Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Yamaha XJ600N >2000r

Featured Replies

Napisano

Witam.

Panie i Panowie, potrzebuje kilku wskazówek, jeżeli chodzi o moto z tematu.

Po pierwsze, na Alledrogo występują egzemplarze z różnymi mocami:

- 35

- 40

- 50

- 60

- 61 lub 64

Wiem, ze w DE zakłada się ograniczenia w mocy ze względu na wiek kierującego jak i ze względu na ubezpieczenie.

W takim razie, czy istnieje w ogóle możliwość zdjęcia tych "ograniczeń", czy wiąże się to z kosztownymi wymianami ?

Poczytałem troszkę, moto ma dobra opinię, poza "dzwoniącym" koszykiem sprzęgłowym. Czy ktoś może napisać dwa słowa o swojej przygodzie z XJ600, na co zwracać uwagę przy zakupie. Rame da się jakoś organoleptycznie sprawdzić ? Bieganie z miernikiem lakieru chyba nie ma sensu w przypadku moto ?

Może ktoś słyszał, wie, że jest do sprzedania xj 600 koniecznie w wersji N, rocznik od 2000r w górę, ewentualnie 99r.

Pozdrawiam.

Napisano

> Witam.

> Panie i Panowie, potrzebuje kilku wskazówek, jeżeli chodzi o moto z tematu.

> Po pierwsze, na Alledrogo występują egzemplarze z różnymi mocami:

> - 35

> - 40

> - 50

> - 60

> - 61 lub 64

Najslabsze szly chyba na rynek Helwetów.

> Wiem, ze w DE zakłada się ograniczenia w mocy ze względu na wiek kierującego jak i ze względu na

> ubezpieczenie.

> W takim razie, czy istnieje w ogóle możliwość zdjęcia tych "ograniczeń", czy wiąże się to z

> kosztownymi wymianami ?

Głównie ograniczniki montowane byly w gaznikach (dysze o mniejszych otworach, chyba jeszcze cos - mam gdzies w domu zestaw dysz z wersji dlawionej).

> Poczytałem troszkę, moto ma dobra opinię, poza "dzwoniącym" koszykiem sprzęgłowym. Czy ktoś może

> napisać dwa słowa o swojej przygodzie z XJ600, na co zwracać uwagę przy zakupie.

Sam walczyłem z dzwoniącym koszem, nawet z pewnymi sukcesami. Jednak dolegliwosc wrocila po jakims czasie.

Zwróć uwagę na łańcuszek rozrządu. Pewnie i tak większość motocykli ma skręcony licznik. W XJ600S/N łańcuch należy wymienić po przebiegu 60kkm.

Sprawdzić stan łańcucha można sprawdzając pozycję napinacza. Poguglaj, znajdziesz.

Poza tym standardowo jak w kazdym motocyklu. Rama w XJ600N jest odkryta, wiec wszelkie proby napraw bedziesz widzial golym okiem.

Motocykl wdzięczny, ekonomiczny i tani w eksploatacji - przy tym w miarę żwawy. Polecam :-)

Napisano
  • Autor

> Głównie ograniczniki montowane byly w gaznikach (dysze o mniejszych otworach, chyba jeszcze cos...

Kumpel mnie nastraszył, że trzeba będzie gaźniki wymienić, a to całkiem spory wydatek... ale jeżeli tylko dysze paliwa i powietrza, to nie powinno być drogo. Ewentualnie, można rozwiercić na wymiar bazowy...chyba...

> Sam walczyłem z dzwoniącym koszem, nawet z pewnymi sukcesami. Jednak dolegliwosc wrocila po jakims

> czasie.

To przeczytałem można wyeliminować zmieniając nieco konstrukcję docisku, gdzieś ktoś na forum o tym pisał.

> Sprawdzić stan łańcucha można sprawdzając pozycję napinacza. Poguglaj, znajdziesz.

Popołudniu znowu zasiądę do lektury zatem.

Napisano

> Kumpel mnie nastraszył, że trzeba będzie gaźniki wymienić, a to całkiem spory wydatek... ale jeżeli

> tylko dysze paliwa i powietrza, to nie powinno być drogo. Ewentualnie, można rozwiercić na

> wymiar bazowy...chyba...

Raczej same dysze, chyba ze oddlawialbys z najslabszej wersji - tam chyba jeszcze cos bylo. Nie pamietam.

> To przeczytałem można wyeliminować zmieniając nieco konstrukcję docisku, gdzieś ktoś na forum o tym

> pisał.

Tam jest jedna rolka blokujaca kosz (taki walek jak w lozysku rolkowym). Z czasem wyrabia sie i tlucze.

Dorabialem ten element i delikatnie poprawilo sie.

Drugie miejsce to dokrecenie nakretki na walku posrednim.

Gdybyś znalazł zdjęcie prawej strony silnika ze zdjetym deklem to wskazalbym Ci o ktora nakretke chodzi mi :-0

> Popołudniu znowu zasiądę do lektury zatem.

Napisano

Dokładnie. Wersje odblokowane mają 60KM.

Oprócz dysz są jeszcze Kryzy dławiące na dolocie ( między gaźnikiem a dolotem). Wystarczy je wyjąć. A dysze trzeba kupić.

Proponuję naprawdę szukać niezblokowanej. W Holandii nie blokują.

Napisano

> Po pierwsze, na Alledrogo występują egzemplarze z różnymi mocami:

> - 35

> - 40

> - 50

> - 60

> - 61 lub 64

Rynek niemiecki to 34 KM. lub otwarte.

W jaki sposob XJ-ty byly w Niemczech dlawine, wpis w papiery motocykla ( Fahzeugbrief ) lub Zulassungsbescheingung Teil .....

wink.gif

Napisano
  • Autor

> Zajrzyj na forum XJ. Tam masz komplet informacji. Najlepiej kup normalną nie zdławioną wersję.

> http://www.yamahaxj.pl/

Czytam od rana, wiele się dowiedziałem, dzięki ok.gif

Teraz tylko znaleźć 600N od 2000r w górę w dobrym stanie zlosnik.gif

Napisano

> Czytam od rana, wiele się dowiedziałem, dzięki

> Teraz tylko znaleźć 600N od 2000r w górę w dobrym stanie

a nie chcesz Bandita?

Napisano
  • Autor

> a nie chcesz Bandita?

Wymagania sa proste:

- naked

- bez udziwnień (np. elektroniczny licznik, prędkościomierz itp)

- prosta konstrukcja

- jak najmniej elektroniki

- wygląd nieco "retro" (z takim opisem xj się spotkałem)

- bezwypadkowa

- w stanie co najmniej dobrym

- poj. max 600ccm3 ( wracam do 2oo po prawie 10 letniej przerwie)

- cena do 6kzł.

Idealnie komponuje się w te ramy xj600n którą doradziło mi dwóch znajomych.

Napisano

> Wymagania sa proste:

> - naked

> - bez udziwnień (np. elektroniczny licznik, prędkościomierz itp)

> - prosta konstrukcja

> - jak najmniej elektroniki

> - wygląd nieco "retro" (z takim opisem xj się spotkałem)

> - bezwypadkowa

> - w stanie co najmniej dobrym

> - poj. max 600ccm3 ( wracam do 2oo po prawie 10 letniej przerwie)

> - cena do 6kzł.

> Idealnie komponuje się w te ramy xj600n którą doradziło mi dwóch znajomych.

a mnie ciagle wychodzi Kawasaki Zephyr ZR550 albo ZR750 wink.gif - dokladnie takie same wymagania wink.gif

teraz tylko szukam konkretnego egzemplarza w bliskiej okolicy wroclawia wink.gif - idealem jest ZR750 bordowy ze szprychowymi kolami smile.gif

Napisano

> Wymagania sa proste:

> - w stanie co najmniej dobrym

> - poj. max 600ccm3 ( wracam do 2oo po prawie 10 letniej przerwie)

> - cena do 6kzł.

To mogą Twoje poszukiwania trochę potrwać. Ja sprzedałem XJ600N z 1997 roku w stanie myslę ze nawet bdb za 6000 w czerwcu tego roku. Jak Ty chcesz rocznik 2000 w podobnym stanie to moze być problem za 6 kafli.

Napisano
  • Autor

> To mogą Twoje poszukiwania trochę potrwać. Ja sprzedałem XJ600N z 1997 roku w stanie myslę ze nawet

> bdb za 6000 w czerwcu tego roku. Jak Ty chcesz rocznik 2000 w podobnym stanie to moze być

> problem za 6 kafli.

Stoi w Chorzowie 99r. Mały minus, brak kontaktu z sprzedającym :/

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.