Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Legalizacja butli LPG

Featured Replies

Napisano

Samochód sprowadzony z Belgii z instalacją gazową. Instalacja założona w 2009r. Butla Lpg produkcji polskiej.

Chciałbym się dowiedzieć jak zalegalizować instalację gazową w Polsce. Czy TDT wyda duplikat poświadczenia z protokołu badania i decyzji dla zbiornika LPG wyprodukowanego w Polsce a zamontowanego w Belgii? Czy trzeba robić badanie okresowe/doraźne butli LPG? spineyes.gif

Napisano

> Samochód sprowadzony z Belgii z instalacją gazową. Instalacja założona w 2009r. Butla Lpg produkcji

> polskiej.

> Chciałbym się dowiedzieć jak zalegalizować instalację gazową w Polsce. Czy TDT wyda duplikat

> poświadczenia z protokołu badania i decyzji dla zbiornika LPG wyprodukowanego w Polsce a

> zamontowanego w Belgii? Czy trzeba robić badanie okresowe/doraźne butli LPG?

producent butli nie wyda papieru ?

napisz o duplikat z nr seryjnym i powinni przysłać hmm.gif

Napisano
  • Autor

słyszałem opinie, że butle polskie sprzedawane za granice gdzie nie wymagają takich badań, nie mają takich badań i decyzji dla butki spineyes.gif Ale nie chce mi się w to wierzyć icon_eek.gif

Napisano

> słyszałem opinie, że butle polskie sprzedawane za granice gdzie nie wymagają takich badań, nie mają

> takich badań i decyzji dla butki Ale nie chce mi się w to wierzyć

jak nie napiszesz to się nie dowiesz hmm.gif

napisz maila i zobaczysz co odpowiedzą, tylko nie pisz że butla z Belgii przyjechała

napisz że masz butlę nr taki i taki i prosisz o wydanie duplikatu

nie wiem jak oni mają to przypisane, ale mnie wydali duplikat z dłuższą datą ważności hmm.gif

Napisano
  • Autor

dobra rada grinser006.gif tak muszę zrobić tylko samochód z tą butlą będę miał dopiero jutro wink.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

odświeżam temat grinser006.gif może komuś kiedyś się przyda grinser006.gif

Praktycznie żaden samochód sprowadzony z zagranicy nie będzie miał dokumentów na butlę poświadczoną prze polski TDT. Ja akurat miałem polską butlę z Grodkowa założoną w Belgi. Niestety butle sprzedawane za granice nie mają wystawionego poświadczenia TDT. I duplikat takiego poświadczenia odpada (który kosztuje od 50 do 80 zł).

Zostało mi albo wymienić zbiornik z elektrozaworem albo zalegalizować butlę. Wymiana zbiornika w moim przypadku wyniosła by około 800 zł. Tak więc wybrałem się na legalizację zbiornika do Ostrowa Wlkp.

Warsztat wymontowuje zbiornik, przyjeżdża sobie inspektor z TDT i sprawdza zbiornik. Jak sprawdzenie pójdzie pomyślnie dostaje się dokumenty na 10 lat. Po 10 latach trzeba zrobić kolejne takie badanie. Zbiornik można wykorzystywać maksymalnie przez 20 lat od daty produkcji. W moim przypadku zbiornik miał już 2 lata to na kolejnym badaniu dostane pozwolenie na użytkowanie na 8 lat. Koszt takiego zabiegu to 300 zł i około 4 godziny czekania.

W Łodzi chcieli mnie skasować dodatkowo 160 zł za wymontowanie i zamontowanie zbiornika. I musiałbym czekać na badanie około 2 dni. Legalizacja nie jest taka straszna i kosztowna grinser006.gif

Napisano

W sumie, to dobrze, ze teraz dostałeś na 10 lat, mimo, że zbiornik miał już 2.

W moim aucie był "holender", który w momencie sprowadzenia auta miał już 5 lat i inspektor (TDT Lublin) dał termin następnego badania za 5 lat, czyli wyrównał do tych 10 od daty produkcji.

Tyle tylko, ze na protokole bybła chyba opłata około 60 zł. hmm.gif

Dokładnie, jak to było, to nie wiem, bo była to działka handlarza, od którego kupiłem auto.

Napisano

> W sumie, to dobrze, ze teraz dostałeś na 10 lat, mimo, że zbiornik miał już 2.

> W moim aucie był "holender", który w momencie sprowadzenia auta miał już 5 lat i inspektor (TDT

> Lublin) dał termin następnego badania za 5 lat, czyli wyrównał do tych 10 od daty produkcji.

> Tyle tylko, ze na protokole bybła chyba opłata około 60 zł.

> Dokładnie, jak to było, to nie wiem, bo była to działka handlarza, od którego kupiłem auto.

hmm.gif

bratu chyba też dali "do 10lat" co w sumie przedłużyło tylko o 2lata, ale też robił to handlarz, więc nie wiem jaki koszt

w każdym razie auto ma wbite LPG w dowód, przeszło przegląd bez problemu ok.gif

ps piszę o pugu o którego kiedyś pytałem, jednak zostawił SGI wink.gif

1000zł poszło na wtryskiwacz, czujnik ciśnienie i przegląd z wymiana filtrów grinser006.gifspineyes.gif

Napisano

>ps piszę o pugu o którego kiedyś pytałem, jednak zostawił SGI

Gdybym nie siedział w jakiś sposób w temacie, pewnie też dalej ujeżdzałbym Necama.

> 1000zł poszło na wtryskiwacz, czujnik ciśnienie i przegląd z wymiana filtrów

Ceny w przypadku tych instalacji są wyjątkowo niesympatyczne. Mnie dodatkowo zjeżył właściciel tego przybytku. Taki typ brazylijskiego alfonsa. smile.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

Korzystając z tematu, bo w listopadzie butla skończyła 10 lat. Ile trzeba zapłacić za nową butlę w koło 46 litrów z zamontowaniem ?

Napisano

> Korzystając z tematu, bo w listopadzie butla skończyła 10 lat. Ile trzeba zapłacić za nową butlę w

> koło 46 litrów z zamontowaniem ?

butla + wielozawór -około 500zł + robociznamiedzy 100 a 200zł sick.gif

Napisano

> butla + wielozawór -około 500zł + robociznamiedzy 100 a 200zł

to taniej będzie zrobić legalizacje, bratu proponowali coś koło 400zł, na 10lat

a w NL instalacji ma grubszy wąż i szybciej się tankuje, więc opcja "nie ruszania" jest ok.gif

Napisano

> Jaka to konkretnie butla i jakie ma wymiary?

Stako 46 litrów

wymiarów nie znam, szacunkowo się pytam.

Napisano

Pytałem, bo myślałem, że piszesz o jakimś wynalazku, ale jeśli chodzi o typową to tak, jak pisał kol. Kobra.

• 4 tygodnie później...
Napisano

> butla + wielozawór -około 500zł + robociznamiedzy 100 a 200zł

Odświeżam

Czeka mnie w sumie ten sam zabieg i zapytam: Czy wielozawór też trzeba wymienić?

Napisano

Formalnie: Jeśli numer homologacji Twojego wielozaworu jest wymieniony w dokumencie na nowy zbiornik, to nie.

Natomiast na pewno trzeba wymienić uszczelkę wielozaworu. smile.gif

Napisano

> Odświeżam

> Czeka mnie w sumie ten sam zabieg i zapytam: Czy wielozawór też trzeba wymienić?

wg. przepisów trzeba oslabiony.gif

Napisano

> wg. przepisów trzeba

A masz na to jakiś konkretny zapis?

Jak butla skończy niebawem ważność, to znaczy, że jest z roku 2002, a o ile wiem, to wtedy już obowiązywała holologacja E67-01, więc wielozawór też powinien ją spełniać.

Ze względu na to, że ta homologacja obowiązuje do chwili obecnej nie ma potrzeby wymiany wielozaworu, który ją spełnia.

Co innego, gdyby butla (zatem i wielozawór) były homologowane wg przepisów E67-00.

Tak BTW, to ten temat był niedawno na forum. hmm.gif

Napisano

> A masz na to jakiś konkretny zapis?

> Jak butla skończy niebawem ważność, to znaczy, że jest z roku 2002, a o ile wiem, to wtedy już

> obowiązywała holologacja E67-01, więc wielozawór też powinien ją spełniać.

> Ze względu na to, że ta homologacja obowiązuje do chwili obecnej nie ma potrzeby wymiany

> wielozaworu, który ją spełnia.

> Co innego, gdyby butla (zatem i wielozawór) były homologowane wg przepisów E67-00.

> Tak BTW, to ten temat był niedawno na forum.

zgadza się, ale niewiadomo jaki wielozawór kolega ma założony, pozatym spotkałem sie z źle działającymi wielozaworami po samej wymianie butli, więc zostawiam temat do przemyślenia dla właściciela butli grinser006.gif

Napisano

>z źle działającymi wielozaworami po samej wymianie butli, więc zostawiam temat do przemyślenia dla

> właściciela butli

A to jest osobna sprawa, że stary po 10 latach może mieć po prostu dość.

Napisano

> zgadza się, ale niewiadomo jaki wielozawór kolega ma założony, pozatym spotkałem sie z źle

> działającymi wielozaworami po samej wymianie butli, więc zostawiam temat do przemyślenia dla

> właściciela butli

ja mam tomasetto achille a na "wyciągu ze świadectwa homologacji sposobu montażu..." jako element wyposażenia jest wielozawór - E8 67R 01 3018

To znaczy, że może zostać?

Napisano
  • Autor

ja jak robiłem legalizację na butlę to wielozawór nikogo nie interesował (inspektora od legalizacji). Dokumenty wystawione były tylko na zbiornik. Zalegalizować instalacji nie można, chyba że ma się papiery na montaż instalacji w warsztacie. Wtedy warsztat wypisuje fakturę za montaż i papiery na: parownik, wielozawór, wtryskiwacze itp. Jak już masz wbity gaz w dowodzie to przedłużyć możesz ważność butli. spineyes.gif

Napisano

> to taniej będzie zrobić legalizacje, bratu proponowali coś koło 400zł, na 10lat

To koszt samej legalizacji czy z montażem/demontażem zbiornika ?

W sumie to interesuje mnie koszt samej legalizacji jeśli dostarczę zbiornik sam na badania i rozumiem że zbiornik trzeba im zostawić na dzień lub dłużej ?

A co do tych 10 lat to w sumie nie wiadomo, przepisy mówią o przedłużeniu o maksimum 10 lat biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

ja płaciłem w ostrowie wlkp 300 zł za legalizację. Cena obejmowała demontaż, ponowne zamontowanie i sprawdzenie szczelności oraz legalizację. jak się umówiłem na konkretny dzień to poczekałem 3 godziny w zakładzie i miałem wszystko załatwione.

Napisano
  • Autor

>A co do tych 10 lat to w sumie nie wiadomo, przepisy mówią o przedłużeniu o maksimum 10 lat

butla może być max użytkowana przez 20 lat od daty produkcji wybitej na butli z tym, że po 10 latach albo wymieniasz na inna albo legalizujesz na kolejne 10 lat. Inspektor jednak może stwierdzić, że butla nie nadaje się (pordzewiała) i nie przedłuży ważności butli 270751858-jezyk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.