Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Twardy pedał hamulca Cruze 1,8

Featured Replies

Napisano

Panowie,

W Cruze 1,8 znajomego pedał hamulca twardnieje - nówka sztuka może z 2-3 kkm przejechane. Czy spotkaliście się z awarią zaworka zwrotnego w tym modelu? Na to właśnie stawiam, bo miałem to samo w Volvo. Do ASO podjedzie dopiero za 2-3 tygodnie (auto niepotrzebne póki co).

Napisano

> A na kołach nie blokuje nic ?

Ja strzelam, że nie, bo jak pedał twardnieje, to pewnie podciśnienie na serwie siada np. przy dodaniu gazu. Faktycznie, gdy zaworek zwrotny będzie puszczał w dwie strony, to tak może być.

Napisano

mnie się tak wydaje może jakaś nieszczelność nastąpiła w podciśnieniu?[ może membrana wąż?

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Panowie chyba już się wyleczyłem z cruza. Auto poszło na naprawę do ASO, stało tam 30h, niby coś naprawiali, niby zaworek zwrotny zamówili i wymienili, autko oddali, a po paru km znów hamulca zabrakło. Strach jeździć autem, w którym w każdej chwili może zabraknąć hamulca. Może jest możliwe, żeby przy tak poważnej awarii odzyskać pieniądze za samochód i go oddać? Ma przejechane jakieś 1000km buu.gif

Napisano

> Panowie chyba już się wyleczyłem z cruza. Auto poszło na naprawę do ASO, stało tam 30h, niby coś

> naprawiali, niby zaworek zwrotny zamówili i wymienili, autko oddali, a po paru km znów hamulca

> zabrakło. Strach jeździć autem, w którym w każdej chwili może zabraknąć hamulca. Może jest

> możliwe, żeby przy tak poważnej awarii odzyskać pieniądze za samochód i go oddać? Ma

> przejechane jakieś 1000km

W końcu znajdą usterkę.

Tak już bywa na gwarancji, że często wizytuje się ASO.

Po gwarancji jest lepiej.

Bierz samochód zastępczy i niech robią do skutku.

Napisano
  • Autor

Za czasów Nubiry na gwarancji pamiętam, że był jakiś zapis w stylu - jeśli wystąpią 3 poważne usterki, auto powinno być wymienione na nowe. Czy nadal jest tak samo? Czy jeśli nie będą potrafili usunąć tej samej usterki po 3 wizytach w ASO, można postraszyć ich takimi zapisami? Jak dla mnie brak hamulca w nowym aucie to jest chyba top niebezpieczna awaria.

Napisano

> Za czasów Nubiry na gwarancji pamiętam, że był jakiś zapis w stylu - jeśli wystąpią 3 poważne

> usterki, auto powinno być wymienione na nowe. Czy nadal jest tak samo? Czy jeśli nie będą

> potrafili usunąć tej samej usterki po 3 wizytach w ASO, można postraszyć ich takimi zapisami?

> Jak dla mnie brak hamulca w nowym aucie to jest chyba top niebezpieczna awaria.

Poczytaj swoją książkę.

Ja, gdy jedno ASO nie radziło sobie, dzwoniłem do przedstawicieli GM, którzy umawiali mnie w innym.

Napisano
  • Autor

Autko nie jest moje (jeszcze, bo miało być i nie wykluczone, że będzie). Auto jeździ na lawecie, jest obecnie z dala od większych miast i tylko jedno ASO do dyspozycji w okolicy. Ciężko będzie zamówić lawetę z najlbliższego innego ASO oddalonego o jakieś 100km, ale oczywiście będę próbował, jeśli za drugim podejściem nie dadzą sobie rady. Trzymajcie kciuki - w środę za tydzień będę jechał po niego.

Napisano

Na moje oko, to poza serwem i banalnymi do wykrycia nieszczelnościami na przewodzie podciśnieniowym nie zostaje za wiele. hmm.gif

Napisano

> Panowie chyba już się wyleczyłem z cruza. Auto poszło na naprawę do ASO, stało tam 30h, niby coś

> naprawiali, niby zaworek zwrotny zamówili i wymienili, autko oddali, a po paru km znów hamulca

> zabrakło. Strach jeździć autem, w którym w każdej chwili może zabraknąć hamulca.

Pierwszy raz czytam o takiej sytuacji w nowym Cruzaku, więc jak już znajdzie się przyczyna to proszę odpisać co nią było.

A co do rzekomej awaryjności Cruze to wynika ona z dwóch rzeczy: pierwsza to jakość poszczególnych cześć na których miejscami zaoszczędzono zbyt mocno, tak że nie wytrzymują one normalnej eksploatacji, a druga to niewiedza i niedouczenie serwisantów, za dużo kasy poszło na promocje auta a za mało na szkolenia serwisantów i taka sytuacja nie dotyczy jedynie Polski.

Napisano
  • Autor

Auto stało kolejny raz 2 dni w serwisie i nic nie zrobili. Niestety nie wiedzą co się dzieje. Póki co na razie jest ok, ale w sumie strach jeździć autem, w którym w każdej chwili może zabraknąć hamulca. Jak się nie rozbije to po raz 3 pójdzie do serwisu. Jak nie zrobią to chyba ten zapis obowiązuje i auto nowe się należy. Jeśli będą problemy to pójdę do prasy i TV.

Napisano

Jeśli będą problemy to pójdę do prasy i TV.

BTW to czyje to w końcu auto, Twoje czy znajomego hmm.gif Bo skoro znajomka to po kija masz Ty łazić po prasie i TVNTurbach zlosnik.gif

Napisano

W ksiazce teraz juz nie ma takich zapisow, ale jest ze o sposobie usuniecia usterki decyduje gwarant, wiec na wymiane auta mozna dlugo czekac.

A co do holowania to cie guzik obchodzi. Dzwonisz na assistance i to oni sie martwia gdzie jest najblizszy serwis chevroleta i to tez oni podstawiaja samochod zastepczy jesli naprawa jest nie do wykonania tego samego dnia. Poczytajcie ksiazke gwarancyjna i warunki assistance.

Napisano

Najprosciej jechac do innego ASO i zobaczyc co powiedza.

Napisano
  • Autor

Najbliższe ASO jest jakieś 100km dalej, ale może jakoś się uda dojechać zlosnik.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Niestety kolejna wizyta w ASO nie pomogła. Cruze nie ma hamulców i nie wiedzą jak to naprawić. Na szczęście znalazł się facet, który go kupi, przewiezie do Warszawy i spróbuje naprawić w tutejszym ASO. Masakra facepalm%5B1%5D.gif póki co wyleczyłem się z cruze.

Napisano

> Niestety kolejna wizyta w ASO nie pomogła. Cruze nie ma hamulców i nie wiedzą jak to naprawić. Na

> szczęście znalazł się facet, który go kupi, przewiezie do Warszawy i spróbuje naprawić w

> tutejszym ASO. Masakra póki co wyleczyłem się z cruze.

Nie rozumiem. Trafiles na lipne ASO nie pojechales do innego tylko sprzedales?

Napisano

> Nie rozumiem. Trafiles na lipne ASO nie pojechales do innego tylko sprzedales?

bogaty jest, ja bym nie odpuscil. Pismo do Chevrolet Polska, plus UOKIK, TVN Turbo.

Jak pracowalem w ETAC to takie auto sciagalismy na nasz koszt do serwisu w Warszawie i tam było robione do skutku, albo wymiana samochodu.

Napisano

> bogaty jest, ja bym nie odpuscil. Pismo do Chevrolet Polska, plus UOKIK, TVN Turbo.

> Jak pracowalem w ETAC to takie auto sciagalismy na nasz koszt do serwisu w Warszawie i tam było

> robione do skutku, albo wymiana samochodu.

Podejrzewam, ze usterke da sie wyeliminowac bez problemu. Po prostu ASO tego nie ogarnelo. Chetnie bym kupil takie auto. A juz tvn turbo + pismo przedsadowe daloby gwarancje naprawy.

Napisano
  • Autor

Właścicielka dostała dobrą cenę - właściwie tyle samo co za niego dała 50kzł ok.gif

Opłacało się bo kłopot z głowy. Auto jest 110km od Warszawy. Assistance chciał ściągać tylko do najbliższego ASO czyli tego, który nie umiał sobie z autem poradzić. Po co się bawić w walki z kolejnym ASO, lawetowanie zlosnik.gif auta taki kawał drogi niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Nie rozumiem. Trafiles na lipne ASO nie pojechales do innego tylko sprzedales?

Żeby się tylko dało nim pojechać to bym pojechał hehe.gif

Napisano

> Właścicielka dostała dobrą cenę...

To jedno słowo zdecydowanie wyjaśnia cały przebieg sprawy biglaugh.gif

Napisano

> Podejrzewam, ze usterke da sie wyeliminowac bez problemu. Po prostu ASO tego nie ogarnelo.

Też tak myślę. W ogóle kontakty z ASO stanowią najgorszą rzecz w posiadaniu Cruza hehe.gif

Napisano

> Masakra póki co wyleczyłem się z cruze.

To prawda w tym przypadku to masakra i to totalna.

Ale nie przenosiłbym tego ogólnie na wszystkie Cruzy.

Wedle mojej wiedzy to jedyny taki przypadek nie tylko w Polsce ale szerzej na świecie.

Od San Francisco po Pietropawłowsk Kamczacki kierowcy Cruzaków skarżą się na różne i przeważnie te same rzeczy, ale czegoś takiego jeszcze nie było.

Nie piszę tego bynajmniej jako obrońca marki ot po prostu chłodno stwierdzam brak informacji o takich przypadkach.

Do tego fakt ,że już sam zetknąłeś się osobiście z takim ultra rzadkim przypadkiem sprowadza wg. mnie prawdopodobieństwo napotkania ponowne tego problemu przez Ciebie w każdym innym egzemplarzu Cruze do poziomu wręcz ultraminimalnego smile.gif

no chyba że masz wyjątkowego pecha jak tamci z Titanica czy spod Smoleńska biglaugh.gif

Napisano

Co to jest ten ETAC hmm.gif Wujek google różnie prawi. Od terrorystów po rożnych ekspertów devil.gif

Napisano

> Co to jest ten ETAC Wujek google różnie prawi. Od terrorystów po rożnych ekspertów

European Technical Assistance Center - krotko tlumaczac wsparcie techniczne dla serwisów Opel, a teraz odzielnie Chevrolet.

Napisano

> European Technical Assistance Center - krotko tlumaczac wsparcie techniczne dla serwisów Opel, a

> teraz odzielnie Chevrolet.

Tak myślałem, ale wolałem zapytać waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Ja również nie przekreślam cruza jako auto. bardzo mi sie podoba i uwazam, ze za te cene jest wart siebie. bardzo zaluje ze taki przypadek sie przytrafil i nie mam okazji dalej ujezdzac tego sprzetu. autko poszlo mozna powiedziec do znajomej rodziny, wiec co sie bedzie dalej dzialo na pewno predzej czy pozniej sie dowiem i dam znac. Oczywiscie nie znikam stad, bo ojciec za moja namową cały czas jest w posiadaniu lacetti ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.