Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[oglądacze] Co jest nie tak z tą Foką?

Featured Replies

Napisano

Cześć!

Część druga poszukiwań. Sprzedawca Clio okazał się cwaniaczkiem niegodnym uwagi. Rozwaliło mnie jego zdziwienie, że chcę obejrzeć samochód od dołu, zanim podejmę decyzję o kupnie. O pojechaniu do stacji diagnostycznej na szarpaki nie było mowy. No to pa.

Teraz na tapecie jest Ford Focus. Podoba się, więc się nie będę z Inwestorką kłócił. Ja mam doradzić i pomóc a nie oceniać gusta.

Powiedzcie mi proszę, co jest nie tak w tym Fokusie, bo cena jest aż za dobra za samochód z takim wyposażeniem oraz silnikiem. Przyglądam się zdjęciom i nie jestem w stanie nic wychwycić.

Jedyny punkt "zaczepienia", to pochodzenie IT - że niby nie po niemieckich autobahnach jeździł. Ale niby co z tego....?

Proszę o krytyczne spojrzenie znawców wałków motoryzacyjnych.

Dziękuję

Bartek

PS. Takich fok będzie więcej....

Napisano

Obejrzyj okolice tylnego znaczka FORD, drzwi, szczególnie na łączeniu blach, miejsce łączenia lusterek z drzwiami, pod względem korozji. Poza tym standardowe przejrzenie auta - mechanicznie auta bardzo trwałe

aha! raczej poniżej 10kpln nie znajdziesz naprawdę zdrowego i dobrego focusa zlosnik.gif

Napisano

prawy kierunek inny niż lewy - reflektor też, szpara przy prawym reflektorze od str atrapy, róg maski wystający ku górze z prawej str

Napisano
  • Autor

> Obejrzyj okolice tylnego znaczka FORD, drzwi, szczególnie na łączeniu blach, miejsce łączenia

> lusterek z drzwiami, pod względem korozji. Poza tym standardowe przejrzenie auta -

> mechanicznie auta bardzo trwałe

> aha! raczej poniżej 10kpln nie znajdziesz naprawdę zdrowego i dobrego focusa

O korozji sporo już się naczytałem.

Ten egzemplarz bardzo się spodobał, ale mnie się w pałce nie mieści, że bdb stan handlarz może puścić za 7.500zł. Przeciez on tez musi zarobić, więc w jakim stanie kupował ten samochód..... ? hmm.gif

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

Nawet w opisie nie pisze, że jest bezwypadkowy hmm.gif

Więc jak wszyscy to piszą a ten nie...

Napisano
  • Autor

> prawy kierunek inny niż lewy, szpara przy prawym reflektorze od str atrapy, róg maski wystający ku

> górze z prawej str

Dobre oko masz. Ja z fotek tak nie potrafię "wróżyć".

A co powiesz o tym egzemplarzu ?

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> Dobre oko masz. Ja z fotek tak nie potrafię "wróżyć".

> A co powiesz o tym egzemplarzu ?

> Pozdrawiam

> Bartek

wydech mu obija o zderzak 270751858-jezyk.gif

Napisano

tylna klapa i różna wysokość lamp względem spojlera,

dziwnie zrobione foty spineyes.gif

Te taśmy chromowe mają zapewne przykuć wzrok by nie dojrzeć czegoś innego ( być może lewy błotnik - lewe drzwi nie mają takiego przejścia pod linia lusterka )

IMHO wieśniaczy tunn - takie auto można fajnie zrobić wymieniając raptem migacze i kierunkowskazy na takie opalizowane ok.gif

> Pozdrawiam

> Bartek

Napisano

> Pozdrawiam

> Bartek

Genialne - zatrudnij internetowych wróżbitów do oglądania Fordów, które juz fabrycznie mają źle spasowane elementy wink.gif daleko na tym nie zajedziesz zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Genialne - zatrudnij internetowych wróżbitów do oglądania Fordów, które juz fabrycznie mają źle

> spasowane elementy daleko na tym nie zajedziesz

Spokojnie. Proszę tylko o wstępną analizę. Jak już pisałem, moja spostrzegawczość ze zdjątek jest słaba.

Nie chcę jechać z kumpelą 450km w jedną stronę tylko po to, żeby postać przy samochodzie przed 5 minut i puknąć się w czoło.

Przecież nie kupię samochodu bez jego oglądania.

Pozdro

Bartek

Napisano

> Spokojnie. Proszę tylko o wstępną analizę. Jak już pisałem, moja spostrzegawczość ze zdjątek jest

> słaba.

> Nie chcę jechać z kumpelą 450km w jedną stronę tylko po to, żeby postać przy samochodzie przed 5

> minut i puknąć się w czoło.

> Przecież nie kupię samochodu bez jego oglądania.

> Pozdro

> Bartek

nie jedź taki kawał do auta którego nie jesteś pewien. tym bardziej od handlarza...

Napisano

Konsola srodkowa wyglada na wersje poliftowa, a przod jest przedliftowy. Straszliwie starta rekojesc (nie sama gora z cyframi) dziwgni zmiany biegow. Kierownica starta ponad norme. Brak zaslepki w zderzaku, caly zderzak przedni cos dziwnie spasowany, ale moze to wina zdjecia.

Napisano
  • Autor

> nie jedź taki kawał do auta którego nie jesteś pewien. tym bardziej od handlarza...

Zrobimy sobie dzisiaj narade wojenną i ustalimy, po który z egzemplarzy warto jechać, a po który nie.

Będę jeszcze wrzucał do tego wątku parę sztuk, które nam "podejdą".

dziekuję za pomoc

pozdrawiam

Bartek

Napisano
  • Autor

> Konsola srodkowa wyglada na wersje poliftowa, a przod jest przedliftowy.

Czym one się różnią? Jest jakiś szczegół, po którym można je rozróżnić po zdjęciach?

> Straszliwie starta

> rekojesc (nie sama gora z cyframi) dziwgni zmiany biegow. Kierownica starta ponad norme. Brak

> zaslepki w zderzaku, caly zderzak przedni cos dziwnie spasowany, ale moze to wina zdjecia.

Ten egzemplarz rzeczywiście traci punkty po każdym Waszym wpisie. W zasadzie wypadł już z short listy.

A jak ten drugi - ten grafitowo-szary?

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

italiano wink.gif

czyli na bank powypadkowy (co potwierdza brak jakiejkolwiek informacji o tym w ogłoszeniu) i na bank masakrycznie poobijany

Napisano

> italiano

> czyli na bank powypadkowy (...) i na

> bank masakrycznie poobijany

Nie zapędzaj się z tym bankiem, Włochy to nie tylko Rzym.

Moje auto wyjechało z Włoch w wieku 10 lat, zapraszam z miernikiem grubości lakieru wink.gif

> co potwierdza brak jakiejkolwiek informacji o tym w ogłoszeniu

A to prędzej wink.gif

Napisano

> Czym one się różnią? Jest jakiś szczegół, po którym można je rozróżnić po zdjęciach?

Tak, na pokretle regulacji nadmuchu i kierunku nadmuchu sa pomaranczowe symbole, zwiazane jest to z tym, ze np. przelaczenie nawiewu na szybe automatycznie wlacza sprezarke klimatyzacji. W wersji przedliftowej wszystkie symbole sa biale. Zewnetrznie to wersja poliftowa ma kierunkowskazy zintegrowane z reflektorem (+ troche inne zderzaki tylu w wersji kombi, moze nie tyle zderzak co nakladka na nim).

> Ten egzemplarz rzeczywiście traci punkty po każdym Waszym wpisie. W zasadzie wypadł już z short

> listy.

> A jak ten drugi - ten grafitowo-szary?

Wg. mnie wyglada lepiej, przebieg pasuje do wygladu wnetrza (mialem ten rocznik z podobnym przebiegiem, zuzycie porownywalne), widac, ze ktos sie pobawil w tuning optyczny (siatki, inna rekojesc recznego) i nawet zrobil to ladnie.

Napisano

> Konsola srodkowa wyglada na wersje poliftowa, a przod jest przedliftowy. Straszliwie starta

> rekojesc (nie sama gora z cyframi) dziwgni zmiany biegow. Kierownica starta ponad norme. Brak

> zaslepki w zderzaku, caly zderzak przedni cos dziwnie spasowany, ale moze to wina zdjecia.

Co do konsoli to tak bywało w 2001 roku jak robili lift (nie pamiętam który rok tego focusa z ogłoszenia bo otomoto w pracy nie działa)

Napisano

> Co do konsoli to tak bywało w 2001 roku jak robili lift (nie pamiętam który rok tego focusa z

> ogłoszenia bo otomoto w pracy nie działa)

Focus 2001, ale skoro ma srodek poliftowy to z tego co wiem i zewnetrze powinno byc po lifcie.

Napisano

> Powiedzcie mi proszę, co jest nie tak w tym Fokusie,

Tylny zderzak być może jest od nowszego modelu. Te nowsze mają plastikową wstawkę przez całą szerokość a starsze nie. Zazwyczaj te starsze mają czarny spód - tak na wysokości lampy cofania i p/mgielnych. Tutaj to wszystko jest ciemne i nie widac tak różnicy ale zderzak jest inny niż można było sie spodziewać po roczniku.

Napisano

> Cześć!

> Część druga poszukiwań. Sprzedawca Clio okazał się cwaniaczkiem niegodnym uwagi. Rozwaliło mnie

> jego zdziwienie, że chcę obejrzeć samochód od dołu, zanim podejmę decyzję o kupnie. O

> pojechaniu do stacji diagnostycznej na szarpaki nie było mowy. No to pa.

> Teraz na tapecie jest Ford Focus. Podoba się, więc się nie będę z Inwestorką kłócił. Ja mam

> doradzić i pomóc a nie oceniać gusta.

> Powiedzcie mi proszę, co jest nie tak w tym Fokusie, bo cena jest aż za dobra za samochód z takim

> wyposażeniem oraz silnikiem. Przyglądam się zdjęciom i nie jestem w stanie nic wychwycić.

> Jedyny punkt "zaczepienia", to pochodzenie IT - że niby nie po niemieckich autobahnach jeździł. Ale

> niby co z tego....?

> Proszę o krytyczne spojrzenie znawców wałków motoryzacyjnych.

> Dziękuję

> Bartek

> PS. Takich fok będzie więcej....

myślę że trzeba ją zobaczyć w realu, a takie gdybanie na podstawie zdjęć nie ma najmniejszego sensu

Napisano

smieszą mnie dyskusje o niepasujących detalach w tym samochodzie

przeciez to auto kosztuje 15% swojej ceny, w porównaniu do nowego auta tej klasy

nie znaczy to oczywiście że za ta cenę trzeba sie pogodzić ze złomem, ale trzeba mu wybaczac niedoskonałości

jesli silnik w miare pracuje, skrzynia nie haczy, jeżdzi prosto, rdza się z niego nie sypie, zawieszenie nie wali i w jakotako wygląda, czyli rokuje na niewkładanie od razu XXXX PLN to nalezy się pogodzić z jego brakami i brać

Napisano

> Focus 2001, ale skoro ma srodek poliftowy to z tego co wiem i zewnetrze powinno byc po lifcie.

ZTCP kolega miał 2001 przed liftem na zewnątrz a w środku wyglądało jak po. Auto salonowe , pierwszy właściciel. Kombi 2.0 Ghia.

Napisano
  • Autor

> smieszą mnie dyskusje o niepasujących detalach w tym samochodzie

Cieszę się, że dostarczyłem Ci rozrywki.

> przeciez to auto kosztuje 15% swojej ceny, w porównaniu do nowego auta tej klasy

> nie znaczy to oczywiście że za ta cenę trzeba sie pogodzić ze złomem, ale trzeba mu wybaczac

> niedoskonałości

> jesli silnik w miare pracuje, skrzynia nie haczy, jeżdzi prosto, rdza się z niego nie sypie,

> zawieszenie nie wali i w jakotako wygląda, czyli rokuje na niewkładanie od razu XXXX PLN to

> nalezy się pogodzić z jego brakami i brać

Ja jednak wychodzę z innego założenia. Skoro założyłem, że kupuję samochód używany, około 10-letni, to ważne jest jak najrozsądniejsze wydanie tych pieniędzy, które mam. A zatem szukam najlepszego egzemplarza pod względem stanu technicznego, wyposażenia oraz przebiegu (w tej kolejności ważności). Wolę dorzucić 20% ceny, skoro mowimy o budżecie, żeby kupić coś lepszego. Z drugiej strony - chcę wiedzieć, dlaczego konkretny model o średniej cenie wywoławczej ok 9-10 tys złotych nagle kosztuje 7 i pół (i to od handlarza).

I teraz już wiem.

Porównywanie z egzemplarzem nowym jest IMHO bezsensowne, bo dzieli je przepaść i cenowa, i technologiczna.

Pozdrawiam

Bartek

PS. Gdybyś stosował wielką literę na początku zdania oraz kropkę na końcu, czytałoby się Ciebie dużo łatwiej.

Napisano
  • Autor

Wszystkim oglądaczom-czepiaczom serdecznie dziękuję i proszę o więcej. Tym razem kolejny egzemplarz, nieco wyższa cena, więc i oczekiwania dot. stanu samochodu oraz zgodności wskazania licznika z prawdziwym przebiegiem - odpowiednio wyższe.

Co powiecie o tej Foce ?

Oraz o tym egzemplarzu ?

Dziękuję i pozdrawiam

Bartek

Napisano

> Nie zapędzaj się z tym bankiem, Włochy to nie tylko Rzym.

> Moje auto wyjechało z Włoch w wieku 10 lat, zapraszam z miernikiem grubości lakieru

i oczywiscie za cene nizsza od rynkowej jak w tym przypadku hehe.gif

> A to prędzej

Napisano

> Cieszę się, że dostarczyłem Ci rozrywki.

>>>>>>>>>>cut>>>>>>>>>>>>>

> dużo łatwiej.

Peace smile.gif.

Po prostu wychodzę z założenia, że od auta użytkowego kosztującego 15% ceny "gdy było nowe" czyli inaczej mówiąc auta które straciło 85% wartości i ma 10 lat nie należy oczekiwać stanu "igła", lecz należy mieć racjonalne wymagania, wynikające z tego że auto jest już "schyłkowe" bliżej mu do końca żywota, niż dalej.

Jeśli auto po sprawdzeniu nie wykaże rażących uszkodzeń i jest proste, nie leci z niego jak z durszlaka, mechanika pracuje jako-tako, nie rdzewieje rażąco, to należy mu darować np powypadkową przeszłość, czy liczniki z innego egzemplarza i cieszyć się, że jest to sprzęt rokujący szansę na niewkładanie pakietu startowego za X tys PLN, niezbędnego by się nie zabić.

Te moje złote myśli wink.gif dotyczą auta użytkowego, jak ten Focus. Taki sprzęt jak np. Twoje Capri, to co innego.

Napisano
  • Autor

Myślę, że mam racjonalne wymagania: jak najlepszy stan za pieniądze, które są do wydania. Jak dojdzie do tego lepsza wersja wyposażenia (klima to must) oraz fajniejszy silnik (np. 1.8 zamiast 1.4), to traktuję to jako bonus moich poszukiwań. Nie dam 10 tysięcy za Focusa "jako-tako", skoro mogę mieć za tę kasę coś w lepszym stanie.

A z capri jest zupełnie inaczej - szuka się albo dobrej bazy do odremontowania (oryginalny stan, choć dziury w podłodze), albo blachy w świetnym stanie za kwotę odpowiednio większą. Remonty generalne całego nadwozia to nawet i kilkadziesiąt tysięcy złotych.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> ZTCP kolega miał 2001 przed liftem na zewnątrz a w środku wyglądało jak po. Auto salonowe ,

> pierwszy właściciel. Kombi 2.0 Ghia.

To bylby to pierwszy taki "hybrydowy" Focus I o jakim slyszalem. Kiedys pytalem o to na FKP i odpowiedz byla taka, ze lifting zrobiono calosci, a nie na raty jak np. w Alfa Romeo 156.

Napisano

Oba fajne, ja nic specjalnego nie widze, ale niech sie inni wypowiedza. Silnik widze ciut wiekszy zlosnik.gif To dobra jednostka, mialem taka w swoim, nie do zajechania, konstrukcja raczej malo wyszukana, a i czesci dosyc tanie. Polecam jednak wizyte na podnosniku, z laczenia skrzyni zdarzaja sie wycieki (widac wyraznie od dolu). Z ciekawostek (moze o tym wiesz, a moze nie) to w Fordach dosyc latwo uruchomic tryb diagnostyczny i wyswietlic ewentualne bledy (do znalezienia w google lub na naszym forum Forda).

Napisano

> To bylby to pierwszy taki "hybrydowy" Focus I o jakim slyszalem. Kiedys pytalem o to na FKP i

> odpowiedz byla taka, ze lifting zrobiono calosci, a nie na raty jak np. w Alfa Romeo 156.

Własnie najgorsze jest to że nie mogę sobie dokładnie przypomnieć więc może mi się popierdzieliło. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Oba fajne, ja nic specjalnego nie widze, ale niech sie inni wypowiedza. Silnik widze ciut wiekszy

> To dobra jednostka, mialem taka w swoim, nie do zajechania, konstrukcja raczej malo wyszukana,

> a i czesci dosyc tanie. Polecam jednak wizyte na podnosniku, z laczenia skrzyni zdarzaja sie

> wycieki (widac wyraznie od dolu). Z ciekawostek (moze o tym wiesz, a moze nie) to w Fordach

> dosyc latwo uruchomic tryb diagnostyczny i wyswietlic ewentualne bledy (do znalezienia w

> google lub na naszym forum Forda).

Nie ukrywam, że liczę na czyjes bystre oko, może ktos cos zauważy. Dość powaznie rozważamy obydwa te egzemplarze. Niestety, cholernie do nich daleko a w najbliżsyzm sąsiedztwie Wawy nie ma nic ciekawego.

Silnik 1.8 jest naszym "ideałem" głównie ze względu na moc oraz ciągle rozsądne spalanie. W razie, gdyby jeżdżenie Foką się spodobało, można spokojnie pomyśleć o LPG.

Ja miałem taki silnik w Mondeo, tyle że 2.0, i bardzo go sobie chwalę. Ale o żadnym trybie serwisowym nie słyszałem. Jedynie co, to potrafiłem odczytać kody usterek z klimy automatycznej.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano
  • Autor

> [...]

> W Starogardzie Gdańskim nie kupuje się aut

Podobnie jak w paru innych miejsca w PL. Ale gdzieś przeciez trzeba kupić, nie? smile.gif

Pozdro

Bartek

Napisano

> Ale o żadnym trybie

> serwisowym nie słyszałem. Jedynie co, to potrafiłem odczytać kody usterek z klimy

> automatycznej.

To sa w zasadzie kody usterek, tyle, ze nie na klimatyzacji, a na wyswietlaczu przbiegu dziennego (przedtem jeszcze jest test zegarow), wciskasz kasowanie przebiegu dziennego i caly czas trzymajac wcisniety ten guziczek przekrecasz kluczyk (nie uruchamiasz auta, tylko wlaczasz zaplon), jak zegary zrobia test to znaczy, ze wlasnie jestes w tym trybie, potem naciskasz znow przycisk kasowania przebiegu dziennego, zeby przejsc pomiedzy kolejnymi funkcjami (test kontrolek, test czego jeszcze, dtc - to jest to co Cie interesuje, ma byc dtc - none, potem sa wskazania z roznych czujnikow).

Napisano
  • Autor

> To sa w zasadzie kody usterek, tyle, ze nie na klimatyzacji, a na wyswietlaczu przbiegu dziennego

> (przedtem jeszcze jest test zegarow), wciskasz kasowanie przebiegu dziennego i caly czas

> trzymajac wcisniety ten guziczek przekrecasz kluczyk (nie uruchamiasz auta, tylko wlaczasz

> zaplon), jak zegary zrobia test to znaczy, ze wlasnie jestes w tym trybie, potem naciskasz

> znow przycisk kasowania przebiegu dziennego, zeby przejsc pomiedzy kolejnymi funkcjami (test

> kontrolek, test czego jeszcze, dtc - to jest to co Cie interesuje, ma byc dtc - none, potem sa

> wskazania z roznych czujnikow).

A czy w ten sposób moge się cos dowiedziec o maniu/niemaniu poduszek powietrznych?

Fajny myk, juz sobie zapisuję.

Pozdro

Bartek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.