Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z uruchomieniem zimnego silnika diesel 1.9 150 KM

Featured Replies

Napisano

Witam

Sprawa wygląda następująco auto po dłuższym postoju (noc lub 8 godzin pod pracą) temp. na zewnątrz poniżej +10 st C ma problem z odpaleniem tzn. trzeba dłużej kręcić rozrusznikiem auto odpala ale strasznie nim szarpie. Po uruchomieniu gdy zgaszę silnik i ponownie go odpalam nie ma problemu pali normalnie. Jak stoi godzinne dwie też normalnie odpala. Czy ktoś wie co może być przyczyną utrudnionego rozruchu? Nadmienię że żadna kontrolka po uruchomieniu silnika się nie świeci wszystko jest w porządku. Po przekręceniu kluczyka zapala się na parę sekund podgrzanie świec i normalnie gaśnie. Świece sprawdzone metodą na kabelek do plusa akumulatora i każda iskrzy, napięcie na "fajce 11,2 V.

Jeszcze jeden problem to jak odpali to przez kilka skund falują mu obroty ale nie zawsze.

Jak ściągłem "fajkę" z świecy jednej odrazu komuter pokazał błąd mrugała kontrolka od grzania świec i komunikat na wyświetlaczu po założeniu fajki wszstko jest z kontrolkami OK.

Zauważyłem jeszcze dwa razy stojąc na światłach że delikatnie szarpało autem (na zimnym silniku tyle co ruszyłem z parkingu) i lekko obroty falowały.

Auto z polskiego salonu jeździła nim kobieta na krótkich dystansach jak go kupiłem w lipcu miał 62 tyś (przebieg udokumentowany w serwisie fiata) teraz ma 74 i do tej pory wszystko było ok.

Jedyne co mnie dziwiło od samego początku jak go kupiłem to to że po zgaszeniu silnika słychać lekki szum i po upływie jakiś 8- 10 sekund jest wyraźnie słyszalny dźwięk takie "pump" jakby się coś wyłączyło (ale to jest od początku jak go kupiłem) i szum ustaje. To "pump" to nie jest dwięk od kierownicy tylko z komory silnika.

Jakieś sugestie pomysły? Pomocy?

Napisano
  • Autor

Myślałem właśnie że może coś być z układem wtryskowym. Jeśli chodzi o wtryski to w załaczeniu przesyłam zdjęcie i mam pytanko który to jest trzeci wtrysk-zaznaczony na zdjęciu na czerwono czy na zielono? Jeśli chodzi o podłączenie pod kompa samochodu to znalazłem na allegro kabelek

http://allegro.pl/interfejs-fiatecuscan-alfa-lancia-airbag-abs-silni-i1880499144.html

i program do ściągnięcia

http://www.fiatecuscan.net/

Czy te dwa elementy plus standartowy laptop wystarczą?

post-152731-14352514480682_thumb.jpg

Napisano

> Myślałem właśnie że może coś być z układem wtryskowym. Jeśli chodzi o wtryski to w załaczeniu

> przesyłam zdjęcie i mam pytanko który to jest trzeci wtrysk-zaznaczony na zdjęciu na czerwono

> czy na zielono? Jeśli chodzi o podłączenie pod kompa samochodu to znalazłem na allegro kabelek

> http://allegro.pl/interfejs-fiatecuscan-alfa-lancia-airbag-abs-silni-i1880499144.html

> i program do ściągnięcia

> http://www.fiatecuscan.net/

> Czy te dwa elementy plus standartowy laptop wystarczą?

Witam.

Mój szwagier miał problemy z JTD 115 zeszłej zimy, przy temperaturach ujemnych przestał odpalać - winnym okazał sie zawór EGR. Możesz kupić na Allegro uszczelkę całkowicie zatykającą i taką z dziurkami. Całkowicie zatykającą zaapliku w celu eksperymentu, jak odpali to masz winnego, uszczelkę z dziurkami należy założyć - był na to akcja serwisowa, zmniejsza ilość recyrkulowanych gazów i zasyfienie dolotu.

http://allegro.pl/zaslepka-egr-jtd-1-9-16v-i-2-4-20v-multijet-fiat-i1883745147.html

Możesz też mieć niesprawne i nieszczelne klapy wirowe, najwięcej danych znajdziesz na forum Opla Vectry pod hasłem klapy wirowe. Możliwe jest też specyficzne uszkodzenie świec, polegające na przewodzeniu prądu i jednoczesnym słabym dogrzewaniu. Możliwe jest też uszkodzenie/zabrudzenie wtrysków. Trzeci wtrysk, to drugi z prawej, patrząc od przodu auta. Dużo możesz zdiagnozować programem Fiat Ecu Scan i kablem VAG-KKL lub elm.

Pozdrawiam

Bartek

EDIT:

Dużo bardziej uniwersalny interfejsem będzie ELM327 i przejściówki umożliwiające połączenie z poduszkami. Wszystko kupisz na tej aukcji i w mojej Mućce działa, a nie wszystkie ELM`y działają z Fiatami. Zapytaj o przejściówkę do poduszek i kup za jednym razem - może sie przydać.

Napisano

> mam pytanko który to jest trzeci wtrysk-zaznaczony na zdjęciu na czerwono

> czy na zielono?

3 - czerwony , liczymy zawsze od strony rozrządu - dlaczego pytasz właśnie o ten ? hmm.gif

> Czy te dwa elementy plus standartowy laptop wystarczą?

Wystarczą , jeśli dasz radę to ogarnąć grinser006.gif

Napisano

> 3 - czerwony , liczymy zawsze od strony rozrządu - dlaczego pytasz właśnie o ten ?

> Wystarczą , jeśli dasz radę to ogarnąć

Tak czerwony....

tu opisałem ....

Kolega pyta ponieważ w tym silniku często wypalały się styki konektorka na trzecim wtryskiwaczu.... nowe są niebieskie.... Wynikało to z bardzo napiętych kabelków i złej jakości zacisków / na pozostałych równiez może się to zdarzyć ale choroba zaczyna się najczęściej od 3-ciego... warto w miare możliwości oczyścić i poluźnić kable lub przylutować poprawnie nowe niebieskie

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Witam wszystkich

Próbując rozwiązać mój proble kupiłem polecany kabelek

http://allegro.pl/interfejs-fiatecuscan-alfa-lancia-airbag-abs-silni-i1880499144.html

oraz ściągnąłem program

http://www.fiatecuscan.net/

Zaślepiłem zawór EGR i wywaliło po 3 kilometrach na desce rozdzielczej błąd silnika. Podpięło kompa i skasowałe go tak że kabelek i program działa. Jeśli chodzi o program to nie mogę wejść w inne funkcje jak tylko silnik. Chciałem pooglądać poduszki i inne elementy to wyskakuje jakiś komunikat o tym że nie można się połączyć i o jakiś pinach 3.

Zacząłem grzebać w aucie i wyczyściłem EGR było dużo sadzy elektromagnesu nie rozbierałem trzpień chodził lekko. Wyczyściłem dolot do kolektora ssącego był zabity mocno sadzą. Odkręciłem wąż od interkulera i przepustnica była czysta. Wyczyściłem czujnik ciśnienia doładowania ten przykręcany na kolektorze ssącym był cały zasmolony. Kolektora nie czyściłem. Następnie zaślepiłem zaślepką z dziurkami zawór EGR ale zrobiłem to nie taką blaszką jak Fiat zaleca do silników 150 KM tylko zaślepiłem przed EGR zaślepką jak do silników 120 KM. Auto zbiera się lepiej niż przed operacjami ale dalej falują mu obroty na zimnym silniku na jałowym biegu. Jeśli chodzi o odpalanie to CHYBA jest trochę lepiej ale nie jestem pewien. Podpiołem kompa i zacząłem oglądać parametry otwarcia zaworu EGR w załączeniu pliki. Jak przekręcę stacyjkę na ON to są 4% po uruchomieniu silnika wskakują różne wartości i po około 60 sekundach znów jest 4% cały czas auto na wolnych obrotach. Zrobiłem drugą próbę ( plik w załączeniu) dodatkowo po pewnym czasie zacząłem przegazowywać silnik i maksymalnie uzyskałem wartość około 47 % .

Następnie zacząłem oglądać korekcje wtrysków zrobiłem test jak polecali chłopaki z forum Vectry czyli ciepły silnik Temp około 96 st C wyłączone wszystkie odbiorniki (światła, Klima radio) i uzyskałem dziwne wartości (plik w załączeniu) Cylinder I 0,59 II 0,07 III -1,20 IV 0,53 Na forum vectry pisali że do 0,6 ( nie ważne czy z + czy z – ) jest OK. Próba przy 3000 obrotów I cyl 0,43 II -0,05 III -0,57 IV 0,21. Zna się ktoś na tym .Martwi mnie 3 cylinder -1,2 sprawdzałem wcześniej wspomnianą trzecią wtyczkę wtryskiwacza nie widzę żeby było coś wypalone. Wydaje mi się że jest dobra. Może profilaktycznie ją wymienić? Szukałem tych wtyczek na allegro i nie mogłem znaleźć ma ktoś jakieś namiary gdzie to można kupić najlepiej jakiś link do sklepu. Ile to może kosztować.

Kolejna sprawa to wspominane „pump” mierzyłem ciśnienie paliwa tzn załączyłem kompa w czasie pracy silnika na wolnych obrotach i oscylowało w granicach 270 bar następnie wyłaczyłem stacyjkę i obserwowałem spadek ciśnienia (plik w załączeniu) Ciśnienie spadało przez 14 sekund gdy doszło do 0 bar było słychać wspomniane PUMP.

Na forach vectry jako powód falujących obrotów podają klapy wirowe ale ja mam plastikowy kolektor (zdjęcia w załączeniu) i nie mam tych cięgien.

Pozdrawiam

Paweł

post-152731-14352514588719_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Załaczniki

Przepraszam nie wiedziałem że można tylko jeden plik dołaczyć zrobiłem jeden plik exela i w arkuszach są różne dane.

Pozdrawiam

Paweł

Napisano

Co do korekcji to jesli masz na poziomie +/- 0,5 to się nie ma co martwić... możesz wlać preparatu do czyszczenia wtryskiwaczy... ja raz do roku leje STP....

Co do EGR-a to w tym silniku nie mozna go zaślepić w 100% bez zmiany oprogramowania... to znaczy można ale bedzie błąd na desce.... ja mam blaszkę z 4 otworami między Zaworem a kolektorem.

Co do falowania obrotów to czasami ma na to wpływ alternator/akumulator - należało by sprawdzić jak wygląda sprawa z ładowaniem na biegu jałowym

Jeśli masz filtr powietrza nowy ( filtr powietrza przypchany powoduje, że silnik zaciąga powietrze z odmy lub nieszczelności z EGR-a i brakuje tlenu do odpalenia ) to zawsze możesz zrobic test na przelew ..... tu ważne jest aby pompa nabijała 300 bar podczas rozruchu.... po odpaleniu 270 Bar sie stabilizuje...

Napisano

> Załaczniki

> Przepraszam nie wiedziałem że można tylko jeden plik dołaczyć zrobiłem jeden plik exela i w

> arkuszach są różne dane.

> Pozdrawiam

> Paweł

Kolego, to że masz plastikowy kolektor nie znaczy, że nie masz klap. Klapy w tym typie kolektora są niewidoczne, takie kolektory są dużo bardziej niezawodne, jednak nie wieczne. Co do EGR, to zaślep całkowicie na kilka dni i zobacz, czy będzie poprawa. Sprawdź też FESem oczekiwane i zmierzone:

-ciśnienie ON

-ciśnienie doładowania

-masę powietrza (EGR nie może być zaślepiony)

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Zawór EGR zaślepiłem tylko że zaślepiłem go blaszką z trzema otworami każdy otwór 5mm blaszka jest przed zaworem egr -doradzono mi że to lepsze rozwiązanie bo nie syfi się zawór. Nie wiem czy dobrze zrobiłem? Wiem że fait zaleca do tych silników o mocy 120 KM blaszkę z 3 otworami przed zaworem a do 150 KM blaszka z 4 otworami miedzy kolektor a zawór EGR. Wie ktoś może dlaczego taka różnica?

Co do korekcji martwi mnie 3 wtrysk ma -1,2 co z tym można zrobić? Wlać tego STP? czy coś jeszcze?

Jeśli chodzi o ładowanie to mam 14,7 V

Sprawdze filtr i dam znać. Jak można zrobić test na przelew? Jaki masz program do testowania u mie nie chodzą wszystkie funkcje programu FIATECUscan (wersja darmowa) nie mogę np oglądnąć poduszek powietrznych.

Napisano
  • Autor

> Kolego, to że masz plastikowy kolektor nie znaczy, że nie masz klap. Klapy w tym typie kolektora są

> niewidoczne, takie kolektory są dużo bardziej niezawodne, jednak nie wieczne. Co do EGR, to

> zaślep całkowicie na kilka dni i zobacz, czy będzie poprawa. Sprawdź też FESem oczekiwane i

> zmierzone:

> -ciśnienie ON

> -ciśnienie doładowania

> -masę powietrza (EGR nie może być zaślepiony)

> Pozdrawiam

Jaki powinny być wartości tych parametrów i w jakich warunkach je sprawdzać tzn. ciepły silnik i wolne obroty? Mam zaślepiony zawór (blaszka z trzema dziurami o wilkości 5 mm każda blaszka przed zaworem) czy tak może być do pomiaru masy powietrza? Tą masę to sprawdza się jakim parametrem w FiatECUscan? Chodzi o procentowe otwarcie EGR czy coś innego.

Jeśli chodzi o ciśnienie dładowania to parametr overbost ?

Pozdrawim

Napisano

> Jaki powinny być wartości tych parametrów i w jakich warunkach je sprawdzać tzn. ciepły silnik i

> wolne obroty? Mam zaślepiony zawór (blaszka z trzema dziurami o wilkości 5 mm każda blaszka

> przed zaworem) czy tak może być do pomiaru masy powietrza? Tą masę to sprawdza się jakim

> parametrem w FiatECUscan? Chodzi o procentowe otwarcie EGR czy coś innego.

> Jeśli chodzi o ciśnienie dładowania to parametr overbost ?

> Pozdrawim

Wartości będą różne w różnych warunkach pracy - ważne żeby wartość zmierzona była zbliżoną do wartości oczekiwanej. W celach diagnostycznych zaślep ten EGR całkowicie na kilka dni i zobacz czy jest różnica w odpalaniu. Do połączenia się z niektórymi centralkami jest potrzebna przejściówka do ELM - pisałem o tym, możesz też kupić kabel VAG-KKL i wtedy stosując oba interfejsy połączysz się z wszystkimi centralkami.

Sam mam Miltijeta 150 i kolektor z nieszczelnymi klapami, które prowizorycznie zreanimowałem, korekcję na 3 i 4 wtrysku dochodzą u mnie do prawie +/- 2, jednak nie będę nic robił z wtryskami, do puki nie załatwię sprawy kolektora. Mimo tych usterek auto odpala bez najmniejszych problemów - najmniejsza temperatura przy której odpalałem to -3 stopnie.

Napisano

> Zawór EGR zaślepiłem tylko że zaślepiłem go blaszką z trzema otworami każdy otwór 5mm blaszka jest

> przed zaworem egr -doradzono mi że to lepsze rozwiązanie bo nie syfi się zawór. Nie wiem czy

> dobrze zrobiłem? Wiem że fait zaleca do tych silników o mocy 120 KM blaszkę z 3 otworami przed

> zaworem a do 150 KM blaszka z 4 otworami miedzy kolektor a zawór EGR. Wie ktoś może dlaczego

> taka różnica?

Rożnica wynika z innej budowu kolektora oraz samego EGR-a oraz z samego faktu posiadania 150 KM... zlosnik.gif inne max przepływy powietrza.... Tak naprawdę nie ma znaczenia gdzie są te zaślepki.... liczy się przepływ spalin - to on niesie cząsteczki sadzy.... a to gdzie się zaślepi to już nie do końca...

> Co do korekcji martwi mnie 3 wtrysk ma -1,2 co z tym można zrobić? Wlać tego STP? czy coś jeszcze?

Są bardzo dobre środki do systemu CR renomowanych firm... do czyszczenia wtrysków dodawane do paliwa... naprawdę warto ok.gif bo nasze paliwo to sick.gif

> Jeśli chodzi o ładowanie to mam 14,7 V

Dość dużo .... takie łądowanie to przy -20C wink.gif

> Sprawdze filtr i dam znać. Jak można zrobić test na przelew?

4 butelki po piwie zlosnik.gif stawiasz przed autem / oczywiście puste / a następnie podłanczasz odpływy z wtryskiwaczy ( te gumowe węzyki do butelek ( kup weżyka kilka metrów za 20 zł zlosnik.gif ) i odłączasz wtyczki od wtryskiwaczy....

No i wśiadasz do auta i kręciśz rozrusznikiem / nie odpali zlosnik.gif i wywali błedy ale się tym nie martw/ może z 10-15 sekund kręć a nastepnie sprawdzasz ile ON się zebrało w butelkach.... jesli masz w jednej kilka razy więcej niż w pozostałych to masz problem....

>Jaki masz program do testowania u mie

> nie chodzą wszystkie funkcje programu FIATECUscan (wersja darmowa) nie mogę np oglądnąć

> poduszek powietrznych.

Nie wiem czy darmowy działa z poduszkami.... na pewno aby się podłączysz musisz przerobić interface.. jest opis na ten temat na kąciku Stilo.... ale jest strasznie dłuuuuuugi hehe.gif

Napisano
  • Autor

Witam

Dalej się doktoryzuje nad autem zlokalizowałem opisywany dzwięk "PUMP" dochodzi (fotka w załączniku) nr na zaworze to 55203202 znalazłem w internecie że to Elektrozawór sterowania turbiny da się to jakoś rozbrać wyczyścić itd. Można go jakoś sprawdzić czy poprawnie działa w Fiat ECU scan? Jeśli tak to jaką funkcją? Sprawdziłem napięcie za pomocą FiatECUscan parametrem Batery voltage i wynosił 14,2 V

post-152731-14352514593381_thumb.jpg

Napisano

> Witam

> Dalej się doktoryzuje nad autem zlokalizowałem opisywany dzwięk "PUMP" dochodzi (fotka w

> załączniku) nr na zaworze to 55203202 znalazłem w internecie że to Elektrozawór sterowania

> turbiny da się to jakoś rozbrać wyczyścić itd. Można go jakoś sprawdzić czy poprawnie działa w

> Fiat ECU scan? Jeśli tak to jaką funkcją? Sprawdziłem napięcie za pomocą FiatECUscan

> parametrem Batery voltage i wynosił 14,2 V

To zawór sterujący zmienną geometrią turbiny - jego sprawność nie ma nic do odpalania auta. Jego niesprawność objawia się brakiem przyśpieszania auta do około 2500 obr/min.

Kolego zrób kilka rzeczy, o których już mówiliśmy:

- sprawdź, czy klapa gasząca jest otwarta przy odpalaniu

- sprawdź FES -em wartości oczekiwane i uzyskane: ciśnienia ON, masy powietrza i ćiśnienia doładowania.

- zaślep EGR (choćby jakąś blaszką z konserwy itp.)

- zrób test przelewowy wtrysków

- wykręć i sprawdź prawidłowość grzania świec żarowych

W innym przypadku możemy dywagować bardzo długo - tylko w jakim celu?

Napisano

> Witam

> Dalej się doktoryzuje nad autem zlokalizowałem opisywany dzwięk "PUMP" dochodzi (fotka w

> załączniku) nr na zaworze to 55203202 znalazłem w internecie że to Elektrozawór sterowania

> turbiny da się to jakoś rozbrać wyczyścić itd. Można go jakoś sprawdzić czy poprawnie działa w

> Fiat ECU scan? Jeśli tak to jaką funkcją? Sprawdziłem napięcie za pomocą FiatECUscan

> parametrem Batery voltage i wynosił 14,2 V

Stare modele tych zaworków miały opaskę metalowa i dało się je czyścić ...teraz sa już klejone.... ale to że tyka to nie jest zła oznaka... Możesz zdjąc z niego ten filtr powietrza - z boku pociągnij ten sześcian i wyjdzie i zobaczyć jak wyglada gąbka ...

Napięcie OK...

Napisano
  • Autor

> To zawór sterujący zmienną geometrią turbiny - jego sprawność nie ma nic do odpalania auta. Jego

> niesprawność objawia się brakiem przyśpieszania auta do około 2500 obr/min.

> Kolego zrób kilka rzeczy, o których już mówiliśmy:

> - sprawdź, czy klapa gasząca jest otwarta przy odpalaniu

> - sprawdź FES -em wartości oczekiwane i uzyskane: ciśnienia ON, masy powietrza i ćiśnienia

> doładowania.

> - zaślep EGR (choćby jakąś blaszką z konserwy itp.)

> - zrób test przelewowy wtrysków

> - wykręć i sprawdź prawidłowość grzania świec żarowych

> W innym przypadku możemy dywagować bardzo długo - tylko w jakim celu?

Witam wszystkich

Walczyłem, testowałem i doszedłem do następujących rzeczy

1. Jeśli chodzi o klapę gaszącą (ne wiem czy dobrą klapę sprawdziłem) często niektórzy nazywają ja przepustnicą jest to klapa która jest pomiędzy EGR a wężem od intercoolera - jeśli tak to jest wyczyszczona i w moim przekonaniu sprawna.

2. Jeśli chodzi o ciśnienie doładowania, ciśnienie cieczy oraz masę powietrza zasysanego nie za bardzo wiedziałem przy jakich mam warunkach prowadzić pomiary (może jakaś podpowiedź przy jakich obrotach silnika) Rozgrzałem silnik i pomiary w pliku EXela w załączniku. Ciśnienie doładowania z reguły przewyższało oczekiwane ciśnienie doładowania. Proszę o podpowiedź jak interpretować te ciśnienia i ilości zasysanego powietrza?

3. Zawór wyczyściłem zaślepiłem blaszką zalecaną przez Fiata- 4 dziury wstawiona między EGR a kolektor ssący. A propo czyszczeni EGR mam kolektor plastikowy i do niego jest przymocowana taka obudowa aluminiowa do której jest przykręcony EGR. Na forum alfy przy opisie czyszczenia EGRu wspominano aby z tej obudowy wyciągnąć sadze odkurzaczem. Poszedłem dalej i wykręciłem ją w środku jeden g.... pełno sadzy z olej zmieszanej i kanaliki pozapychane. Wymyłem benzyną ekstrakcyjną - moja dobra rada zaopatrzcie się do czyszczenia tego w rękawiczki gumowe nie mogłem potem domyć rąk nawet benzyną ekstrakcyjną. EFEKT - wydaje mi się obroty przestały falować (tzn od soboty to testuje i jest OK)

4. Co do testu przelewowego narazie się wstrzymałem ponieważ wyjeździłem jeden zbiornik z dodatkiem do czyszczenia wtrysków firmy kleen-flo i korekta na 3 wtrysku spadła do -0.3 ale za to na drugim wzrosła do +0.8. Dzisiaj kupiłem czarny STP do czyszczenia wtrysków wlałem do zbiornika zatankowałem do pełna 53 litry i zobaczymy - dam znać jaki efekt.

5. Testuje teraz odpalanie jak jest zimno około -3 st C świece grzeją dużej i auto pali od strzałą jak jest trochę cieplej koło 5 st C i auto stoi 8 godzin pod pracą odpala ale po dłuższym kręceniu i kopty z rury. Wyczytałem na forum opla że niektórym osobą tak się działo parę miesięcy przed padnięciem dwumasowego koła. Ponoć czujnik który czyta położenie wału z wieńca na kole daje fałszywe dane ponieważ koło a już "luz" te niedokładne dane mają wpływ na odpalenie auta gdzy jest zimno ale świece jeszcze nie zagrzały dłużej. Co wy na to?

A teraz z innej beczki mianowicie zauważyłem że szwankuje mi termostat. Zobaczcie dane w pliku w załączniku auto nagrzewa się maksymalnie do 84 st C z hakiem i spada do 77 st. C. Moim zdaniem to nie normalne tym bardziej że oglądałem termostat i na nim jest wyryta temp. 88st C. Co wy na to jakieś rady jak wymienić termostat bez spuszczania całego płynu? Czy wogóle go wymieniać ? JAk wygląda u was temp ?

Napisano
  • Autor

> Stare modele tych zaworków miały opaskę metalowa i dało się je czyścić ...teraz sa już klejone....

> ale to że tyka to nie jest zła oznaka... Możesz zdjąc z niego ten filtr powietrza - z boku

> pociągnij ten sześcian i wyjdzie i zobaczyć jak wyglada gąbka ...

> Napięcie OK...

Gąbki nie sprawdziłem naraze zalałem śruby mocujące WD 40 i czekam na możliwość wykręcenia zaworka z pasa przedniego. Strasznie zalezione te nakrętki inie mogę ich popuścić

Napisano

Poproś o interpretację tabelki i odpowiedzi na pozostałe pytania tego Usera. Moim zdaniem wartości są poprawne, podwyższone ciśnienie doładowania nie powinno w żaden sposób wpływać na twoje niedomagania. Co do koła dwumasowego, to jego zużycie nie powinno mieć wpływu na odczyt czujnika położenia wału - jednak znając pewne patenty włoskiej myśli inżynierskiej jest to prawdopodobne. Tak jak napisałem - zapytaj Marcina, nie zawsze się z nim zgadzam, jednak jego organoleptyczna znajomość silników JTD jest niezaprzeczalna, ma także ogromne doświadczenie praktyczne w diagnozowaniu.

Pozdrawiam

Napisano

Koło dwumasowe i czujnik położenia?

Ciekawa teoria szczególnie że czujnik położenia wału w zaden sposób nie jest powiązany z 2masem - na wale korbowym jest "koronka" po bieżni której działa czujnik położenia wału. Dwumas wywalony czy też nie nie ma tu absolutnie żadnego znaczenia.

Napisano
  • Autor

Cinku dziękuję za twoją opinię na temat 2masu ja się na tym nie znam- i zaciągam informacji skąd się da. Jeśli mógłbyś to prosiłbym Cię abyś zerkną na wcześniej załączoną tabelkę z pomiarami i wyraził swoją opinię czy coś w nich odbiega od normy. Mam większe ciśnienie doładowania niż teoretyczne. Napewno muszę wymienić termostat ponieważ auto nagrzewa się do 84 stC i temp. silnika spada do 76-77 stC a na termostacie jest napis 88 st C temp. otwarcia

Napisano

> Napewno muszę wymienić termostat ponieważ auto nagrzewa się do 84 stC i temp.

> silnika spada do 76-77 stC a na termostacie jest napis 88 st C temp. otwarcia

nie spiesz sie tak, bo moze jest dobry, 88st to temp pelnego otwarcia czy poczatkowego? jesli pelnego to twoj termos moze sie dobrze zachowywac...

• 2 tygodnie później...
Napisano

Jeśli chodzi o podłączenie pod kompa samochodu to znalazłem na allegro kabelek

> http://allegro.pl/interfejs-fiatecuscan-alfa-lancia-airbag-abs-silni-i1880499144.html

podepnę się pod pytanie o kabelek mam okazję zakupić w dobrej cenie interfejs jak na tej aukcji http://allegro.pl/fiatecuscan-fiat-alfa-lancia-obd2-can-2010-w24h-gw-i1971592259.html

teraz pytanie czy tym zestawem zdiagnozuję FES-em wszystkie podzespoły w mojej Cromie czy też konieczne będą jakieś dodatkowe przejściówki??

• 3 tygodnie później...
Napisano

Czołem

I jak tam problem? Coś się wyjaśniło ?

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Witam wszystkich

Przepraszam że tak długo się nie odzywałem ale niestety nie miałem się czym chwalić . Po wyczyszczeniu EGRu i zastosowaniu STP do czyszczenia ukł wtryskowego problem z odpalaniem się zmniejszył tzn. lepiej odpala i nie trzęsie silnikiem, być może to też zasługa pogody. Co do termostatu wymieniłem na nowy i auto dogrzewa się syuper zakres pracy nagrzanego silnika między 86 a 90 st C. Tak że jest OK.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.