przełączałem wo

> gule na gaz.Co to moze oznaczać?

Czy zapalił się check podczas pracy silnika na benzynie? Błąd mógł się nie skasować (niektóre zostają w pamięci).

Napisano
  • Autor

tak. czasem jak postoi na wolnych obrotach na benzynie to auto samo sobie zagazuje do 3 tys i i zapala się kontorlka chceck i auto wraca na 1tys obrotów.

Ponadto-w samochodzi zauważyłem silniczek krokowy od gazu(był w drzwiach,ktos mogł go wymontować)moze on ma być wmontowany na przewód?http://images40.fotosik.pl/246/8f0a44b7f47ee207.jpg

i jest 1 wolna wtyczka zawieszona na opasce na przewodzie z reduktora.

Napisano

Widzisz to kwestia gazu, jaką masz centralkę od gazu??

A co do krokowca to pewno masz racje, został wywalony ze względu na łatwiejsze ustawienie mieszanki LPG.

Twoim problemem zapewne będzie zła emulacja sondy lambda.

Edycja:

Resetowałeś ECU??

ok, doczytałem, że resetowałeś ECU.

Moim zdaniem to jest problem z instalacją LPG.

Ja bym pokombinował i odłączył centralkę gazu i porobił testy na NoPb.

Ps. A jak wygląda filtr powietrza??

PZDR VEN

Napisano

> Ponadto-w samochodzi zauważyłem silniczek krokowy od gazu(był w drzwiach,ktos mogł go

> wymontować)moze on ma być wmontowany na

> przewód?http://images40.fotosik.pl/246/8f0a44b7f47ee207.jpg

> i jest 1 wolna wtyczka zawieszona na opasce na przewodzie z reduktora.

A zatem ta skrzyneczka to jednak komputer a nie tylko emulator. Na elektrodzie wygrzebałem program do komunikacji z laptopem ale dalej nie wiadomo jaki kabel tam podejdzie, pewnie jakiś RS232.

Silniczek powinien być na przewodzie zamiast tej śrubki (registra). Ktoś go wywalił bo miał problem z regulacją, ot co.

Napisano
  • Autor

I myslicie żeby tego krokowca wsadzić z powrotdem na przewód?

Ps.Jak odłaczyć tą centralkę gazu-co masz na mysli,przełącznikw samochodzie? czy moze tą skrzyneczkę ktorej zrobiłem zdjęcie? Mógłbyś powiedzieć dokładniej jek wykonac testowanie?

Napisano

> I myslicie żeby tego krokowca wsadzić z powrotdem na przewód?

Tylko jeśli opanujesz komunikację między laptopem i centralką - inaczej nie masz możliwości regulacji mieszanki.

> Ps.Jak odłaczyć tą centralkę gazu? Mógłbyś powiedzieć dokładniej jek wykonac testowanie?

Tego nie zrobisz tak po prostu. Przez centralkę idzie sygnał z sondy lambda do ECU benzynowego oraz sygnał z ECU do wtryskiwacza. Jeśli powyciągasz wtyczki to auto nie odpali. Musiałbyś namierzyć te kabelki i je odpowiednio zmostkować.

Napisano
  • Autor

A na reduktorze nie reguluje się składu mieszanki? Są tam chyba 3 śrubki do rgulacji

Napisano

> A na reduktorze nie reguluje się składu mieszanki? Są tam chyba 3 śrubki do rgulacji

Owszem, reguluje się z grubsza. Mając tester sondy lambda można tak 1 generację wyregulować (śrubka + reduktor).

Ale silniczek krokowy zamyka/otwiera dopływ gazu do przepustnicy wedle tego co mu centralka nakaże. Nie wiemy jaki ma ustawiony zakres ruchu ani jak reaguje na zmiany mieszanki. Może to działać dobrze, może wcale.

Najprościej byłoby wymienić centralkę na jakąś lepiej poznaną - Bingo albo Autronic, ale to już będzie wydatek.

Napisano

> A na reduktorze nie reguluje się składu mieszanki? Są tam chyba 3 śrubki do rgulacji

Na reduktorze ustawiasz praktycznie sama mieszankę na wolne obroty do biegu jalowego, do obrotów 3000 rpm ustawiasz tą śrubą na wężu.

PZDR VEN

Napisano

> Tego nie zrobisz tak po prostu. Przez centralkę idzie sygnał z sondy lambda do ECU benzynowego oraz

> sygnał z ECU do wtryskiwacza.

Quote:

Ponadto przewód z sondy lambda "rozgałęźnia się"tzn idzie to tego wg.mnie komputerka od gazu i gdzieś do kabiny(czyli pewnie to ogrinalnego komputerka sterującego silnikiem)

Może wystarczy odłączyć ten przewód co idzie do centralki gazu i może wtedy sprawdzić czy będą się pojawiały błędy??

Taki test może wykluczy albo wskażę czy to aby napewno wina LPG.

PZDR VEN

Napisano

> Ponadto przewód z sondy lambda "rozgałęźnia się"tzn idzie to tego wg.mnie komputerka od gazu i

> gdzieś do kabiny(czyli pewnie to ogrinalnego komputerka sterującego silnikiem)

Aaa widzisz, tego nie czytałem. Znaczy że nie ma emulacji lambdy skoro ten sam sygnał idzie do ECU i do centralki. ECU widzi skład mieszanki na LPG i głupieje.

Napisano

> Aaa widzisz, tego nie czytałem. Znaczy że nie ma emulacji lambdy skoro ten sam sygnał idzie do ECU

> i do centralki. ECU widzi skład mieszanki na LPG i głupieje.

no też tak właśnie mi się wydawało. Ale pytanie inne - jak to mogło działać??

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

no właśnie,to chyba nie powinno działać jak nie emuluje lambdy.

A jest tak jak napisałem,Przewód od sondy lambda rozgałęźnia się i idzie do tej czarnej skrzyneczki i gdzieś prawdopodobnie do kabiny. A co to jest to okrągłe (przekaźniik/przełącznik etc.)na reduktorze,wchodzą do niego 2 kable?

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a164b3784f77dd5f.html

Aha. I czy dlaczego jest 1 wolny wtyk w tej skrzyneczce?TaK MA byc?

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3215e7403a5456d0.html

Napisano

> A co to jest to okrągłe (przekaźniik/przełącznik etc.)na

> reduktorze,wchodzą do niego 2 kable?

Jest elektrozawór gazu - on wpuszcza gaz do reduktora i tam się on rozpręża.

> Aha. I czy dlaczego jest 1 wolny wtyk w tej skrzyneczce?TaK MA byc?

Nie jestem pewien, ale chyba właśnie w to powinien być wtyknięty emulator sondy, coś podobnego widziałem w instalacji hundaju atosie mojego brata.

PZDR VEN

Napisano

Poprowadz działania przy silniku w kierunku poprawnego działania wyłącznie na NoPB. Wszelkie operacje przy instalacji gazowej pozostaw do czasu, aż silnik będzie prawidłowo pracował wyłącznie na benzynie.

Pozdrawiam

Napisano

> aż silnik będzie prawidłowo pracował

> wyłącznie na benzynie.

Dlatego sugerowałem, odłączenie centralki. Może ona coś psoci.

PZDR VEN

Napisano

To też jest możliwe, niezbadane są umysły instalatorów ....

Pozdrawiam

Napisano

> To też jest możliwe, niezbadane są umysły instalatorów ....

Masz doświadczenie po wozie eRda :D

Napisano
  • Autor

Centralka-czyli ten przełącznik w środku samochodu? Czy ta czarna skrzyneczka w komorze silnika?(bo juz się gubię)-i są gdzieś jakieś schematy jak to potem zmostkować?Co z czym połączyć?Bo tak jak mówiliśmy wcześniej, gdy po prostu to podłączam to samochód w ogóle nie odpali?

Napisano

> Centralka-czyli ten przełącznik w środku samochodu?

Centralka to ta w komorze silnika.

Przełącznik w kabinie to tylko przełącznik, w nim co najwyżej możesz ustawić próg przełączania na LPG.

Spróbuj odłączyć centralkę, przełączyć na NoPb i porobić testy na NoPb.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

NoPb czyli na samym gazie?Czy co przez to rozumiesz?(bezołowiową)

Napisano

> NoPb czyli na samym gazie?Czy co przez to rozumiesz?(bezołowiową)

Na samej benzynie cool.gif

Napisano

> to dlaczego mam po odłaczeniu centraliki zmienić na LPG?

w którym miejscu masz tak napisane??

Napisano
  • Autor

> Centralka to ta w komorze silnika.

> Przełącznik w kabinie to tylko przełącznik, w nim co najwyżej możesz ustawić próg przełączania na

> LPG.

> Spróbuj odłączyć centralkę, przełączyć na LPG i porobić testy na NoPb.

> PZDR VEN

Napisano

Wiem moja wina myślałem jedno a napisałem co innego, ale testy i tak trzeba robić na NoPb, jakbyś troszeczkę wczuł się to napewno byś zrozumiał.

Nikt Ci rozwiązania na tacy nie poda, jeżeli Ty sam nie włożysz chociaż trochę więcej zainteresowania, wiedzy oraz pracy.

Poczytaj wpierw w jaki sposób działa instalacja LPG I lub II generacji może to jakoś Cię naprowadzi, lub przynajmniej stworzy grunt do rozmowy.

PS. Młody jesteś na forum i pewnie nie przeczytałeś całego regulaminu, a polecam.

Nie cytuj całych postów, jeżeli nie jest to konieczne, a jak cytujesz opraw w odpowiednią formułą.

PZDR VEN

Napisano

Żeby z grubsza załapać całokształt to zerknij na to : BINGO

Na str. 7 jest schemat instalacji i podłączenie do centralki. Kolory się nie będą zgadzać ale idea powinna być podobna.

Ewentualnie na to AUTRONIC

Napisano
  • Autor

Ok jutro postaram się coś z tym pogrzebać .

Ps. Jak jade na benzynie to auto czasem (przy jeździe na luzie) ma bardzo wysokie obroty nawet 3 000. I takie obroty utrzymują się przez pewien czas i potem spadają. Dlaczego tak jest? Czemu nie spadają natychmiast?

Napisano

> Ps. Jak jade na benzynie to auto czasem (przy jeździe na luzie) ma bardzo wysokie obroty nawet 3

> 000. I takie obroty utrzymują się przez pewien czas i potem spadają. Dlaczego tak jest? Czemu

> nie spadają natychmiast?

Trzeba by znać wskazania czujników w takim momencie. Może to być sprawa niesprawnej sondy / niewłaściwej emulacji. Może być lewe powietrze czyli nieszczelność dolotu. Wbij sobie w szukajkę +lewe +powietrz to wyskoczy multum tematów z ostatnich kilku lat. Da się to znaleźć pędzelkiem z benzyną - poczytaj.

Napisano
  • Autor

Dobra posprawdzam to bo wydaje mi się że syczy powietrze przy dolocie do wtrysku,powinno tam być coś słychać czy nie?

Ps. Ale czy gdyby było lewe powietrze to komputer dawał by sygnał błedu lambdy o zbyt bogatej mieszance?

Napisano

> Dobra posprawdzam to bo wydaje mi się że syczy powietrze przy dolocie do wtrysku,powinno tam być

> coś słychać czy nie?

Możesz słyszeć wtryskiwacz benzyny albo powietrze przelatujące przez mikser. Albo nieszczelność - sprawdź pędzelkiem i benzyną.

> Ps. Ale czy gdyby było lewe powietrze to komputer dawał by sygnał błedu lambdy o zbyt bogatej

> mieszance?

Chyba nie. Komp widzi to tak: daję paliwo do pewnej ilości powietrza i ma być OK (lambda=1). Ale mam nieszczelność i mam więcej powietrza niż pokazują czujniki, czyli dolewam więcej paliwa, bo mi sonda pokazuje ubogo. Wzrastają mi obroty, przez chwilę jest OK i sytuacja się powtarza - znów jest ubogo. I tak dalej... Pytanie do fachowców: co wywali komp: za ubogo czy za bogato?

Napisano
  • Autor

Odłączyłem tą czarną skrzyneczkę i brak jakiej kolwiek reakcji. Odpaliłęm na benzynie i silnik tak samo przygasał,a gdy dałem na przełączniku na II(czyli odpalanie na benzynie i przy 2,5tys przełączenie na gaz)i odpaliłem ponownie,normalnie się przełączyło auto na gaz

(podczas przegazówki ).

Napisano

> Odłączyłem tą czarną skrzyneczkę i brak jakiej kolwiek reakcji.

Cześć, a czy odłączyłeś akumulator/zresetowałeś ECU??

>a gdy dałem na przełączniku na II(czyli odpalanie na benzynie i przy 2,5tys

> przełączenie na gaz)i odpaliłem ponownie,normalnie się przełączyło auto na gaz

> (podczas przegazówki ).

Gdyż zapewne przełącznik masz podłączony do cewki i z niej zczytuje obroty, wtedy przełączy na gaz, ale wtedy gaz będzie podawany poza jaką kolwiek kontrolą oczywiście przy odłączonej centralce.

Jak może zresetuj ECU, przagazuj silnik na wyższych obrotach, najlepiej zrobić kilka km na benzynie, możesz dolać środka do benzyny do czyszczenie wtrysku i całego układu wtryskowego.

Przy okazji możesz wyczyścić silnik krokowy na przepustnicy i jego gniazdo.

Jak wtedy będzie się zachowywał silnik.

Jeżeli nadal będzie źle to można wyeliminować instalację LPG jako przyczynę.

Ponawiam pytanie: W jakim stanie jest filtr powietrza??

Powodzenia i czekamy na niusy.

PZDR VEN

Napisano

> Pytanie do fachowców: co wywali komp: za ubogo czy za bogato?

Fachowcem nie jestem, ale z obserwacji mojej sondy (tester sondy oparty na 10 diodach led), całość pracuje ze zwłoką, gdy wszystko jest ok, sonda powinna oscylować od 0 do 1 V, czyli wskazywać ubogo do bogato, czyli jak nie ma zapotrzebowania zubożamy (mamy bogato na sondzie), jak za mało lub jest zapotrzebowanie na moc dajemy więcej NoPb (wskazanie na sondzie sugeruje biedotę).

Nieszczelność w układzie dolotowym może być różna, nieszczelne serwo, zużyte uszczelki przy przepustnicy lub nieszczelności w wężykach do sterowania obiegiem.

I w zależności od powstałej nieszczelności zwłoka pracy ECU do doboru mieszanki może być różna napewno o wiele większa normalnej.

Podkreślam nie jestem fachowcem, troszkę grzebałem u siebie w aucie i to tyle.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

Filtr powietrza jest nowy.

Odłączyłem akumulator a potem ten komputerek od gazu. I po 30 min podłaczyłem AKUmulator. I niestety brak poprawy. Jest tak samo jak było.

Ponadto gdy auto chodzi na benzynie i przytrzymam pedał gazu w jednym położeniu (np w połowie zakresu)to obroty falują jak opentałe, wolgule nie trzyma równych obortów silnika,natomiast na gazie takich objawów niema.Silnik pracuje równo.

Napisano

> Ponadto gdy auto chodzi na benzynie i przytrzymam pedał gazu w jednym położeniu (np w połowie

> zakresu)to obroty falują jak opentałe, wolgule nie trzyma równych obortów silnika,natomiast na

> gazie takich objawów niema.Silnik pracuje równo.

A widzisz... nie napisałeś albo przeoczyłem, że na gazie jest ok.

Powiem szczerze nie jestem pewien, ale pewnie leje Ci wtryskiwacz co pokazuje na sondzie mieszankę bogatą.

Jak masz jakiegoś znajomka z silnikiem 1,6 bądź 1,4 8V zagadaj czy by się nie zgodził aby podmienić sam wtryskiwacz i wtedy zobaczyć co się będzie działo.

A co ze szczelnością dolotu, sprawdzałeś tak jak radził kolega Kretul - pędzelek i benzyna??

PZDR VEN

Napisano

> Powiem szczerze nie jestem pewien, ale pewnie leje Ci wtryskiwacz co pokazuje na sondzie mieszankę

> bogatą.

I to jest myśl ok.gif Pewnie będzie to widać po zdjęciu pokrywy wtrysku: odpalenie silnika i obserwacja. Zamiast mgiełki z wtryskiwacza będą spadać krople.

Napisano

> Zamiast mgiełki z wtryskiwacza będą spadać krople.

Zgadza się, ktoś pisał na forum, że nawet nie trzeba zdejmować całej obudowy, wystarczy zdjąć rurę od filtra powietrza i przez nią obserwować pomagając sobie latarką tylko nie nono.gifzapalniczką wink.gif, ale napewno jest to trudniejsze niż zdjąć samą obudowę.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

Ok posprawdzam to,czy idzie mgiełka od wtrysku.

A lewe powietrze sprawidzłem pędzelkiem i benzyną i jest dobrze,bęzyna nie była zasysana.

Napisano

> A lewe powietrze sprawidzłem pędzelkiem i benzyną i jest dobrze,bęzyna nie była zasysana.

ok.gif no to super. Sprawdź ten wtrysk i zobaczymy co dalej, jak nie on to będziemy szukać dalej.

PZDR VEN

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.