Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szkoda całkowita, zabrany dowód ale...

Featured Replies

Napisano

...ale jak to właściwie jest?

Jak ktoś miał dzwona, miśki zabrały dowód a ubezpieczyciel orzekł całkę to co dalej?

Można naprawić i odebrać dowód bo sam tak miałem a jak się nie chce naprawić?

Czy takie auto można traktować jako "wyrejestrowane"?

Pytam bo chcę kupić taki samochód a kobieta twierdzi, że auto jest wyrejestrowane, nie ma dowodu itp...

Napisano

auto rejestrujesz na podstawie umowy KS, wtedy dostaniesz nowy dowód rejestracyjny, tak zrobil gosc, który kupil ode mnie moja rozbita alfe ok.gif

Napisano

> auto rejestrujesz na podstawie umowy KS, wtedy dostaniesz nowy dowód rejestracyjny, tak zrobil

> gosc, który kupil ode mnie moja rozbita alfe

I w wydziale kominikacji nie musiał oddać starego dowodu?

Napisano
  • Autor

> auto rejestrujesz na podstawie umowy KS, wtedy dostaniesz nowy dowód rejestracyjny, tak zrobil

> gosc, który kupil ode mnie moja rozbita alfe

Ok, ale ja NIE CHCĘ go rejestrować grinser006.gif

Mogę?

Napisano

> Ok, ale ja NIE CHCĘ go rejestrować

> Mogę?

a nie jest tak, ze bez wzgledu na wszystko zeby auto zupelnie zniknelo z ewidencji to musi zostac zezlomowane (przynajmniej nadwozie z VIN) ?

Napisano

> I w wydziale kominikacji nie musiał oddać starego dowodu?

nie, bo notabene starego dowodu juz nie ma

Napisano

> Ok, ale ja NIE CHCĘ go rejestrować

> Mogę?

aaa nie chcesz zlosnik.gif to ja nie bede Cie wprowadzal w bład i napisze, nie wiem ok.gif

Napisano
  • Autor

> a nie jest tak, ze bez wzgledu na wszystko zeby auto zupelnie zniknelo z ewidencji to musi zostac

> zezlomowane (przynajmniej nadwozie z VIN) ?

Obawiam się właśnie, że tak jest a kobieta myśli, że już "nie ma auta", nie musi ubezpieczać itp spineyes.gif

Napisano

> Obawiam się właśnie, że tak jest a kobieta myśli, że już "nie ma auta", nie musi ubezpieczać itp

no to kobieta jest w błędzie.

Są dwa wyjścia...

1) naprawiasz auto, jedziesz do SKP i robisz przegląd powypadkowy. Jedziesz z tym do wydziału i rejestrujesz auto na siebie na podstawie pokwitowania z policji, umowy i przeglądzie.

2) Udajesz się do stacji demontażu pojazdu, oni wystawiają dokumenty na podstawie pokwitowania z policji i złomują samochód. Ty dostajesz od nich dokument oraz zniszczone tablice i idziesz do WK, gdzie dostajesz nowe zaświadczenie z którym to idziesz do ubezpieczyciela.

P.S Taka ciekawostka, niewyrejestrujesz samochodu na dowodzie tymczasowym, musisz mieć stały dowód.

Druga ciekawostka spytaj się kobiety czy samochód ma Kartę Pojazdu bo potem mogą być problemy grinser006.gif

Napisano

> Czy takie auto można traktować jako "wyrejestrowane"?

Auto jest nadal zarejestrowane.

Możesz zrobić tak:

- naprawiasz auto, diagnosta dopuszcza do ruchu i z kwitem od diagnosty idziesz do Urzędu i odbierasz dowód

- złomujesz auto i z kwitem ze złomowni idziesz do urzędu i wyrejestrowujesz auto

- sprzedajesz komuś auto i składasz w urzędzie zawiadomienie o sprzedaży, a kupiec martwi się co dalej z rejestracją

Napisano

> nie, bo notabene starego dowodu juz nie ma

czemu bzdury opowiadasz ? oslabiony.gif

stary dowód leży w szufladzie pt. zatrzymane dowody rejestracyjne ...

i najpopularniejszą drogą przerejstrowania takiego auta jest zgłoszenie się nowego właściciela do " macierzystego " WK ... osobiście lub korespondecyjnie ... odebranie dowodu na poprzedniego właściciela i przerejstrowanie na siebie w " swoim " WK ...

lub uzyskanie w macierzystym WK " zaświadczenia o tym iż pojazd jest zarejestrowany i pozostałe informacje ...

wtedy WK Twój kontaktuje się z macierzystym pojazdu / poprzedniego właściciela i dopiero wtedy dowód idzie do archiwum

Napisano

> czemu bzdury opowiadasz ?

> stary dowód leży w szufladzie pt. zatrzymane dowody rejestracyjne ...

> i najpopularniejszą drogą przerejstrowania takiego auta jest zgłoszenie się nowego właściciela do "

> macierzystego " WK ... osobiście lub korespondecyjnie ... odebranie dowodu na poprzedniego

> właściciela i przerejstrowanie na siebie w " swoim " WK ...

> lub uzyskanie w macierzystym WK " zaświadczenia o tym iż pojazd jest zarejestrowany i pozostałe

> informacje ...

> wtedy WK Twój kontaktuje się z macierzystym pojazdu / poprzedniego właściciela i dopiero wtedy

> dowód idzie do archiwum

nie opowiadam bzdur, tylko tak mi powiedziano w wydziale komunikacji kiedy tam byłem, dostałem zaświadczenie i tyle, dowodu jako tako juz nie ma, nie ja to sobie wymyślilem słuchaj

Napisano
  • Autor

> - naprawiasz auto, diagnosta dopuszcza do ruchu i z kwitem od diagnosty idziesz do Urzędu i

> odbierasz dowód

Wiem bo tak kiedyś miałem.

> - sprzedajesz komuś auto i składasz w urzędzie zawiadomienie o sprzedaży, a kupiec martwi się co

> dalej z rejestracją

A jak kupiec nie zarejestruje? (ja jestem kupcem)

Napisano

> nie opowiadam bzdur, tylko tak mi powiedziano w wydziale komunikacji kiedy tam byłem, dostałem

> zaświadczenie i tyle, dowodu jako tako juz nie ma, nie ja to sobie wymyślilem słuchaj

to przyjmij do wiaodmości że to wierutna bzdura i nieprawda . Dowód jest do odebrania po okazaniu badania technicznego bądź zniszcze po okazaniu zaświadczenia o demontażu.

koniec.

Napisano

> nie opowiadam bzdur, tylko tak mi powiedziano w wydziale komunikacji kiedy tam byłem, dostałem

> zaświadczenie i tyle, dowodu jako tako juz nie ma, nie ja to sobie wymyślilem słuchaj

mi natomiast pani w okienku powiedziała że bez dowodu nie zarejestruje mi auta. Musiałem zaświadczenie o przebytym przeglądzie wysłać pocztą do wydziału komunikacji właściwego do miejsca rejestracji auta a oni odesłali mi dowodzik dopiero wówczas zarejestrowałem autko. Inaczej nie dało rady... no chyba ze bym skłamał i powiedział ze dowód zaginął ale to inna historia.

Napisano

> to przyjmij do wiaodmości że to wierutna bzdura i nieprawda . Dowód jest do odebrania po okazaniu

> badania technicznego bądź zniszcze po okazaniu zaświadczenia o demontażu.

> koniec.

dobra inaczej Ci powiem, powiedziano mi ( bo auto nie bylo przerejestrowane zanim zostalo zniszczone) że jak bede je chciał zarejestrowac u siebie (w zabrzu) to tam na podstawie umowy KS oraz zaświadczenia z WK w Piekarach ŚL. wydadza mi nowy dowód osobisty...wiec czyzby pani klamała?

Napisano

> mi natomiast pani w okienku powiedziała że bez dowodu nie zarejestruje mi auta. Musiałem

> zaświadczenie o przebytym przeglądzie wysłać pocztą do wydziału komunikacji właściwego do

> miejsca rejestracji auta a oni odesłali mi dowodzik dopiero wówczas zarejestrowałem autko.

> Inaczej nie dało rady... no chyba ze bym skłamał i powiedział ze dowód zaginął ale to inna

> historia.

nie mogłeś skłamamć w ten sposób ... bo paragraf czeka

szczególnie że to WK był w posiadaniu tego dowodu ( ten macierzysty )

Napisano

> dobra inaczej Ci powiem, powiedziano mi ( bo auto nie bylo przerejestrowane zanim zostalo

> zniszczone) że jak bede je chciał zarejestrowac u siebie (w zabrzu) to tam na podstawie umowy

> KS oraz zaświadczenia z WK w Piekarach ŚL. wydadza mi nowy dowód osobisty...wiec czyzby pani

> klamała?

wiesz generalnie teraz mówisz o całkiem innej sytuacji ...

Pani nie kłamała. .. ale jeśli utrzymywała że dowód został zniszczony to tak .. kłamała ... ale bardziej pradwopodobne jest to że po prostu dofantazjowałeś sobie conieco hehe.gif

rejestracja " z zaświadczeniem" o zarejestrowaniu to drugi ze sposobów ... o czym zresztą pisałem wyżej.

Napisano

> wiesz generalnie teraz mówisz o całkiem innej sytuacji ...

> Pani nie kłamała. .. ale jeśli utrzymywała że dowód został zniszczony to tak .. kłamała ... ale

> bardziej pradwopodobne jest to że po prostu dofantazjowałeś sobie conieco

> rejestracja " z zaświadczeniem" o zarejestrowaniu to drugi ze sposobów ... o czym zresztą pisałem

> wyżej.

zastanów sie tak naprawde, po co miałbym fantazjowac? ale tak poważnie, to Twoje pytanie na wieczór ok.gif pozdrawiam

Napisano

> nie mogłeś skłamamć w ten sposób ... bo paragraf czeka

> szczególnie że to WK był w posiadaniu tego dowodu ( ten macierzysty )

się zgadza dlatego korespondencyjnie odebrałem dowodzik

Ale druga metoda opisywana przez ciebie w lubelskim powiatowym urzędzie nie działa... musi być dowodzik i koniec! Nawet sam naczelnik potwierdził mi by zarejestrować auto musze mieć dowód rejestracyjny zaświadczenie jest nic nie warte w tej kwestii.

Napisano

wiadczenie jest nic nie warte w tej kwestii.

wiesz ... wniosek przyjąć obowiązek mają ...

a ... jeśli odpowiedzą na niego negatywnie i niezgodnie z przepisami ... zlosnik.gif

chętnie bym ich naprostował

Napisano

Panowie dowód na pewno ma Wydział komunikacji, który to auto rejestrował. W tamtym roku kupilem auto po dzwonie i policja zabrała dowód, po zrobieniu auta i badan wysłałem dokumenty do macierzystego WK a ten przesłał dowód do mojego wydziału i tak auto zarejestrowałem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.