Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Generator prądu domowej roboty z silnika komara

Featured Replies

Napisano

Witam nie myślał ktoś żeby zrobić taki mały generator prądowy z silnika komara 1,7km:D.

Myślałem aby ustawić gaźnik np na 3/4 obr na 1 lub 2 biegu.

Dospawać koło pasowe do zębatki zdawczej i paskiem połączyć na jakiś mały silniczek elektryczny który wytwarza 230v.

Czy ktoś z was o tym myślał lub ma coś podobnego?

Napisano

> Witam nie myślał ktoś żeby zrobić taki mały generator prądowy z silnika komara 1,7km:D.

> Myślałem aby ustawić gaźnik np na 3/4 obr na 1 lub 2 biegu.

> Dospawać koło pasowe do zębatki zdawczej i paskiem połączyć na jakiś mały silniczek elektryczny

> który wytwarza 230v.

> Czy ktoś z was o tym myślał lub ma coś podobnego?

pytanie jak długo taki generatorek miałby działać ... osobiście miałbym poważne wątpliwości co do trwałości takiego silnika chodzącego przez dłuższy czas na wysokich obrotach, na dodatek z bardzo ograniczonym chłodzeniem.

Ale przy założeniu stosunkowo krótkiej pracy (1/2-1h) i przy wykorzystaniu dodatkowego wentylatora mogłoby mieć to sens smile.gif

Napisano

> Witam nie myślał ktoś żeby zrobić taki mały generator prądowy z silnika komara 1,7km:D.

> Dospawać koło pasowe do zębatki zdawczej i paskiem połączyć na jakiś mały silniczek elektryczny

> który wytwarza 230v.

Jak masz graty to probuj.

Ale jak trzeba wszystko skombinowac, to na All...go generator spalinowy mozna kupic za grosze

Napisano

> który wytwarza 230v.

Obawiam się, że na tym silniczku nie da się zrobić prawidłowo działającego generatora prądu przemiennego 230V.

Bardzo ważnym parametrem w przypadku prądu przemiennego jest jego częstotliwość a ta związana jest bezpośrednio z prędkością obrotowa prądnicy.

W miarę wzrostu obciążenia prądnicy obroty napędzającego ją silnika będą malały i nie widzę sposobu aby wprowadzić tam jakąś automatyczną regulację, która niemal natychmiastowo korygowałaby prędkość obrotowa i zarazem utrzymywała ją przez cały czas na stałym poziomie!

Sprawa druga to żaden z popularnych, powszechnie dostępnych silników klatkowych czy też komutatorowych nie wytworzy prądu tylko poprzez jego napędzanie.

Budowa takich silników jest inna niż silników prądu stałego ze stojanem w postaci magnesów trwałych!

Najsensowniejszym rozwiązaniem byłoby połączenie silniczka od Komarka z jakimś alternatorem, regulatorem i oczywiście akumulatorem, który dawałby prąd wzbudzenia i równocześnie był obciążeniem i magazynował ładunek elektr.

Taki zestaw można wzbogacić o przetwornicę 12/230V odpowiedniej mocy i może to być do czegoś przydatne, tylko pytanie do czego...?

Napisano

jakiś mały silniczek elektryczny

> który wytwarza 230v.

a co chcialbyś tym zasilić? żarówkę?

inaczej zapomnij...

Napisano
  • Autor

Myślałem o takim typowym generatorze z wyjściem na 230v.

Napisano

> Myślałem o takim typowym generatorze z wyjściem na 230v.

Moc silnika, którą podałeś, czyli 1,7KM silnik dwusuwowy rozwija przy prawie maksymalnych obrotach. Jeśli miałoby to działać przy umiarkowanych obrotach rzędu powiedzmy 1/3 obrotów maksymalnych, to moc trzeba dobrać odpowiednio niższą.

Jeśli masz ochotę samodzielnie wykonać generator, to wg mnie jedynym rozwiązaniem dla Ciebie jest zastosowanie prądnicy z malucha (może jakiejś syreny). Wg danych katalogowych ma ona 230W, więc może być.

Wszystko inne będzie tworzyło duże problemy natury technicznej wink.gif, zaczynając od prądu wzbudzenia (alternator), poprzez regulację obrotów (prądnice synchroniczne/asynchroniczne). Nad dalszymi problemami nie ma co się nawet zastanawiać.

Musisz dodatkowo do prądnicy zastosować odpowiednie przełożenie, żeby osiągnęła ona prawidłowe obroty. No i jeśli chciałbyś cokolwiek z tego zasilić, to tylko żarówki na 12V.

Wg mnie za 300zł to nie ma co się zastanawiać, tylko kupować gotowy agregat. Szkoda się męczyć z takim czymś.

Napisano
  • Autor

Chyba przekonaliście mnie Panowie.

Ale myślałem o domowych sposobach pamiętacie jak robiło się kompresor z agregatu z lodówki lub szlifierkę do noży ze starego silnika z motopompy gdy miało sie studnię a poźniej zostawałsilnik z motopompy wink.gif

Napisano

> Chyba przekonaliście mnie Panowie.

> Ale myślałem o domowych sposobach pamiętacie jak robiło się kompresor z agregatu z lodówki lub

> szlifierkę do noży ze starego silnika z motopompy gdy miało sie studnię a poźniej

> zostawał silnik z motopompy

wszystko to prawda ale takie rzeczy robiło się za PRLu kiedy niczego nie można było dostać i wtedy liczyła się własna inicjatywa smile.gif

i wtedy ten tylko miał co kombinował idea.gif

dziś możesz taki agregacik zrobić sobie w ramach domowego hobby

dziś w czasach ChRLu niestety nie opłaca się robić oslabiony.gif

bo półki uginają się od taniego, niestety w większości zawodnego sprzętu, który tylko ładnie wygląda na półce lub zdjęciu w allegro

ale skoro już w temacie jesteśmy

to kiedyś (na pewno ponad 20 lat temu) mój ojciec za pomocą silnika ze zdjęcia i prądnicy 24V z jakiej ciężarówki zrobił prowizoryczne oświetlenie na działkę którą akurat budował nad Bugiem

285496914-DSCF2609.JPG

pamiętam, że wkręcał w instalację żarówkę z normalnym gwintem tylko ze 24v i całkiem to ładnie świeciło zlosnik2.gif

a swoja drogą miałem kiedyś chęć zastosować taki silnik z komarka jako napęd do roweru idea.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> wszystko to prawda ale takie rzeczy robiło się za PRLu kiedy niczego nie można było dostać i wtedy

> liczyła się własna inicjatywa

> i wtedy ten tylko miał co kombinował

> dziś możesz taki agregacik zrobić sobie w ramach domowego hobby

> dziś w czasach ChRLu niestety nie opłaca się robić

> bo półki uginają się od taniego, niestety w większości zawodnego sprzętu, który tylko ładnie

> wygląda na półce lub zdjęciu w allegro

> ale skoro już w temacie jesteśmy

> to kiedyś (na pewno ponad 20 lat temu) mój ojciec za pomocą silnika ze zdjęcia i prądnicy 24V z

> jakiej ciężarówki zrobił prowizoryczne oświetlenie na działkę którą akurat budował nad Bugiem

> pamiętam, że wkręcał w instalację żarówkę z normalnym gwintem tylko ze 24v i całkiem to ładnie

> świeciło

> a swoja drogą miałem kiedyś chęć zastosować taki silnik z komarka jako napęd do roweru

heh

tez miałem takie pomysły

zrealizowałem je smile.gif

cross.jpg

wigry 3 i silnik 50cm z kosiarki - napęd paskiem z pralki automatycznej - projekt z przed 11 lat wink.gif

super sprzęt miło go wspominam wink.gif

rozruch na pedałkach, potem przycisk na kierownicy z zapłonem i wigry stawało dęba smile.gif)

niestety ramy pękały od przeciążeń smile.gif

potem było to

IMG_0932.jpg

silnik wsk 125 rama własnej konstrukcji smile.gif) vmax - 80 km.h

a potem to kupiłem quada wink.gif

Napisano

> Chyba przekonaliście mnie Panowie.

> Ale myślałem o domowych sposobach pamiętacie jak robiło się kompresor z agregatu z lodówki lub

> szlifierkę do noży ze starego silnika z motopompy gdy miało sie studnię a poźniej

> zostawałsilnik z motopompy

Akurat kompresor z agregatu chłodniczego to bdb pomysł stosowany niemal do dziś - tam jest baaardzo dobre sprężanie i trwałość sprzętu.

Napisano

> Moc silnika, którą podałeś, czyli 1,7KM silnik dwusuwowy rozwija przy prawie maksymalnych obrotach.

> Jeśli miałoby to działać przy umiarkowanych obrotach rzędu powiedzmy 1/3 obrotów maksymalnych,

> to moc trzeba dobrać odpowiednio niższą.

Hmmm...

Ja to widzę nieco inaczej:

Silnik podłączyć z alternatorem (może być duuuuuuuuuuuuuuuuży - nawet taki dwusuw go popchnie).

Do tego koniecznie akumulator (też najlepiej duuuuuuuży, żeby pełnił rolę buforową).

Wyjście 230v realizowane przez przetwornicę.

Patrząc przez pryzmat kosztów vs efektów - nikuku nieopłacalne.

Patrząc przez pryzmat "łaaaał, jaki makgajwer jestem" - pomysł dający +100 do szacun.

Napisano

> Hmmm...

> Ja to widzę nieco inaczej:

> Silnik podłączyć z alternatorem (może być duuuuuuuuuuuuuuuuży - nawet taki dwusuw go popchnie).

> Do tego koniecznie akumulator (też najlepiej duuuuuuuży, żeby pełnił rolę buforową).

> Wyjście 230v realizowane przez przetwornicę.

> Patrząc przez pryzmat kosztów vs efektów - nikuku nieopłacalne.

> Patrząc przez pryzmat "łaaaał, jaki makgajwer jestem" - pomysł dający +100 do szacun.

"Ściągnąłeś" czy nie czytałeś? grinser006.gif

W czwartym poście w tym wątku napisałem m. innymi tak:

Najsensowniejszym rozwiązaniem byłoby połączenie silniczka od Komarka z jakimś alternatorem, regulatorem i oczywiście akumulatorem, który dawałby prąd wzbudzenia i równocześnie był obciążeniem i magazynował ładunek elektr.

Taki zestaw można wzbogacić o przetwornicę 12/230V odpowiedniej mocy

Napisano

> "Ściągnąłeś" czy nie czytałeś?

To drugie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.