Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

przepływomierz i sprzęgło

Featured Replies

Napisano

vb X18XE1 polift

może szukam dziury w całym, ale zapytam:

1. czy uszkodzenie przepływomierza jest sygnalizowane "checkiem"?

2. czy odpięcie wtyczki od przepływomierza i przejażdżka zapali "check"?

3. czy 200 tys. realnego przebiegu to już czas, żeby zabrać się za sprzęgło, bo nigdy nie bylo wymieniane?

z góry dziękuję za odpowiedzi

Napisano

> vb X18XE1 polift

> może szukam dziury w całym, ale zapytam:

> 1. czy uszkodzenie przepływomierza jest sygnalizowane "checkiem"?

Niekoniecznie. Jeśli nie ma przerwy, zwarcia w obwodzie przepływomierza, lub parametry jego pracy (mimo iż często zaniżone) są w granicach normy, błędu nie będzie.

> 2. czy odpięcie wtyczki od przepływomierza i przejażdżka zapali "check"?

Tak, z racji przerwy w obwodzie przepływomierza. Pojawi się błąd dotyczący niskiego napięcia.

> 3. czy 200 tys. realnego przebiegu to już czas, żeby zabrać się za sprzęgło, bo nigdy nie bylo

> wymieniane?

Jeśli nie ma objawów ślizgającego się sprzęgła, drgań i innych tym podobnych efektów, nic nie ruszaj.

Napisano

> 3. czy 200 tys. realnego przebiegu to już czas, żeby zabrać się za sprzęgło, bo nigdy nie bylo

> wymieniane?

Zależy jak leży zlosnik.gif A jakieś niepokojące objawy? U mnie przy prawie 200 kkm zaczynało już wysoko brać i odczuwałem (nie wiem jak to określić) dyskomfort w operowaniu sprzęgłem przy ruszaniu. Ale nie nie ślizgało się ani nic z tych rzeczy. Zrobić już z tym nic nie zdążyłem bo auto poszło do ludzi.

Przypuszczam, że jeszcze kilka kkm i trzeba by je wymienić. O ile wierzyć sprzedającemu to moja viki do około 30 kkm jeździła w jakiejś firmie potem odkupił je prywatnie facet z tej firmy a auto do przebiegu ~140 kkm goniło głównie po niemieckich autobanah. Potem już ja śmigałem - 80% miasto czyli większość jazdy to korki zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

sprzęgło nie slizga się.

objawy są takie, że wyczuwam lekkie poszarpywanie przy ruszaniu. dodatkowo na postoju, na luzie czuję takie dziwne drgania (podobne do czegoś, co niektórzy określają "wypadaniem zapłonów" z tym że wskazówka obrotomierza nawet nie drgnie). dodatkowo auto potrafi przy ruszaniu pod górkę przez chwilę nie reagować na gaz, tak jakby się "zapowietrzało".

tak więc problemem jest dziwne poszarpywanie i pozostało mi albo sprzegło albo przepływomierz.

wykluczyłm świece i cewkę/listwę (nowe), nieszczelne wężyki i dolot, pochaniacz oparów(wymieniony na taki co się nie sypie), przepustnica i dziurki wyczyszczone, egr(sprawny), poduszki zesp. napedowego (ok). generalnie sprawdziłem już wszystko co sugeruje internet.

błędów komp nie pokazuje. obroty nie falują, a majstry rozkładają ręce (że niby tttm). skromny.gif

Napisano

> sprzęgło nie slizga się.

> objawy są takie, że wyczuwam lekkie poszarpywanie przy ruszaniu. dodatkowo na postoju, na luzie

> czuję takie dziwne drgania (podobne do czegoś, co niektórzy określają "wypadaniem zapłonów" z

> tym że wskazówka obrotomierza nawet nie drgnie). dodatkowo auto potrafi przy ruszaniu pod

> górkę przez chwilę nie reagować na gaz, tak jakby się "zapowietrzało".

> tak więc problemem jest dziwne poszarpywanie i pozostało mi albo sprzegło albo przepływomierz.

Sprzęgło to raczej nie jest, bo po pierwsze poszarpywanie odczuwasz także na luzie, a po drugie gdyby silnik zaczynał wchodzić na obroty, a auto nie przyspieszałoby, to wtedy sprzęgło do wymiany - ty piszesz, że silnik nie rozkręca się po wciśnięciu gazu.

Napisano

Mogę tylko dopowiedzieć, że ja u siebie wymieniłem sprzęgło dopiero przy 340 tkm, i to nie z racji zużycia - a tego że rozsypał się wysprzęglik.

Tarcza po zdjęciu wyglądała na mocno używana - ale wg. mojego mechanika mogłaby przejechać jeszcze przynajmniej 100 tkm.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.