Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik Z18XE spalanie w mieście

Featured Replies

Napisano

Tak mnie ciekawi jakie macie spalanie w mieście. Moje zapytanie jest głównie do osób z dużych miast, gdzie bardzo często jeździ się mało płynnie, dużo świateł i korki. Mi przy w miarę spokojnej jeździe do 3 tys obrotów, może ze 2-3 razy więcej, wyszło 12 litrów na 100 km. Wcześniej jadąc autostradą mając ciągle 4 tys obrotów a później 2 dni w mieście wyszło 7,7l/100 km. Dosyć duża różnica

Napisano

> Tak mnie ciekawi jakie macie spalanie w mieście. Moje zapytanie jest głównie do osób z dużych

> miast, gdzie bardzo często jeździ się mało płynnie, dużo świateł i korki. Mi przy w miarę

> spokojnej jeździe do 3 tys obrotów, może ze 2-3 razy więcej, wyszło 12 litrów na 100 km.

> Wcześniej jadąc autostradą mając ciągle 4 tys obrotów a później 2 dni w mieście wyszło

> 7,7l/100 km. Dosyć duża różnica

miasto 350 tysięcy mieszkańców - 9,5-11,5 litra bez klimy. Samochód Opel Vectra C Caravan. Można zejść do 9 litrów jeżdżąc poniżej 2k rpm

Napisano

> miasto 350 tysięcy mieszkańców - 9,5-11,5 litra bez klimy. Samochód Opel Vectra C Caravan. Można

> zejść do 9 litrów jeżdżąc poniżej 2k rpm

hmmm zafira z tym silnikiem spala mi w cyklu mieszanym ok 10l ale to może dlatego, że większe gabaryty. W meście pewnie lekko 13l

Napisano
  • Autor

> hmmm zafira z tym silnikiem spala mi w cyklu mieszanym ok 10l ale to może dlatego, że większe

> gabaryty. W meście pewnie lekko 13l

Tigra ma masę 1.3 t. Stilo ma podobną i pali mi w mieście 10,5 - 11,5 l ale gazu

Napisano

> Tak mnie ciekawi jakie macie spalanie w mieście.

U mnie przy spokojnej jeździe w mieście do 2 tys obr nie chce zejść poniżej 14 LPG. Instalacja nowa, zestrojona, wtryskiwacze Hana i wydaje mi się że za dużo pali. Co ciekawe na autostradzie przy prędkości 130-140 spalił mi 8,7 l co jest chyba bardzo dobrym wynikiem.

Napisano
  • Autor

> U mnie przy spokojnej jeździe w mieście do 2 tys obr nie chce zejść poniżej 14 LPG. Instalacja

> nowa, zestrojona, wtryskiwacze Hana i wydaje mi się że za dużo pali. Co ciekawe na

> autostradzie przy prędkości 130-140 spalił mi 8,7 l co jest chyba bardzo dobrym wynikiem.

Chyba ten silnik bardzo lubi równą jazdę nawet na wysokich obrotach a nie znosi częstych postojów i rozpędzania

Napisano

> 7,7l/100 km. Dosyć duża różnica

Nic nowego... jak jeździłem Vectrą (wprawdzie z motorem 1.6) to w mieście zjadała 10l/100km - w trasie spokojnie schodziłem do 6,5.

Napisano
  • Autor

> Nic nowego... jak jeździłem Vectrą (wprawdzie z motorem 1.6) to w mieście zjadała 10l/100km - w

> trasie spokojnie schodziłem do 6,5.

Nie powiem zaskoczyło mnie tak wysokie spalanie mając dl porównania zagazowane Stilo z silnikiem 1.8. Tylko ten Opel bardzo wolno się nagrzewa i może to wpływa na spalanie.

Napisano

> Nie powiem zaskoczyło mnie tak wysokie spalanie mając dl porównania zagazowane Stilo z silnikiem

> 1.8. Tylko ten Opel bardzo wolno się nagrzewa i może to wpływa na spalanie.

jak sie wolno nagrzewa to termostat puszcza. normalnie dla benzyniaka 3-4 minuty jazdy i jest 92 st

Napisano

> Nie powiem zaskoczyło mnie tak wysokie spalanie mając dl porównania zagazowane Stilo z silnikiem

> 1.8. Tylko ten Opel bardzo wolno się nagrzewa i może to wpływa na spalanie.

Długo nagrzewać to może się diesel w małych Oplach, benzyniak tak jak kolega powyżej napisał. waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Długo nagrzewać to może się diesel w małych Oplach, benzyniak tak jak kolega powyżej napisał.

W końcu dochodzi do 90 i się trzyma ale z rana po 8km do tak koło 80 jest ale szybko ciepłe powietrze idzie

Napisano
  • Autor

> W końcu dochodzi do 90 i się trzyma ale z rana po 8km do tak koło 80 jest ale szybko ciepłe

> powietrze idzie

gdybym miał wymieniać termostat, to lepiej cały czy wystarczy sam wkład ?

Napisano

> gdybym miał wymieniać termostat, to lepiej cały czy wystarczy sam wkład ?

ja wymieniałem sam wkład, koszt około 30 złotych na Allegro, kompletny termostat to koszt w granicach 3 stów. 1.8 nagrzewa się z całą pewnością nie za szybko - w innych autach nagrzewanie trwało krócej niż w Oplu.

Napisano

> kompletny termostat to koszt w

> granicach 3 stów.

coś w okolicach 140zł płaciłem za wahlera.

Napisano
  • Autor

> coś w okolicach 140zł płaciłem za wahlera.

chyba wpierw dam na wymianę samego wkładu. Przy temp zewnętrznej około 7-10 stopni po około 7-8 km doszło do 80 i przy włączonym ogrzewaniu nawet lekko zeszło. Czyli na bank termostat do zrobienia.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Wymieniłem sam wkład. Jest lepiej, ale chyba nie idealnie. Z rana widzę jak wskazówka zatrzymuje się w okolicach 87 stopni. W korkach wiadomo dochodzi do 90

Napisano

> Wymieniłem sam wkład. Jest lepiej, ale chyba nie idealnie. Z rana widzę jak wskazówka zatrzymuje

> się w okolicach 87 stopni. W korkach wiadomo dochodzi do 90

no to jest dobrze nie narzekaj, lepiej nie będzie palacz.gif

Napisano
  • Autor

> no to jest dobrze nie narzekaj, lepiej nie będzie

nie narzekam smile.gif Zobaczę jaki to będzie miało wpływ na spalanie. Ostatnio wyszło 11,8l/100km smile.gif Chyba będzie trzeba jeszcze świece zmienić

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.