Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hacząca skrzynia biegów - synchronizator i olej?

Featured Replies

Napisano

Cześć,

w moim samochodzie (Golf V 1.4 TSI, skrzynia 6b manual) mam problem podczas zmiany biegów z 1 na 2. Kiedy pokręcę silnik powyżej 4000rpm, przy przełączaniu biegu następuje zgrzyt. Ponadto, bieg wchodzi wtedy z większym oporem. Problem występuje tylko przy sekwencji 1->2. Z redukcjami i z pozostałymi biegami nie ma problemu. Na 90% pada synchronizator. Jednak zanim rozkręcę skrzynię, chciałbym spróbować zalać ją innym olejem - taniej niż rozbieranie skrzyni a może akurat coś sie poprawi. Pozostaje pytanie - czym zalać? W oryginale zalany jest olej G 052 171 A2 Na co można by go wymienić? Na coś gęstszego?

Macie coś godnego polecenia? Z góry dzięki za sugestie.

Napisano

Nie mam teraz przy sobie materiałów ale jeśli ten olej ma parametry 75w90 to możesz spróbowac wlać castrol taf-x. W moim przypadku bardzo pomógł. Stosowałem także ceramizer panther p52. Problem praktycznie przestał występować.

Napisano
  • Autor

> Nie mam teraz przy sobie materiałów ale jeśli ten olej ma parametry 75w90 to możesz spróbowac wlać

> castrol taf-x.

Właśnie z klasą lepkości mam kłopot - w serwisie nie potrafili mi powiedzieć jaka ona jest, ale na stronie www.skrzynie.com.pl jako zamiennik pokazuje się FUCHS TITAN SINTOFLUID SAE 75W. No właśnie - 75W.. ile? Nie mogę nigdzie znaleźć drugiego członu.

Napisano

> Cześć,

> w moim samochodzie (Golf V 1.4 TSI, skrzynia 6b manual) mam problem podczas zmiany biegów z 1 na 2.

> Kiedy pokręcę silnik powyżej 4000rpm, przy przełączaniu biegu następuje zgrzyt. Ponadto, bieg

> wchodzi wtedy z większym oporem. Problem występuje tylko przy sekwencji 1-Macie coś godnego

> polecenia? Z góry dzięki za sugestie.

Zmienić na dobry syntetyk 75w80-90 i odbudować uszkodzone pary trące metalo-ceramiką: Xado, Panther, Ceramizer - te dwa ostatnie to to samo w innych opakowaniach.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Zmienić na dobry syntetyk 75w80-90 i odbudować uszkodzone pary trące metalo-ceramiką: Xado,

> Panther, Ceramizer - te dwa ostatnie to to samo w innych opakowaniach.

Myślałem o zalaniu skrzyni Shellem Transaxle 75W 90 o taki . Ceramizer też mam zamiar wlać. Czytałem trochę o ceramizerze Panther i niebardzo wiem jak tego użyć. Bo po pierwsze jest tego kilka rodzajów: jakis ECO, SPORT, P1, P2, ceny też są różne. Czy to się wlewa do skrzyni i zapomina o nim? Czy trzeba skrzynkę tym zalać, pojeździć trochę i wymienić olej?

Napisano

> Myślałem o zalaniu skrzyni Shellem Transaxle 75W 90 o taki . Ceramizer też mam zamiar wlać.

> Czytałem trochę o ceramizerze Panther i niebardzo wiem jak tego użyć. Bo po pierwsze jest tego

> kilka rodzajów: jakis ECO, SPORT, P1, P2, ceny też są różne. Czy to się wlewa do skrzyni i

> zapomina o nim? Czy trzeba skrzynkę tym zalać, pojeździć trochę i wymienić olej?

Ja osobiście zalewałem pantherem p52. Wlewasz połowę dawki silnikowej do skrzynki i zapominasz. Nic się nie wymienia później.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.