Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[1.2 8V] Wysokie obr po odpaleniu + dlugo kreci

Featured Replies

Napisano

> Tak tez zrobilem. Puscilem pod autem waz 8mm zbrojony i podlaczylem go do przewodu miedzianego 8mm

> (uzywany przy laczeniu wlewu ze zbiornikiem) ktory wpuscilem w wywiercony otwor w koszu.

> Akurat zrobilem go w takim fajnym wglebieniu wiec zalalem wszystko na koniec klejem na cieplo.

No to teraz podlacz go do powrotu na listwie wink.gif

Napisano
  • Autor

> No to teraz podlacz go do powrotu na listwie

Juz to zrobilem z_lol1.gif

Napisano
  • Autor

No to na cieplym odpala juz normalnie. Teraz pozostal ostatni problem - wysokie obr po odpaleniu na zimnym. Dzisiaj przy 5*C na zewnatrz po nocy wskoczyl na 2,2tys rpm i po okolo 5s spadl do 1,2tys rpm.

Napisano

> No to na cieplym odpala juz normalnie. Teraz pozostal ostatni problem - wysokie obr po odpaleniu na

> zimnym. Dzisiaj przy 5*C na zewnatrz po nocy wskoczyl na 2,2tys rpm i po okolo 5s spadl do

> 1,2tys rpm.

Jak trzyma 2 tys tylko 5 sekund to juz wsio jest ok imo zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Jak trzyma 2 tys tylko 5 sekund to juz wsio jest ok imo

Jak to? boje_sie.gif Przeciez z tego co wiem zaraz po odpaleniu silnik jest "suchy" i pompa musi zassac i rozprowadzic olej. Czy przez te wysokie obroty na poczatku silnik nie dostaje po dupie? Nigdy sie z takim zachowaniem nie spotkalem. Malo wiem najwidoczniej sick.gif

Napisano

> Jak trzyma 2 tys tylko 5 sekund to juz wsio jest ok imo

To pewnie jak zwykle nie na temat, ale jak raz podłączyłem do zapalniczki suszarkę samochdową, to mi wolne skoczyły na 2krpm.

Jak pisze Szołpas, daj sobie na luz, jeżeli cokolwiek jest źle to podwiesza Ci się na zimno silnik krokowy. Ja oprócz skoku przy odpaleniu mam też tak, że przez pierwsze 2 minuty jazdy na zimno przywieszają mi się obroty na chwilę przy odpuszczaniu gazu. Mam tak od swapa 28kkm temu i na to leję ok.gif

Napisano

Ja mam identycznie tylko z 1.1

Pod odpaleniu przy niższych temperaturach wskakuje dosłownie na momencik powyżej 2k rmp'mów

Napisano

> Jak to? Przeciez z tego co wiem zaraz po odpaleniu silnik jest "suchy" i pompa musi zassac i

> rozprowadzic olej. Czy przez te wysokie obroty na poczatku silnik nie dostaje po dupie? Nigdy

> sie z takim zachowaniem nie spotkalem. Malo wiem najwidoczniej

Nie jestem pewien teraz zupełnie, ale się zastanawiam, czy ten skok obrotów nie jest właśnie po to, żeby podsmarować silnik. 5 sek. to nie jest czas jaki serwuje mu ECU, ale jeżeli schodzą po chwili, to nic mu nie nie jest.

Napisano

> Jak to? Przeciez z tego co wiem zaraz po odpaleniu silnik jest "suchy" i pompa musi zassac i

> rozprowadzic olej. Czy przez te wysokie obroty na poczatku silnik nie dostaje po dupie? Nigdy

> sie z takim zachowaniem nie spotkalem. Malo wiem najwidoczniej

Wlasnie przez te 5 sekund wysokich obrotow silnik jest lepiej smarowany jak na wolnych, tak jak napisal Wojtek wink.gif

Napisano

U mnie w 1,2 było tak samo.W 1,1 też.

Podejrzewam,że silniczek krokowy jest w pozycji hmm "zerowej,arktycznej?" i po sygnale z czujnika temperatury zmienia nastawy. icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

Tak odpalil dzisiaj po ponad 12h stania. Temp 2*C.

I to jest niby normalne? yikes.gif

Napisano

> Tak odpalil dzisiaj po ponad 12h stania. Temp 2*C.

> I to jest niby normalne?

u mnie w 16v jest tak samo. nie przejmowalem sie tym nigdy. powinienem zaczac??

Napisano

> Tak odpalil dzisiaj po ponad 12h stania. Temp 2*C.

> I to jest niby normalne?

W 100% ok.gif Jak nie zapomnę to nagram swojego dzisiaj albo jutro, stoi już 3 dni nie ruszany ok.gif

Napisano
  • Autor

Ahh ten Fiat spineyes.gif

Przynajmniej sie dowiedzialem czegos nowego cfaniak.gif

Napisano

> Ahh ten Fiat

> Przynajmniej sie dowiedzialem czegos nowego

Miałeś pewnie 1.1MPI wcześniej? One mają już zupełnie innego kompa i podejście do sprawy sterowania silnikiem ok.gif

Napisano
  • Autor

> Miałeś pewnie 1.1MPI wcześniej? One mają już zupełnie innego kompa i podejście do sprawy sterowania

> silnikiem

Mialem. Juz wszystko rozumiem ok.gif

Napisano
  • Autor

Hehe. Juz jestem spokojny hehe.gifok.gif Dzieki

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Po nocy, przy okolo -12*C wszedl na 2800rpm yikes.gif

Napisano

> Po nocy, przy okolo -12*C wszedl na 2800rpm

Mój kumpel tak miał w swoim 16v grinser006.gif

Napisano

> Po nocy, przy okolo -12*C wszedl na 2800rpm

Ja w 16v mam tak samo, musze puścić sprzegło, żeby je troche zbić...

Napisano
  • Autor

Wlasnie odpalilem parcha po kilku dniach stania (musialem aku ladowac). Zakrecil niechetnie ale odpalil. Po odpaleniu zaczelo cos glosno pykac za zegarami, przygasac podswietlenie oraz opadanie i podnoszenie sie wskazowki paliwa wraz z gaszeniem i zapalaniem sie rezerwy. Dodatkowo tez ruszala sie delikatnie wskazowka predkosciomierza. Uspokoilo sie to po kilku minutach. Ocb? confused.gif

Napisano
  • Autor

Film pokazuje jak sie zachowuje sej po przekreceniu kluczyka po nocy. Po odpaleniu przestaje sie tak dziac po ok 3 minutach. Jak go rozgrzeje, zgasze i wroce np za 2-3 godziny to jest normalnie.

Napisano
  • Autor

Aku bylo ladowane 15h. Czyli jak sie tak zachowuje to aku do wyrzucenia?

Napisano

Bardzo prawdopodobne.

Chociaż może tylko klemy mają słaby styk.

Mój się tak zachowywał po 2 tygodnia stania na mrozie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Bardzo prawdopodobne.

> Chociaż może tylko klemy mają słaby styk.

> Mój się tak zachowywał po 2 tygodnia stania na mrozie

Klemy maja styk prawidlowy. Moj wlasnie tez stal 2 tygodnie na mrozie. Ale teraz nie widze, zeby znowu wariowal spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> masa na skrzyni do sprawdzenia tu widać jakby aku rozłączało sie z kompem

Wszystko dokrecone, przejscie jest. Robilem remoncik w listopadzie ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.