Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wyciek oleju, silnik, UPG

Featured Replies

Napisano

Witajcie!

Mam pytanie odnośnie wycieku oleju z silnika, napewno poszła UPG, na zdjęciu zaznaczyłem miejsce prawdopodobnego wycieku, okolice 2 i 3 cylindra. Silnik nie zdradza żadnych objawów tzn. nie kopci na biało, płynu nie ubywa, nie przybywa, jedynie od wymiany oleju musiałem dolać pół litra na 9000 km. Przebieg 160 000 prawdziwych km. Moje pytania :

1 jak w silniku" jak w podpisie" są rozmieszczone kanały chłodzenia?

2. skąd ten olej? czy jest jakiś kanała olejowy czy może tak wyrzuca z samego cylindra? jeśli tak to czy oznacza iż pierścienie nie trzymają? jestem laikiem jeśli chodzi o konstrukcję silnika więc wybaczcie jeśli pytania są zbyt "proste".

285469394-wycieksilnikkopia.jpg

285469394-wyciekkopia.jpg

Serdecznie pozdrawiam wink.gif

post-59679-14352514551597_thumb.jpg

Napisano

Skąd ja znam taki widok... grinser006.gif

Jeżeli uszczelka jeszcze złożona w fabryce, to prawie na 100% olej wydostaje się z kanału olejowego. I nie myśl, że to jakieś pęknięcie uszczelki wink.gif Jak zdejmiesz głowicę to zobaczysz, że po 15 latach niewiele z niej zostało smile.gif Ja swojej po 16-tu latach nie dałem rady zdjąć w 10-ciu kawałkach. A przebieg był mniejszy niż u Ciebie. Objawy identyczne: nie kopciło, płynu nie przybywało/ubywało, wystarczyło dolać 0,5l na 10000 km. Na początku zlosnik.gif Z takim miesiączkowaniem jak pokazujesz na fotach przejeździłem 2 lata. Zabrałem się za rozbieranie jak już kapało po misce na rurę i na postoju czuć było smażący się olej smile.gif

Wybór zależy do Ciebie: albo jeździj aż nie będzie Cię stać na dolewki oleju lub zdenerwuje Cię ciągłe sprzątanie plam spod auta wink.gif albo rozbieraj i rób.

Pozdroofka

Napisano

Łączę się w bólu ok.gif Mam to samo tyle że między 3-4 cylindrem (przebieg 170tyś) i nazwałbym to raczej poceniem niż wyciekiem wink.gif Moim zdaniem nie ma co się przejmować (puki co ) , znajomek ma asterke i też mu się poci przy 4tym cylindrze , jeździ tak już 4 lata zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Silnik składany w fabryce, nie tykany nie licząc oczywiście wymiany rozrządu wink.gif.

Ból jest bo cieknie, ale naprawdę mało. Podjadę jak będę miał czas na sprawdzenie kompresji.

Czytając wasze opinie rozumiem że można jeszcze pośmigać, to cieszy. Ale dla spokoju będę już odkładał kaskę na wymianę UPG, no chyba że kryzys będzie jeszcze głębszy i będzie krucho to może los mi da pośmigać w tym stanie z rok a może i 4 lata. Choć za ten czas to będę już może wymieniał auto, dziecko pojawiło się na świecie i trzeba nad większym (czyt. kombi) autem pomyśleć, napewno astra G kombi, ale to jak czas i finanse pozwolą.

Pozdrawiam i dziękuje za opinie.

smile.gif

Napisano

> Ból jest bo cieknie, ale naprawdę mało.

Witam. Chłopie gdzie tam olej cieknie cool.gif Silnik sie tylko troche poci. Jeżdziłem tak swoją Astrą prze dwa lata. Wymieniłem uszczelke tylko dlatego ponieważ wymieniałem pierścienie ( brała litr oleju na 1000 km) Proponuje wymieniac przy okazji poważniejszej naprawy i nie kupowac wiecej Astry smile.gif. Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.