Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pompa paliwa!

Featured Replies

Napisano

Witam!

Mam kilka pytań dotyczących pompy paliwa w UNO fire 999ccm. Pytania mam od wczorajszej nocy gdy UNOK odmówił posługi, ale po wyjęciu przekaźników i oczyszczeniu ich oraz kilkunastu uderzeniach w okolicę pompy odpalił.

1) są dwa przekaźniki pod maską, który odpowiada za pompę i od czego jest drugi?

2) co oznacza na fiatowskim przekaźniku 20A i tak jest tam bezpiecznik 10A

3) pompa jest zanurzona w paliwie? co z jej konektorami do których dochodzi napięcie?

4) po podaniu napięcia na pompę która nie jest w baku ona zadziała, ale czy nie jest to trochę niebezpieczne, brak smarowania( benzyna w pewnym stopniu ma właściwości smarowne)?

Na razie to tyle smile.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Witam!

> Mam kilka pytań dotyczących pompy paliwa w UNO fire 999ccm. Pytania mam od wczorajszej nocy gdy

> UNOK odmówił posługi, ale po wyjęciu przekaźników i oczyszczeniu ich oraz kilkunastu

> uderzeniach w okolicę pompy odpalił.

> 1) są dwa przekaźniki pod maską, który odpowiada za pompę i od czego jest drugi?

> 2) co oznacza na fiatowskim przekaźniku 20A i tak jest tam bezpiecznik 10A

> 3) pompa jest zanurzona w paliwie? co z jej konektorami do których dochodzi napięcie?

> 4) po podaniu napięcia na pompę która nie jest w baku ona zadziała, ale czy nie jest to trochę

> niebezpieczne, brak smarowania( benzyna w pewnym stopniu ma właściwości smarowne)?

> Na razie to tyle

> Pozdrawiam

nie pamiętam dokładnie który jest który ale jeden jest od pompki paliwa a drugi od sondy lambda czy jakoś tak

Napisano

jeden przekaźnik jest od pompy, drugi od wentylatora chłodnicy,

znaczek na przekaźniku oznacza max prąd jaki może przepuścić. Zabezpieczenie bezpiecznikiem musi być mniejsze.

wieczorem będę w domu to podam CI który jest od pompy.

pompa jest zanurzona w paliwie w koszyku, i jak słusznie zauważyłeś jest nim smarowana. bez niego szybko ją zatrzesz.

Napisano

jej konektory nie są zaizolowane, normalnie są zanurzone w paliwie, nie przewodzi ono prądu

Napisano

> 3) pompa jest zanurzona w paliwie? co z jej konektorami do których dochodzi napięcie?

ja do dziś zachodzę w głowe jak to jest możliwe ze bak nie wybucha

skoro te konektory nie za zabezpieczone a przeciez prawdopodobienstwo jakiegos zaiskrzenia tam jest chyba spore...

Napisano

> ja do dziś zachodzę w głowe jak to jest możliwe ze bak nie wybucha

> skoro te konektory nie za zabezpieczone a przeciez prawdopodobienstwo jakiegos zaiskrzenia tam jest

> chyba spore...

po pierwsze - nie ma tam iskrzenia - chyba ze czegoś nie dokręcimy.

po drugie - w samym koszu praktycznie nie ma tlenu - jest benzyna i same jej pary .

pozdr

Napisano
  • Autor

co do przekaźnika, to może być użyty 12V, 30 lub 40A o tych samych stykach co ten który teraz mam? i tak zabezpieczenie jest 10A

Napisano

> co do przekaźnika, to może być użyty 12V, 30 lub 40A o tych samych stykach co ten który teraz mam?

> i tak zabezpieczenie jest 10A

Spokojnie. To jest jego maksymalny prąd pracy.

Napisano
  • Autor

Jeszcze pytanie co do puszczenia pompy na sucho, na biurku z zasilacza. Chwilowe uruchomienie chyba nie wpłynie jakoś destrukcyjnie (brak smarowania) zastanawiałem się nad WD40, ale jeśli okaże się dobra to jak wpłyną resztki WD na benzynę?

Napisano
  • Autor

285511498-pompa.JPG

Te zapinki są do zdemontowania czy są to jednorazówki? jak się zaciska takie coś czy lepiej użyć zwykły cybant?

post-67821-14352514672124_thumb.jpg

Napisano

> Te zapinki są do zdemontowania czy są to jednorazówki?

Jednorazówki.

> jak się zaciska takie coś

Specjalnymi cęgami.

> czy lepiej użyć

> zwykły cybant?

Pewnie że lepiej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.