Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Serwisowanie nowego moto

Featured Replies

Napisano

czy to się opłaca ? Honda PCX ma serwis co 5 tyś , w moim przypadku co 3 miesiące . Koszt przeglądu to 270 pln, czyli minimum 540 pln na rok . Gdybym miał dłuższe trasy to serwisowanie lekko się nie opłaca no.gif

Napisano

> czy to się opłaca ? Honda PCX ma serwis co 5 tyś , w moim przypadku co 3 miesiące . Koszt przeglądu

> to 270 pln, czyli minimum 540 pln na rok . Gdybym miał dłuższe trasy to serwisowanie lekko się

> nie opłaca

Do podobnego wniosku dochodzę jeśli chodzi o 50tkę. przeglądy co 2000km. Koszt ~240PLN. Czyli przeglądy kosztują tyle co paliwo yikes.gif

Zapewne utrzymanie gwarancji nie będzie miało sensu większego.

Napisano

> czy to się opłaca ? Honda PCX ma serwis co 5 tyś , w moim przypadku co 3 miesiące . Koszt przeglądu

> to 270 pln, czyli minimum 540 pln na rok . Gdybym miał dłuższe trasy to serwisowanie lekko się

> nie opłaca

kupiles za >10kpln motocykl z 2letnia gwarancja i chcesz oszczedzic 540pln rocznie na przegladach?... po co wiec kupowales nowke? trzeba bylo wziac uzywke, byloby jeszcze taniej...

Napisano

> czy to się opłaca ?

Ostatnio sam się nad tym zastanawiałem... Przebieg motocykla zbliżał się do 18 000km, minął niecały rok od ostatniego przeglądu i więcej niż rok od zakończenia gwarancji. 2008 rok produkcji, więc motor nie nowy ale też nie taki stary...

Standardowy przegląd, na którym wymienili dodatkowo płyn hamulcowy z tyłu i z przodu. Cena za usługę około 750 złotych. Zastanawia mnie tylko jedno, co oni faktycznie zrobili na tym przeglądzie oprócz wymiany oleju, filtrów i płynu hamulcowego, bo przegląd trwał niewiele ponad 1 godzinę.

Wg informacji ze standardowej procedury powinni min. sprawdzić stan świec, posprawdzać luzy łożysk w kołach, luzy w kierownicy, sprawdzić stan, naciąg i nasmarować łańcuch, przesmarować wszelkie części ruchome i zamki, posprawdzać światła i ładowanie akumulatora... I jeszcze wiele innych mniej lub bardziej czasochłonnych punktów. Fakt, że w motocyklu jest w zasadzie do wszystkiego łatwy dostęp, bo nie ma plastików... Przy okazji wymienili profilaktycznie w ramach akcji serwisowej regulator napięcia. I to wszystko w podanym wcześniej czasie.

Pomijam cenę, chodzi mi tylko o rzetelność takiego przeglądu. Może następnym razem decydować się jednak na jakiś prywatny serwis a nie ASO?

Tylko jak mój brat oddał kiedyś swój poprzedni motocykl do jednego z polecanych na forach warsztatów na rutynowy przegląd, to dwie godziny motor odbierał bo nie chciał odpalać i coś poprawiali...

Napisano
  • Autor

> kupiles za >10kpln motocykl z 2letnia gwarancja i chcesz oszczedzic 540pln rocznie na

> przegladach?... po co wiec kupowales nowke? trzeba bylo wziac uzywke, byloby jeszcze taniej...

udało mi się kupić za 8 tyś brutto - na gwarancji jeszcze ok.gif

Napisano

> udało mi się kupić za 8 tyś brutto - na gwarancji jeszcze

smile.gif noooo dobra wink.gif

osobiscie uwazam ze przejrzec moto co jakis czas warto - czy w ASO... niekoniecznie, ale tylko pod warunkiem ze masz inny serwis ktory sie specjalizuje w tej marce. Czesto motorki maja typowe problemy (cos jak regulator napiecia pare postow wyzej) i u specjalistow podpowiedza co wymienic zanim cie narazi to na wieksze problemy.

540pln rocznie za 'spokoj' i mozliwosc skorzystania z GW w razie potrzeby nie wydaje sie przesadzona kwota.

Napisano

> Cena za

> usługę około 750 złotych. Zastanawia mnie tylko jedno, co oni faktycznie zrobili na tym

> przeglądzie oprócz wymiany oleju, filtrów i płynu hamulcowego, bo przegląd trwał niewiele

> ponad 1 godzinę.

(...)

> Pomijam cenę, chodzi mi tylko o rzetelność takiego przeglądu. Może następnym razem decydować się

> jednak na jakiś prywatny serwis a nie ASO?

Yhy.

Ale obczajasz, że przy sprzęcie może pracować parę osób, jak również pewne rzeczy można robić równolegle?

Wiesz, można modlić się do spływającego oleju, albo w tym czasie zająć się inną czynnością itd...

Napisano

> Ale obczajasz, że przy sprzęcie może pracować parę osób, jak również pewne rzeczy można robić

> równolegle?

Zdaję sobie z tego sprawę, dlatego zapytałem co było konkretnie robione i czy mają jakieś uwagi lub informacje dla mnie. Wtedy usłyszałem, że musieliby spytać mechanika... a ten niestety gdzieś się udał.

> Wiesz, można modlić się do spływającego oleju, albo w tym czasie zająć się inną czynnością itd...

Można. Ja nikogo nie oskarżam ani nie ganię, jedynie się głośno zastanawiam. Tak jak zastanawiam się, czy w rzędówce świece się wykręca ot tak, czy trzeba do tej czynności ściągać zbiornik paliwa...

Poza tym np. zamki nie wyglądały na przesmarowane, łańcuch raczej też nie. Ale to akurat czynności, które bez większego wysiłku można zrobić i robi się samodzielnie.

Z drugiej strony sprawdzili płyny hamulcowe, które okazały się już mocno zużyte i je wymienili. Skontrolowali też i przemyli zaciski hamulcowe, przy okazji ostrzegając, że hamulec przy pierwszych kilometrach będzie dośc słaby i żeby uważać. Dlatego nie ma się co rzucać...

Napisano

Proste rzeczy na pewno są robione, ale nie wierze, że ktoś tracił czas na odkręcanie świec żeby tylko sprawdzić ich kolor skoro silnik pracuje równo, albo że zostały sprawdzone wszystkie połączenie śrubowe w celu dokręcenia... Serwisy są strasznie drogie i wydaje mi się że lepiej stracić gwarancję, bo nawet jak wyjdzie poważna usterka to naprawa nie przekroczy ceny tych wszystkich przeglądów.

Napisano

> Proste rzeczy na pewno są robione, ale nie wierze, że ktoś tracił czas na odkręcanie świec żeby

> tylko sprawdzić ich kolor skoro silnik pracuje równo, albo że zostały sprawdzone wszystkie

> połączenie śrubowe w celu dokręcenia... Serwisy są strasznie drogie i wydaje mi się że lepiej

> stracić gwarancję, bo nawet jak wyjdzie poważna usterka to naprawa nie przekroczy ceny tych

> wszystkich przeglądów.

Czy ja wiem?

Mojego romka w serwisie głaskali do stopnia takiego, że trochę cycy my opadały, włącznie ze sprawdzaniem KAŻDEGO połączenia śrubowego.

Napisano

> (...) Serwisy są strasznie drogie i wydaje mi się że lepiej

> stracić gwarancję, bo nawet jak wyjdzie poważna usterka to naprawa nie przekroczy ceny tych

> wszystkich przeglądów.

Wiesz, ale z drugiej strony autoryzowany serwis to jest jednak inny partner do rozmowy. Tak jak pisałem wcześniej, brat oddał motocykl na rutynowy przegląd przed sezonem i później żałował, że to zrobił, bo motocykl chodził gorzej niż przed wizytą w tym serwisie. A serwis nie bardzo wiedział co z tym fantem zrobić.

Oczywiście to nie oznacza, że w ASO takie rzeczy stać się nie mogą. Ale w razie czegoś to zawsze jest ktoś nad nimi, gdzie w skrajnych przypadkach można szukać pomocy. Poza tym w ASO jest jednak mniejsza szansa, że motocykla nie będą musieli się uczyć, bo mają częściej do czynienia z takimi a nie innymi modelami, szczególnie tymi nowszymi czy mniej popularnymi.

Być może brzmi to naiwnie, ale na razie wygodnie mi z tym wink.gif

Napisano

To gratuluję bo trafiles na dobry serwis. Ale weź pod uwagę że Romet jest prosty i można szybko go sprawdzić. W większych motocyklach nie wierzę w dobry przegląd zrobiony w godzinę

Napisano

> To gratuluję bo trafiles na dobry serwis. Ale weź pod uwagę że Romet jest prosty i można szybko go

> sprawdzić. W większych motocyklach nie wierzę w dobry przegląd zrobiony w godzinę

To co powiedziałem - jak robi więcej niż 1 - spokojnie do zrobienia.

Napisano

> Czy ja wiem?

> Mojego romka w serwisie głaskali do stopnia takiego, że trochę cycy my opadały, włącznie ze

> sprawdzaniem KAŻDEGO połączenia śrubowego.

a tu sie akurat nie dziwie... przeciez chinczyki (nawet farbowane) to sie rozkrecaja od samego stania... a ty przeciez przemiesciles go do serwisu! zlosnik.gif

Napisano

> Czy ja wiem?

> Mojego romka w serwisie głaskali do stopnia takiego, że trochę cycy my opadały, włącznie ze

> sprawdzaniem KAŻDEGO połączenia śrubowego.

To chinol, nie wiem czemu się dziwisz - w nim wszystko MUSI być dokręcane inaczej się rozleci.

Napisano

> nie opłaca

a to chyba zależy czy uda Ci się zrobić to samo za mniejszą kwotę. Ja nie miałem gwarancji a za przegląd olejowy (robocizna) krzyknięto mi 200. Wszystko zrobiłem sam, bez dwóch zdań opłacało się.

A poprzedni sprzęt miałem nówkę i dla gwarancji (a miałem pewność, że będzie mi potrzebna) dałem 100zł za pierwszy przegląd. Do drugiego nie doczekałem bo sprzedałem ale na pewno bym już nie serwisował

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.