Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Biasek z budowy i odszkodowanie

Featured Replies

Napisano

Witajcie, autko mojej żonki zostało potraktowane pisakiem z budowy. Szczerze to wygląda tak, jakby jakiś pies w mroźną noc rozpoczął kopanie w piasku i dużo kamieni poleciało na szybę zaparkowanego (po prawej stronie na zdjęciu, czyli za blaszanym płotem) samochodu. Zdjęcie - http://ppawlo.w.interia.pl/piasek.jpg

Teraz ma wiele małych pęknięć całej szyby i dużoi dziur w pierwszej jej warstwie. Szykuję właśnie zdjęcia i dokumenty bo chcę otrzymać odszkodowanie od Spółdzielni mieszkaniowej, do której ten piasek należy. Pytanie do Was co w takim przypadku powinienem zrobić i jak im przedstawić dowody? Czy mam zadzwonić na policję i zarejestrować u nich zdarzenie?

Jak podejść do tej sprawy? W końcu właściciel tej góry piasku nie zabezpieczył dostępu i kto wrzucił piasek z kamieniami na szybę auta mojej żony już mnie nie interesuje ;-). Wymiana szyby kosztować będzie 350 zł.

Pozdrawiam

Paweł

Napisano

wzywasz na miejsce zdarzenia policję, oni dokumentują sprawe, sporządzają notatkę, ustalają kto jest odpowiedzialny.

Napisano

A rozmawiałeś chociaż z kimś ze spółdzielni albo kierownikiem budowy lub administracji? Bo może od tego trzeba byłoby zacząć?

Napisano
  • Autor

> A rozmawiałeś chociaż z kimś ze spółdzielni albo kierownikiem budowy lub administracji? Bo może od

> tego trzeba byłoby zacząć?

Rozmawiałem z właśiccielem firmy budującej. Piasek nalezy do spółdzielni, zresztą całą budową też zarządza spółdzielnia - jak się okazuje.

Napisano

> Rozmawiałem z właśiccielem firmy budującej. Piasek nalezy do spółdzielni, zresztą całą budową też

> zarządza spółdzielnia - jak się okazuje.

no ale to on fizycznie wykopał ten piasek, co spowodowało szkodę - nie ruszaj ani auta, ani piasku, tylko dzwon po policje, niech podjadą, foty porobią.

Napisano

> Szczerze to wygląda tak, jakby

> jakiś pies w mroźną noc rozpoczął kopanie w piasku i dużo kamieni poleciało na szybę

Moim zdaniem jeśli nie znajdziesz winnego "posypania" samochodu (czyli właściciela psa, albo budowlańca, który np. rzucił szuflę piasku na szybę) to spuszczą Cię na drzewo.

Co z tego że nie zabezpieczyli piachu? Jak jakieś dziecko rzuci kamieniem w szybę to chyba nie będziesz szukał winnego w spółdzielni, że nie zabezpieczyli kamienia.

Napisano

> Moim zdaniem jeśli nie znajdziesz winnego "posypania" samochodu (czyli właściciela psa, albo

> budowlańca, który np. rzucił szuflę piasku na szybę) to spuszczą Cię na drzewo.

> Co z tego że nie zabezpieczyli piachu? Jak jakieś dziecko rzuci kamieniem w szybę to chyba nie

> będziesz szukał winnego w spółdzielni, że nie zabezpieczyli kamienia.

Podobnie to widzę. Kompletnie nie rozumiem jak ktoś miałby wykazać przed sądem związek pomiędzy leżącym sobie na kupce piaskiem i odpowiedzialność z tego tytułu, że ktoś ten piasek użył do posypania auta. yikes.gif

Napisano

> no ale to on fizycznie wykopał ten piasek, co spowodowało szkodę - nie ruszaj ani auta, ani piasku,

> tylko dzwon po policje, niech podjadą, foty porobią.

No właśnie. W jaki sposób wykopanie piasku spowodowało szkodę? yikes.gif

Napisano
  • Autor

> Podobnie to widzę. Kompletnie nie rozumiem jak ktoś miałby wykazać przed sądem związek pomiędzy

> leżącym sobie na kupce piaskiem i odpowiedzialność z tego tytułu, że ktoś ten piasek użył do

> posypania auta.

No ale przeciez ktoś to tam zostawił prawda? To tak naprawdę nie jest piasek, a podłoże parkingu z dużą ilością kostki brukowej.

Napisano
  • Autor

> No właśnie. W jaki sposób wykopanie piasku spowodowało szkodę?

Tak naprawdę pisząc piasek miałem na mysli ziemie z dużą ilością kostki brukowej. To jest podłoże od częsci parkingu.

Napisano

> Tak naprawdę pisząc piasek miałem na mysli ziemie z dużą ilością kostki brukowej. To jest podłoże

> od częsci parkingu.

No ale jakie to ma znaczenie? IMHO odpowiedzialny jest ten kto piasek/ziemie/gruz nasypał na Twoje auto a nie ten kto go wydobył z ziemi.

Co innego, gdyby to była sytuacja gdy byłby to jakiś pył który wskutek podmuchu wiatru (samoistnie) znalazł się na Twoim aucie.

Napisano

> Pozdrawiam

> Paweł

Współczuje crazy.gif

Opisane uszkodzenia wskazują że albo masz chińskie szyby albo to plexia w innym wypadku z 3-4 metrów piasek nie poczynił by takich szkód, no chyba że jakaś trąba powietrzna przechodziła w pobliżu spineyes.gif

Jedyna "obrona" to dokumentacja fotograficzna i zarzut braku zabezpieczenia pryzmy piasku jakąś folią, parawanem etc.

Napisano
  • Autor

Zobaczymy jak to będzie - dam znać. Policjat nie przyjął zgłoszenia bo twierdzi, że w pierw mam sie dogadać ze spółdzielnią. Jak będą stawiać opór to dopiero wóczas policje prosić o pomoc. Boje się tylko, że wówczas to piasku już nie będzie.

Paweł

Napisano

> Witajcie, autko mojej żonki zostało potraktowane pisakiem z budowy. Szczerze to wygląda tak, jakby

> jakiś pies w mroźną noc rozpoczął kopanie w piasku i dużo kamieni poleciało na szybę

> zaparkowanego (po prawej stronie na zdjęciu, czyli za blaszanym płotem) samochodu. Zdjęcie -

> http://ppawlo.w.interia.pl/piasek.jpg

> Teraz ma wiele małych pęknięć całej szyby i dużoi dziur w pierwszej jej warstwie. Szykuję właśnie

> zdjęcia i dokumenty bo chcę otrzymać odszkodowanie od Spółdzielni mieszkaniowej, do której ten

> piasek należy. Pytanie do Was co w takim przypadku powinienem zrobić i jak im przedstawić

> dowody? Czy mam zadzwonić na policję i zarejestrować u nich zdarzenie?

> Jak podejść do tej sprawy? W końcu właściciel tej góry piasku nie zabezpieczył dostępu i kto

> wrzucił piasek z kamieniami na szybę auta mojej żony już mnie nie interesuje ;-). Wymiana

> szyby kosztować będzie 350 zł.

> Pozdrawiam

> Paweł

Pisak, Biasek....o czym ty wogóle piszesz yikes.gif

popraw te błędy bo aż gryzą po oczach

• 4 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Witajcie przepraszam, że tak późno, ale mam sporo na głowie ostatnio. Otrzymałem odszkodowanie w postaci zwrotu kosztów wstawienia nowej markowej szyby. Calość trwała około miesiąca. To znaczy, wpierw udałem się do spółdzielni która wskazała mi właściciela "piasku". Następnie udałem się do własciciela z informacją iż niezabepieczenie tego "piasku" było przyczyną uszkodzenia szyby przedniej mojego samochodu. Poinformowałem go iż w ramach rekompensaty chciałbym otrzymać zwrot kosztów wymiany szyby (ok 400 zł). Zgodził się. (Wszystko załatwiałem drogą emialową, nie było żdanego kontaktu bezpośredniego czy nawet telefonicznego ;-) ) .Faktura za wymiane została wystawiona na firmę właścicela piasku :-).

Pewnie dlatego, że kwota nie duża to tak szybko udało się to załatwić. Pozdrawiam wszystkich tych którzy nie wierzyli.

Pozdrawiam

Paweł

Napisano

> Witajcie przepraszam, że tak późno, ale mam sporo na głowie ostatnio. Otrzymałem odszkodowanie w

> postaci zwrotu kosztów wstawienia nowej markowej szyby. Calość trwała około miesiąca. To

> znaczy, wpierw udałem się do spółdzielni która wskazała mi właściciela "piasku". Następnie

> udałem się do własciciela z informacją iż niezabepieczenie tego "piasku" było przyczyną

> uszkodzenia szyby przedniej mojego samochodu. Poinformowałem go iż w ramach rekompensaty

> chciałbym otrzymać zwrot kosztów wymiany szyby (ok 400 zł). Zgodził się. (Wszystko załatwiałem

> drogą emialową, nie było żdanego kontaktu bezpośredniego czy nawet telefonicznego ;-) )

> .Faktura za wymiane została wystawiona na firmę właścicela piasku :-).

> Pewnie dlatego, że kwota nie duża to tak szybko udało się to załatwić. Pozdrawiam wszystkich tych

> którzy nie wierzyli.

> Pozdrawiam

> Paweł

Moim zdaniem ich naciagnales, bo podobnjie jak inni nie widze zwiazku.

Napisano

> Moim zdaniem ich naciagnales, bo podobnjie jak inni nie widze zwiazku.

Nie uważam że to naciągnięcie. Z tego co pisze ppawlo powstały uszkodzenia, był piasek na szybie. Pryzma piachu jak widać na zdjeciu była niezabezpieczona, a zostawił ją przedsiębiorca. Nieistotne jak piasek się dostał na szybę - ważne że nie był zabezpieczony np folią lub płotem, bo gdyby był, to pewno by się nie znalazł tam gdzie nie powinien. Piasek był przedsiębiorcy, szkoda była wyrządzona przez piasek - odszkodowanie od przedsiębiorcy się należy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.