Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[MW] termostat w 1.6 16v

Featured Replies

Napisano

Zauważyłem, że mi się marysia nie nagrzewa, podejrzewam termostat.

I teraz pytanie, bo na allegro występuje całe to ustrojstwo montowane na wężach, jak i sam wkład termostatu. Czy mogę kupić sam wkład i wymienić? Bo jest konkretnie tańszy od całego termostatu...

Napisano

> Zauważyłem, że mi się marysia nie nagrzewa, podejrzewam termostat.

> I teraz pytanie, bo na allegro występuje całe to ustrojstwo montowane na wężach, jak i sam wkład

> termostatu. Czy mogę kupić sam wkład i wymienić? Bo jest konkretnie tańszy od całego

> termostatu...

Nawet jeśli masz rozbieralną obudowę to może być tak:

1. będzie problem z rozkręceniem jej, bo element plastikowy jest wkręcony w aluminium na klej i u mnie po 73 kkm był zaśniedziały.

2. jeżeli uda się wykręcić, to potem trzeba to dobrze czymś uszczelnić, a gwintu jest tam naprawdę mało.

3. nie ma pewności, że ten niby pasujący wkład będzie szczelnie siedział w obudowie i silnik nie będzie nie dogrzany.

4. po całym zabiegu zabraknie uszczelki gumowej (stara powtórnie się nie nadaje) na obudowie w miejscu styku z silnikiem. Trzeba znów pakować silikon i modlić się, że po napełnieniu układu, odpowietrzeniu i zagrzaniu silnika nie będzie fontanny.

Jednym słowem lepiej dołożyć 90 zł i kupić cały kompletny Vernet.

Ja u siebie zmieniałem na Verneta i już 70 kkm jest OK.

Napisano
  • Autor

> Nawet jeśli masz rozbieralną obudowę to może być tak:

> 1. będzie problem z rozkręceniem jej, bo element plastikowy jest wkręcony w aluminium na klej i u

> mnie po 73 kkm był zaśniedziały.

> 2. jeżeli uda się wykręcić, to potem trzeba to dobrze czymś uszczelnić, a gwintu jest tam naprawdę

> mało.

> 3. nie ma pewności, że ten niby pasujący wkład będzie szczelnie siedział w obudowie i silnik nie

> będzie nie dogrzany.

> 4. po całym zabiegu zabraknie uszczelki gumowej (stara powtórnie się nie nadaje) na obudowie w

> miejscu styku z silnikiem. Trzeba znów pakować silikon i modlić się, że po napełnieniu układu,

> odpowietrzeniu i zagrzaniu silnika nie będzie fontanny.

> Jednym słowem lepiej dołożyć 90 zł i kupić cały kompletny Vernet.

> Ja u siebie zmieniałem na Verneta i już 70 kkm jest OK.

rozumiem. Sprawdziłem w Intercarsie, termostaty są tam najtańsze za 230 złl. a na allegro ok. 100 zl., rozumiem, że ta różnica cenowa to tak z czapy ?

Napisano

> rozumiem. Sprawdziłem w Intercarsie, termostaty są tam najtańsze za 230 złl. a na allegro ok. 100

> zl., rozumiem, że ta różnica cenowa to tak z czapy ?

Bo ceny detaliczne IC są z kosmosu... jak zobaczyłem po jakich cenach kupuje znajomy do sklepu części a po jakich sprzedaje to zszedłem.... 100% marży albo i lepiej sciana.gif

Ja zamówiłem dla siebie termostat - 160zł.

Napisano

> rozumiem. Sprawdziłem w Intercarsie, termostaty są tam najtańsze za 230 złl. a na allegro ok. 100

> zl., rozumiem, że ta różnica cenowa to tak z czapy ?

W IC jest wysoki detal. Nawet mając wysokie zniżki w IC, ciężko nabyć ten sam termostat w cenie allegro, ale są hurtownie np Gordon, gdzie po rabacie mam tego verneta chyba nawet taniej niż na allegro, lub podobną cenę (teraz dokładnie nie pamiętam, a katalog Gordona mam w pracy). Na allegro sprzedają hurtownicy i jadą na 4-5 % marży. Liczy się ilość.

Napisano
  • Autor

> Bo ceny detaliczne IC są z kosmosu... jak zobaczyłem po jakich cenach kupuje znajomy do sklepu

> części a po jakich sprzedaje to zszedłem.... 100% marży albo i lepiej

> Ja zamówiłem dla siebie termostat - 160zł.

ok rozumiem. zamówię z allegro zatem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.