Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwne objawy silnika.

Featured Replies

Napisano

Witam. Od pewnego czasu coś dziwnego dzieje się z silnikiem, mianowicie podczas przyspieszania wciskając pedał przyspieszenia auto przyspiesza powiedzmy normalnie ale gdy minimalnie odpuszczę gaz zaczyna dużo żwawiej przyspieszać. Jest to wyczuwalne na każdym biegu i niezależne od prędkości. Komputer żadnych błędów nie wyświetlił. Liczę na pomocną dłoń, bo jest to dość dziwne. Dodam że objaw występuje zarówno na benzynie jak i na gazie.

Napisano
  • Autor

> Sprzęgło ???

Sprzęgło już zostało wykluczone, było wymienione jakieś 2kkm temu. Tym bardziej, że jak sprzęgło ciągnie to czuć a tu jest takie odczucie jak by nie mógł spalić całego paliwa które dostaje po wciśnięciu gazu niewiem.gif ale ja to tak odbieram.

Napisano

Czy 1.2 ma przepływomierz? Jeśli tak to bym jego posądzał za taki objaw.

Umyj go (jak jest) preparatem do tarcz lub czymś podobnym na bazie alkoholu.

Umycie przepustnicy też nie zaszkodzi smirk.gif

Napisano
  • Autor

> Czy 1.2 ma przepływomierz? Jeśli tak to bym jego posądzał za taki objaw.

> Umyj go (jak jest) preparatem do tarcz lub czymś podobnym na bazie alkoholu.

> Umycie przepustnicy też nie zaszkodzi

Niestety nie mam pojęcia czy ma przepływomierz. Może znawcy tematu się wypowiedzą.

Napisano

> Niestety nie mam pojęcia czy ma przepływomierz. Może znawcy tematu się wypowiedzą.

powinien mieć, jeśli to identyczny silnik jak był w Brava 1,2 82 KM to może być jeszcze czujnik ciśnienia w kolektorze dolotowym, miał tendencje do "zababrania" sie olejem.

Napisano
  • Autor

> powinien mieć, jeśli to identyczny silnik jak był w Brava 1,2 82 KM to może być jeszcze czujnik

> ciśnienia w kolektorze dolotowym, miał tendencje do "zababrania" sie olejem.

Dzisiaj już jest ciemno ale jutro sprawdzę czy ma, tylko gdzie owego przepływomierza szukać, w Eper póki co nie znalazłem. No i oczywiście poszukam tego czujnika, oby to było przyczyną bo już z nerwów myślę o sprzedaży beksa.gif

Napisano

> Witam. Od pewnego czasu coś dziwnego dzieje się z silnikiem, mianowicie podczas przyspieszania wciskając pedał przyspieszenia auto przyspiesza powiedzmy normalnie ale gdy minimalnie odpuszczę gaz zaczyna dużo żwawiej przyspieszać.

Przepływomierz, przepustnica, potencjometr pedału gazu, trzeba szukać

Napisano

to znalazłem , czujnik o którym pisze ma nr 3

285503026-czujnikbrava.png

i wiem że zmienili jego usytuowanie chyba w 2001 roku ze względu na szybkie zalepianie olejem, z tego co pamietam to ustawiono go w pionie,

post-7259-14352514655354_thumb.png

Napisano
  • Autor

> to znalazłem , czujnik o którym pisze ma nr 3

> i wiem że zmienili jego usytuowanie chyba w 2001 roku ze względu na szybkie zalepianie olejem, z

> tego co pamietam to ustawiono go w pionie,

Super, jutro go sprawdzę, tylko męczy mnie jeszcze ten przepływomierz i jeśli jest to go znajdę, gorzej jak takowego nie ma.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.