Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Świece żarowe-po wymianie

Featured Replies

Napisano

Witam

Wymienilem swiece żarowe na nowe bo wywalalo mi bląd od jakiegoś już czasu a i z zapalaniem był problem jak temp. na zew. spadła. Po wymianie okazało sie ze stare grzały(wszystkie cztery mechanik mi zademonstrował) choć trudno sprawdzić jaka była ich efektywność.

Tak czy inaczej błąd nadal wywala ale lampka od podgrzewania świec gaśnie chyba szybciej niż było to w przypadku starych. Czy auto odpala bez problemu?Nie wiem nie mialem jeszcze okazji sprawdzic. Mam natomiast do was pytanie.

Co z tym błędem tz czy sam powinien zniknąć czy trzeba go wykasować?Jesli oczywiście powodem były świece.

Druga sprawa która mnie zastanawia i jednocześnie był to powód wymiany świec to to ze jak miałęm problem z odpaleniem samochodu(niska temp. na zew.) to podgrzałęm go ok 4 moze 5 razy i odpalał.Co o tym sądzić?

Napisano

Jaki błąd pokazuje FES?

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Witam

> Wymienilem swiece żarowe na nowe bo wywalalo mi bląd od jakiegoś już czasu a i z zapalaniem był

> problem jak temp. na zew. spadła. Po wymianie okazało sie ze stare grzały(wszystkie cztery

> mechanik mi zademonstrował) choć trudno sprawdzić jaka była ich efektywność.

> Tak czy inaczej błąd nadal wywala ale lampka od podgrzewania świec gaśnie chyba szybciej niż było

> to w przypadku starych. Czy auto odpala bez problemu?Nie wiem nie mialem jeszcze okazji

> sprawdzic. Mam natomiast do was pytanie.

> Co z tym błędem tz czy sam powinien zniknąć czy trzeba go wykasować?Jesli oczywiście powodem były

> świece.

> Druga sprawa która mnie zastanawia i jednocześnie był to powód wymiany świec to to ze jak miałęm

> problem z odpaleniem samochodu(niska temp. na zew.) to podgrzałęm go ok 4 moze 5 razy i

> odpalał.Co o tym sądzić?

Wymieniałem świece osobiście 2 razy (raz u mnie raz u kolegi z pracy) - nawet klucz sobie wyspawałem do tego biglaugh.gif

Błędu nie trzeba kasować (na blacie nie będzie wyświetlany) sam zginie ALE po kilkukrotnym odpaleniu samochodu.

Zarówno w moim jak i w drugim jtd zgasł po 3-4 razie waytogo.gif

Napisano

Co ile km powinno zmieniać sie swiece zarowe w jtd ?

Napisano

taki klucz do swiec idzie tez kupic w praktikerze za 5 zł grinser006.gif ja mam taki

a co do świec to jak u siebie zmienieniałem to błąd swiec sam sie stracił po drugim uruchomieniu. moze ci nawala centralka od swiec zawieszona obok filtra paliwa?

Napisano

> Co ile km powinno zmieniać sie swiece zarowe w jtd ?

Jak zaczyna płakać, że się popsuły.

To nie są materiały eksploatacyjne jak świece iskrowe czy filtry czy oleje/płyny, żeby wymieniać okresowo.

Pozdrawiam BAS

Napisano

121,500 km i swieca dalej waytogo.gif

Napisano
  • Autor

DO BAS: Nie wiem co FES gada bo nie łaczy mi sie z ECU. Nie bawilem sie FESem juz dawno odkopałem stary kabel (z reszta sam go przerabiałęm) łączy sie z ABSem z poduchami i wspomaganiem a błedu swiec nie pokazuje mimo tego ze wywala na desce. Zrobilo sie chłodniej wyszedlem zeby odpalic samochód no i kiepsko odpala czyli to nie swiece tak mi sie wydaje wiec co?

Napisano

może centralka powiedziała banana-wave.gif

Trzeba by sprawdzić czy na świece dochodzi napięcie od centralki.

Napisano

jak padną jak są sprawne to się nie wymienia. Ja kiedyś miałem sprawną tylko jedną a w zimie kręcił za pierwszym razem, jak ja serce.gif JTD

Napisano

> może centralka powiedziała

> Trzeba by sprawdzić czy na świece dochodzi napięcie od centralki.

Jeden z mechaników w aso powiedział mi kiedyś (ale nie wiem czy to prawda), że centralka lubi paść jak się jeździ ze zwalonymi świecami zbyt długo.

Napisano
  • Autor

No tak ale jak wytlumaczyć to ze jak podgrzeje 3 czasem 4 razy odpala duzo lepiej wlasciwie to tak jak powinien oczywiscie przy niezbyt niskich temp. Boje sie ze jak bedzie -10 czy -20 to nie odpali w ogole.

Napisano

> DO BAS: Nie wiem co FES gada bo nie łaczy mi sie z ECU. Nie bawilem sie FESem juz dawno odkopałem

> stary kabel (z reszta sam go przerabiałęm) łączy sie z ABSem z poduchami i wspomaganiem a

> błedu swiec nie pokazuje mimo tego ze wywala na desce. Zrobilo sie chłodniej wyszedlem zeby

> odpalic samochód no i kiepsko odpala czyli to nie swiece tak mi sie wydaje wiec co?

Coś skopałeś przy przeróbce, nie masz linii K na pin7.

Skąd jesteś?

Musisz go zdiagnozować FES'em albo Examiner'em bo jak będziesz się bawił w losowe wymienianie części to zbankrutujesz.

Pozdrawiam BAS

ps. Jak odpowiadasz do mnie to odpowiadaj na mojego posta a nie Somusia.

Napisano

Temat świec żarowych przerabiałem tuż po zakupie auta - jakiś rok temu. Nie ma tam nic skomplikowanego. Oprócz diagnozy FESem, najlepiej bedzie jak sprawdzisz układ między centralką świec a "fajką" świecy. Może po prostu nie masz napięcia na którejś ze świec i grzeje i tak jedna świeca. Tym samym zdiagnozujesz centralkę. I jeszcze jeden pomysł by na moment zaślepić EGR by czasem on co nie bruździł przy odpalaniu - dlaczego piszę? - otóż ja miałem padnięte aż 3 świece i przy październikowych temperaturach (dokładnie rok temu się tym zajmowałem) jtd'ek palił normalnie, stąd jeśli nie centralka to może ten egr.

Napisano
  • Autor

Jestem z Kakowa

Co do pin`u 7 kurcze nie pamietam bo to dawno bylo ale mam tak kabel zrobiony ze 9 7 3 i 1 pin mam na osobnych przelącznikach(taki suwakowy przelacznik). Tak na szybko zrobilem maly rekonesans w watku o FESie i chwile temu gdy podlaczalem sie do auta a konkretnie do ECU mialem wlaczony jedynie pin nr 1.FES łaczy sie jedynie z ABSem. Na 3 pinie mialem poduchy a na 9 wspomaganie. Tak jak wspomnialem do ECU chcialem podłaczyć sie jedynie na pinie nr 1 tu kolega mowi mi jeszcze cos o 7 hmm no niestety cos mi swita ze bylo cos z ta 7 ale nie pamietam a i gdzies przeoczylem czytajac watek. CZyli co 1 i 7 powinny byc właczone przy laczeniu z ECU?

Napisano

> Jestem z Kakowa

> Co do pin`u 7 kurcze nie pamietam bo to dawno bylo ale mam tak kabel zrobiony ze 9 7 3 i 1 pin mam

> na osobnych przelącznikach(taki suwakowy przelacznik). Tak na szybko zrobilem maly rekonesans

> w watku o FESie i chwile temu gdy podlaczalem sie do auta a konkretnie do ECU mialem wlaczony

> jedynie pin nr 1.FES łaczy sie jedynie z ABSem. Na 3 pinie mialem poduchy a na 9 wspomaganie.

> Tak jak wspomnialem do ECU chcialem podłaczyć sie jedynie na pinie nr 1 tu kolega mowi mi

> jeszcze cos o 7 hmm no niestety cos mi swita ze bylo cos z ta 7 ale nie pamietam a i gdzies

> przeoczylem czytajac watek. CZyli co 1 i 7 powinny byc właczone przy laczeniu z ECU?

Z płytki w VAG'u wychodzi sobie linia K...

Jeśli chcesz się połączyć z ABS/ESP/ASR to linia K musi być zapięta do pinu 1.

Jeśli chcesz się połączyć z poduszkami to linia K musi być zapięta do pinu 3.

Jeśli chcesz się połączyć z silnikiem to linia K musi być zapięta do pinu 7.

Jeśli chcesz się połączyć z wspomaganiem to linia K musi być zapięta do pinu 9.

To tak w skrócie.

Ktoś w Krakowie ma FES, zapytaj na SSP to może się przyzna i jak sobie nie poradzisz to pomoże.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Dobra czyli chcac zobaczec bład swiec musze podpiac pin 7 a nie 1 jak to robilem chwile temu. Jutro podskocze do auta i sprawdze bo kabel mam zrobiony chyba dobrze.

Napisano

> Dobra czyli chcac zobaczec bład swiec musze podpiac pin 7

Dokładnie smile.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

imho za bardzo kombinujecie. Blad po swiecach trzeba skasowac. Moze i skasuje sie sam po ilus uruchomieniach silnika, ale tak jest szybciej.

Od tego zacznij.

Napisano

> imho za bardzo kombinujecie. Blad po swiecach trzeba skasowac. Moze i skasuje sie sam po ilus

> uruchomieniach silnika, ale tak jest szybciej.

> Od tego zacznij.

Wymieniłem świece 1,5 roku temu (miałem 1 uszkodzoną) - błąd nadal był. Przy okazji padła centralka, po wymianie znów błąd. Skasowanie zadziałało do teraz. Ten błąd się sam nie skasuje. Chyba, że rzeczywiście centralka jest uszkodzona.

Napisano

> Wymieniłem świece 1,5 roku temu (miałem 1 uszkodzoną) - błąd nadal był. Przy okazji padła

> centralka, po wymianie znów błąd. Skasowanie zadziałało do teraz. Ten błąd się sam nie

> skasuje. Chyba, że rzeczywiście centralka jest uszkodzona.

U mnie po wymianie, gdy komputer zauważył sprawne świece ( miałem spaloną jedną ) błędu nie wyświetlił od razu przy przekręceniu kluczyka w tryb MAR. Nie wiem od czego to zależy ( może od oprogramowania komputera ).

Napisano

> U mnie po wymianie, gdy komputer zauważył sprawne świece ( miałem spaloną jedną ) błędu nie

> wyświetlił od razu przy przekręceniu kluczyka w tryb MAR. Nie wiem od czego to zależy ( może

> od oprogramowania komputera ).

najwidoczniej od czegoś zależy bo jak pisałem wyżej w dwóch jtd wymieniał i nie zgasł za pierwszym razem icon_eek.gif

Napisano
  • Autor

No niestety na 7 pinie nie łaczy mi sie z silnikiem widocznie kabel jest w tym miejscu skopany. Na wszelki wypadek na zdjeciu zaznaczylem na czerwono z która cześćia w FESie nie moge sie połączyć.

Ma ktos kabel i mieszka w krakowie icon_rolleyes.gif ?

Napisano

pewnie dowiesz się tyle:

P0380

Board Relay Tharmostat or preheat ecu signal low

Napisano

> Wymieniłem świece 1,5 roku temu (miałem 1 uszkodzoną) - błąd nadal był. Przy okazji padła

> centralka, po wymianie znów błąd. Skasowanie zadziałało do teraz. Ten błąd się sam nie

> skasuje. Chyba, że rzeczywiście centralka jest uszkodzona.

Jest procedura do programowania centralki - podawałem kiedyś - kombinacja kluczykiem zapłonu bez odpalania silnika.

Centralka jesli stwierdzi, ze rezystancja na świecy jest większa niż 1,2 Ohma wywala błąd

Centralki padają - mi padła ,,, ale tak naprawdę dalej działają - chodzi o to, że są uniwersalne / na 5 świec do silników 2,4 litra i po wystąpieniu jakiegoś przepięcia to sie przestawia i szuka 5 świecy ...

Napisano
  • Autor

Prosze wybaczyć ze juz tak poza tematem ale jak kupie zwyklego ELM 327 to musze go przerabiać czy bez przeróbki zagada z FESem tak przynajmniej zeby sprawdzic dokladnie co to za błąd z tymi swiecami?

Napisano

> Prosze wybaczyć ze juz tak poza tematem ale jak kupie zwyklego ELM 327 to musze go przerabiać czy

> bez przeróbki zagada z FESem tak przynajmniej zeby sprawdzic dokladnie co to za błąd z tymi

> swiecami?

ELM327 zagada z FESem bez problemów bez jakichkolwiek przeróbek itp. Grunt aby byłą to wersja przynajmniej 1.3a+

Napisano

> ELM327 zagada z FESem bez problemów bez jakichkolwiek przeróbek itp. Grunt aby byłą to wersja

> przynajmniej 1.3a+

Z silnikiem tak, ale jeśli będzie miał problem rezystora to z Can'em nie pogada bez przeróbki, ale wszystko to jest opisane w wiadomym wątku.

Pozdrawiam BAS

• 3 miesiące później...
Napisano

Odnośnie świec - jaką impedancje powinny mieć świece? Mój fiacik ciężko pali. Świece mają 0.9 - 1.0 ohm. Jaki zakres jest dopuszczalny? ile ohm ma nowa świeca?

Napisano

> Odnośnie świec - jaką impedancje powinny mieć świece? Mój fiacik ciężko pali. Świece mają 0.9 - 1.0

> ohm. Jaki zakres jest dopuszczalny? ile ohm ma nowa świeca?

NGK wg katalogu 0,9Ohm'a.

EDYTKA: Stare świece od Krowy: 1x 10,7Ohm'a, 3x0,9Ohm'a.

Pozdrawiam BAS

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.