Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auto do 15 kPLN

Featured Replies

Napisano

No więc temat jakich wiele. Potrzebuję nowego auta do jeżdżenia na codzień. Górny pułap przyjąłem jako okolice 15 kPLN. Teraz wymagania:

- klasa średnia lub wyższa - takiej wielkości auto jest mi potrzebne więc i punkt ten nie podlega dyskusji

- względnie prosty, mało wymagający diesel

- jak najwyższa niezawodność, niskie koszty eksploatacji.

Na placu boju po dość wnikliwej selekcji pozostały:

Audi A6 C4 2.5 TDI

Ford Galaxy 1.9 TDI

Mercedes W124 250D

VW Passat B5 1.9 TDI.

Ponieważ ja swój typ już mam, chętnie utwierdzę się w wyborze czytając co Wy byście w takiej sytuacji zrobili. Inne propozycje mile widziane.

Napisano

> No więc temat jakich wiele. Potrzebuję nowego auta do jeżdżenia na codzień. Górny pułap przyjąłem

> jako okolice 15 kPLN. Teraz wymagania:

> - klasa średnia lub wyższa - takiej wielkości auto jest mi potrzebne więc i punkt ten nie podlega

> dyskusji

> - względnie prosty, mało wymagający diesel

> - jak najwyższa niezawodność, niskie koszty eksploatacji.

> Na placu boju po dość wnikliwej selekcji pozostały:

> Audi A6 C4 2.5 TDI

Mój przyjaciel ma, dobre auto. Fajne wyposażenie, wygodne, spokojne, przyjemnie przyśpiesza. Porządne i nie gnije od spodu. Kupił poniżej 10 tysięcy, a stan zupełnie do jazdy na co dzień.

A to tak dla rozluźnienia atmosfery, na szczęście naprawa nie była droga (C4 innego kolegi) zlosnik.gif

> Ford Galaxy 1.9 TDI

Nie miałem styczności.

> Mercedes W124 250D

Jakościowo wiadomo jakie auto, ale i tak dla mnie już z innej epoki. Kosmiczne przebiegi, archaiczne prowadzenie i wnętrze również, głośny i naprawdę ciężko o dobry egzemplarz już. Mimo iż jestem miłośnikiem Mercedesów to na co dzień wolę zdecydowanie coś konstrukcyjnie nowszego. Mimo iż jest to fantastyczny samochód, ale komfort prowadzenia i wyposażenia mam o wiele wyższy w W210 czy u kumpla w Audi C4 2.5TDI. W124 bardzo często - z racji swojej legendarności - są na rynku wtórnym mocno przewartościowane w stosunku do stanu w jakim się znajdują. Ja szukałem dwa lata temu do 10.000 złotych i nie znalazłem jakiegoś w fajnym stanie.

> VW Passat B5 1.9 TDI.

Bardzo dobre auta, pod warunkiem znalezienia dobrego egzemplarza, bo są tysiące powypadkowych źle poskładanych, zajechanych itp itd. Każdy kto miał (kogo znam) był zadowolony, auto zwyczajne i nie rzucające się w oczy, a części są wszędzie, "specjaliści" za każdym rogiem. Kradną je dość często, trzeba na to uważać. Da się znaleźć w dobrym stanie, ale duży rozrzut cenowy jest tych aut.

> Ponieważ ja swój typ już mam, chętnie utwierdzę się w wyborze czytając co Wy byście w takiej

> sytuacji zrobili. Inne propozycje mile widziane.

Znajomy ma Opla Vectrę (B) 2.0DTI, jakaś wersja podwójnie ocynkowana, ogólnie jeździ rok czasu i sobie chwali bardzo. Ja akurat Opli nie uznaję, tak tylko podrzucam pomysł...

Oprócz niego posiada również Passata B5 1.9TDI 110KM i także jest zadowolony. Ale oba sprowadzał sam z Niemiec, teoretycznie mocno "sprawdzone" auta z przebiegami ok. 200 - 250 tys km.

PS.

Stawiam, że póki co chcesz Passata grinser006.gif

Napisano

kupić passata albo merca za połowę tej ceny, w stanie blacharskim dobrym, zrobić mechanikę za pozostałą kasę i śmigać

Napisano
  • Autor

> Mój przyjaciel ma, dobre auto. Fajne wyposażenie, wygodne, spokojne, przyjemnie przyśpiesza.

> Porządne i nie gnije od spodu. Kupił poniżej 10 tysięcy, a stan zupełnie do jazdy na co dzień.

> A to tak dla rozluźnienia atmosfery, na szczęście naprawa nie była droga (C4 innego kolegi)

W sumie w Audi podoba mi się wygoda, i to, że auto jest ciągle w miarę nowocześnie rozwiązane. Na plus duża ilość miejsca z tyłu i solidne 2.5 TDI.

> Nie miałem styczności.

W Galaxy siedziałem tylko, ale jakkolwiek z zewnątrz mi się nie podoba to na + jest ogromna przestrzeń.

> Jakościowo wiadomo jakie auto, ale i tak dla mnie już z innej epoki. Kosmiczne przebiegi,

> archaiczne prowadzenie i wnętrze również, głośny i naprawdę ciężko o dobry egzemplarz już.

> Mimo iż jestem miłośnikiem Mercedesów to na co dzień wolę zdecydowanie coś konstrukcyjnie

> nowszego. Mimo iż jest to fantastyczny samochód, ale komfort prowadzenia i wyposażenia mam o

> wiele wyższy w W210 czy u kumpla w Audi C4 2.5TDI. W124 bardzo często - z racji swojej

> legendarności - są na rynku wtórnym mocno przewartościowane w stosunku do stanu w jakim się

> znajdują. Ja szukałem dwa lata temu do 10.000 złotych i nie znalazłem jakiegoś w fajnym

> stanie.

Bo 10.000 zł to trochę mało. IMO obecnie kwota pozwalająca znaleźć dobry egzemplarz to 14-15 kPLN. Niby dużo za takie stare auto, ale zadbany będzie jeździł i jeździł.

> Bardzo dobre auta, pod warunkiem znalezienia dobrego egzemplarza, bo są tysiące powypadkowych źle

> poskładanych, zajechanych itp itd. Każdy kto miał (kogo znam) był zadowolony, auto zwyczajne i

> nie rzucające się w oczy, a części są wszędzie, "specjaliści" za każdym rogiem. Kradną je dość

> często, trzeba na to uważać. Da się znaleźć w dobrym stanie, ale duży rozrzut cenowy jest tych

> aut.

> Znajomy ma Opla Vectrę (B) 2.0DTI, jakaś wersja podwójnie ocynkowana, ogólnie jeździ rok czasu i

> sobie chwali bardzo. Ja akurat Opli nie uznaję, tak tylko podrzucam pomysł...

> Oprócz niego posiada również Passata B5 1.9TDI 110KM i także jest zadowolony. Ale oba sprowadzał

> sam z Niemiec, teoretycznie mocno "sprawdzone" auta z przebiegami ok. 200 - 250 tys km.

> PS.

> Stawiam, że póki co chcesz Passata

Passatem też nigdy nie jeździłem jeśli chodzi o B5, B3 był w rodzinie i auto było fantastyczne, ale tu już wiek i zużycie wyklucza je z zakresu zainteresowania. Passat to takie zwykłe auto, B5 wyraźnie mniejsze w środku od poprzedniej generacji. Różne opinie na temat wahaczy z przodu (niska trwałość).

Na razie zupełnie nie chcę Passata. wink.gif

Napisano

Można by jeszcze Volvo 850/V70/S70 2.5 TD dorzucić do tej puli...

Napisano

merc, tylko weź pod uwagę że jeśli kupisz z końcówki produkcji będziesz musiał robić wiązkę elektryczną...

Napisano

W tym budżecie tej wielkości szukałbym czegoś w rodzaju chevi evanda czy kia clarus. ok.gif

Napisano

> Bo 10.000 zł to trochę mało. IMO obecnie kwota pozwalająca znaleźć dobry egzemplarz to 14-15 kPLN.

Niby tak, ale dla mnie dużo mu brakuje w stosunku do nowocześniejszych aut.

Jeśli byłbyś na niego zdecydowany to jednak będę upierał się przy tym, że może być ciężko ze znalezieniem naprawdę dobrego egzemplarza. Ale jeżeli znajdziesz lub już znalazłeś to na pewno warto, bo dodatkową zaletą jest mała utrata wartości. W dobrym stanie sam bym się zainteresował.

Jak ja szukałem W124 to te za 6 tysięcy złotych czasami były w takim samym albo lepszym stanie niż "wypicowane" za 10-12 tysięcy złotych.

Docelowo szukałem wtedy 300 Turbodiesel, ewentualnie 300 Diesel (z dobrym wyposażeniem). Z perspektywy A6 2.5TDI to IMHO jednak mimo miłości do merca wolałbym wygodę i dynamikę Audi.

Ale to już czysto subiektywna opinia.

Sądzę, że wszystko i tak rozbije się o to jaki najlepszy egzemplarz jakiej marki na rynku znajdziesz akurat. Szukaj wszystkich i porównuj sobie ich stany techniczne zlosnik.gif

Napisano

> Inne propozycje mile widziane.

Jak lubisz zbierać złom ...o pardon: jeśli jesteś fanem klasycznej motoryzacji zlosnik.gif - to proponuję e34.

Kolega niedawno kupił 2.5tds z 1989r za 3k zł w stanie bardzo dobrym. Tutaj nawet pytałem przed zakupem

Osobiście uważam, że nie ma sensu wydawać 15k zł jeśli to samo można mieć za 3 koła.

Piszę całkiem serio. Uważam, że samochód jest bardzo przyzwoity i rozdają je praktycznie za darmo.

Napisano

> W tym budżecie tej wielkości szukałbym czegoś w rodzaju chevi evanda czy kia clarus.

Kolega chce niemca w tedeiku, a Ty mu jakiś koreański szajs proponujesz ....

Przecież emerytowani lekarze i prawnicy z Niemiec oddają swoje kilkuletnie das auto za grosze znajomym komisantom z Polski, więc za 15 kpln można kupić auto lepsze niż nowe - bo w salonach to tylko klepią to co spadło z lawety i upalają na placach.

Napisano

A Renault Laguna 1 dci?

Nie jest to tedeik, ale tańszy nowszy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.