Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Testy opon - obiektywnie?

Featured Replies

Napisano

Kupujemy opony...ogladamy i nie wiemy co wybrac...ale zaraz przeciez sa testy opon robione przez niezalezne firmy....ok sprawdzmy....wpisujemy w google rozmiar i wyskakuja strony...

Pierwszy test ADAC - opona Uniroyal - konkluzja: super na mokrym, kiepska na sniegu

OK, drugi test z AS - ta sama opona - konkluzja: kiepska na mokrym, super na śniegu

O co tu chodzi? Czy ktos tu kogos w balona nie nabija?

Link do testu ADAC

Link do AS

Napisano

W mojej ocenie w rozmiarze 195/65R15 ta opona jest bardzo dobra na mokrym i dobra z plusem w śniegu. Ogólnie polecam. A te testy to sa za pieniądze smile.gif

Napisano

Ja szukałem opony co ma niski hałas, opory toczenia, zużycie paliwa i zużycie bieżnika.

Wybrałem Continental i naprawdę nie żałuję. Super opona choć droga. Moje letenie Bridgestone są głośniejsze.

Napisano

> Ja szukałem opony co ma niski hałas, opory toczenia, zużycie paliwa i zużycie bieżnika.

> Wybrałem Continental i naprawdę nie żałuję. Super opona choć droga. Moje letenie Bridgestone są

> głośniejsze.

akurat co do zuzycie bieznika to chyba lekka pomylka u continentala, w pol roku sie skonczyly

ja opieram sie tylko na opiniach adac

Napisano

Z moich doświadczeń z 2 ostatnich sezonów to ocena ADAC jest zgodna z moimi obserwacjami.

Uniroyal MS 66: na mokrym daje radę, na śniegu przeciętnie.

Nokian WR G2: na śniegu słabo (a tak niby są chwalone spineyes.gif) na suchym jak na letnich.

Napisano

> Kupujemy opony...ogladamy i nie wiemy co wybrac...ale zaraz przeciez sa testy opon robione przez

> niezalezne firmy....ok sprawdzmy....wpisujemy w google rozmiar i wyskakuja strony...

> Pierwszy test ADAC - opona Uniroyal - konkluzja: super na mokrym, kiepska na sniegu

> OK, drugi test z AS - ta sama opona - konkluzja: kiepska na mokrym, super na śniegu

> O co tu chodzi? Czy ktos tu kogos w balona nie nabija?

> Link do testu ADAC

> Link do AS

To nie mój rozmiar, nie wypowiadam się grinser006.gif

Natomiast w interesującym mnie rozmiarze (175/65 R14) niezależnie od tego, kto testował, zawsze te dwie opony były w czołówce: Continental ContiWinterContact TS800 i Goodyear UltraGrip 8. Jako, że priorytetem jest dla mnie jednak prowadzenie na śniegu oraz cena, to wybrałem tę pierwszą. Kupiłem dwie sztuki, które zastąpią na przedniej osi zużyte Goodyear UltraGrip 7. Na tyle pozostają dotychczasowe UG7, mam nadzieję, że wytrzymają kolejne 5 lat grinser006.gif, a do tego będę miał porównanie, jak się oba modele opon spisują na śliskiej nawierzchni. Mam nadzieję, że jednak przednie opony zapewnią większą przyczepność, niż tylne, bo nie ma nic gorszego, jak podsterowny samochód na śliskiej nawierzchni wpysk.gif

Napisano
  • Autor

> Kupujemy opony...ogladamy i nie wiemy co wybrac...ale zaraz przeciez sa testy opon robione przez

> niezalezne firmy....ok sprawdzmy....wpisujemy w google rozmiar i wyskakuja strony...

> Pierwszy test ADAC - opona Uniroyal - konkluzja: super na mokrym, kiepska na sniegu

> OK, drugi test z AS - ta sama opona - konkluzja: kiepska na mokrym, super na śniegu

> Link do testu ADAC

> Link do AS

moje dwie obserwacje:

- moje odczucia z jazd na różnych oponach dość dobrze pokrywają się z testami ADAC

- wydaje mi się, że testy ADAC są z założenia bardziej wiarygodne (np. ze względu na rozmiar próby)

Napisano

> Link do testu ADAC

> Link do AS

Nie chce mi się tego dokładnie analizować, ale zauważ, że w teście ADAC zakres ocen jest jakby węższy - nie ma bardzo dobrej, większość jest dostateczna. Uniroyal oscyluje tam między dobrą i dostateczną, w sumie podobnie w teście Autoświata.

Być może w testach ADAC skala jest jedna dla wszystkich typów opon (czyli jakby bezwzględna, w tym dla zimówek i letnich) natomiast w AŚ zależna od wyników innych opon (czyli względna).

Ale to tylko taka hipoteza, jak komuś się chce może weryfikować. zlosnik.gif

Z tego co gdzieś tam parę razy czytałem to dla AŚ testy robi właśnie ADAC, stąd jeśli różnice gdzieś byłyby dramatyczne to warto ten fakt odnotować.

Napisano

> Z moich doświadczeń z 2 ostatnich sezonów to ocena ADAC jest zgodna z moimi obserwacjami.

> Uniroyal MS 66: na mokrym daje radę, na śniegu przeciętnie.

> Nokian WR G2: na śniegu słabo (a tak niby są chwalone ) na suchym jak na letnich.

Poprzedni model Nokianów był dobry.

Podobnie jak Barum Polaris pierwszy był dobry.

Napisano
  • Autor

> Nie chce mi się tego dokładnie analizować, ale zauważ, że w teście ADAC zakres ocen jest jakby

> węższy - nie ma bardzo dobrej, większość jest dostateczna. Uniroyal oscyluje tam między dobrą

> i dostateczną, w sumie podobnie w teście Autoświata.

> Być może w testach ADAC skala jest jedna dla wszystkich typów opon (czyli jakby bezwzględna, w tym

> dla zimówek i letnich) natomiast w AŚ zależna od wyników innych opon (czyli względna).

> Ale to tylko taka hipoteza, jak komuś się chce może weryfikować.

> Z tego co gdzieś tam parę razy czytałem to dla AŚ testy robi właśnie ADAC, stąd jeśli różnice

> gdzieś byłyby dramatyczne to warto ten fakt odnotować.

Ja nie odnosze sie do skali punktów czy wyniku koncowego bo to pewnie nigdy nie jest prownywalne ale do oceny dwoch kategorii: na wodzie i na śniegu gdzie sa zupelnie sprzeczne konkluzje wyciagniete...

Napisano

> Ja nie odnosze sie do skali punktów czy wyniku koncowego bo to pewnie nigdy nie jest prownywalne

> ale do oceny dwoch kategorii: na wodzie i na śniegu gdzie sa zupelnie sprzeczne konkluzje

> wyciagniete...

Niekoniecznie sprzeczne. Zauważ, że w teście ADAC prawie wszystkie opony dostały oceny dosteteczne. zlosnik.gif

Uniroyal dostał dostateczną ocenę na śniegu i dobrą (ale stosunkowo bliską punktowo do dostatecznej na wodzie). Być może, gdyby zastosować oceny względne - czyli najlepsza opona dostaje bdb niezależnie od tego czy rzeczywiście jest wystarczająco skuteczna to uzyskałbyś taki układ jak w AŚ.

Napisano

Ja mam wrażenie, że coś takiego jak "testy opon" to tzw. "bałach" z założenia.

Omawia się kosmetyczne różnice między oponami poszczególnych marek z tej samej półki cenowej, a prawda w mojej subiektywnej ocenie wygląda następująco:

- opony tanie są kiepskie

- opony średniej klasy czy to Fulda, czy Kleber czy inny Firestone są średnie

- opony wysokiej klasy są drogie i wyraźnie lepsze

Jeździłem na oponach niskiej klasy ("coś tam Syriusz") i zachowywały się jak opony niskiej klasy.

Jeździłem na oponach średniej klasy (Uniroyal, Kleber, Fulda) i były praktycznie takie same.

Jeździłem na Michelinach Alpin i Pirelli coś tam "zero" i te były wyraźnie lepsze.

Napisano

> Z tego co gdzieś tam parę razy czytałem to dla AŚ testy robi właśnie ADAC, stąd jeśli różnice

> gdzieś byłyby dramatyczne to warto ten fakt odnotować.

AŚ ma "przedruk" testu z niemieckiego Autobild (wydawnictwo Axel Springer AG), który testy opon robi samodzielnie skromny.gif

Napisano

> Nokian WR G2: na śniegu słabo (a tak niby są chwalone ) na suchym jak na letnich.

hmm.gif Mam te Nokiany 2 sezony i dla mnie są rewelacyjne. Auto jedzie po śniegu jak przyklejone do asfaltu. Opony dają duże poczucie bezpieczeństwa. Mam porównanie do Kleberów z innej Astry i to zupełnie nie ta liga

Wracając do tematu uważam testy ADAC za bardziej wiarygodne. Testy gazetowe są łatwiejsze do "załatwienia"

Napisano

patrzac na obecny rynek jak bedziesz celowal w klase premium to niezaleznie od producenta powinno byc ok. W sredniej klasie bedzie srednio ale z dosc zauwazalna roznica do premium... tanie opony beda tanie i to bedzie ich jedyna zaleta.

Cale te testy to troche pic na wode bo musialbys miec jakies odgorne zasady testowania i testujacych idacych scisle wg zalecen. Poniewaz idealny swiat nie istnieje kazdy robi po swojemu a kazdy test jest dosc subiektywny - stad pewnie roznice

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.