Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

BRC Light - kto mial zmieniane wtryskiwacze rok temu?

Featured Replies

Napisano

> dobra, bez pitolenia tutaj. oto zdjecia z takiego 1.8 po kolizji:

Tak wygląda gdy zawór zostaje zgnieciony przez tłok ok.gif

Gdy zawór zjeżdża na tłok nie wygina się tylko pęka a trzpień jest prawie prosty.

> ucierpiala, blok zniszczony.

> gdybys czytal watki w ktorych sie wypowiadasz, to mialbys wiedze, ze auto jezdzi o 2 miesiecy...

Nie doczytałem w takim razie. 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Reduktor zaczyna działać gdy temp na silniku jest około 30*C (różnie ustawiane) a dodatkowo ludzie

> sobie sami ją zmieniają (obniżają) ku oszczędności Pb.

> Więc reduktor z temp 30*C nie ogrzeje Ci rozprężającego się LPG do temperatury rządnej 60-80*C.

> Jeśli by nawet wpadał mgiełka gazu do zimnego cylindra w tym samym momencie zaczęła by się

> skraplać na ściankach.

Przepraszam najmocniej, ale nie jestem w stanie sobie wyobrazić skraplania LPG wewnątrz cylindra. Nawet gdyby cylinder był faktycznie zimny (a też nie jest, bo zawsze chwilę już pracuje na benzynie), to przecież już nawet samo sprężanie podnosi temperaturę na tyle istotnie, że gaz nie ma tam prawa być w żadnym innym stanie, tylko lotnym. Z resztą, ile to, co sugerujesz musiałoby trwać, żeby stopić tłok?

> W takim razie jak myślisz co uszkodziło wierzchnie denka tłoka? Jest ewidentnie wypalona.

W tej historii, to dla mnie w zasadzie pewne jest tylko to, że przez jakiś czas tłok dostawał za dużo ciepła niż był w stanie odprowadzić i przez to uległ stopieniu. Z tego punktu widzenia na pewno gorszy charakter ma spalanie stukowe/detonacyjne, niż normalne. Przez to w podobny sposób zwykle lecą uturbione silniki, w których strojeniu popełniono błędy. Pytanie też, czy odprowadzanie ciepła z tłoka nie było w jakiś sposód upośledzone przez np. zapieczone pierścienie? Bo Właściciel zauważył przecież zwiększone zużycie oleju.

Podawałem kiedyś, jak to mniej więcej widzę, ale nie upieram się, że bankowo muszę mieć rację. Bez oglądnięcia tego na żywo, to wiele nie można stwierdzić z dużą dozą prawdopodobieństwa.

Napisano
  • Autor

> Tak wygląda gdy zawór zostaje zgnieciony przez tłok

> Gdy zawór zjeżdża na tłok nie wygina się tylko pęka a trzpień jest prawie prosty.

to teraz wrocmy do sedna sprawy - zawory sa proste...

Napisano

> to teraz wrocmy do sedna sprawy - zawory sa proste...

Właśnie. Dlatego nie spamujmy ciągnąc wątek w tę stronę. smile.gif

Napisano

> to teraz wrocmy do sedna sprawy - zawory sa proste...

Wiem o tym od początku... ja podałem przykład usterek powstałych przez awarię wariatora.

Kończę temat i czekam na wyniki rzeczoznawcy 30.GIF

Napisano

> Reduktor zaczyna działać gdy temp na silniku jest około 30*C (różnie ustawiane) a dodatkowo ludzie

> sobie sami ją zmieniają (obniżają) ku oszczędności Pb.

> Więc reduktor z temp 30*C nie ogrzeje Ci rozprężającego się LPG do temperatury rządnej 60-80*C.

> Jeśli by nawet wpadał mgiełka gazu do zimnego cylindra w tym samym momencie zaczęła by się

> skraplać na ściankach.

ludzie odpalają auta na LPG przy ujemnych temp i te auta jeżdżą icon_rolleyes.gif

sam od ok +10'C paliłem auto na LPG i w drogę ... astra zrobiła 210kkm na LPG

więc nie widzę opcji żeby gaz się wykropił na ściankach hmm.gif

zwłaszcza przy sekwencji gdzie jest czujnik ciśnienia (zimny gaz nie odparuje, nie uzyska się ciśnienia pracy ?), jak i wspominany czujnik temp. który w BRC min ma 30'C, mniej się nie ustawi

Napisano

> ludzie odpalają auta na LPG przy ujemnych temp i te auta jeżdżą

> sam od ok +10'C paliłem auto na LPG i w drogę ... astra zrobiła 210kkm na LPG

> więc nie widzę opcji żeby gaz się wykropił na ściankach

> zwłaszcza przy sekwencji gdzie jest czujnik ciśnienia (zimny gaz nie odparuje, nie uzyska się

> ciśnienia pracy ?), jak i wspominany czujnik temp. który w BRC min ma 30'C, mniej się nie

> ustawi

minimum nie wiem jakie jest, ja mam 25'C biglaugh.gif

Napisano

> więc nie widzę opcji żeby gaz się wykropił na ściankach

Byłaby to mega duża sprawa, gdyby udało się to komuś zrobić w cylindrze pracującego silnika spalinowego. Inna sprawa jeszcze, po co? To raz.

A dwa, to nawet jakby gaz się gdzieś jednorazowo wykroplił, to jakim cudem jego spalanie miałoby wytopić dziurę w tłoku? Bez jaj.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

jest odpowiedz ubezpieczyciela.

liczylem, ze powolaja rzeczoznawce od gazu, a nie ze uwierza "na slowo" jednej ze stron na podstawie badania grubosci lakieru... no.gif

gazm.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.