Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prąd ładowania

Featured Replies

Napisano

Pytanko czy można zdublować kable idące od alternatora do aku. ?

Prąd ładowania na alternatorze mam 14,8V a przy aku. mam zaledwie 13,97.

Dlatego chciałbym zdublować przewody by mieć prawidłowe ładowanie.

Jaki powinienem mieć pobór prądu gdy autko stoi i ma wył silnik wyszło 0,13 Amp. jedni mówią że dużo inni że w normie.

Zamontowałem do silnika benz 1,6 74 ah za dużo ?

Napisano

> Pytanko czy można zdublować kable idące od alternatora do aku. ?

> Prąd ładowania na alternatorze mam 14,8V a przy aku. mam zaledwie 13,97.

napięcie, a nie prąd idea.gif

> Dlatego chciałbym zdublować przewody by mieć prawidłowe ładowanie.

13.97 to dobry wynik

już prędzej na altku 14.8 to za dużo ;-)

> Jaki powinienem mieć pobór prądu gdy autko stoi i ma wył silnik wyszło 0,13 Amp. jedni mówią że

> dużo inni że w normie.

130mA = zdecydowanie za dużo

powiedzmy, że do 50mA jest w normie

dużo masz dodatków w rodzaju alarm niefabryczny, instalacja LPG, inne?

prąd mierzony na zamkniętym centralnym (jeśli jest) po odczekaniu kilku minut?

oczywiście pozostałe odbiorniki (w tym lampki) wyłączone idea.gif

> Zamontowałem do silnika benz 1,6 74 ah za dużo ?

nie, dlaczego? ;-)

edit: a tak w ogóle, to powinieneś pomierzyć napięcie na aku nie tylko

na wolnych obrotach, ale także: po włączeniu świateł, po włączeniu dmuchawy

co do dublowania przewodów - zacząłbym jednak od czyszczenia styków idea.gif

Napisano

można wink.gif

> Jaki powinienem mieć pobór prądu gdy autko stoi i ma wył silnik wyszło 0,13 Amp. jedni mówią że

> dużo inni że w normie.

zależy co masz na wyposażeniu...

u mnie na ten przykład jest 0,05A ale ja mam tylko radio... zlosnik.gif

nie przeszkadza ale spokojnie mógłby być mniejszy wink.gif

piwo.gif

Napisano

> 13.97 to dobry wynik

to zależy czy pod obciązeniem czy bez obciążenia wink.gif

Napisano
  • Autor

> napięcie, a nie prąd

> 13.97 to dobry wynik

> już prędzej na altku 14.8 to za dużo ;-)

> 130mA = zdecydowanie za dużo

> powiedzmy, że do 50mA jest w normie

> dużo masz dodatków w rodzaju alarm niefabryczny, instalacja LPG, inne?

> prąd mierzony na zamkniętym centralnym (jeśli jest) po odczekaniu kilku minut?

> oczywiście pozostałe odbiorniki (w tym lampki) wyłączone

> nie, dlaczego? ;-)

Z dodatków, alarm z centralnym, nie seryjne radio, nie włączane po stacyjce tylko bezpośrednio, dołożony wzmacniacz który bierze napięcie prosto z aku. i to chyba wszystko.

Tak prąd mierzony po uzbrojeniu auta w alarm i zamek po odczekaniu.

Z pełnym obciązeniem spada do 13,7V

Sprzedawca stwierdził że za duży jak do benzyny 1,6 i nie doładuje raczej na maksa. (akum włożyłem wczoraj nowy ZAP SZNAJDER)

Napisano

> to zależy czy pod obciązeniem czy bez obciążenia

właśnie edytowałem 1 posta :-P

Napisano

> Z dodatków, alarm z centralnym, nie seryjne radio, nie włączane po stacyjce tylko bezpośrednio,

> dołożony wzmacniacz który bierze napięcie prosto z aku. i to chyba wszystko.

> Tak prąd mierzony po uzbrojeniu auta w alarm i zamek po odczekaniu.

jak chcesz to ograniczyć, to będziesz musiał z czegoś zrezygnować :-D

sprawdź co ile pobiera odłączając kolejno

inna opcja to nie zostawiać auta na wielodniowe postoje bez ładowania :-D

> Z pełnym obciązeniem spada do 13,7V

to już ciut gorzej, ale moim zdaniem nadal w normie

można poprawiać, ale niekoniecznie moim zdaniem

> Sprzedawca stwierdził że za duży jak do benzyny 1,6 i nie doładuje raczej na maksa. (akum włożyłem

> wczoraj nowy ZAP SZNAJDER)

zaraz przyjdzie nunu i Ci coś na ten temat powie hehe.gif

Napisano

> Sprzedawca stwierdził że za duży jak do benzyny 1,6 i nie doładuje raczej na maksa. (akum włożyłem

> wczoraj nowy ZAP SZNAJDER)

ze względu na ładowanie to raczej nie jest za duzy ale spokojnie mogłeś kupić mniejszy pojemnościowo akumulator bo takie np. 60Ah to i tak jest dużo a cenowo ze 100 zł albo i wiecej jest tańszy

Napisano
  • Autor

> właśnie edytowałem 1 posta :-P

Ja również wink.gif

Napisano

> zaraz przyjdzie nunu i Ci coś na ten temat powie

nie wywołuj wilka z lasu grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> ze względu na ładowanie to raczej nie jest za duzy ale spokojnie mogłeś kupić mniejszy

> pojemnościowo akumulator bo takie np. 60Ah to i tak jest dużo a cenowo ze 100 zł albo i wiecej

> jest tańszy

Kupiłem taki bo sugerowałem się dużym zużyciem padu na postojach przy tej ilości odbiorników, duży może więcej? znaczy dłużej ? smile.gif

Kabelki zdubluje, co by poprawić ciut to ładowanie.

Przez 3 lata jeździłem z aku 80 ah firmy ursus i działało bez zarzutu, później musiałem zmienić na 55ah i to pojeździło tylko 1,5 roku i przestał trzymać rozładowywał się przez jedna dobę.

Napisano

> Kupiłem taki bo sugerowałem się dużym zużyciem padu na postojach przy tej ilości odbiorników, duży

> może więcej? znaczy dłużej ?

napewno przy takim poborze pradu duzy może więcej i pod tym względem zakup jest jak najbardziej waytogo.gif

> Kabelki zdubluje, co by poprawić ciut to ładowanie.

tez mam zdublowany kabel i ładowanie jest wzorcowe teraz

Napisano

Oczywiście. W pewnych rocznikach nawet trzeba wink.gif Ja nie dublowałem, tylko zrezygnowałem z oryginalnego i zapodałem nowy. Tu wątek zbliżony: KLIK. Są też foty. Ostatnio dałem sobie identycznym kablem dodatkową masę między blok silnika a akumulator. Miodzio jest smile.gif

> Prąd ładowania na alternatorze mam 14,8V

Obawiam się, że wadliwy pomiar wink.gif

> dużo inni że w normie.

Dosyć sporo. Tak jak azja prawi - około 0,05A jest cacy. Aktualnie mam prawie 0,09A ale jestem tego świadom i wiem dlaczego. Mam akumulator 65Ah i nie mam problemu z odpalemiem nawet po kilku dniach stania. Jak wykonywałeś u siebie ten pomiar?

Spoko, będzie OK. nunu miał u siebie taki, że NASA wypożyczała od niego jak chciała prom odpalić i dawał radę w jego dieslu.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Oczywiście. W pewnych rocznikach nawet trzeba Ja nie dublowałem, tylko zrezygnowałem z

> oryginalnego i zapodałem nowy. Tu wątek zbliżony: KLIK. Są też foty. Ostatnio dałem sobie

> identycznym kablem dodatkową masę między blok silnika a akumulator. Miodzio jest

> Obawiam się, że wadliwy pomiar

> Dosyć sporo. Tak jak azja prawi - około 0,05A jest cacy. Aktualnie mam prawie 0,09A ale jestem tego

> świadom i wiem dlaczego. Mam akumulator 65Ah i nie mam problemu z odpaleniem nawet po kilku

> dniach stania. Jak wykonywałeś u siebie ten pomiar?

> Spoko, będzie OK. nunu miał u siebie taki, że NASA wypożyczała od niego jak chciała prom odpalić i

> dawał radę w jego dieslu.

> Pozdroofka

Pomiar wykonany w następujący sposób, zgaszony silnik auto zamknięte włączony alarm.

Zdjęta klema plusowa z aku. i jeden kabelek do plusa na aku. a drugi do klemy plusowej(po odczekaniu około min.) Miernik ustawiony na A i wtyczka od miernika prawidłowo wpięta.

Napisano

> Pomiar wykonany w następujący sposób, zgaszony silnik auto zamknięte włączony alarm.

> Zdjęta klema plusowa z aku. i jeden kabelek do plusa na aku. a drugi do klemy plusowej(po

> odczekaniu około min.) Miernik ustawiony na A i wtyczka od miernika prawidłowo wpięta.

przy zdejmowaniu klem nie otwarłeś obwodu i po podpieciu miernika znowu zamknąłes?

bo jezeli tak to po zamknieciu obwodu uruchamia sie wyswietlacz aby go ustawić i już ciagnie prąd...

Napisano
  • Autor

> przy zdejmowaniu klem nie otwarłeś obwodu i po podpieciu miernika znowu zamknąłes?

> bo jezeli tak to po zamknieciu obwodu uruchamia sie wyswietlacz aby go ustawić i już ciagnie

> prąd...

Pewnie tak, a jak to ominąć ?

Napisano

> Pewnie tak, a jak to ominąć ?

trzeba odpiac kleme tak aby nie otworzyc obwodu

najlepiej w dwie osoby to robić, przy załozonej jeszcze klemie jedna osoba przykłada do bieguna aku jeden koniec właczonego miernika a druga osoba przykłada drugi koniec do ściaganej klemy i odkręca ją jednoczesnie zdejmując, jeżeli koncówki beda miały cały czas styk z biegunem i klemą to obwód pomimo zdjęcia klemy nie otworzy się....

Napisano

> Pewnie tak, a jak to ominąć ?

Ja robię tak: luzuję lekko klemę. Minus miernika przymocowuję do klemy (krokodylkiem). Plus miernika pionowo do bolca "+" akumulatora. Miernik oczywiście pokazuje "0". Wtedy delikatnie podnoszę klemę z bolca aby straciła z nim kontakt, końcówka miernika i przewód przechodzą przez otwór w klemie. Obwód się nie przerywa więc nie ma efektu "świecacego wyświetlacza". No i nie trzeba programować radia wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> trzeba odpiac kleme tak aby nie otworzyc obwodu

> najlepiej w dwie osoby to robić, przy załozonej jeszcze klemie jedna osoba przykłada do bieguna aku

> jeden koniec właczonego miernika a druga osoba przykłada drugi koniec do ściaganej klemy i

> odkręca ją jednoczesnie zdejmując, jeżeli koncówki beda miały cały czas styk z biegunem i

> klemą to obwód pomimo zdjęcia klemy nie otworzy się....

Dziękuje wszystkim za zainteresowanie i odpowiedzi poprawie fabrykę dublując kable (wcześniej posprawdzam masę może tylą ja wystarczy poprawić)

Napisano

> trzeba odpiac kleme tak aby nie otworzyc obwodu

Przypomniałem sobie coś zlosnik.gif Kiedyś wlutowałem pionowo w dodatni bolec akumulatora konektor męski smile.gif Kiedy chciałem pomierzyć pobór prądu, po prostu zakładałem na niego żeński z przewodem i nie bałem się, że mi ręka drgnie i obwód się rozłączy zlosnik.gif

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.