Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

P1 1.2 Przedmuch z korka oleju, uszczelniacze zaworowe itd

Featured Replies

Napisano

Moj kropas zarzniety:) stwierdzil ze sobie padnie silnik.

wali troche oleju do komory spalania (powyzej litra na 1kkm - wiem ze to jeszcze w granicach normy Fiata z turynu:), dosc duzo spalin z korka oleju (ale ze skrzyni korbowej z bagnetu juz nie). Silnik pracuje jakby na 3 cylindry ale 2 normalnie i 2 po polowie:)

wniosek: padniety conajmniej jeden uszczelniacz zaworowy + przedmuch pomiedzy cylindrami.

Moje pytania i watpliwosci

a) czy wymieniac zawory na nowe (silnik bezkolizyjny, ale przebieg 280kkm)? czy one sie zuzywaja?:)

b)glowica bedzie sciagana wiec rozwazam czy zabrac glowice na gruntowna robote do specjalistycznego zakladu i wybulic ze 300-400 za kompleksowe odpicowanie czy wybulic 50pln i samemu wymienic uszczelniacze + ew cos tam jeszcze. Na zdjetej glowicy to wielka filozofia dla jednej osoby zeby zdjac i zalozyc zapinki na zaworach?

c)myslalem o wymianie silnika na inny ale doszedlem do wniosku ze moje padaki doskonale nadaja sie do eksperymentowania:) w zw z tym pytanie kolejne:) bez wyjmowania silnika po zdjeciu miski olejowej da sie wyjac bezproblemowo tloki czy to jakas wielka filozofia i ciezka robota? Tloki wyciaga/wklada sie góra i zapina na dole do korbowodyu czy wymontowuje sie panewki i wyciaga wszystko dolem?

ogolnie myslalem o wymianie pierscieni - przegrzane wielokrotnie, nie dymi strasznie z rury - tylko jak dam w palnik pod odciecie ale to przez uszczelniacz zaworowy raczej. Robil to ktos juz sam?

nie mam zurawia wiec chcialbym to zrobic bez wyjmowania silnika.

w sumie ten punkt to jako swobodna opcja do rozwazenie. to co musze zrobic to UPG i uszczelniacze.

z gory dzieki za podpwoiedzi:)

Napisano

ZielonyListku - mam nadzieje, ze ostatni raz tak bez sensu zmarnowales miejsce robiac taaaaaaki duzy cytat odpowiadajac jako pierwszy.

a) zawory sie wycieraja ich srednica trzonka jest podana w ksiazce, jesli bedzie ponizej normy to do wymiany, przy tym do wymiany prowadnice zaworowe,

b) jak do wymiany zawory to i prowadnice, sam tego nie zrobisz, do tego dojda gniazda zaworow, a zapinki - zamki zaworow odpiac jest latwo trudniej zalozyc bo trzeba miec czym wcisnac sprezyne,

c) przeciez jak zdejmiesz glowice to tloki wyjmiesz bez bolu gora, po co kombinowac dolem ?

Pozdro.

Napisano
  • Autor

> ZielonyListku - mam nadzieje, ze ostatni raz tak bez sensu zmarnowales miejsce robiac taaaaaaki

> duzy cytat odpowiadajac jako pierwszy.

> a) zawory sie wycieraja ich srednica trzonka jest podana w ksiazce, jesli bedzie ponizej normy to

> do wymiany, przy tym do wymiany prowadnice zaworowe,

> b) jak do wymiany zawory to i prowadnice, sam tego nie zrobisz, do tego dojda gniazda zaworow, a

> zapinki - zamki zaworow odpiac jest latwo trudniej zalozyc bo trzeba miec czym wcisnac

> sprezyne,

> c) przeciez jak zdejmiesz glowice to tloki wyjmiesz bez bolu gora, po co kombinowac dolem ?

> Pozdro.

wiesz, nie rozbieralem nigdy dolu silnika - stad pytanie. generalnie od dolu o tyle wygodniej ze grawitacja pomaga wyjac a do gory to druga osoba raczej bedzie niezbedna.

za zrobienie glowicy bez planowania krzykneli mi ok 300 + koszt uszczelniaczy, zaworow i gniazd jak beda potrzebne.

mysle powaznie nad zrobieniem tego. W sumie moze to dac drugie zycie temu silnikowi. Jedynie dol jest zuzyty ale hmmm wymienic pierscienie i powinno byc cacy.

Napisano

podpowiem tak, jezeli wymieniasz pierscienie to wymien panewki. walu nie ruszaj jedynie zmien uszczelniacz koniecznie od strony skrzyni biegow na wale.

Napisano

drogo ci krzyknęli, jak oddawałem główkę od PI to zapłaciłem 280zł za planowanie, docieranie zaworów i wymianę uszczelniaczy

jak wyjmujesz tłoki to odkręcasz korbowody od wału i do góry wypychasz, do włożenia z powrotem trzeba użyć opaski żeby ścisnąć pierścionki. przy wyjmowaniu nie pomieszaj panewek

Napisano
  • Autor

> drogo ci krzyknęli, jak oddawałem główkę od PI to zapłaciłem 280zł za planowanie, docieranie

> zaworów i wymianę uszczelniaczy

> jak wyjmujesz tłoki to odkręcasz korbowody od wału i do góry wypychasz, do włożenia z powrotem

> trzeba użyć opaski żeby ścisnąć pierścionki. przy wyjmowaniu nie pomieszaj panewek

ale mowicie o polpanewkach na korbowodzie tak? czy glowne?

sebastian a ten uszczelniacz da sie wymienic bez rozpinania skrzyni? na schemacie w "sam naprawiam" nie moglem sie doszukac gdzie on sie znajduje

Napisano

nie da sie wymienic bez rozpinania skrzyni.

nie wiem czy sam bedziesz robil czy nie. najwygodniej jest wyciagnac silnik poza auto. robic bez pospiechu i w czystosci.

pamietaj ze pierscienie musza byc wkladane na mokro - cylinder nalezy olejem posmarowac jak i urzadzenie do aplikacji tloka. uszczelniacze zaworow takze bo cala robota pojdzie na marne - zacznie olej zlopac.

dobre uszczelniacze to CORTECO.

tloki najlepiej wyczyscic w myjce ultradzwiekowej - ja tak robilem bo strach skrobac rowki w cylindrze aby ich nie uszkodzic.

pierscienie dobre to goetze - w zasadzie to mahle bo chyba pare lat temu ich przejeli - robia na pierwszy montaz dla wiekszosci producentow aut. panewki takze.

Napisano
  • Autor

no wlsnie - nie bede kombinowal z uszczelniaczem bo jesli zajme sie pierscieniami to bez ruszania silnika z mocowan. bede robic sam a skrzyni sam nie zdejme - bez szans.

uszczelniacze corteco bede bral akurat a pierscienie nie wiem - bede bral z allegro bo tak mam szybciej

dzieki za info odnosnie tego ze wszystko montowac na mokro:)

pierwszy raz to bede robil

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.