Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

obroty zawieszaja sie brava 1.2 16v

Featured Replies

Napisano

witam wszystkich mam problem z obrotami podczas jazdy zawieszaja mi sie na 1500 i niechca spasc az do calkowitego zatrzymania wymienilem silnik krokowy z przepustnica, map sensor. Po adaptacji komputerem jest ok spadaja ladnie jak wcisne sprzeglo ale jak tylko wylacze silnik na dluzej jak 30 sec i odpale to znowu obroty wariuja tak jakby sterownik nie zapamietal tej adaptacji prosze pomozcie moze ktos juz mial taki problem

Napisano

podpięcie pod komputer robiłeś w serwisie czy we własnym zakresie?

Napisano
  • Autor

witam podpinalem sie we wlasnym zakresie robilem kilkanascie razy zerowanie ustawien krokowego i nic jak auto stoi na luzie i sie da gazu to obroty ladnie wchodza do odciecia ale podczas opadanie widac jak sie przytna na 1500 i po sekundzie spadna na 800 a podczas jazdy sie na tych 1500 zawiesza i niechca spasc juz niemowie jak sie jedzie w korku a on sie sam rospedza i podbija te obroty na 1500 ii sprzeglem go musze dusic

Napisano

mozesz sprobowac wykrecic troche ta srubke co jest przy przepustnicy - zobacz manual o czyszczeniu przepustnicy.

Ja ja ruszylem przy czyszczeniu i zle ustawilem to tez mi trzymal obroty po 1500 i nie chcial spasc to metoda prob i bledow doszlem do prawidlowego ustawienia - oczywiscie po kazdym przestawieniu tej srubki reset ustawien i adaptacja.

W koncu doszlo do tego ze i tak trzymal 1000 obr ale to juz lepiej jak 1500 - zrobilo sie troche km i sie ustabilizowalo samo trzyma ladnie 800.

Wiec sproboj z ta srubka jesli masz czysta przepustnice i dobry krokowy, aha no i sprawdz jeszcze czy sonda ci dobrze oscyluje.

Napisano
  • Autor

dzieki za rady ale ja ta srubke mam fabrycznie ustawiona na farbe i krokowy przykrecony fabrycznie to luzowanie tej srubki moze nie pomoc bo ten silniczek jest sterowany elektronicznie i sam sie dopasowywuje do innych podzespołow i nie jestem pewien czy czujnik połorzenia walu korbowego ma jakis wplyw na te obroty bo mimierzylem miernikiem i ma 1250ohm a w schemacie jest ze ma miec 750ohm a lambda jest ok sprawdzana na analizatorze i komputerze

Napisano

Sam z tym walczyłem ale sprzedałem auto, nastepnym krokiem miało być wymienienie tps i pozniej sondy lambda ale niewiem czy to by pomogło i cos ma wspolnego.

Napisano
  • Autor

Zauwarzylem nowa rzecz jak silnik jest zimny to obroty powoli bo powoli ale spadaja po wysprzegleniu ale jak sie tylko rozgrzeje tak do 80stopni to juz sie zawieszaja na 1500 i ni cholere nie chca spasc dopiero jak stane aha i spalanie mam w granicach 12ltr

Napisano

Sprawdź jeszcze czujnik położenia wału. U mnie to samo było dopóki na kompie nie został usunięty błąd tego czujnika właśnie. I potem już nie zawieszał się.

Napisano
  • Autor

wlasnie tez o nim myslalem zamowilem go nowego i tez czujnik temperatury silnika zamowilem jutro to zaloze zobacze oby bylo ok

Napisano
  • Autor

niestety ale nie pomogla wymiana tych czujnikow na nowe juz nie wiem za co sie zabrac nie mam pomysłow poradzcie cos prosze niewiem.gif

Napisano

> niestety ale nie pomogla wymiana tych czujnikow na nowe juz nie wiem za co sie zabrac nie mam

> pomysłow poradzcie cos prosze

Ja jak kiedyś walczyłem z przepustnicą to też jak śrubką ustawiałem miałem takie objawy. Zobacz czy przy tych ustawieniach fabrycznych śrubki przepustnica jest szczelnie zamknięta. Inna moja rada to reset na normalnym programie diagnostycznym.

Napisano
  • Autor

dzieki za rade ale ja juz 3x przepustnice wymienialem silniczki krokowe mam tez 3. przepustnica jest blysk domyka sie do konca adaptacje robie profesjonalnym komputerem u znajomego tyle dobrze bo mam to za darmo jak wykonam adaptacje wylaczam zaplonna 30sec wlaczam zaplon na 30sec (slychac jak sie krokowy ustawia)potem odpalam i odrazu wskakuje na 2000obr i po chwili na 800 spada i czekam az sie 2razy wentylator załaczy po tym wszystkim jak jade to obroty po wysprzegleniu wisza sobie na 1500 dopiero jak sie zatrzymam to spadaja powoli na 800 ale zauwarzylem jedna rzecz jak silnik jest zimny i jade to obroty spadaja na 1100 a nie 1500 po wysprzegleniu a jak sie nagrzeje tak na 80stopni to sie zaczynaja cyrki z zawieszaniem na 1500 czujnik temp wymienilem termostat tez bo mysle ze cos z temperaturami musi byc powiazane ze tak sie dzieje

Napisano

Ja się chwilę z tym męczyłem aż wyskoczyłem ze 100zł na komputer w ASO (desperacja już była) - no i pomogło. Jak narazie to moja jedyna naprawa w ASO smile.gif

Napisano
  • Autor

> MAP sensor sprawdzałeś?

witam sprawdzalem jego wartosci na komputerze wyglada ok z reszta mam 2 te map sensory i na kazdym jest tak samo bylem w aso fiat ostatnio i probowalem u nich adaptacji na examinerze ale jest to samo mechanik z aso wciskal mi kit ze te auta tak maja ze sie obroty zawieszaja na 1500 po wysprzegleniu jak sie jedzie muwilem mu ze jak sie tocze na 2 to mi sie auto rozpedza do 1500obr i ciagnie do przodu a ono powinno sobie pykac na 800 i powolutku jechac to gosc zmienil zdanie ze moze byc cos z centralka albo z map sensorem.najciekawsze jest to ze dopuki sie silnik dobrze nie rozgrzeje to spadaja obroty a jak sie rozgrzeje to sa cyrki niewiem.gif

Napisano

> witam sprawdzalem jego wartosci na komputerze wyglada ok z reszta mam 2 te map sensory i na kazdym

> jest tak samo bylem w aso fiat ostatnio i probowalem u nich adaptacji na examinerze ale jest

> to samo mechanik z aso wciskal mi kit ze te auta tak maja ze sie obroty zawieszaja na 1500 po

> wysprzegleniu jak sie jedzie muwilem mu ze jak sie tocze na 2 to mi sie auto rozpedza do

> 1500obr i ciagnie do przodu a ono powinno sobie pykac na 800 i powolutku jechac to gosc

> zmienil zdanie ze moze byc cos z centralka albo z map sensorem.najciekawsze jest to ze dopuki

> sie silnik dobrze nie rozgrzeje to spadaja obroty a jak sie rozgrzeje to sa cyrki

poniekąd dobrze mówił - bo Fiat wprowadził poprawkę - i podnosi lekko obroty jak wciśniesz sprzęgło i się toczysz - bo jak było 800 - to zdarzało się że gasły. A co do toczenia przy 800 obrotach - to nie diesel - i będzie podnosił obroty - bo inaczej zdusisz silnik - komp dostaje info z czujników i podnosi obroty

Napisano
  • Autor

no tak niech podnosi obroty ale nie o700-800obr jak sie tocze bo auto wyje jak glupie i sprzeglo szlag trafi bo musze go na polsprzegle trzymac no nieda sie tak jezdzic druga sprawa jak odpalam auto jak zimne 2500rpm jak nagrzane chwilowo 2000 potem 1500 i spada na 800 a jak u was jest z tymi obrotami przy odpalaniu na cieplym i zimnym i jak wcisniecie sprzeglo podczas jazdy powiedzmy przy 80km/h to do jakich obrotow wam spada?

Napisano

Jak wciśniecie sprzęgło podczas jazdy powiedzmy przy 80km/h to do jakich obrotów wam spada?

Około 1500 obrotów i spadek obrotów wraz ze spadkiem prędkości do zatrzymania do 800 obrotów.

Odpalanie na zimnym silniku to 1200 obrotów .

Odpalanie na ciepłym silniku to skok do 1200 obrotów i zejście do 800 obrotów.

2500 obrotów na zimnym to za wysoko.

Sprawdź wartość TRA i parametry dynamiczne MAF-a .

Napisano

> Jak wciśniecie sprzęgło podczas jazdy powiedzmy przy 80km/h to do jakich obrotów wam spada?

> Około 1500 obrotów i spadek obrotów wraz ze spadkiem prędkości do zatrzymania do 800 obrotów.

ja mam podobnie w bravie 1,2 16 v

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.