Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

STAG 4 - przełączanie na benzyne w trakcie jazdy na LPG

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam Lanosa 1,5 8V z instalacją sekwencyjną STAG 4, reduktorem ZAVOLI i wtryskiwaczami MATRIX. Samochód jest w bardzo dobrym stanie (przebieg 75 tyś km) a sama instalacja ma około 30 tyś z tym, że wtryskiwacze jakieś 3 tyś km.

Od paru dni zauważyłem dziwną rzecz. Silnik przełącza mi się w trakcie pracy na benzynę - nie mam pojęcia czemu. Początkowo zauważyłem to na wolnych obrotach, że czasem przełączał się na chwile bądź dłużej na PB. Myślałem że to może a niskie obroty czy coś takiego ale dzisiaj jechałem trochę w trasie i już nie było to takie śmieszne bo jadąc nawet 100-130 km/h czyli obroty 3-4 tyś też co chwilę słyszałem tiknięcie i migającą diodę na kontrolce oznaczającą jazdę na benzynie. Zauważyłem też oczywiście ubytek benzyny .... Dzieje się tak na rozgrzanym silniku więc nie jest to przyczyna za niskiej temperatury przełączania z LPG na benzynę czy coś w tym stylu. Mam program diagnostyczny, kabel i laptopa i sam bym coś mógł zobaczyć i przestawić ale nie mam pojęcie czego to może być wina. Nie chcę też od razu jechać do gazownika bo ten jest daleko i może nie ma potrzeby robić wyprawy i płacić jak może sam będę mógł coś przestawić żeby było OK.

Jakie więc są Wasze podejrzenia ???? Czego to może być wina.

Napisano

pojeździj z podpiętym laptopem. Po trasie nagraj plik osc. Powinno być widać, co jest przyczyną. Może ciśnienie spada, może elektrozawór na reduktorze?

Napisano

> pojeździj z podpiętym laptopem. Po trasie nagraj plik osc. Powinno być widać, co jest przyczyną.

> Może ciśnienie spada, może elektrozawór na reduktorze?

albo świruje czujnik temperatury reduktora jak u mnie było

Napisano

> albo świruje czujnik temperatury reduktora jak u mnie było

może być. W każdym razie zebrać wykresy w osc nie zawadzi, awarie czujnika będzie widać smile.gif

czujnik temp gazu też mógł polecieć. Bez osc można gdybać

Napisano
  • Autor

> może być. W każdym razie zebrać wykresy w osc nie zawadzi, awarie czujnika będzie widać

> czujnik temp gazu też mógł polecieć. Bez osc można gdybać

W takim układzie będę musiał pożyczyć od kogoś laptopa bo w moim bateria trzyma z 5 min więc nie pojeżdżę ......

A o co chodzi z tymi wykresami ? które to są i jak mam je nagrać ?

Napisano

> W takim układzie będę musiał pożyczyć od kogoś laptopa bo w moim bateria trzyma z 5 min więc nie

> pojeżdżę ......

ja do tego celu używam jakiegoś starego netbooka - wystarcza na parę godzin

> A o co chodzi z tymi wykresami ? które to są i jak mam je nagrać ?

W AC GAS Synchro masz zakładkę Mapa. Pod mapą rysuje się przez cały czas, wykres. W lewej dolnej części wykresu, masz mały panel z przyciskami. Po jeździe klikasz przysick z czerwoną kropką i zapisujesz na dysk. Pamiętaj, po jeździe, nie przed.

Potem taki pliczek można załadować do programu i pooglądać.

Napisano

polecam przeczytac instrukcje staga wiele spraw ci sie rozjasni i latwiej zdiagnozujesz.

Napisano

Miałem tak (instalacja inna) u siebie po wymianie reduktora. Miał za mały przepływ płynu ogrzewającego i czujnik stygł. Zastosowałem "czapkę z grubej pianki" na reduktor i obniżyłĸem temperaturę przełączania, Teraz mam inny reduktor i po kłopocie

Napisano
  • Autor

Więc tak - podpiąłem komputer i od razu znalazłem przyczynę ....

Otóż co jakiś czas temperatura reduktora spada na moment (1-3 sek) do -30 st. C. I oczywiście wtedy silnik przełącza się automatycznie na benzynę po czym po powrocie temperatury na czujniku do normalnej (70-85 st. C) silnik przełącza się na LPG.

Teraz tylko nie wiem czy to raczej coś gdzieś nie łączy na przewodach czujnik temperatury reduktora jest walnięty .... Nie wiem czy to możliwe żeby był walnięty bo większość czasu pokazuje dobrze tylko na moment spada temperatura całkowicie tak jakby się odłączał całkiem ....

Napisano

> Więc tak - podpiąłem komputer i od razu znalazłem przyczynę ....

> Otóż co jakiś czas temperatura reduktora spada na moment (1-3 sek) do -30 st. C. I oczywiście wtedy

> silnik przełącza się automatycznie na benzynę po czym po powrocie temperatury na czujniku do

> normalnej (70-85 st. C) silnik przełącza się na LPG.

> Teraz tylko nie wiem czy to raczej coś gdzieś nie łączy na przewodach czujnik temperatury reduktora

> jest walnięty .... Nie wiem czy to możliwe żeby był walnięty bo większość czasu pokazuje

> dobrze tylko na moment spada temperatura całkowicie tak jakby się odłączał całkiem ....

sprawdz wszelkie polaczenia lutowane i ew. wtyczki. Jesli tam wszystko bedzie ok to byc moze sam czujnik wariuje na chwile - w co watpie

Napisano

Gdzieś w tym obwodzie jest marne połączenie elektryczne. Zacznij od wtyczki tego czujnika. Może być też tak, że termistor w czujniku jest słabo połączony ze swoimi przewodami wyjściowymi i wtedy trzeba go będzie wymienić.

Napisano

> Gdzieś w tym obwodzie jest marne połączenie elektryczne. Zacznij od wtyczki tego czujnika. Może być

> też tak, że termistor w czujniku jest słabo połączony ze swoimi przewodami wyjściowymi i wtedy

> trzeba go będzie wymienić.

jak będziesz kupował czujnik to albo taki sam oryginalny z AC, albo taki który będziesz mógł wybrać z listy w programie

Napisano
  • Autor

> Gdzieś w tym obwodzie jest marne połączenie elektryczne. Zacznij od wtyczki tego czujnika. Może być

> też tak, że termistor w czujniku jest słabo połączony ze swoimi przewodami wyjściowymi i wtedy

> trzeba go będzie wymienić.

Połączenie jest w zasadzie tylko jedno i to już poprawiłem ale chyba nie było najgorsze. Na razie się nie przełącza ale to jeszcze nic nie znaczy bo problem występował nie systematycznie. Zobaczymy. Może być jeszcze problem z kabelkami na wyjściu z czujnika na reduktorze ale tam już nic nie poradzę i sam czujnik ....

Napisano
  • Autor

> jak będziesz kupował czujnik to albo taki sam oryginalny z AC, albo taki który będziesz mógł wybrać

> z listy w programie

Tak, tak - wiem o tym ...

Napisano

Awarie o podobnch objawach w moim Stagu 300:

1. Wypadł kiedyś czujnik temperatury z reduktora Zavoli ZetaN i bardzo długo czekałem na przełączenie.

2. Drążek wierowniczy przecierał kabel do elektrozworu w butli. Kilka razy przeskoczył na benzynę w ciągu kilku dni, następnie mocniej przywarło i poleciał bezpiecznik.

3. Po 70kkm zamulił się reduktor i stracił moc. Komputer przełączał zasilanie na benzynę z powodu spadku ciśnienia.

Napisano
  • Autor

> Awarie o podobnch objawach w moim Stagu 300:

> 1. Wypadł kiedyś czujnik temperatury z reduktora Zavoli ZetaN i bardzo długo czekałem na

> przełączenie.

Przecież on jest wkręcony - to ciężko mu "wypaść" .... Mój siedzi mocno smile.gif

Ja na razie poprawiłem łączenie kabelków od czujnika i poruszałem całością smile.gif i jak dotąd jest OK smile.gif Na razie nic się samoczynnie nie przełącza ......

Napisano

U mnie, przy podobnych objawach, przyczyną były zaśniedziałe styki masy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.