Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

x16szr + klima wysoka temperatura silnika

Featured Replies

Napisano

Witam od dwóch dni mam problem z temp silnika. Otóż po kilku km jazdy widać że temp rośnie do jakiś 95 stopni , opada do 90 i zaczyna rosnąć tak że na trasie temp silnika 100stopni , potrafi tak trzymać przez 40 km , ale jak przegazuje to ciut spada . Czyżby termostat nie otwierał się do końca ?? Powyżej 100 włączają sie wentylatory i tak pracują cały czas do końca jazdy , pytanie czy chłodnica zarypana czy termostat??

Napisano

Wygląda na zapchaną chłodnicę... albo pompę cieczy.

Napisano
  • Autor

tak z dnia na dzień? oslabiony.gif Pompa nowa ruville wymieniana z 3000km temu wink.gif Może dodać jakiegoś środka do czyszczenia układu i wymienić płyn??

Napisano

Pompa nowa ruville...

Plastikowy wirnik, czy metalowy, owa pompa miała? Z naciskiem na miała - tak sobie myślę...

Napisano

Jak podejrzewasz termostat to zrób test Macajewa (szukajka). A przepłukać układu nie zaszkodzi, możesz nawet (jak Ci się chce) wywlec chłodnicę i porządnie wymyć.

Czy inne rzeczy są w normie? Płynu nie ubywa? Węże miękkie?

Napisano
  • Autor

> Czy inne rzeczy są w normie? Płynu nie ubywa? Węże miękkie?

Płynu nie ubywa , olej w normie czyściutki. Węże mogę ścisnąć więc ok wink.gif Miałem już przygodę z UPG w poprzedniej astrze i wiem jakie potrafią być twarde no.gif Puki co spróbuje najpierw przedmuchać chłodnice i skraplacz klimy sprężonym powietrzem gdyż ten drugi jest strasznie zasyfiony . Oczywiście dam znaka co i jak . Aha nie pamiętam czy pompa miała metalowe czy plastikowe łopatki oslabiony.gif Pompę raczej wykluczam . Powód ?? Otóż poranne nagrzewanie silnika odbywa się normalnie, kilka km muszę przejechać coby termostat się otworzył. Jakby pompa siadła to raczej nagrzewałby się baaardzo szybko.

Napisano
  • Autor

Dalszy ciąg historii. Umyłem chłodnice klimy i wody na myjni dość dokładnie. Widać że ta od klimy nie jest już w najlepszym stanie gdyż ma sporo uszkodzeń mechanicznych i pozapychanych żeberek. Efekt jest taki, dziś traska 40km. Temperatura silnika podczas jazdy 94-96stopni (czyli tak jak było przed ''awarią'' ), zatrzymałem się poczekałem 3-4min temperatura 100stopni ,zaczynam więc jechać temperatura zaczyna wolno spadać (około 2km prostej) do 96stopni . Jazda po mieście blisko 100 jednak na parkingu chwila i 102-3 włącza się wentylator i tu zonk bo temp spada ledwo ledwo do 100stopni . Teraz czekam na opinie w/g albo termostat otwiera się zbyt słabo przy wysokiej temp albo chłodnica jest nieco przypchana? Zauważyłem też że ''świński ogon '' jest bardzo gorący tak że prawie odrazu parzy , jednak wąż biegnący spowrotem od chłodnicy do silnika można przytrzymać kilka krotnie dłużej i nie oparzy (sprawdzałem kiedy to wentylator na chłodnicy chodził ). Ot tyle odemnie informacji wink.gif

Napisano

> ''świński ogon '' jest bardzo gorący tak że prawie odrazu parzy , jednak wąż biegnący

> spowrotem od chłodnicy do silnika można przytrzymać kilka krotnie dłużej i nie oparzy

Chłodnica daje radę ok.gif Do sprawdzenia pompa cieczy. Niestety trzeba do tego zdjąć pasek rozrządu. Obstawiam, tak jak pisali koledzy, że z jej łopatkami nie jest najlepiej.

Napisano

> Do sprawdzenia pompa cieczy...

Obawiam się, że tak. Powodem tego wszystkiego jest słaba wydajność pompy. Gdy ja zmieniałem swoją zauważyłem że ma zupełnie inny kształt łopatek, ale pan w sklepie powiedział, że wszyscy takie biorą i się cieszą.

Efekt jest taki, że pomiędzy nowymi łopatkami a ich gniazdem w bloku jest większy luz niż być powinien i efekt to mniejsza wydajność objętościowa pompy. Niestety trzeba kupować oryginalne części lub dokładne odpowiedniki - mieć starą pompę w ręku przy zakupie a nie wierzyć pseudo- znawcom...

Napisano
  • Autor

Przez 3tyś km było ok wyjazd nad morze , autostrada 140-150 z pełnym obciążeniem . Jeśli sugerujecie pompę tzn że musiało by z niej odpaść kilka łopatek no.gif Wymienię płyn i dla formalności nie zaszkodzi wtedy wypłukać chłodnicy.. Dam znaka oczywiście wink.gif

Napisano
  • Autor

Temat zamykam puki co wink.gif Mycie chłodnic dało efekty ale nie satysfakcjonujące , więc podjechałem do kumpla i sprężarka poszła w ruch grinser006.gif Kurzu brudu tyle co w sitach od kombajnu (kto nie wie co to tłumaczę iż tam jest jak podczas pustynnej burzy:P ) Efekt? Temp między 90-95 stopni. W korku 103 włącza się wentyl i schładza do 95 wink.gif Wszystko więc w normie pozdro dzięki za uwagi i sugestie ok.gif

Napisano
  • Autor

No i niestety wracam z tym samym problemem. Znowu na trasie temp 100stopni. Ale jak zwykle mam dla Was nowe fakty i pytania wink.gif Otóż wyjąłem swoją chłodnicę ostatnio i chciałem przepłukać wodą . Podłączyłem więc wąż ogrodowy do króćca najcieńszego a ten niżej zatkałem dłonią ,odkręciłem wodę i co ?? A no to że jak wodę odkręciłem to rękę musiałem dociskać mocno bo z drugiej strony woda leciała sobie tak słabo jakby, czy to normalne?? Robiłem to przy raczej normalnym ciśnieniu (wody lecącej z kranu) . Czy woda nie powinna przepływać bardziej swobodnie?? Po tej ingerencji i wymianie płynu było tak ... Trasa 100km temperatura 95 chwila w korku i 102 włącza się wentyl dodam duuużo gazu to temp spadnie. Trasa powrotna jazda ewidentnie pod wiatr czyli pod większym obciążeniem i co temp 100 cały czas , minimalnie spada jak dam ogień spod świateł a później znowu 100 . Ogrzewanie działa bardzo dobrze .. I co chłodnica zapchana?? niewiem.gif Czy termostat zacina się w pozycji przymknięty??albo uchylony nono.gif

Napisano

Stawiam na zamuloną chłodnicę. Woda musi przepływać przez chłodnicę swobodnie (ilość wody podananej musi sie zgadzać mniej więcej z ilością wody oddawanej przez chłodnicę w tym samym czasie, inaczej sens chłodzenia owej zanika).

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Ok czyli zrobię tak .. Wyjmę chłodnicę z autka położę na płaskim króćcami do góry , wleję jakiś odkamieniacz (np prestone ) , dopełnie wodą i zostawię na 30min. To dobry sposób? Czy są skuteczniejsze ?? Oczywiście poza wymianą chłodnicy alien.gif

Napisano

> odkamieniacz (np prestone ) , dopełnie wodą i zostawię na 30min. >To dobry sposób? Czy są

> skuteczniejsze ?? Oczywiście poza wymianą chłodnicy

Próbowałem ze swoja chłodnicą - moczyłem ją w różnych tego typu środkach

aż w końcu kupiłem nową.

Szkoda czasu i środków na takie zabawy - bo one też kosztują - według mnie to tylko wymiana na nową załatwia sprawę.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Spokojnie i z optymizmem spróbuję ok.gif robota sama przyjemność;) spróbuje jutro wink.gif i coś na pewno w temacie jeszcze napiszę grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.