Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pytanie dot. felg

Featured Replies

Napisano

otóż może głupie pytanie ale pierwszy raz w życiu będe miał w samochodzie alusy, ale najpierw trzeba je zmontować wink.gif

i pytanie czy do aluminiowych felg sa jakies inne maszyny monujące oponę czy takie same jak do stalówek?

Bo jak ostatnio patrzyłem jak się układa felgę na maszynie do nałożenia opony i te małe metalowe ząbki maszyny ja stabilizują, to boje się, że przy tym procesie może się uszkodzić wewnętrzny rant...

Więc pytanie czy nie mam się czego bać czy jednak szukac innego warsztatu niewiem.gif

Napisano

> stalówek?

> Bo jak ostatnio patrzyłem jak się układa felgę na maszynie do nałożenia opony i te małe metalowe

> ząbki maszyny ja stabilizują, to boje się, że przy tym procesie może się uszkodzić wewnętrzny

> rant...

> Więc pytanie czy nie mam się czego bać czy jednak szukac innego warsztatu

W normalnym warsztacie na te ząbki mają plastikowe nakładki.

Napisano
  • Autor

> W normalnym warsztacie na te ząbki mają plastikowe nakładki.

ok dzięki ok.gif to bedę na to zwracał uwagę

Napisano

Wybieraj dobry warsztat. Po tym jak jeden "fachowiec" porysowal mi alufelgi jezdze tylko do jednego za to dobrego warsztatu. Unikaj Henkow i Mietkow, bo na pewno nie sa ubezpieczeni.

Napisano

śruby są zazwyczaj inne do alu i stalówek - twardość i kształt kołnierza na to bym zwrócił uwagę w pierwszej kolejności, no chyba ze do Twojego auta nie ma stalówek i kupujesz auto na alusach to nie ma problemu waytogo.gif

Przy nisko-profilowych oponach zaczynają się problemy na wyważarkach, standardowe profile od 55 wzwyż zazwyczaj nie stwarzają wulkanizatorom niedogodności montażowych zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> śruby są zazwyczaj inne do alu i stalówek - twardość i kształt kołnierza na to bym zwrócił uwagę w

> pierwszej kolejności, no chyba ze do Twojego auta nie ma stalówek i kupujesz auto na alusach

> to nie ma problemu

> Przy nisko-profilowych oponach zaczynają się problemy na wyważarkach, standardowe profile od 55

> wzwyż zazwyczaj nie stwarzają wulkanizatorom niedogodności montażowych

ze śrubami akurat problemu nie ma bardzie jo sam montaż opony na feldze mi chodziło ok.gif

a i z tym wyważeniem tez zwróce uwagę dzięki ok.gif

Napisano

> ze śrubami akurat problemu nie ma bardzie jo sam montaż opony na feldze mi chodziło

> a i z tym wyważeniem tez zwróce uwagę dzięki

To upewnij się jeszcze czy nie zechcą Ci nabijać na nie ciężarków. Zgadzaj się tylko na klejone bo szkoda niszczyć powłoki na feldze. Klejone są minimalnie droższe ale dużo bardziej wymagające podczas wyważania i to tak zniechęca wulkanizatorów.

Napisano

> ze śrubami akurat problemu nie ma bardzie jo sam montaż opony na feldze mi chodziło

> a i z tym wyważeniem tez zwróce uwagę dzięki

Jeśli byś miał niskoprofilowe gumy to partacz może Ci uszkodzić druty w stopce lub cały bok opony...

Mnie się 3 warsztaty nie podjęły założenia opon na felgi...

Napisano

> To upewnij się jeszcze czy nie zechcą Ci nabijać na nie ciężarków. Zgadzaj się tylko na klejone bo

> szkoda niszczyć powłoki na feldze.

jeżeli posiadasz felgi z jakimś ładnym zewnętrznym rantem to warto było by się też upewnić, czy nie przyjdzie do głowy takiemu "Heńkowi" kleić na niego tych ciężarków smile.gif kupiłem kiedyś alu w stanie do renowacji, z całkiem przyzwoitym rantem a na nim poklejone ciężarki... sick.gif

Napisano

> Przy nisko-profilowych oponach zaczynają się problemy na wyważarkach

Na wyważarce jest zupełnie odwrotnie. Im niższy profil, tym łatwiej wyważyć.

Niski profil stwarza większy problem przy demontażu opony z felgi, bo akurat montaż na feldze jest już dużo łatwiejszy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.