Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

evanda 20 lpg

Featured Replies

Napisano

Witam jestem nowym użytkownikiem chevroleta evanda mam pytanko ile one pala gazu czy 11lpg w trasie to dużo czy mało i pali mi się check cały czas skasowałem poprzez zdjęcie klemy i znowu się zapalił.Prosze o porade.

Napisano

Mi 10L LPG w trasie Kraków - Koszalin -Kraków spalił nieco mniejszy Lacetti z bardzo podobnym silnikiem 1.8 z boksem dachowym i w dużej części z klimą. Jazda z prędkością najczęściej dopuszczalną lub deko większą.

Te Twoje 11, to może być jednak trochę za dużo. Niech się wypowiedzą użytkownicy.

Jaką masz dokładnie instalację? Palenie Checka wskazuje na jakiś defekt. Najpewniej związany z instalacją gazową.

Napisano

Z tego co pamietam to praktycznie normalna norma przy ostrej jezdzie.

Pozdrawiam

Arek Epica LMV09

Napisano

> Witam jestem nowym użytkownikiem chevroleta evanda mam pytanko ile one pala gazu czy 11lpg w trasie

> to dużo czy mało i pali mi się check cały czas skasowałem poprzez zdjęcie klemy i znowu się

> zapalił.Prosze o porade.

Instalacja do poprawki - koszmar moja pali zawsze na trasie 10 l w mieście 13 l i żebym nie wiem jak sie starał (klima, ładunek, mróz, ciężka noga) 14 nie dobiłem nigdy.

No przesadzam miałem raz 17 i opier.. gazownika zmienił wtedy niewydajny parownik tomasetto na zavoli, oraz wtryski na magicjety z jakiś innych chba jak dobrze pamiętam starjetów

Napewno masz cos nie tak..

Napisano

> Z tego co pamietam to praktycznie normalna norma przy ostrej jezdzie.

> Pozdrawiam

> Arek Epica LMV09

Kolega jaką normę ma na uwadze - spalanie na 150 km?, czy może gazownika partacza - fakt to w polsce norma jest...

Napisano

> w mieście 13 l

Miasto a miasto to różnica.

Zapraszam do Krakowa, zobaczysz jak z tych 13 robi się bez najmniejszego problemu 14-16 - tyle miałem w rezzo.

Silnik ten sam, a gorszą aerodynamikę budy przy miejskich prędkościach można pominąć.

> Napewno masz cos nie tak..

Tu wskazaniem jest check i zdecydowanie znaleźć należy przyczynę i checka zgasić.

Napisano

> Miasto a miasto to różnica.

> Zapraszam do Krakowa, zobaczysz jak z tych 13 robi się bez najmniejszego problemu 14-16 - tyle

> miałem w rezzo.

> Silnik ten sam, a gorszą aerodynamikę budy przy miejskich prędkościach można pominąć.

> Tu wskazaniem jest check i zdecydowanie znaleźć należy przyczynę i checka zgasić.

To prawda ale mówimy o średnim spalaniu, a nie o spalaniu w korkach jeśli godzinę z 2 jazdy przejedziemy z prędkością 5 km/h to nie ma co liczyć średniej bo jaki to ma sens...

Napisano

> to nie ma co liczyć średniej bo jaki to ma sens...

Dla mnie nie ma sensu liczenie średniej w totalnie oderwanych od mojej rzeczywistości warunkach.

Warunki jazdy w mieście poniżej 100k mieszkańców są bliżej warunków jazdy na trasie niż jazdy w Krakowie.

Zresztą w mieście poniżej 100k mieszkańców to wszędzie można dojechać na bucie.

Napisano

> Dla mnie nie ma sensu liczenie średniej w totalnie oderwanych od mojej rzeczywistości warunkach.

> Warunki jazdy w mieście poniżej 100k mieszkańców są bliżej warunków jazdy na trasie niż jazdy w

> Krakowie.

> Zresztą w mieście poniżej 100k mieszkańców to wszędzie można dojechać na bucie.

Troche mylne masz pojecie.

Nie kazde male miasto przejedziesz na bucie (przykladem moze byc kazde miasto z droga krajowa o duzym natezeniu ruchu i kilkoma szt. "swiatel" po drodze), tyle ze zrobisz to i tak szybciej niz w duzym, bo co przejechac przez miasto o dlugosci 3km to nie kilkunastu.

Napisano

> przejechac przez miasto o dlugosci 3km

3 km to odległość na spacer a nie wyciąganie auta.

Napisano

> 3 km to odległość na spacer a nie wyciąganie auta.

Wez jeszcze ze soba na spacer kilka toreb podroznych rotfl.gif

W takim miescie mozna znalezc sie przejazdem przeciez, albo chciec cos dostarczyc.

Tyle, ze w takim miescie i tak nie liczy sie spalania czysto miejskiego, bo sie nie da.

Napisano

ciotka mow dużymi literami bo cie nie zabardzo rozumiec w temacie . yikes.gif

Napisano

Wiesz to zalezy,ale w korkach w W-wie i przy ciezkiej nodze mogla tyle spalic.

Kolega jaką normę ma na uwadze - spalanie na 150 km?

Arek Epica LMV 09

Napisano

> ciotka mow dużymi literami bo cie nie zabardzo rozumiec w temacie .

A próbowałeś czytać kilka postów wyżej? Inna rzecz, że to lekkie OT.

Napisano

> Wiesz to zalezy,ale w korkach w W-wie i przy ciezkiej nodze mogla tyle spalic.

Nie wiem ale ja nigdy nie przekroczyłem 14 nawet jak byłem w Warszawie i stałem w Kołbieli, a następnie w samej Warszawie, więc do prawdy dla mnie spalanioe 20 litrów to kosmos. Przy takim spalaniu śmigał bym na benzynie, której Ewa pali mni 10 w mieście i 7,5 - 8 na trasie.

> Kolega jaką normę ma na uwadze - spalanie na 150 km?

Taki sarkazm

• 3 miesiące później...
Napisano

> Nie wiem ale ja nigdy nie przekroczyłem 14 nawet jak byłem w Warszawie i stałem w Kołbieli, a

> następnie w samej Warszawie, więc do prawdy dla mnie spalanioe 20 litrów to kosmos. Przy takim

> spalaniu śmigał bym na benzynie, której Ewa pali mni 10 w mieście i 7,5 - 8 na trasie.

> Taki sarkazm

U mnie siedzi instalacja LPI, po trasie pali 13, a w miescie 21.......!!!!!!!

ale jak sie okazało mam jedną sondę lambda walniętą. więc trzeba wymienić i mam nadzieje spalanie się zmniejszy.....

Napisano

> U mnie siedzi instalacja LPI, po trasie pali 13, a w miescie 21.......!!!!!!!

> ale jak sie okazało mam jedną sondę lambda walniętą. więc trzeba wymienić i mam nadzieje spalanie

> się zmniejszy.....

Byłem na Śląsku na feriach wynik 9,5 litra gazu na 100 km jazda spokojna z dziećmi...

Co do sondy to też zmieniałem pierwszą bo jej grzałka padła... ale wtedy nadmiernego spalania nie zanotowałem

Napisano

> Byłem na Śląsku na feriach wynik 9,5 litra gazu na 100 km jazda spokojna z dziećmi...

> Co do sondy to też zmieniałem pierwszą bo jej grzałka padła... ale wtedy nadmiernego spalania nie

> zanotowałem

a może być jeszcze jakiś inny problem, jezeli nie sonda? (oczywiście pomińmy również instalację gazową )

Napisano

> a może być jeszcze jakiś inny problem, jezeli nie sonda? (oczywiście pomińmy również instalację

> gazową )

przełączyć na benzyne śmigać przez tydzień jeśli nie przekroczy 10 w mieście to wina instalaji LPG

Napisano

> przełączyć na benzyne śmigać przez tydzień jeśli nie przekroczy 10 w mieście to wina instalaji LPG

mądrego to i miło posłuchać smile.gif

Napisano

> mądrego to i miło posłuchać

Jeszcze ważne jest jedno czy w sondzie padła sama sonda czy grzałka jak kolega ma nr błedu OBDII to pomogę, jeśli sonda to ma prawo palic 20, jesli grzałka co zdarza się najczęściej to nie będzie z tego powodu paliła więcej.

Napisano

> Jeszcze ważne jest jedno czy w sondzie padła sama sonda czy grzałka jak kolega ma nr błedu OBDII to

> pomogę, jeśli sonda to ma prawo palic 20, jesli grzałka co zdarza się najczęściej to nie

> będzie z tego powodu paliła więcej.

Przyjacielu, z tego co pamietam to był błąd 136, ale głowy nie dam uciac.

wiem, że jak podłączył mi gazownik komputer, to wartośc sondy stała w miejscu n a 0.3, gdzie powinna sinusoidalnie na biegu jałowym skakac chyba od 0.2 do 0.9.

Napisano

> Przyjacielu, z tego co pamietam to był błąd 136, ale głowy nie dam uciac.

> wiem, że jak podłączył mi gazownik komputer, to wartośc sondy stała w miejscu n a 0.3, gdzie

> powinna sinusoidalnie na biegu jałowym skakac chyba od 0.2 do 0.9.

nie ma błedu P0136 jest P0135 "Obwód podgrzewacza przedniej podgrzewanej sondy lambda (HO2S1), nie działa"

błąd nie powoduje braku działania sondy, a jedynie jej grzałki, czyli po prostu dłużej sie uruchamiała - ekologia

Co do oscylacji to należy sprawdzić czy oscyluje na benzynie na ciepłym siniku i zrobić to testerem OBDII a nie programem gazownika. Brak oscylacji na gazie może być zwiazany z fatalną mieszanka gazową - ECU benzyny nie jest w stanie skorygować czasów wtrysku bo jest źle wyregulowana instalacja gazowa ( mogą być złe dysze,, zły mnożnik, złe ciśnienie itd..)

Napisano

> nie ma błedu P0136 jest P0135 "Obwód podgrzewacza przedniej podgrzewanej sondy lambda (HO2S1), nie

> działa"

> błąd nie powoduje braku działania sondy, a jedynie jej grzałki, czyli po prostu dłużej sie

> uruchamiała - ekologia

> Co do oscylacji to należy sprawdzić czy oscyluje na benzynie na ciepłym siniku i zrobić to

> testerem OBDII a nie programem gazownika. Brak oscylacji na gazie może być zwiazany z fatalną

> mieszanka gazową - ECU benzyny nie jest w stanie skorygować czasów wtrysku bo jest źle

> wyregulowana instalacja gazowa ( mogą być złe dysze,, zły mnożnik, złe ciśnienie itd..)

WIęc to musiał być inny błąd, słownie brzmiał mniej więcej "złe podłączenie lub błędny sygnał sondy lambda"

Napisano

> WIęc to musiał być inny błąd, słownie brzmiał mniej więcej "złe podłączenie lub błędny sygnał sondy

> lambda"

Tp może: DTC P0134 - Przednia podgrzewana sonda lambda (HO2S1), brak aktywności lub przerwa

i wtedy może palić 20 - tryb awaryjny zwiększenie dawki o min 20 % celem uniknięcia spalania stukowego i wypadania zapłonów.

Napisano

> Tp może: DTC P0134 - Przednia podgrzewana sonda lambda (HO2S1), brak aktywności lub przerwa

> i wtedy może palić 20 - tryb awaryjny zwiększenie dawki o min 20 % celem uniknięcia spalania

> stukowego i wypadania zapłonów.

i w takim wypadku nalezy sonde wymienić i powinno być wporzadku?

Napisano

> tak... ale kup oryginał

dobra, to w sobotę wymienię sondę, i dam znać co i jak smile.gif

dzięki wielkie kolego

• 4 tygodnie później...
Napisano

> dobra, to w sobotę wymienię sondę, i dam znać co i jak

> dzięki wielkie kolego

a więc spalanie po mieście (Warszawa) spadło z 21 do 19 litrów......

instalację mam vIALLE LPI. Gazownik kazał mi uszczelnić gniazda wtrysków, ale wątpie, żeby to było przyczną.

No chyba, że Evanda w automacie tyle pali w Warszawie? Ktoś może odpowiedzieć?

Napisano

Może dodam coś "od siebie" - moja Epica po Wrocławiu pali średnio 13l LPG nie wliczając benzyny na rozgrzanie silnika.

Mam zamontowaną instalację BRC fabryczna - to jest Sequent Fast - najprostsza. Powinna być Sequent 56 - ehhh badytierka z ASO...

pedroz masz może jakiś skaner diagnostyczny OBD ? Może warto podłączyć i sprawdzić jakie masz korekty mieszanki ( długo i krótko terminowe) na sondach lambda.

Ja zakupiłem zabawke Launch CReader VI i "wystroiłem" sobie instalacje sam podczas jazdy. Skaner + laptop z programem do inst. LPG + ~40km przejechanych = dobrze działająca instalacja.

Jednak ~20l LPG to nawet na Warszawe jest za dużo jak na silnik 2.0 - tak mi się wydaje.

Jak widziałem gazowników we wrocku, jak tylko na postoju ustawiają instalację to ohhh icon_eek.gif szkoda gadać i kasy na nich.

Szkoda tylko, że nie ma czegoś takiego jak miałem w poprzedniej Octavii - tj. VAG Com - jednak co soft dedykowany pod samochód to jest TO.

Czytałem na tym forum, że koledzy radzą sobie za pomcą "ruskiego" programu Chevrolet Explorer - ale cyrylica dla mnie na ta chwile jest nie do przeskoczenia... może jescze mnie aż tak nie "przypiliło" żeby się tego języka uczyć 270751858-jezyk.gif

pozdrav

P.S

Tak mi się przypomniało... a serwis kiedy robiłeś ? Jakieś filtry itd..

Napisano

> No chyba, że Evanda w automacie tyle pali w Warszawie? Ktoś

> może odpowiedzieć?

A ile pali ci benzyny? Będzie można oszacować ile powinno być gazu... hmm.gif

Napisano

> Może dodam coś "od siebie" - moja Epica po Wrocławiu pali średnio 13l LPG nie wliczając benzyny na

> rozgrzanie silnika.

> Mam zamontowaną instalację BRC fabryczna - to jest Sequent Fast - najprostsza. Powinna być Sequent

> 56 - ehhh badytierka z ASO...

> pedroz masz może jakiś skaner diagnostyczny OBD ? Może warto podłączyć i sprawdzić jakie masz

> korekty mieszanki ( długo i krótko terminowe) na sondach lambda.

> Ja zakupiłem zabawke Launch CReader VI i "wystroiłem" sobie instalacje sam podczas jazdy. Skaner +

> laptop z programem do inst. LPG + ~40km przejechanych = dobrze działająca instalacja.

> Jednak ~20l LPG to nawet na Warszawe jest za dużo jak na silnik 2.0 - tak mi się wydaje.

> Jak widziałem gazowników we wrocku, jak tylko na postoju ustawiają instalację to ohhh szkoda

> gadać i kasy na nich.

> Szkoda tylko, że nie ma czegoś takiego jak miałem w poprzedniej Octavii - tj. VAG Com - jednak co

> soft dedykowany pod samochód to jest TO.

> Czytałem na tym forum, że koledzy radzą sobie za pomcą "ruskiego" programu Chevrolet Explorer - ale

> cyrylica dla mnie na ta chwile jest nie do przeskoczenia... może jescze mnie aż tak nie

> "przypiliło" żeby się tego języka uczyć

> pozdrav

> P.S

> Tak mi się przypomniało... a serwis kiedy robiłeś ? Jakieś filtry itd..

Niestety nie mam żadnego skanera... frown.gif

a możesz mi powiedzieć jakiego programu używasz na laptopie? ja mam jeden ale nie jest w pełni kompatybilny z Evandą. np. nie mogę sprawdzić jak pracuje sonda lambda......

serwis gazu robiłe, gość mi tylko powiedział, żebym w wakacje się do niego zgłosił, gdyż pompa już troszkę za głośno chodzi

Napisano

Jak już pisałem byłem ma feriach na Śląsku, wyślimaczyłem przez tydzień w korkach 3/4 zbiornika gazu, wracajac do domu zatankowałem i wyszło, że spaliłem średnio 14 litrów (100% zakorkowane miasto) to i tak rekord, więc zapewne twoich gazowników trzeba "za jaja powiesić", pośmigaj na benzynie, zobacz ile spali, jesli 10 w mieście to gazu powinna brać max 13...

Spalanie podczas powrotu 9,5 litra na 100 km tempo dziadkowe do 110 km/h nie wliczając 100 km A4 bo tam było 140 km/h (przy 140 komputer pokazywał średnie spalanie na poziomie 14,5 litra)

Napisano

> 3 km to odległość na spacer a nie wyciąganie auta.

to spaceruj, glupoty piszesz z tymi miastami poniżej 100tys., a co tam niby wszyscy zjezdzaja z drogi i nie trzeba hamowac??? co swiatel nie ma ?? wlasnie na wiekszym w miescie odcinku mozesz sobie średnią poprawić, jak masz krótkie przejazdy to zobaczyłbyś jak ci pali - dla mnie duze miasta to oprócz korków i wiekszego chamstwa niczym sie nie różnią. (no chyba ze te ponizej 100tys. traktujesz jak wsie przy krajowej co maja tylko jedna ulice i trzy domy.

Napisano

> Niestety nie mam żadnego skanera...

> a możesz mi powiedzieć jakiego programu używasz na laptopie? ja mam jeden ale nie jest w pełni

> kompatybilny z Evandą. np. nie mogę sprawdzić jak pracuje sonda lambda......

> serwis gazu robiłe, gość mi tylko powiedział, żebym w wakacje się do niego zgłosił, gdyż pompa już

> troszkę za głośno chodzi

Może zbyt chaotycznie opisałem smile.gif - "na laptopie" mam program do instalacji BRC Fast - a do monitorowania korekt składu mieszanki używam skanera Launch CReader VI ( osobiście zakupiłem w firmie Viaken... i nie nie jestem przedstawicielem jej - tak wyprzedając głupie pytania)

Na tym forum koledzy używają programu Chevrolet Explorer - niestety tylko w jezyku rosyjskim.

Jeżeli nie masz żadnego skanera i nie chcesz inwestować zbytnio... to zrób tak jak koledzy podpowiadają. Pojeździj jakieś 100km na samej benzynie i zobacz ile ci spali. Czysto teoretycznie LPG powinno spalać się ~20% więcej ( jak masz automat to może więcej palić jendego i drugiego paliwa).

Ale to już bardzo zależy od ustawień mapy LPG, stanu silnika , kiedy i jakie serwisy olejowo, świecowo , filtrowe były robione i.... oczywiście "temperamentu" kierowcy :D hehehe

• 1 miesiąc później...
Napisano

Na trasie u 10-11LPG przy spokojnej jeździe <3000obr, w mieście 13-13,5 (tylko na gazie).

Pewnie dało by się u mnie lepiej ustawić gaz, nawet próbowałem na oprogramowaniu "dostępnym" w sieci do brc sequence ale nie umiałem zestawić połączenia z lapkiem.

Może ktoś z forumowiczów ma dostęp do powyższego oprogramowania? Jeśli tak to proszę na priva.

Napisano

> Na trasie u 10-11LPG przy spokojnej jeździe

Jaki miałeś interfejs, bo z taką instalacją zwykły do gazu nie zagada?

Napisano

> Na trasie u 10-11LPG przy spokojnej jeździe

Interfejs na USB kupiłem do tej instalacji oparty na układzie FTDI. Niestety tak jak pisałem wcześniej software który mam do BRC FLY na różnych portach, przy różnych prędkościach portu nie widział instalacji. Dlatego wnioskowałem że problem jest z oprogramowaniem którym dysponuje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.