Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wentylator chłodnicy astry g

Featured Replies

Napisano

Po zapaleniu silnika, po kilku sekundach wlacza sie wentylator chlodnicy i chodzi bez przerwy na najwyzszych obrotach; wyskakuje tez kontrolka od chlodnicy. Numery bledów to 21,22,4 . Co sie mogło stać?

Dodam, że mam dwa wentylatory; jeden na chlodnice od kilmy drugi od silnika, chodzi ten od silnika.

Napisano

Sprawdź czujnik temperatury silnika

Napisano
  • Autor

> Sprawdź czujnik temperatury silnika

Ten obok termostatu? Jakie ma miec wartosci?

Napisano

Same numerki nie wystarczą, potrzebne są opisy:

00004 Czujnik ciśnienia systemu klimatyzacji, brak sygnału (przewód sygnalizacyjny)

00021 Dmuchający motor dmuchawy, nieprawidłowe działanie

00022 Dmuchający motor dmuchawy, za słabe wejście

I chyba już wiadomo, gdzie trzeba szukać przerwy w kabelkach?

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> I chyba już wiadomo, gdzie trzeba szukać przerwy w kabelkach?

Czyli czujnik cisnienia klimy?

Napisano

> Czyli czujnik cisnienia klimy?

Z pewnością gdyby coś z nim było nie tak, to zadziała zabezpieczenie sprężarki w postaci włączonego na max. wiatraka, który chłodząc czynnik obniża jego ciśnienie na wszelki wypadek.

Sprawdź jeszcze ten drugi wiatrak, bo ten błąd też nie wziął się z niczego. Być może oba błędy spowodowane są wypadnięciem odpowiedniej wtyczki z ECU (miałem tak kiedyś), a może to są poważne awarie ww. elementów.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Po wyjeciu wtyczki od czujnik cisnienia klimy nic sie nie dzieje, tzn wentylator chodzi tak samo - czyli ok. Ale zastanowił mnie drugi wentylator który sie nie kręcił, okazało sie, że wywaliło bezpecznik ten duży 40A. Wyciągnołem wiec ten wentylator i podłaczyłem na ostro; na szybszym biegu lata dobrze, natomiast na tym wolniejszym chodzi, ale mocno grzeje sie rezysor, czyli ta spiralka. na tyle sie mocno grzeje, że aż smierdzi spalenizną. Wydaje mi sie, że zbyt mocno(mam kółko na palcu odbite, bo niechcąco sie złapałem). Tak ma być?

To gniazdo do ecu gdzie jest? to główne?

Napisano

Sprawdź obie wtyczki w module chłodzenia silnika oraz wtyki do ECM, czy są dobrze osadzone i czy nie ma zgniłych przewodów i zielonych nalotów (zwłaszcza te przy module chłodzenia, w lewym nadkolu pojazdu)

Co do grzania się rezystora wiatraka to nie wiem, czy to prawidłowy objaw... W każdym razie znalazłeś przyczynę jednego z błędów - przepalony bezpiecznik.

Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.