Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jadę, prawie jadę i znowu jadę ....

Featured Replies

Napisano

Witam. Króciutko. W sobotę rano wybrałem sie na południe. Pogoda Ok. Trasa Warszawa - Radom - Kielce - Nowy Sącz i jeszce kawałek na południe.

Do Kielc wszysto OK, relaksowo ( powiedzmy do 120 km/h ), słoneczko, widoczki, gdzie się spieszyć. Wyjeżdżam juz prawie z Kielc ( czyli

zrobiłem ok. 180 km ) a tu zonk, maszyna traci moc, ja w pedał, z tyłu Batory a samochód ledwo idzie ( tak do 70 - 80 km/h ). Myślę :

przeczołgam go jeszce trochę , może odpuści. Ale nie. Po 60 km decyzja, że dalej to nie jazda ( jakbym wjechał w górki to by były cyrk i

panika ), wracam do Warszawy. Zrobiłem coś ok. 70 km w jej kierunku, spokojnie, bez wygłupów i wyprzedzania ( no bo czym ) gdy nagle, ku

mojemu zdziwieniu samochód odżył. Wchodzi na obroty, przyśpieszenie Ok, no nie do poznania, żadnych wcześniejszych problemów. Oczywiście w

górki nie pojechałem, wróciłem bez najmniejszych problemów do domu. Pacjent to Stilo MW JTD 1.9 140kM, nalatane dopiero 110kkm. Na wiosne tego

roku - wymienione oleum i wszystkie filtry, gnojówka tylko z Shella, latem czyszczony EGR ( i okolice ) włącznie z wybebeszeniem wszystkiego

co siedzi w cewce, również latem wymieniony zawór sterowania turbiny, no samo dobro dla Stilona a ten taki niewdzięczny. Reasumując: gdzie

dziadowi zajrzeć i wyperswadować by był dobry dla właściciela ( tak jak właściciel teraz dla niego ) ?? Wszelkie sugestie mile widziane (

tylko nie w stylu np. ... omijaj Kielce .. ). Pozdr. wszystkim ART.

Napisano

> Witam. Króciutko. W sobotę rano wybrałem sie na południe. Pogoda Ok. Trasa Warszawa - Radom -

> Kielce - Nowy Sącz i jeszce kawałek na południe.

> Do Kielc wszysto OK, relaksowo ( powiedzmy do 120 km/h ), słoneczko, widoczki, gdzie się spieszyć.

> Wyjeżdżam juz prawie z Kielc ( czyli

> zrobiłem ok. 180 km ) a tu zonk, maszyna traci moc, ja w pedał, z tyłu Batory a samochód ledwo

> idzie ( tak do 70 - 80 km/h ). Myślę :

> przeczołgam go jeszce trochę , może odpuści. Ale nie. Po 60 km decyzja, że dalej to nie jazda (

> jakbym wjechał w górki to by były cyrk i

> panika ), wracam do Warszawy. Zrobiłem coś ok. 70 km w jej kierunku, spokojnie, bez wygłupów i

> wyprzedzania ( no bo czym ) gdy nagle, ku

> mojemu zdziwieniu samochód odżył. Wchodzi na obroty, przyśpieszenie Ok, no nie do poznania, żadnych

> wcześniejszych problemów. Oczywiście w

> górki nie pojechałem, wróciłem bez najmniejszych problemów do domu. Pacjent to Stilo MW JTD 1.9

> 140kM, nalatane dopiero 110kkm. Na wiosne tego

> roku - wymienione oleum i wszystkie filtry, gnojówka tylko z Shella, latem czyszczony EGR ( i

> okolice ) włącznie z wybebeszeniem wszystkiego

> co siedzi w cewce, również latem wymieniony zawór sterowania turbiny, no samo dobro dla Stilona a

> ten taki niewdzięczny. Reasumując: gdzie

> dziadowi zajrzeć i wyperswadować by był dobry dla właściciela ( tak jak właściciel teraz dla niego

> ) ?? Wszelkie sugestie mile widziane (

> tylko nie w stylu np. ... omijaj Kielce .. ). Pozdr. wszystkim ART.

polecam szukajkę. temat: "czujnik położenia wału" ok.gif

Napisano
  • Autor

Czujnik położenia wału !!?? Ja nie miałem kłopotów z odpaleniem ( paliło na dotyk ), auto nie gasło w czasie jazdy. Tylko totalny brak mocy. No, nie widzę związku yikes.gif. ART

Szukajka pluje tylko o czujniku cisnienia oleum spineyes.gif.

Napisano

A może jednak EGR? Miałem identyczną sytuację, po wycięciu tego w cholerę

problem zniknął... Odepnij wtyczkę od EGRa w momencie jak auto jedzie OK.

Będzie zawsze zamknięty, wywali błąd, ale będzie jechać normalnie.

Napisano

Zapisał jakieś błędy w ECU silnika?

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Zapisał jakieś błędy w ECU silnika?

> Pozdrawiam BAS

Si. ... P1102 MAF Sensor In Range But Lower Than Expected ...

ale przepławka nowa, Bosh od ponad roku niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> A może jednak EGR? Miałem identyczną sytuację, po wycięciu tego w cholerę

> problem zniknął... Odepnij wtyczkę od EGRa w momencie jak auto jedzie OK.

> Będzie zawsze zamknięty, wywali błąd, ale będzie jechać normalnie.

Teraz to on smiga bez problemu, więc odpinanie sterowania EGR bez znaczenia. EGR-a bym z chęcia wywalił, ale u mnie trzeba jeszcze kompa zbajerować ...

Napisano

> Si. ... P1102 MAF Sensor In Range But Lower Than Expected ...

> ale przepławka nowa, Bosh od ponad roku

On Ci chce powiedzieć, że mu sprężarka nie doładowała.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> On Ci chce powiedzieć, że mu sprężarka nie doładowała.

> Pozdrawiam BAS

Dzięki za info. Sugestia OK. Tak trochę podejrzewałem, ale skąd tako chwilowa niechęć sprężarki do pracy, po czym ochoczy powrót. Kierownice ( zapieczone ?? ) w kompresorku ?? Albo kompresorek mówi pa,pa. Od pewnoego czsu w okolicach 2000-2200 obr/min słychać takie UUUUUU ( jakby ktos cicho wył ), potem cisza. Pozdr.

Napisano

> Dzięki za info. Sugestia OK. Tak trochę podejrzewałem, ale skąd tako chwilowa niechęć sprężarki do

> pracy, po czym ochoczy powrót. Kierownice ( zapieczone ?? ) w kompresorku ?? Albo kompresorek

> mówi pa,pa. Od pewnoego czsu w okolicach 2000-2200 obr/min słychać takie UUUUUU ( jakby ktos

> cicho wył ), potem cisza. Pozdr.

Nie wiem, jak chodzi sztanga?

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Nie wiem, jak chodzi sztanga?

> Pozdrawiam BAS

Powiem tak, dzisiaj obserwowałem i wydaje sie że za wolno. Nie wiem jednak jaki powinien być zakres jej wysuwania oraz dynamika. Nigdy tego nie przerabiałem. Pozdr.ART

Napisano

> Powiem tak, dzisiaj obserwowałem i wydaje sie że za wolno. Nie wiem jednak jaki powinien być zakres

> jej wysuwania oraz dynamika. Nigdy tego nie przerabiałem. Pozdr.ART

Szczerze mówiąc jeszcze nie przerabiałem tego, ale z tego co pamiętam z forum to:

powinna chodzić lekko, odepnij wężyk, zassij powietrze i zobacz jak szybko wróci, powinna natychmiast i gwałtownie, jeśli robi to wolno to coś jest nie tak.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

OK. Dzieki za info. Jutro może lyrne się na glebę i spróbuję zassać jak radzisz. Gdyby było nie tak jak prawisz tzn. albo grucha, albo zapieczone kierownice. Generalnie turbia chyba do warsztatu. Pozdr. ART.

Napisano
  • Autor

> Jeśli rzeczywiście stwierdzisz, że kierownice się przycinają to zapraszam do siebie na taką usługę

> http://www.youtube.com/watch?v=LfXjLrwz2iE.

> Juz wiele zacinających się turbin udało mi się tym ożywić.

OK. Jutro skontaktuję się telefonicznie i ew. uzgodnimy co dalej. ART.

Napisano

> powinna chodzić lekko, odepnij wężyk, zassij powietrze i zobacz jak szybko wróci, powinna

> natychmiast i gwałtownie, jeśli robi to wolno to coś jest nie tak.

gdzie odpinać?

z ciekawości bym sprawdził u siebie smirk.gif

Napisano

> gdzie odpinać?

> z ciekawości bym sprawdził u siebie

Jak już pisałem, moja wiedza w tej kwestii jest czysto teoretyczna, ale podejrzewam, że od gruszki.

Pozdrawiam BAS

ps. Przypominam o pierwszym prawie MacGyver'a: Jak coś działa to nie ruszać, nie psuć.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.