Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szarpanie, dławienie się silnika po rozruchu (zimny silnik)

Featured Replies

Napisano

Witam

Pacjent:

Astra II Classic 1.4 16V 90KM (Z14XEP) "twinport"

rok 2006, przebieg 85.000 km

Objawy:

Po odpaleniu zimnego silnika, silnik pracuje trochę nierówno, po ruszeniu i dodawaniu gazu silnik jakby dusi się, przerywa tym mocniej im więcej dodam gazu.

Jeśli wciskam gaz w miarę powoli i delikatnie silnik nabiera stopniowo obrotów i jakoś przyspiesza. Jeśli wdepnę gaz do dechy następuje gwałtowne zdławienie się silnika jakby miał zgasnąć, po odpuszczeni gazu silnik wraca do prawie normalnej pracy, po chwili pracy silnika/rozgrzaniu cały objaw przerywania ustępuje po ok 30-60 sek i już jest ok.

Co się dzieje na zimnym silniku że się tak dusi/przerywa, a po chwili pracy, lekkiego rozgrzania/przegazowania objaw ustępuje całkowicie?

Co ciekawe te objawy pojawiły się już dawno (ponad rok temu) lecz były prawie nie zauważalne ale z biegiem czasu nasiliły się do stanu obecnego.

Proszę o jakieś sugestie, co to może być? świece? silnik krokowy? egr? jakiś czujnik temp?

Auto ma instalacje LPG stag 300 od 4 lat, ale objaw występuje po rozruchu na zimnym silniku więc na benzynie. Nie wiem czy to ma znaczenia, na wszelki wypadek dopisałem smile.gif

Pozdrawiam

Piotrek

Napisano

Może hydrauliczne popychacze tracą olej na postoju i dopóki nie napełnią się, są zbyt duże luzy zaworowe i zawory nie otwierają się do końca...? Tylko nie jestem pewien, czy to może mieć aż taki wpływ na pracę silnika?

EDIT:Po dopisaniu info o LPG -> przyczyną może być rozjechanie mapy na LPG zmieniające adaptacje dla pracy na benzynie. Spróbuj przed wyłączeniem silnika na LPG przełaczyć na benzynę, przejechać kawałek i dopiero wyłaczyć silnik. Na drugi dzień obserwuj pracę silnika po uruchomieniu na benzynie.

Pozdr.

Napisano

A jak pracuje rozgrzany silnik na benzynie? Tzn odpalamy rozgrzany silnik z wyłączonym gazem.

Jak się zachowuje zimny silnik jeśli odpalisz na gazie? (przy takiej

zimnicy jak dziś może być z tym problem...)

Ciekawe też jak wygląda mieszanka podczas duszenia - może to coś z czujnikiem temperatury? Zegary pokazują prawidłowo?

Napisano
  • Autor

> Może hydrauliczne popychacze tracą olej na postoju i dopóki nie napełnią się, są zbyt duże luzy

> zaworowe i zawory nie otwierają się do końca...? Tylko nie jestem pewien, czy to może mieć aż

> taki wpływ na pracę silnika?

> Pozdr.

Przyznam że zaskoczyłeś mnie tą diagnozą wink.gif nie brałem tego nawet pod uwagę.

Ale w takim razie zawory powinny chyba "klepać" albo być słyszalne w inny sposób niż normalnie?

Napisano

To raczej była hipoteza, nie diagnoza. Dopisałem bardziej prawdopodobną wersję po twoim dopisku o LPG. Pozdr.

Napisano
  • Autor

> A jak pracuje rozgrzany silnik na benzynie? Tzn odpalamy rozgrzany silnik z wyłączonym gazem.

Rozgrzany zawsze pracuje normalnie czyli bardzo dobrze smile.gif

> Jak się zachowuje zimny silnik jeśli odpalisz na gazie? (przy takiej

> zimnicy jak dziś może być z tym problem...)

Przyznam że nie próbowałem jeszcze awaryjnego odpalenia na LPG, nawet nie wiem jak to się robi, ale to pewnie nie problem zaraz zapytam wujka Google i może zaraz sprawdzę bo jeszcze jej nie odpalałem dziś smile.gif

> Ciekawe też jak wygląda mieszanka podczas duszenia - może to coś z czujnikiem temperatury? Zegary

> pokazują prawidłowo?

Zegary? temperatura jak to przy zimnym silniku, wskazówka jest na minimum wiec prawidłowo, w trakcie rozgrzewania stopniowo podnosi się jak zwykle do prawie 90 stopni.

Napisano

> Rozgrzany zawsze pracuje normalnie czyli bardzo dobrze

ok.gif

> Przyznam że nie próbowałem jeszcze awaryjnego odpalenia na LPG, nawet nie wiem jak to się robi, ale

> to pewnie nie problem zaraz zapytam wujka Google i może zaraz sprawdzę bo jeszcze jej nie

> odpalałem dziś

Chyba wciska się przycisk od gazu, przekręca kluczyk na zapłon i odpala, trzymając cały czas przycisk. Głowy nie daję, możesz mieć to także wyłączone przez gazownika.

> Zegary? temperatura jak to przy zimnym silniku, wskazówka jest na minimum wiec prawidłowo, w

> trakcie rozgrzewania stopniowo podnosi się jak zwykle do prawie 90 stopni.

Tu chyba OK, nie wiem jak to sprawdzić głębiej bez kompa.

W tym silniku lambda ma grzałkę? Czy to możliwe aby grzałka padła a komp nie wychwycił błędu?

Napisano
  • Autor

> To raczej była hipoteza, nie diagnoza. Dopisałem bardziej prawdopodobną wersję po twoim dopisku o

> LPG. Pozdr.

Tak, rozjechane mapy to też prawdopodobne, czytałem trochę o tym problemie.

Robiłem raz próbę z dojazdem na benzynie i zgaszeniu silnika na benzynie, ale po postoju 8 godz. rozruch i niestety bez zmian, problem pozostał nie "wzruszony" wink.gif

Może jakiś reset komputera pomoże?

Działa jeszcze metoda odpięcia klem akumulatora i rozgrzaniu silnika na biegu jałowym do załączenia się wentylatora? smile.gif

Napisano

Ja bym proponował zacząć od pomierzenia czujnika temperatury silnika. W astrze G jest chyba tylko jeden (w F jest osobny na zegary i do ECU), ale to trzeba poszukać.

Napisano

> metoda odpięcia klem akumulatora i rozgrzaniu silnika na biegu jałowym do załączenia się wentylatora?

Spróbować nie zaszkodzi, ale nie przełaczaj na LPG. Pozdr.

Napisano

> Ja bym proponował zacząć od pomierzenia czujnika temperatury silnika. W astrze G jest chyba tylko

> jeden

Czujnik jest jeden. No ale jeśli zegary pokazują dobrze to myślę że czujnik jest OK. Chyba że przy najniższych temperaturach tylko kłamie?

Napisano
  • Autor

> Spróbować nie zaszkodzi, ale nie przełaczaj na LPG. Pozdr.

Zrobiłem reset ECU i jestem dobrej myśli smile.gif niemal równe 30 min. trwało nagrzewanie do załączenie wentylatora, przy temp na zewnątrz 12.5 stopnia.

Jutro relacja czy pomogło smile.gif

Dla pewności przegoniłem go jeszcze na dwójce do odcięcia smile.gif

Oczywiście wszystko na benzynie.

Napisano

Nie dotykałeś podczas tej procedury pedału przyśpieszenia...?

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Nie dotykałeś podczas tej procedury pedału przyśpieszenia...?

> Pozdr.

Oczywiście że nie smile.gif ponadto procedura kończy się nie w momencie załączenia wentylatora tylko po jego wyłączeniu (wzrost, spadek napięcia / obciążenia silnika przez alternator).

Tylko pozostała jedna wątpliwość, nie odpiąłem klem od akumulatora ale wyciągnąłem wszystkie bezpieczniki, ale to chyba to samo? smile.gif

Zegarek i data się zrestartował, a ECU jest pod tym samym bezpiecznikiem ponoć? smile.gif

Napisano

> nie odpiąłem klem od akumulatora ale wyciągnąłem wszystkie bezpieczniki

Zależy, które bezpieczniki! ECM jest zasilany z bezpiecznika nr 2 (60A), ale w komorze silnika. Tamte też wyciągnąłeś?

Odłaczyć akumulator ponadto należy na 15-30 minut, tak mi coś świta w pamięci, chodzi o to, aby się rozładowały wewnętrzne kondensatory.

Pozdr.

Napisano

Mnie coś świta, że odłączenie akumulatora nie kasuje adaptacji.

Napisano
  • Autor

Właśnie odbyłem rozruch i jazdę próbną i aż boje się powiedzieć grinser006.gif

Jak ręką odjął! yay.gif

Kurcze ciekawe jak jutro rano jeszcze tak ładnie zapali i pojedzie na zimno to problem chyba rozwiązany spineyes.gif

A bezpieczniki wyciągałem w komorze silnika, takie duże, było ich chyba osiem smile.gif

Napisano

> jak jutro rano jeszcze tak ładnie zapali i pojedzie na zimno to problem chyba rozwiązany

To tylko potwierdzenie hipotezy o winie instalacji LPG. Problem będzie rozwiązany, jesli pojedziesz lub sam zrobisz regulację instalacji. Bo jesli nie, to problem powróci... No, chyba, że codziennie będziesz robił nowe adaptacje na postoju frown.gif

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> To tylko potwierdzenie hipotezy o winie instalacji LPG. Problem będzie rozwiązany, jesli pojedziesz

> lub sam zrobisz regulację instalacji. Bo jesli nie, to problem powróci... No, chyba, że

> codziennie będziesz robił nowe adaptacje na postoju

> Pozdr.

Możesz troszkę wyjaśnić, jak instalacja gazowa (jej ustawienie) wpływa na pracę silnika na benzynie?

Czy powrót do szarpania wróci szybko, od razu, czy będzie się pojawiał stopniowo?

Napisano

W dużym skrócie i "łopatologicznie": jesli czasy wtrysku LPG są źle dobrane (np. są za duże i mieszanka jest bogatsza, niż by była podczas jazdy na benzynie), ECM benzynowy koryguje to i zapisuje sobie odpowiednie wartości tzw. adaptacji (czyli skraca czasy wtrysku benzyny), które np. na drugi dzień rano nie pasują "od razu" do innego paliwa, jakim jest benzyna (za krótkie czasy -> mieszanka uboga i silnik się dławi).

Jak długo będzie się psuło, to pewnie zależy od stopnia niedoskonałości regulacji, w skrajnym przypadku może być problem już po ponownym rozruchu zimnego silnika.

Jesli potrzebujesz dokładnego objaśnienia, zapraszam na kącik gazowy klik. Ja na instalacjach sekwencyjnych nie znam się tak, jak na posiadanych w przeszłości i obecnie I i II gen. - tu rozumiem istotę regulacji mieszanki i wiem co i na co ma jaki wpływ.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Ok, dzięki za pomoc, w każdym razie wiem już na czym stoję przynajmniej smile.gif

Może to mieć związek z wtryskiwaczami żółty 1 ohm-owy Valtek który już powinien się "skończyć".

A według jednego gaziarza te wtryski są bardzo obciążone i potrafią padać losowo w różnych przebiegach nawet już po 10.000 km, moje wytrzymały już 50.000 km więc to może ich czas.

A regulacja instalacji też się przyda swoją drogą bo od założenia nie bylem nawet na kontrolnej regulacji gwarancyjnej mlot.gif

Asterka tak dobrze chodziła że bałem się pojechać aby nie zepsuli smile.gif

Napisano

Zanim upomni cię Moderator, powycinaj cytaty ze swoich wypowiedzi - nic nie wnoszą, a zaśmiecają wątek. Pozdr.

Napisano
  • Autor

Po "mojej" adaptacji po jednej dłuższej przejażdżce na LPG problem powrócił heh.

Udałem się więc do mojego gaziarza, sprawdził ustawienia i zauważył jedynie zbyt bogatą mieszankę na LPG.

Zrobił drobną korektę w 5 min, zainkasował 0 zł biglaugh.gif i powiedział że nie ma tu nic więcej do roboty.

Tym razem sytuacja była odwrotna, po dłuższej przejażdżce na LPG komputer dostosował się sam smile.gif

Wreszcie pali na benzynie jak za dawnych dobrych czasów palacz.gif

Mogę chyba już oficjalnie potwierdzić, przyczyną była zbyt bogata mieszanka na LPG smile.gif

Napisano

> zauważył jedynie zbyt bogatą mieszankę na LPG.

To "jedynie" to był główny powód problemów, jak wyżej pisałem i nawet trafiłem z przykładem zbyt bogatej mieszanki... yay.gif

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> To "jedynie" to był główny powód problemów, jak wyżej pisałem i nawet trafiłem z przykładem zbyt

> bogatej mieszanki...

> Pozdr.

Trafiłeś w dziesiątkę trophy.gif

a 1.4 twinport rulessss, jestem bardzo zadowolony z tego motorka smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.