Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie odpala??? Winna stacyjka?

Featured Replies

Napisano

Dziś przydarzyła się dziwna rzecz: samochód (Citroen Xsara Picasso 2.0 HDI) przy próbie odpalenia zachowuje się dziwnie, świeci się światło wewnątrz, radio gra, światła świecą, ale zapalić nie chce. Nie świecą się nawet wyświetlacze (jedynie prawy wyświetlacz, gdy zostawię kluczyk w stacyjce), jednak po przekręceniu kluczyka - nic.

Przy gaszeniu silnika i przy próbie zapalenia zero swądu czy też smrodu spalenizny.

Aku odłączałem kilkukrotnie.

Cóż to może być?

Napisano

> Dziś przydarzyła się dziwna rzecz: samochód (Citroen Xsara Picasso 2.0 HDI) przy próbie odpalenia

> zachowuje się dziwnie, świeci się światło wewnątrz, radio gra, światła świecą, ale zapalić nie

> chce. Nie świecą się nawet wyświetlacze (jedynie prawy wyświetlacz, gdy zostawię kluczyk w

> stacyjce), jednak po przekręceniu kluczyka - nic.

> Przy gaszeniu silnika i przy próbie zapalenia zero swądu czy też smrodu spalenizny.

> Aku odłączałem kilkukrotnie.

> Cóż to może być?

Immobiliser

Stacyjka

komputer silnika

alarm

rozrusznik

Zwarcie w instalacji

kluczyk

próbowałeś innym kluczykiem

albo na pych? (czego nie polecam)

Napisano
  • Autor

> Immobiliser

> Stacyjka

> komputer silnika

> alarm

> rozrusznik

> Zwarcie w instalacji

> kluczyk

> próbowałeś innym kluczykiem

> albo na pych? (czego nie polecam)

kluczyk jest tylko jeden...

Napisano

> kluczyk jest tylko jeden...

co by sprawdzić immo to owiń kluczyk folią aluminiową (ze 4 warstwy i obserwuj zachowanie kontrolek na desce)

Napisano

Może główne złącze "+" pod maską? Powinno być z prawej strony silnika. U mnie było zaśniedziałe, wyczyściłem i było po problemie... smile.gif

Napisano

> Dziś przydarzyła się dziwna rzecz: samochód (Citroen Xsara Picasso 2.0 HDI) przy próbie odpalenia

> zachowuje się dziwnie, świeci się światło wewnątrz, radio gra, światła świecą, ale zapalić nie

> chce. Nie świecą się nawet wyświetlacze (jedynie prawy wyświetlacz, gdy zostawię kluczyk w

> stacyjce), jednak po przekręceniu kluczyka - nic.

> Przy gaszeniu silnika i przy próbie zapalenia zero swądu czy też smrodu spalenizny.

> Aku odłączałem kilkukrotnie.

> Cóż to może być?

Poczytaj w google o resetowaniu BSI i sprobuj to zrobic

Napisano

> Cóż to może być?

W 99,9% wszystkich tego typu akcji jest jakiś problem z masą, posprawdzaj wszystkie punkty masowe. Stacyjka nie psuje się tak z dnia na dzień raczej, immo hmm może paść ale to byś miał info na ten temat. Kolega w reanult miał problem z masą po oczyszczeniu i dokręceniu samochód odpalił i wszystko jest ok.

Napisano
  • Autor

> W 99,9% wszystkich tego typu akcji jest jakiś problem z masą, posprawdzaj wszystkie punkty masowe.

> Stacyjka nie psuje się tak z dnia na dzień raczej, immo hmm może paść ale to byś miał info na

> ten temat. Kolega w reanult miał problem z masą po oczyszczeniu i dokręceniu samochód odpalił

> i wszystko jest ok.

Skądinąd dowiedziałem się, że bardzo prawdopodobne, iż jest to kostka stacyjki.

Nie będzie potem problemu z immobiliser'em?

Napisano

> Nie będzie potem problemu z immobiliser'em?

nie wiem jak w twoim aucie ale zwykle to są dwie różne rzeczy.

Napisano

> Skądinąd dowiedziałem się, że bardzo prawdopodobne, iż jest to kostka stacyjki.

Nie. Kostka stacyjki jest wymienna. W Citroenie każą Ci kupić całą stacyjkę, podczas gdy w Peugeocie samą kostkę. Co też uczyń - kostki są na Allegro. smile.gif

Napisano

> Poczytaj w google o resetowaniu BSI i sprobuj to zrobic

to samo miałem mu polecić zlosnik.gif

BSI ma to do siebie że może "generować" różne objawy np padniętego alternatora/aku etc - wszystko będzie ok , a BSi za min 1,2 tyś zł będzie do wymiany

Napisano

> to samo miałem mu polecić

> BSI ma to do siebie że może "generować" różne objawy np padniętego alternatora/aku etc - wszystko

> będzie ok , a BSi za min 1,2 tyś zł będzie do wymiany

czyli jeśli dobrze rozumiem, jak już nic nie pomoże to wystarczy wydać zaledwie 1.2tyś zł na nowe BSI i problem ustąpi?

Napisano

> czyli jeśli dobrze rozumiem, jak już nic nie pomoże to wystarczy wydać zaledwie 1.2tyś zł na nowe

> BSI i problem ustąpi?

w C3 tylko tyle kosztuje, w innych modelach więcej crazy.gif

Są też magicy co to naprawiają ok.gif

Napisano
  • Autor

> Nie. Kostka stacyjki jest wymienna. W Citroenie każą Ci kupić całą stacyjkę, podczas gdy w

> Peugeocie samą kostkę. Co też uczyń - kostki są na Allegro.

No tak, tylko jak ją wymienić?

Proszę zajrzeć tutaj...

Napisano

> czyli jeśli dobrze rozumiem, jak już nic nie pomoże to wystarczy wydać zaledwie 1.2tyś zł na nowe

> BSI i problem ustąpi?

a czy to BSI występuje także w renault espace IV?

może powodować świecenie kontrolki STOP i kontrolki alternatora?

Napisano

> Skądinąd dowiedziałem się, że bardzo prawdopodobne, iż jest to kostka stacyjki.

Pętla immo jest to osobny element ( co najwyżej transponder ze starego kluczyka będzie trzeba przerzucić do tego nowego i po sprawie)

Z tego co się orientuje to w Mercedesie (z kluczykiem na podczerwień) immo jest ściśle przypisane do stacyjki i kompa ale można to dograć odpowiednim sprzętem

Napisano

> a czy to BSI występuje także w renault espace IV?

> może powodować świecenie kontrolki STOP i kontrolki alternatora?

A ładowanie sprawdzałeś?

Poniżej procedura resetu BSI z forum 406 :

- opuścić okno kierowcy, zamknąć wszystkie drzwi i podnieść maskę

- upewnić się że wszystko jest powyłączane, w tym także lampki w podsufitce, i wyciągnąć kluczyk ze stacyjki

- odczekać pełne 3 minuty (BSI idzie teraz spać - patrz uwaga 1 poniżej).

- odłączyć akumulator na 15 sekund (lub więcej - można teraz np wymienić aku na nowy)

- podłączyć akumulator, odczekać 10 sekund (patrz uwaga 2 poniżej)

- włączyć światła przez okno kierowcy

- włożyć kluczyk do stacyjki, włączyć zapłon i sprawdzić że wszystko działa

- wcisnąć w kluczyku przycisk zamykania przez 10 sekund

- wyciągnąć kluczyk i sprawdzić otwieranie i zamykanie centralnego z kluczyka

- spróbować odpalić silnik

Efektem ubocznym jest konieczność ponownego ustawiania godziny w zegarku, traci się średnie przebiegi w komputerze i zaprogramowane stacje w radiu. Jeżeli okno kierowcy nie będzie się chciało zamykać do końca(dotyczy szyb sekwensyjnych), domykać je po kawałku, a jak się zamknie całkiem, to trzymać przez parę sekund przycisk zamykania żeby się przyuczyło.

Powyższą procedurę należy także przeprowadzać w przypadku konieczności wymiany akumulatora, lub prac wymagających jego odłączenia. Wtedy oczywiście odłączamy akumulator na dłużej niż 15 sekund.

Uwaga 1: Podczas usypiania BSI nie włączać niczego, nie otwierać drzwi, w autach z alarmem nawet zamknięcie i ponowne otwarcie maski może spowodować przerwanie usypiania. Nie używać pilotów radiowych od tego lub innego samochodu w pobliżu. Odłączyć wszelkie urządzenia od złącza diagnostycznego.

Uwaga 2: Podczas podłączania akumulatora upewnić się że wszystko jest odłączone i pozamykane. Podłączenie akumulatora w momencie gdy jest włączony jakiś odbiornik prądu potencjalnie grozi skokiem napięcia w BSI, i co za tym idzie uszkodzeniem jego konfiguracji lub oprogramowania.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.