Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Które TDI - VP czy PD

Featured Replies

Napisano

Temat jak najbardziej na poważnie i nie chciałbym, żeby poszedł w tym kierunku co zwykle. Po dłuuuugim namyśle zdecydowałem się na Passata B5 (no może mocno ewentualnie B5FL). Że ciężko znaleźć, że dużo złomu itd. to też wiem. Natomiast mam na oku dwa auta w niezłym stanie (jeden o dziwo nawet w całości oryginalny lakier posiada) i podobnej cenie, z tym że co lepiej wybrać:

TDI PD 115 KM czy TDI 110 KM na zwykłej pompie. Owszem, jest jeszcze wersja 90 KM ale na takie auto to chyba troszkę mało.

Napisano

> Temat jak najbardziej na poważnie i nie chciałbym, żeby poszedł w tym kierunku co zwykle. Po

> dłuuuugim namyśle zdecydowałem się na Passata B5 (no może mocno ewentualnie B5FL). Że ciężko

> znaleźć, że dużo złomu itd. to też wiem. Natomiast mam na oku dwa auta w niezłym stanie (jeden

> o dziwo nawet w całości oryginalny lakier posiada) i podobnej cenie, z tym że co lepiej

> wybrać:

> TDI PD 115 KM czy TDI 110 KM na zwykłej pompie. Owszem, jest jeszcze wersja 90 KM ale na takie auto

> to chyba troszkę mało.

po 1 tylko po fl jak możesz

Napisano

> Temat jak najbardziej na poważnie i nie chciałbym, żeby poszedł w tym kierunku co zwykle. Po

> dłuuuugim namyśle zdecydowałem się na Passata B5 (no może mocno ewentualnie B5FL). Że ciężko

> znaleźć, że dużo złomu itd. to też wiem. Natomiast mam na oku dwa auta w niezłym stanie (jeden

> o dziwo nawet w całości oryginalny lakier posiada) i podobnej cenie, z tym że co lepiej

> wybrać:

> TDI PD 115 KM czy TDI 110 KM na zwykłej pompie. Owszem, jest jeszcze wersja 90 KM ale na takie auto

> to chyba troszkę mało.

vp bedzie mniej upierdliwe , i tansze w jakiejkolwiek naprawie,no i na "kupie pojedzie" .PD lepiej reaguje na gaz ,ale i droższe z naprawą.

Napisano
  • Autor

> po 1 tylko po fl jak możesz

Możesz rozwinąć?

To, że ładniejszy, że po kilku latach lepiej sprzedać to jasne, ale z drugiej strony mam do wyboru 1.9 115 2000 rok za ok. 15k zł i 1.9 130 2001 za 20k zł. Wyposażenie i ten tańszy ma wystarczające zupełnie, a ładniejsze wnętrze to za mały argument aby dołożyć 1/3 ceny za rok młodsze auto.

Napisano

Weź pod uwagę,że Pd-ki nie sprawdziły się jeśli chodzi o dłuższe przebiegi rzędu 200tys i więcej.Mam na myśli padające wtryski,wycierające się krzywki na wałku od pompek i na pół-panewkach,wybijające się gniazda PD-ków(czapka do zmiany).Problemów można by wymienić jeszcze kilka.Immo bez dwóch zdań jeśli już to ma być koniecznie vag-owskie TDI to na pompie. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Weź pod uwagę,że Pd-ki nie sprawdziły się jeśli chodzi o dłuższe przebiegi rzędu 200tys i

> więcej.Mam na myśli padające wtryski,wycierające się krzywki na wałku od pompek i na

> pół-panewkach,wybijające się gniazda PD-ków(czapka do zmiany).Problemów można by wymienić

> jeszcze kilka.Immo bez dwóch zdań jeśli już to ma być koniecznie vag-owskie TDI to na pompie.

A widzisz, zaprzyjaźniony mechanik siedzący w VAGu powiedział mi zupełnie co innego - że pompki są niezawodne, silniki dobre, a starsze TDI na pompie leją wszędzie olejem i ogólnie już kończą się.

Napisano

Jeśli auto ma służyć do jazdy to bezdyskusyjnie VP. Pompowtryski bym kupił tylko w nowym aucie, bo przy odpowiednim traktowaniu przejada tyle co VP.

Podstawowy powód padania PD to stosowanie bylejakiego oleju.

To co Prozaq napisał, pada wszystko po kolei, wałek głowica dźwigienki itp. Ostatnio robiłem remont w passacie B6. Koszt ponad 3,5tys zł.

PD jak będziesz traktował dobrze(czytaj lał dobry olej spełniający normę) to będzie jeździć długo. Ale to czy nie padnie jednak nie jest gwarancją.

Znajomemu mechanikowi powiedz że mogę podjechać autem na VP. Poszuka u mnie tych wycieków. Obsługuję kilkaset aut z tdikami i wyobraź sobie że największe strupy to te na PD.

Napisano

w 100% sie zgadzam

Napisano

> Jeśli auto ma służyć do jazdy to bezdyskusyjnie VP. Pompowtryski bym kupił tylko w nowym aucie, bo

> przy odpowiednim traktowaniu przejada tyle co VP.

> Podstawowy powód padania PD to stosowanie bylejakiego oleju.

> To co Prozaq napisał, pada wszystko po kolei, wałek głowica dźwigienki itp. Ostatnio robiłem remont

> w passacie B6. Koszt ponad 3,5tys zł.

> PD jak będziesz traktował dobrze(czytaj lał dobry olej spełniający normę) to będzie jeździć długo.

> Ale to czy nie padnie jednak nie jest gwarancją.

Dokładnie,testowałem już trochę olei i naprawdę można się nieźle zdziwić.Teraz jeśli miałbym wybierać w olejach do PD-ka to albo Castrol SLX Longlife III albo Motul Specific oczywiście 505.01.Niestety nawet stosowanie najlepszych oleji nie daje żadnej gwarancji tym bardziej w autach po modyfikacjach softu.U mnie głowicę robiłem już raz,wałek rozrządu dwa razy i zapowiada się,że wkrótce znowu trzeba będzie to sprawdzić.Niestety,ale na chłopski rozum,jaką żywotność ma mieć silnik z mocą 180kM+,gdzie głowica jest taka sama wykonana z tego samego materiału co w takim np.101kM?Niestety,tego się nie oszuka. ok.gif

Napisano

> Dokładnie,testowałem już trochę olei i naprawdę można się nieźle zdziwić.Teraz jeśli miałbym

> wybierać w olejach do PD-ka to albo Castrol SLX Longlife III albo Motul Specific oczywiście

> 505.01.Niestety nawet stosowanie najlepszych oleji nie daje żadnej gwarancji tym bardziej w

> autach po modyfikacjach softu.U mnie głowicę robiłem już raz,wałek rozrządu dwa razy i

> zapowiada się,że wkrótce znowu trzeba będzie to sprawdzić.Niestety,ale na chłopski rozum,jaką

> żywotność ma mieć silnik z mocą 180kM+,gdzie głowica jest taka sama wykonana z tego samego

> materiału co w takim np.101kM?Niestety,tego się nie oszuka.

Castrola bym odpuścił. Motul jeśli na prawdę oryginalny to niech będzie.

Zainteresuj się olejami firmy Millers. Mała fabryczka na wyspie. Robią na prawdę rewelacyjne oleje do aut. A przy tym ceny bardzo przystępne. Ja mam kontakt z tymi olejami od ponad roku i powiem że są na prawdę świetnej jakości. W sporej większości lejemy to do aut rajdowych, wyczynowych , wyścigowych i na prawdę trzymają parametry. Mało tego, jest zespół rajdowy reklamujący Lotosa a w silniku pod maską Millers wink.gif

Napisano
  • Autor

> Jeśli auto ma służyć do jazdy to bezdyskusyjnie VP. Pompowtryski bym kupił tylko w nowym aucie, bo

> (...)

> Obsługuję kilkaset aut z tdikami i wyobraź sobie że największe > strupy to te na PD.

Czyli, podsumowując: chciałbym przy zakupie zamknąć się w kwocie 15-16k PLN (z możliwością dorzucenia jeszcze trochę za coś naprawdę fajnego) czyli na B5 wystarczy w zupełności, na B5FL ciut za mało (choć widziałem ładnego za 19,5). Taka kwota swobodnie pozwala przebierać w TDI PD 115KM jak i 110 KM (jeśli 90 KM nie biorę pod uwagę niesłusznie - podpowiedzcie).

Teraz dylemat jest taki, że jak można kupić coś nowocześniejszego, to po co kupować coś starszego. Z drugiej strony auto ma jeździć i być jak najmniej problemowe, na kilka ładnych lat.

W TDI na pompie czytałem sporo o problemach ze zużyciem pompy wtryskowej (lub rozrusznika - różnie ludzie piszą) co skutkuje trudnym rozruchem na ciepło. Prawda to? Da się to opanować niewielkim kosztem a skutecznie (poza regeneracją pompy).

PD jakie mam na oku ma na liczniku 260 kkm, może i nawet prawdziwe.

Napisano

Ale w PD są dokłądnie takie same problemy.

Serwisuję jedną fabię, zrobiony wirus na 130KM. W momencie wirusowania miała 100kkm. W tym momencie dobija do 280kkm. Auto u jednego właściciela od nowości. Silnik nie otwierany. Tyle że wymiany olejów co 12-15kkm. Lany dobry olej, wymieniane wszystkie filtry. Auto jeździ nadal.

Takie auto bym kupił.

Niedawno szukałem auta. Do 17k. Brałem pod uwagę Golfa IV lub A3. Mogłem brać VP lub PD. Zdecydowałem się na VP bo w PD to same strupy w które na dzień dobry trzeba zrobić remont góry silnika.

Rób jak chcesz. Jak już znajdziesz coś na PD to przed zakupem zdejmij pokrywę zaworów by zobaczyć czy się już wałek nie kończy.

Napisano

Jak już znajdziesz coś na PD to przed zakupem zdejmij pokrywę zaworów by zobaczyć

> czy się już wałek nie kończy.

rotfl.gif Myślisz że sprzedający pozwoli zdejmować pokrywę zaworów ? hehe.gif

Napisano

> Możesz rozwinąć?

> To, że ładniejszy, że po kilku latach lepiej sprzedać to jasne, ale z drugiej strony mam do wyboru

> 1.9 115 2000 rok za ok. 15k zł i 1.9 130 2001 za 20k zł. Wyposażenie i ten tańszy ma

> wystarczające zupełnie, a ładniejsze wnętrze to za mały argument aby dołożyć 1/3 ceny za rok

> młodsze auto.

fl poprawione co nie co sczegolnie zawiesznie , usunieto kilka problemów wieku dziecięcego:P

Napisano

> Jak już znajdziesz coś na PD to przed zakupem zdejmij pokrywę zaworów by zobaczyć

> Myślisz że sprzedający

> pozwoli zdejmować pokrywę zaworów ?

Już kilka razy zdejmowałem. Wyniki tego zabiegu były różne. Czasem zaskakujące dla właściciela pojazdu wink.gif

Napisano

> Już kilka razy zdejmowałem. Wyniki tego zabiegu były różne. Czasem zaskakujące dla właściciela

> pojazdu

a bez zdejmowania po czym poznać że nadchodzi niespodzianka?

Napisano

> a bez zdejmowania po czym poznać że nadchodzi niespodzianka?

Głośna praca góry silnika. Jak masz kompa to po korekcjach wtrysków można to stwierdzić. Wszystkie muszą być jak najbliżej zera. Jak któryś zbliża się do -1 lub +1 to wiedz że coś się dzieje wink.gif

W ekstremalnym wypadku duże dymienie i słaba dynamika do wartości obrotowych silnika 900-2500tys/obr

Napisano

> Głośna praca góry silnika. Jak masz kompa to po korekcjach wtrysków można to stwierdzić. Wszystkie

> muszą być jak najbliżej zera. Jak któryś zbliża się do -1 lub +1 to wiedz że coś się dzieje

> W ekstremalnym wypadku duże dymienie i słaba dynamika do wartości obrotowych silnika

> 900-2500tys/obr

ok.gif jak najbardziej, z tym, że nie zawsze korekcja oznacza problemy z wałkiem zlosnik.gif Aczkolwiek większość mechaników przy takiej korekcji mówi, że wszystko jak najbardziej ok, bo przecież norma jest od -2,8 do +2,8 biglaugh.gif

Napisano

> Jak masz kompa to po korekcjach wtrysków można to stwierdzić.

CINEK_ sprawdza co rok smile.gif więc by wyłapał smile.gif

a innych objawów nie widzę smile.gif i tfu,tfu,tfu żeby nie zapeszyć zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Głośna praca góry silnika. Jak masz kompa to po korekcjach wtrysków można to stwierdzić. Wszystkie

> muszą być jak najbliżej zera. Jak któryś zbliża się do -1 lub +1 to wiedz że coś się dzieje

> W ekstremalnym wypadku duże dymienie i słaba dynamika do wartości obrotowych silnika

> 900-2500tys/obr

Wielkie dzięki wszystkim za rady. Będę jednak szukać 110 KM lub jeśli trafi się bardzo ładny to i 90 KM - bo zawsze można trochę pokombinować przy tym motorze.

Z tematem PD to prawdopodobnie dwóch dobrych znajomych mechaników próbowało mnie wpuścić w bagno, bo wiedzą, że jak coś to i tak do nich przyjadę.

Napisano

> jak najbardziej, z tym, że nie zawsze korekcja oznacza problemy z wałkiem Aczkolwiek większość

> mechaników przy takiej korekcji mówi, że wszystko jak najbardziej ok, bo przecież norma jest

> od -2,8 do +2,8

Oki tylko że tą normę to sobie można w buty wsadzić. Miałem kilka przypadków że przy korekcjach w okolicach 1 w każdą ze stron fura ledwo jeździła. A innym razem korekcje były po 2 i gość twierdził że autko chodzi jak zegareczek wink.gif

Napisano

> CINEK_ sprawdza co rok więc by wyłapał

> a innych objawów nie widzę i tfu,tfu,tfu żeby nie zapeszyć

No i git. Jak tylko coś wyłapie to jak zareagujesz od razu to koszty nie będą bolały. Czasem wystarczy pompki przeregulować i jest malina waytogo.gif

Napisano

Na którym kanale widać wartości dawek pompek?

Napisano

> 13

I warto sprawdzić bipy na kanale 23. Najlepiej jak jest w okolicach 30.

Napisano

> Oki tylko że tą normę to sobie można w buty wsadzić. Miałem kilka przypadków że przy korekcjach w

> okolicach 1 w każdą ze stron fura ledwo jeździła. A innym razem korekcje były po 2 i gość

> twierdził że autko chodzi jak zegareczek

kumpel ma AWX'a, korekcje po +-2,2 ~2,8 , Bip'y w okolicach 110-120, a auto jeździ, pali, i "chodzi" rzekłbym lepiej niż mój nienaganny AJM icon_eek.gif

Napisano

Rok temu sprowadziłem Passata B5 z 2000r. Silnik 1.9 Tdi 115km ale jest to ATJ czyli ma 310nm. Narazie, nie było żadnych większych problemów i wydatków oprócz wymiany filtrów, oleju. Kupiłem go gdy miał 200tys (sprawdzone), a aktualnie 240tys. jeżeli chodzi o motor to złego słowa nie powiem, chodzi jak trzeba jedynie co to musiałem wymienić przewody podciśnieniowe dochodzące do zaworu N75 bo były sparciałe - koszt 20zł. Auto chodzi jak złoto i będąc na twoim miejscu bym nawet się nie zastanawiał i brał co najmniej AJM - silnik 115km ale już 285nm. Najważniejsze jest to aby wymieniać olej na czas, i nielać byle czego. Ja wymieniam co 10tys i jestem mega happy grinser006.gif

Napisano

> Weź pod uwagę,że Pd-ki nie sprawdziły się jeśli chodzi o dłuższe przebiegi rzędu 200tys i

> więcej.Mam na myśli padające wtryski,wycierające się krzywki na wałku od pompek i na

> pół-panewkach,wybijające się gniazda PD-ków(czapka do zmiany).Problemów można by wymienić

> jeszcze kilka.Immo bez dwóch zdań jeśli już to ma być koniecznie vag-owskie TDI to na pompie.

co wcale nie jest regułą, moj 200tyś przez które nie miał lekko i nic, wśród znajomych passaty po 300-400tyś które też mają orginalne pompki i wałki.. ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.