Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Włączniki: klimy, obiegu wewn. i ogrzewania tylnej szyby

Featured Replies

Napisano

Żaden z tych przycisków na panelu sterowania pod pokrętłami nawiewów nie działa - nie palą się diody po kliknięciu.

Domyślam się, że pewnie jakiegoś zasilania nie ma. Któryś bezpiecznik?

Ostatnio wyjmowałem schowek i spaliłem bezpiecznik, który potem wymieniłem i światełko działa. Czyżby coś jeszcze przepaliło się?

Napisano

A klima działa?

Napisano

Moze ponoc standardowa usterka w L cie dopadla?

Mi ogrzewanie szyby i obieg nawiewu tez nie zawsze dziala, a ostatnio zauwazylem, ze czasem klima sie wlacza ale guzik nie swieci.

Musze to ustrojstwo rozebrac, bo na zime grzanie przydatna rzecz.

Napisano
  • Autor

> Moze ponoc standardowa usterka w L cie dopadla?

> Mi ogrzewanie szyby i obieg nawiewu tez nie zawsze dziala, a ostatnio zauwazylem, ze czasem klima

> sie wlacza ale guzik nie swieci.

> Musze to ustrojstwo rozebrac, bo na zime grzanie przydatna rzecz.

U mnie do tej pory czasem klima nie włączała się. Pomagało przełączenie wentylatora na 4.

Mam ten panel kupiony na Allegro - spróbuję podmienić w najbliższym czasie.

Napisano

> U mnie do tej pory czasem klima nie włączała się. Pomagało przełączenie wentylatora na 4.

> Mam ten panel kupiony na Allegro - spróbuję podmienić w najbliższym czasie.

Jak bys mogl zrobic jakies zdjecia jak to badziewie w miare bezkolizyjnie wyjac to bylbym wdzieczny, no chyba ze bede pierwszy (ale teraz pod blokiem to tak srednio mi sie chce).

Napisano
  • Autor

> Jak bys mogl zrobic jakies zdjecia jak to badziewie w miare bezkolizyjnie wyjac to bylbym

> wdzieczny, no chyba ze bede pierwszy (ale teraz pod blokiem to tak srednio mi sie chce).

W sedanie jest ciut inaczej.

http://members.chello.pl/r.wicik/PoradyTechniczne.html#Placet13

U mnie trzeba lekko podważać ramkę i wyjąć ją z zatrzasków (6 sztuk) i uważać, by sprężynek nie pogubić.

Potem należy odczepić cięgna od tunelu środkowego, a wtedy ramkę można wyciągnąć i wykręcić od niej sam panel sterowania z pokrętłami i przyciskami.

Ktoś pisał, że go rozbierał i lutował wszystkie nóżki.

p.s.

U mnie dzisiaj panel ożywił się, powstał jak feniks z popiołów - najpierw zaczęła włączać się klima (bez diody) potem obieg wewnętrzny i ogrzewanie szyby. Na początku diody słabo świeciły, a potem już całkiem jasno. Może pomogło to, że wczoraj poruszałem, podociskałem kable z tyłu panelu.

Napisano

> U mnie do tej pory czasem klima nie włączała się. Pomagało przełączenie wentylatora na 4.

> Mam ten panel kupiony na Allegro - spróbuję podmienić w najbliższym czasie.

A moze to samo co w astrze II zimne luty na plytce. Opis usterki identyczny.

Ja wtedy wygrzebalem panel z auta poprawilem luty i pozniej wszystko dzialalo jak nalezy.

Napisano
  • Autor

> A moze to samo co w astrze II zimne luty na plytce. Opis usterki identyczny.

> Ja wtedy wygrzebalem panel z auta poprawilem luty i pozniej wszystko dzialalo jak nalezy.

Zamierzam podmienić panel, a stary rozebrać i polutować ok.gif

Napisano

> p.s.

> U mnie dzisiaj panel ożywił się, powstał jak feniks z popiołów - najpierw zaczęła włączać się klima

> (bez diody) potem obieg wewnętrzny i ogrzewanie szyby. Na początku diody słabo świeciły, a

> potem już całkiem jasno. Może pomogło to, że wczoraj poruszałem, podociskałem kable z tyłu

> panelu.

Moj tez czasami dziala, wiec nie ludzilbym sie, ze naprawiles.

Trzeba, ktoregos pieknego dnia rozebrac to baddziewie.

Napisano
  • Autor

> Moj tez czasami dziala, wiec nie ludzilbym sie, ze naprawiles.

> Trzeba, ktoregos pieknego dnia rozebrac to baddziewie.

Zabieram się za to od 2 lat zlosnik.gif

Póki udaje się klimę uruchomić to jakoś nie mam motywacji.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Zabieram się za to od 2 lat

> Póki udaje się klimę uruchomić to jakoś nie mam motywacji.

Ja dzis zrobilem.

Jak na moje zdolnosci manualne to pomocnik potrzebny jakis.

Zimne luty poprawione (w sumie to caly panel przelutowany na nowo).

Oczywiscie nie moglo obyc sie bez strat.

Jakis czas po tym wszystkim, przestala swiecic 1 zarowka podswietlajaca panel.

Zlosliwosc rzeczy martwych chyba, bo po zlozeniu swiecilo wszystko jak nalezy, drugi raz rozbierac tego nie zamierzam.

Nie udalo mi sie za to wyjac zegarka, szukam teraz metody jak go wydlubac z deski.

• 7 miesięcy później...
Napisano

Odświeżam temat, bo mam to samo, tzn. przyciski częściej nie działają niż działają frown.gif. Rozebrałem cały panel z myślą o przelutowaniu styków, jednak stwierdziłem, że przerasta to moje zdolności manualne. Mam wrażenie, że cała płytka wygląda dobrze, nie ma żadnych przerw na ścieżkach, ani śladu upalenia. Złożyłem więc wszystko z powrotem do kupy i przy składaniu odniosłem wrażenie, że problem tkwi jednak w kostce połączeniowej, a nie w samej płytce. Mocne dociśnięcie kostki pomogło. Niestety tylko na 2 dni. Panel znów nie działa. Może ktoś z Was, kto rozwiązał już ostatecznie ten problem mógłby napisać co konkretnie zostało zrobione? Może macie jakieś zdjęcia, które styki zostały przelutowane? Oglądałem te z podlinkowanej przez Was strony rosyjskiej, jednak niewiele z nich wynika. Autor nie pokazał, jak to powinno wyglądać po naprawie. Pomóżcie proszę, bo już mnie to dobija sciana.gif

Napisano

> Może ktoś z Was, kto rozwiązał już

> ostatecznie ten problem mógłby napisać co konkretnie zostało zrobione? Może macie jakieś

> zdjęcia, które styki zostały przelutowane?

zdjec nie mam ale u mnie pomoglo przelutowanie wszystkich punktow na plytce, tzn wystarczy dotknac lutownica

na poczatku przelutowalem tylko te punkty przy kostce ale problem powrocil wiec zrobilem jak wyzej i od ponad 2 lat mam spokoj ok.gif

Napisano

Dzięki za informację. Może spróbuję tak jak napisałeś, tylko chyba muszę skądś wytrzasnąć lutownicę, bo moja ma duży grot. Robiłeś to pod lupą/mikroskopem, czy tak na oko?

Kombinację włączania i wyłączania przycisków ćwiczę cały czas i generalnie jest tak, że może 5% takich pstryknięć przynosi skutek frown.gif.

Napisano
  • Autor

> Odświeżam temat, bo mam to samo, tzn. przyciski częściej nie działają niż działają . Rozebrałem

> cały panel z myślą o przelutowaniu styków, jednak stwierdziłem, że przerasta to moje zdolności

> manualne. Mam wrażenie, że cała płytka wygląda dobrze, nie ma żadnych przerw na ścieżkach, ani

> śladu upalenia. Złożyłem więc wszystko z powrotem do kupy i przy składaniu odniosłem wrażenie,

> że problem tkwi jednak w kostce połączeniowej, a nie w samej płytce. Mocne dociśnięcie kostki

> pomogło. Niestety tylko na 2 dni. Panel znów nie działa. Może ktoś z Was, kto rozwiązał już

> ostatecznie ten problem mógłby napisać co konkretnie zostało zrobione? Może macie jakieś

> zdjęcia, które styki zostały przelutowane? Oglądałem te z podlinkowanej przez Was strony

> rosyjskiej, jednak niewiele z nich wynika. Autor nie pokazał, jak to powinno wyglądać po

> naprawie. Pomóżcie proszę, bo już mnie to dobija

U mnie też dociśnięcie pomaga na trochę, a ogólnie jest teraz tak, że tylko klima działa mimo, że reszta nie działa i żadna dioda nie pali się zlosnik.gif

Jak kolega napisał - lutować ok.gif

Napisano

> Dzięki za informację. Może spróbuję tak jak napisałeś, tylko chyba muszę skądś wytrzasnąć

> lutownicę, bo moja ma duży grot. Robiłeś to pod lupą/mikroskopem, czy tak na oko?

> Kombinację włączania i wyłączania przycisków ćwiczę cały czas i generalnie jest tak, że może 5%

> takich pstryknięć przynosi skutek .

Mimo, ze na oko poznalem 2 zimne luty, to przelutowalem profilaktycznie wszystkie (odessalem stare i zrobilem nowe luty zwykla transformatorowka, lupa/mikroskop niepotrzebne, wystarczy reka pijaka po kilku glebszych grinser006.gif).

PS. Dzis sie wnerwilem i "wyrwalem" w koncu ramke zegara, wezme sie i za niego.

Napisano

Takie pytanko - Tam wszystko jest na SMD, czy tradycyjnie?

Bo jeśli tradycyjnie to dorobić cieńszy grot (z drutu) i dałoby radę przelutować. Tylko czy układu scalonego się nie spali? Gdzieś słyszałem że lutowanie lutownicą transformatorową w pobliży układów scalonych może je popalić sick.gif (jakieś przepięcia czy coś).

Napisano

Też się tego obawiam, że coś uszkodzę, jak trochę za długo przytrzymam grot lub ręka mi się omsknie. Poszukam chyba w okolicy jakiegoś punktu RTV i zapytam, czy mi to zrobią.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Problem rozwiązany smile.gif

Dałem płytkę do specjalistycznego zakładu. Sprawdzone zostały wszystkie luty i ścieżki. Zdiagnozowano dwa "podejrzane luty". Płytka została przelutowana w całości. To co zauważyłem moim amatorskim okiem, to oryginalne luty były matowe, nowe są błyszczące. Podłączyłem i działa bez problemu smile.gif Nareszcie spokój. Kosztowało mnie to 150 zł.

Poniżej zdjęcia płytki przed:

0001ql.jpg

0002ii.jpg

0003uq.jpg

i po:

0004iaw.jpg

0005us.jpg

0006vk.jpg

0007sf.jpg

Napisano
  • Autor

> Problem rozwiązany

> Dałem płytkę do specjalistycznego zakładu. Sprawdzone zostały wszystkie luty i ścieżki.

> Zdiagnozowano dwa "podejrzane luty". Płytka została przelutowana w całości. To co zauważyłem

> moim amatorskim okiem, to oryginalne luty były matowe, nowe są błyszczące. Podłączyłem i

> działa bez problemu Nareszcie spokój. Kosztowało mnie to 150 zł.

> Poniżej zdjęcia płytki przed:

> i po:

Pewnie efekt ekologicznej, bezołowiowiej cyny.

Ja jak tylko znajdę chwilę, dam płytkę do technika u mnie w fabryce, by przelutował nóżki ok.gif

Napisano

> Kosztowało mnie to 150 zł.

Grubo pojechali za 15minut roboty... sick.gif

Napisano

> Grubo pojechali za 15minut roboty...

ja zrobie za 100 z wymontowaniem z samochodu.

Napisano

> Grubo pojechali za 15minut roboty...

Zwazywszy, ze sam rozebral to faktycznie, gdyby to bylo z rozebraniem i poskladaniem to cena bylaby OK.

Napisano

> ja zrobie za 100 z wymontowaniem z samochodu.

Zrobilem sam (no dobra z kumplem przy 4 20.GIF), ale gdybym wiedzial ile naszukamy sie tej kulki (w niedziele nigdzie lozyska/kulki nie dokupilbym, a nic tego rozmiaru pod reka nie bylo) to bez gadania ta 100 bym wylozyl na stol.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.