Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szyby atermiczne - czy warto?

Featured Replies

Napisano

Witam, niestety stojąc pod jakąś budową autko zostało potraktowane piaskiem z budowy i ma wiele odprysków od kamyków na szybie. Niby naprawa tego ma kosztować 85 zł (przez specjalistę od naprawiania szyb), ale zastanawiam się czy nie wymienić na nową. Obecna ma 10 lat i od myjki automatycznej w Niemczech jest tak porysowana, że w nocy to wszystkie rysy mi się odbijają i drogi nie widzę :-(

Pytanie więc czy polecacie szyby atermiczne z firmy Jurpol w cenie 350 zł z montażem, albo jakiekolwiek szyby atermiczne. Słyszałem, że mają odcień zielony. Samochód posiada klimatyzację. Renault Megane I.

Dziękuje za odpowiedzi

Pozdrawiam

Paweł

Napisano

Pierwsze co możesz z myślą o późniejszej odsprzedaży samochodu zrobić to udokumentowanie stanu szyby aparatem ikonka_photo2.gif Nikt Ci potem nie będzie wmawiał że połowy przodu nie było etc zlosnik.gif Szyba atermiczna będzie trochę śmiesznie wyglądać przy pozostałych białych, ale na pewno pojazd będzie się mniej nagrzewał od promieni świecących przez ta szybę , zimą pierwszy lód będzie odpadał od szyby atermicznej przy promieniach słońca, a i Twoje oczy będa zdrowsze. Ja bym się zdecydował na szybę atermiczną waytogo.gif

Napisano

Atermiczna to ma chyba odcień fioletowawy jak się patrzy od przody auta, i na pewno będzie lepsza niż zwykła, mniej się nagrzewa wnętrze nie bolą oczy tak jak przy zwykłej

Napisano

> Atermiczna to ma chyba odcień fioletowawy jak się patrzy od przody auta, i na pewno będzie lepsza

> niż zwykła, mniej się nagrzewa wnętrze nie bolą oczy tak jak przy zwykłej

fioletowy odcień to ma szyba solarna ( pługi, cytryny , mb etc zlosnik.gif ), atermiczne są i były zielone

Napisano
  • Autor

> fioletowy odcień to ma szyba solarna ( pługi, cytryny , mb etc ), atermiczne są i były zielone

Dzięki, a jakie są różnice między zieloną a tą solarną? zielona kosztuje z montażem 350 zł, solarna 750 zł.

Paweł

Napisano

> Dzięki, a jakie są różnice między zieloną a tą solarną? zielona kosztuje z montażem 350 zł, solarna

> 750 zł.

Nie wiem. Wiem natomiast, jaka jest różnica między przednią szybą dobrej a złej jakości. W skrócie: marny zamiennik po roku będzie wyglądał gorzej od oryginalnej 10-letniej szyby. Kup szybę OE lub OEM, niezależnie od tego, jakiego jest koloru i o ile droższa od "wynalazków". ok.gif

Napisano
  • Autor

Firma Jurpol proponuje odpowiednio

Gardian w cenie 350 zł

Pinkington 380

Firma A-Glass preferuje Nordlass w cenie 330 zł.

te chyba warto zakupić?

Paweł

Napisano

> Firma A-Glass preferuje Nordlass w cenie 330 zł.

Miałem styczność z Nordglassem w liczbie sztuk 2 (dwóch)

- Volvo S80 - szyba po roku porysowana

- Fiat Stilo - szyba porysowana po jednokrotnym skrobaniu ze szronu kartą (!) płatniczą

Napisano

> Miałem styczność z Nordglassem w liczbie sztuk 2 (dwóch)

> - Volvo S80 - szyba po roku porysowana

> - Fiat Stilo - szyba porysowana po jednokrotnym skrobaniu ze szronu kartą (!) płatniczą

Mam podobna opinie o Nordglass- NIE POLECAM

Napisano

> Mam podobna opinie o Nordglass- NIE POLECAM

Też nie polecam Nordglass, mi pękła od pierwszego kamyczka.

Orginał (sekurit) wytrzymał ich wiele. Teraz mam sekurit i daje radę.

Napisano

> - Fiat Stilo - szyba porysowana po jednokrotnym skrobaniu ze szronu kartą (!) płatniczą

nie kartą tylko piaskiem który był pod kartą 270751858-jezyk.gif

miałem nordglass w astrze przez 3lata, bez tragedii

Napisano

> Firma Jurpol proponuje odpowiednio

> Gardian w cenie 350 zł

> Pinkington 380

> Firma A-Glass preferuje Nordlass w cenie 330 zł.

> te chyba warto zakupić?

> Paweł

Odradzam Nordglass, miałem ich zamienniki w dwóch samochodach, były denne no.gif

O firmie Gardian nigdy nie słyszałem. Z trzech, które wymieniłeś, największe zaufanie mam do Pilkingtona. Dobry jest również Saint-Gobain (czasem nazywany Sekurit)

Napisano

> nie kartą tylko piaskiem który był pod kartą

> miałem nordglass w astrze przez 3lata, bez tragedii

Czysta była - nieużywana wcześniej do tego celu - to był jej dziewiczy rejs zlosnik.gif

Szybę skrobałem w poprzek, zaczynając od góry szyby

Piaskiem wyskrobałem półkole od wycieraczki - w sienie na originalli ricambi szybie taki numer udało się wywinąć dopiero gdy pióro spadło ze stelaża. Tak więc podtrzymuje zdanie - nie polecam

Napisano

> Czysta była - nieużywana wcześniej do tego celu - to był jej dziewiczy rejs

> Szybę skrobałem w poprzek, zaczynając od góry szyby

> Piaskiem wyskrobałem półkole od wycieraczki - w sienie na originalli ricambi szybie taki numer

> udało się wywinąć dopiero gdy pióro spadło ze stelaża. Tak więc podtrzymuje zdanie - nie

> polecam

ale ja nie twierdzę że nordglass to super produkt grinser006.gif

w mercu po kilku latach wyglądał gorzej jak nastoletni oryginał wink.gif

ale czy to znowu nie wina ekologii ?

u mnie szyba w fordzie wygląda gorzej niż w pełnoletniej vitarze frown.gif

a w temacie rysowania, to wujas porysował szybe skrobaczką w pół rocznej hondzie icon_rolleyes.gif

Napisano

> Dzięki, a jakie są różnice między zieloną a tą solarną? zielona kosztuje z montażem 350 zł, solarna

> 750 zł.

Atermiczna to zwykła przyciemniona szyba, solarna (chociaż ja ciągle słyszę ze jest to właśnie atermiczna) ma powłokę metaliczną na zewnętrznej części która odbija promienie słońca.

Przy solarnej szybie, auto niby mniej się nagrzewa. Co do działania - w upalne dni po postoju nie czuć różnicy, jednak podczas jazdy rzeczywiście nie jest tak gorąco jak pada na Ciebie słońce ( w porównaniu do atermicznych bocznych szyb).

Napisano
  • Autor

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Spróbuję odzyskać z ubezpieczenia właściciela. Dam znać czy mi się to uda. temat kontynuowany w inny wątku.

Paweł

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.