Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Termostat opel astra F 1.7 TD

Featured Replies

Napisano

Witam, jestem nowym użytkownikiem tego portalu ale może odpowiednio opisze problem.

Wymieniłem ostatnio termostat w moim samochodzie bo wcześniej miałem cały czas niedogrzany silnik teraz mam przeciwny problem samochód na trasie przy takich temperaturach jak obecnie trzyma około 95*C a nawet ponad natomiast gdy stanę w korku (np. na zakopiance..pozdrawiam polskich drogowców) to temperatura przekracza nawet 100*! pytałem mechanika czy to napewno tak ma być a on odpowiedział że ten termometr jest poglądowy (nie wiem nie znam się). Co prawda dmuchawa się załącza około 100* ale boję się że w lecie wogóle tym samochodem nie ruszę. Proszę o radę i pozdrawiam.

Napisano

to co masz obok licznika to faktycznie jest wskaźnik a nie miernik temperatury i podaje wartości +/-

natomiast co do samej temperatury jeżeli przy temp. 5 stopni w korku włącza ci się wentylator to nie jest to już normalne

Napisano
  • Autor

też mi się właśnie że to nie jest do końca normalne, ale jaka może być tego przyczyna..? przecież termostat jest nowy (prawdopodobnie) czy może mieć jakieś problemy z włączeniem dużego obiegu? Czy są jakieś inne przyczyny?

Napisano

dopóki wskazówka nie zbliża się do czernowego bądź spokojny. Tak ma być. U mnie jak termostat był nowy i zupełnie sprawny to temp stała między licznikowymi 95 a 100. I wentylator załaczał się tak na 100 i kawałeczek.

Ten typ tak ma.

Ty sobie nie myśl, że 100 na liczniku to 100 w rzeczywistości. Ktoś kiedyś to mierzył i wyszło mu sporo mniej. Te wskaźniki w astrrze są bardzo nieprecyzyjne.

Często Ci się ten wiatrak włacza? czy tylko raz się zdarzyło? bo to rzeczywiście dziwne o tej porze roku kiedy to nawet samo korzystanie z ogrzewania studzi silnik.

Napisano

Jeśli na starym nie dogrzewał, a teraz przegrzewa to możliwe, że trafiła się felerna sztuka. Też mam diesla i wentylator nawet latem włącza się przy naprawdę gigantycznym korku, co najmniej 30 min stania. Normalna temperatura to ok. 90 stopni, jazda miejska w korkach w pogodę taka jak dzisiaj nie więcej niż 95 stopni. Oczywiście wskazania należy brać z marginesem błędu, ale wentylator mi się nie załącza.

Napisano
  • Autor

Właśnie mój mechanik powiedział tak samo i troszkę mnie to uspokoiło ale martwi mnie to, że przy takich temperaturach otoczenia włącza się wentylator.. myślałem że jak będzie nowy to tak będzie sterował tym obiegiem płynu że przy około 0 temperaturach nic się nie załączy. Co będzie w lecie w takim razie.. też tak miałeś jesienią?

Napisano

> Oczywiście wskazania należy brać z marginesem błędu, ale

> wentylator mi się nie załącza.

Tylko diesla nie ma co porównywać z benzyną. Spalaniu benzyny towarzyszy większe wydalanie ciepła niż w spalaniu ropy dlatego te silniki szybciej się grzeją. Miałem benzynę i w niej wiatrak załączał się częściej głównie w staniu w korkach i tym podobnym. W dieslu jeszcze nie zauważyłem aby temp. doszła do 100 stopni.

Napisano

> Co

> będzie w lecie w takim razie.. też tak miałeś jesienią?

W lecie będzie tak samo. Od tego jest termostat.

Ja go zmieniałem zeszłej zimy i to zimą temp mi stała na 95-100. Ale wentylatora nie uświadczyłem aż do korków w okresie letnim.

edit

przypomniało mi się

nawet zimą mi się raz właczył, ale to jechałem pod dłuuuga i dość stromą górkę z przyczepka załadowaną dość pokaźnie. Więc silnik zdecydowanie nie miał lekko.

Napisano

W dieslu jeszcze nie

> zauważyłem aby temp. doszła do 100 stopni.

masz astre f z silnikiem diesla?

jak nie to nie masz co porównywać z innymi dieslami, bo tam całkiem inne wskazniki temperatury są.

To, że w eFce na wskaźniku jest 100 wcale nie znaczy, ze płyn zaraz będzie się gotował.

ps uzupełnij profil

Napisano
  • Autor

> W lecie będzie tak samo. Od tego jest termostat.

Cały problem jest w, tym że skoro teraz być może źle steruję obiegiem płynu i się grzeje tak że załącza wentylator to w lecie ten wentylator wogóle sie chyba nie wyłączy frown.gif .. tego się boję.

Napisano

> Tylko diesla nie ma co porównywać z benzyną.

a kto tu porównuje diesla z benzyną? sciana.gif

> Spalaniu benzyny towarzyszy większe wydalanie ciepła

> niż w spalaniu ropy dlatego te silniki szybciej się grzeją.

i dlatego, że maja ciensze ścianki ( tym samym sa lżejsze od diesli) przez co ciepło szybciej jest oddawane do płaszcza wodnego

Napisano

> Co prawda dmuchawa się załącza około 100*

Sprecyzuj "około". Przed kreską opisaną 100 czy powyżej?

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

troszkę powyżej 100*, ale do czerwonego pola jest jeszcze daleko.Pozdrawiam.

Napisano

U mnie wentylator włącza się mniej więcej w tym samym położeniu wskaźnika. Ale jak pisałem wcześniej, wentylatora nie słyszałem u siebie już dawno, a jak wiadomo w mojej wsi korki są ogrąbiaszcze ostatnio.

Jeszcze jedna ogromnie ważna sprawa, jaki to silniczek kolega posiada. Ja mam TD i mam isuzu, a kolega?? Przy silnikach oplowskich też TD stoi. To dużo rozjaśni w naszej dyskusji.

Napisano

>. moze troche ale nie do konca . proponuje nie porownywac wskazan dwoch pojazdow z tej samej serii bo wplyw na wskazanie zegara ma zbyt duzo el typu -. napiecie zasilania -stan inst el ukladu pomiarowego stan kontaktow na zlaczach i kierunek wiatru (to ostatnie traktowac jako itp ) no i przede wszystkim dokladnosc samego czujnika temp z czym nie jest najlepiej .

Napisano
  • Autor

> Jeszcze jedna ogromnie ważna sprawa, jaki to silniczek kolega posiada. Ja mam TD i mam isuzu, a

> kolega??

Ja też mam 1.7 TD ale oplowski właśnie, słyszałem że są trochę gorsze ale mój ma 450 tys. i jakoś jeździ.

Napisano

Nie mam niestety doświadczenia z tym motorem, chociaż przez jakiś czas posiadałem taką wersję astry, ale to był egzemplarz sprowadzony z Niemiec w celach handlowych, więc za dużo się nim nie najeździłem. Jednak wiem z opowieści, że oplowskie TD i isuzu zachowują się inaczej jeśli chodzi o temperaturę jak też i o szybkość nagrzewania.

Możliwe, że u ciebie jest wszystko ok. Latem też będzie ok, bo założony termostat jest np. na 97 stopni i silnik będzie pracował w zakresie wyższych temperatur. Na pewno będziesz miał cieplej w zimie, ale za to częściej będziesz słyszał wentylator.

Napisano

U mnie chyba był od razu padnięty termostat, bo jeszcze nigdy w normalnej jeździe ta wskazówka się nie podniosła. W zimę unosi się max 2-3 mm, w lato dwa razy tyle. Natomiast w duże upały, w korku, dochodzi czasem do ponad stówki i załącza wentylator.

Napisano

No to fakt, padnięty pewnie jest, bo wskazówka powinna podnieść się tak samo jak latem, tylko że musisz w okresie zimowym nieco dłużej na to poczekać, nawet i 10 minut.

Napisano

> musisz w okresie zimowym nieco dłużej na to poczekać, nawet i 10 minut.

Jadę dwie godziny w trasie i ani drgnie;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.