Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tylna wycieraczka

Featured Replies

Napisano

Znowu ja gościnnie.

Mojej dziewczynie w jej Stilo (3 drzwiony hatchback) ukradziono tylną wycieraczkę. angryfire.gif

Zakupiłem już nową, ale nie wiem jak była zamontowana poprzednia. Na oko to mi wygląda na śrubę ósemkę, ale nie wiem czy nie ma tam jakiegoś specjalnego patentu (jakaś podkładka, lub nakrętka kontrująca), żeby się to nie odkręcało po uruchomieniu wycieraczki. niewiem.gif

Poradzicie coś?

Z góry dzięki.

Napisano
  • Autor

> jest nakrętka. Wycieraczka pasuje np od SC (dotyczy 3d i 5d)

Czyli jest sama nakrętka? Nawet bez podkładki?

Napisano

> Czyli jest sama nakrętka? Nawet bez podkładki?

Tam siedzi nakrętko podkładka smile.gif

Samo ramię kosztuje ponad 100zł w ASO, jest kilka rodzajów ramion, ze względu na ilość drzwi oraz czy samochód posiada spojler czy nie.

Co do pasowania od SC/Pandy to pewnie tak, ale będzie inna długość, co nie zmienia faktu, że ramię zamawiane po vin też ma ciut inną długość sciana.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Tam siedzi nakrętko podkładka

> Samo ramię kosztuje ponad 100zł w ASO, jest kilka rodzajów ramion, ze względu na ilość drzwi oraz

> czy samochód posiada spojler czy nie.

Kupiłem na Allegro za 26 zł i pasuje, ale chodzi mi o sam montaż. Czyli wychodzi na to, że to jakaś specjalna nakrętka?

To może kupię jednak nakrętkę samokntrującą.

Napisano

> Kupiłem na Allegro za 26 zł i pasuje, ale chodzi mi o sam montaż. Czyli wychodzi na to, że to jakaś

> specjalna nakrętka?

> To może kupię jednak nakrętkę samokntrującą.

Samokontrująca lub zwykłą z nakrętką sprężynująca- dobry pomysł- ale zwykła też się raczej nie odkręci, bo to na klin montowane.

Napisano

> Co do pasowania od SC/Pandy to pewnie tak, ale będzie inna długość, co nie zmienia faktu, że ramię

> zamawiane po vin też ma ciut inną długość

> Pozdrawiam BAS

sek w tym, że w eperze poza oficjalnym ramieniem do stilo 3d i 5d oficjalnym zamiennikiem jest ramię od SC. Bajer polega na tym, że długość jest prawie identyczna - prawie znaczy nie mająca żadnego wpływu na pole ścierania (+/- 1 cm)

MW jako jedyne ma inna wycieraczkę, a ja i tak zamontowałem tą z SC rozwiercając otwór, bo tylko średnica otworu się te wycieraczki różnią

Napisano

> lub zwykłą z nakrętką sprężynująca

Co to jest?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Hejka,

podepnę się pod temat, by nie zakładać nowego.

I mnie dopadła niesprawność tylnej wycieraczki. Po jej włączeniu dobiegały dziwne stuki. W końcu w sobotę wziąłem się za szukanie przyczyny. Okazało się, ośka w szybie (mam MW z otwieraną szybą) strasznie drętwo chodzi. I teraz tak, przy próbie odkręcenia strzelił plastikowy uchwyt mocujący ramię , chyba ze starości. I pierwsze pytanie: z jakiego dokładnie innego fiata dosztukuje ramię z uchwytem? Jest taka opcja w ogóle? I drugie: jak wybić, przesmarować tę ośkę? Nakrętkę psikałem WD40, colą, naftą, dziś spróbuję ją ruszyć, jak nie puści, to ją przetnę (to chyba zwykła 13-ka jest). Całość jest w szybie i boję się to stukać, szarpać...Dzięki wielkie za wskazówki i uwagi. W załączeniu fotki, trochę niewyraźne bo telefonem robiłem...

post-127116-14352514553063_thumb.jpg

Napisano

> Hejka,

> podepnę się pod temat, by nie zakładać nowego.

> I mnie dopadła niesprawność tylnej wycieraczki. Po jej włączeniu dobiegały dziwne stuki. W końcu w

> sobotę wziąłem się za szukanie przyczyny. Okazało się, ośka w szybie (mam MW z otwieraną

> szybą) strasznie drętwo chodzi. I teraz tak, przy próbie odkręcenia strzelił plastikowy uchwyt

> mocujący ramię , chyba ze starości. I pierwsze pytanie: z jakiego dokładnie innego fiata

> dosztukuje ramię z uchwytem? Jest taka opcja w ogóle? I drugie: jak wybić, przesmarować tę

> ośkę? Nakrętkę psikałem WD40, colą, naftą, dziś spróbuję ją ruszyć, jak nie puści, to ją

> przetnę (to chyba zwykła 13-ka jest). Całość jest w szybie i boję się to stukać,

> szarpać...Dzięki wielkie za wskazówki i uwagi. W załączeniu fotki, trochę niewyraźne bo

> telefonem robiłem...

miałem to samo, udało mi się odkręcić tą śrubę kluczem "mors", ośka jest częścią silnika wycieraczki, musisz potem zdjąć plastik klapy bagażnika i odkręcić 3 śruby mocujące silnik wycieraczki do klapy, wyjmujesz silnik. Ośka jest w plastikowej tulei i tam zbiera się syf, który powoduje, że obraca się ona coraz ciężej.

Ja kupowałem ramię wycieraczki tutaj z 2 lata temu i jestem zadowolony:

http://allegro.pl/nowe-ramie-wycieraczki-tyl-fiat-stilo-combi-plast-i1917899078.html

Napisano

> miałem to samo, udało mi się odkręcić tą śrubę kluczem "mors", ośka jest częścią silnika

> wycieraczki, musisz potem zdjąć plastik klapy bagażnika i odkręcić 3 śruby mocujące silnik

> wycieraczki do klapy, wyjmujesz silnik. Ośka jest w plastikowej tulei i tam zbiera się syf,

> który powoduje, że obraca się ona coraz ciężej.

> Ja kupowałem ramię wycieraczki tutaj z 2 lata temu i jestem zadowolony:

> http://allegro.pl/nowe-ramie-wycieraczki-tyl-fiat-stilo-combi-plast-i1917899078.html

dzięki za linka.

Ale qrde nie rozumiem do końca, po co mam odkręcać silnik wycieraczki? Otwarłem szybę i zasymulowałem jej zakmnięcie i silnik, całość śmiga dobrze. Dopiero po zakmnięciu szyby słychać, że silnik się strasznie morduje...czyli obstawiam, że to ta cześć w szybie daje opór...Tak to rozumuję...I da się to jakoś zdemontować?

Napisano

> dzięki za linka.

> Ale qrde nie rozumiem do końca, po co mam odkręcać silnik wycieraczki?

Chyba tylko po to aby wybić ośkę, wyczyścić, nasmarować towotem, złożyć i cieszyć się z fajnie i cicho pracującej wycieraczki;)

Napisano

> Chyba tylko po to aby wybić ośkę, wyczyścić, nasmarować towotem, złożyć i cieszyć się z fajnie i

> cicho pracującej wycieraczki;)

qrde, sorry nie łapię chyba czegoś smile.gif. Ja potrzebuję tę oś z szyby wyjąć, a nie z klapy. Rozebrałem w sb całość, i wydawało mi się, że silnik chodzi ok, a dobrze by było, żeby właśnie ta ośka z szyby dała się wyjąć i przesmarować. HELP! smile.gif. Nie widzę za bardzo celowości odkręcania silniczka, jak słychać, że "skrobie" ta oś co jest w szybie...

Napisano

> qrde, sorry nie łapię chyba czegoś . Ja potrzebuję tę oś z szyby wyjąć, a nie z klapy. Rozebrałem

> w sb całość, i wydawało mi się, że silnik chodzi ok, a dobrze by było, żeby właśnie ta ośka z

> szyby dała się wyjąć i przesmarować. HELP! . Nie widzę za bardzo celowości odkręcania

> silniczka, jak słychać, że "skrobie" ta oś co jest w szybie...

nie mam wersji z otwieraną szybą, u mnie aby wyjąć ośkę muszę wyjąć cały silnik - może u Ciebie jest inaczej

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.