Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem - engine fault

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

mam problem od jakiegoś czasu pojawia mi się tzw. check i na komputerze wyskakuje engine fault (Fiat Stilo, 1.8 16V+LPG Stag 4). Byłem już z tym dwa razy w serwisie. Pierwszy raz skasowali checka (diagnoza zły skład mieszanki paliwa) i był spokój tydzień... nagle bip, bip i engine fault. Pojechałem drugi raz, panowie stwierdzili, że muszę zostawić samochód ponieważ na 100% rozjechały się mapy wtrysków. Odebrałem, wszystko pięknie, ładnie... aż do wczoraj. Znowu engine fault i check. Dziś znowu do nich pojadę smile.gif

Drodzy gazownicy możecie mi coś w tej kwestii doradzić.

Pozdrawiam smile.gif

kubussss

Napisano

ale tylko kasują Ci check'a, czy jeszcze stroją instalację?

Bo samo skasowanie błędu + skasowanie map ECU, tak właśnie będzie Ci działać - co jakiś czas błąd.

Trzeba przyczynę usunąć a nie skutki.

Regulacja instalacji. Jest mocno za ubogo lub za bogato.

Jak masz interfejs OBD2, możesz poobserwować co się dzieje z STFT i LTFT

Napisano
  • Autor

Podobno coś tam ustawiali... dziś chyba będę już musiał z nimi POWAŻNIE porozmawiać!

Napisano

> Podobno coś tam ustawiali... dziś chyba będę już musiał z nimi POWAŻNIE porozmawiać!

albo nabyć interfejs do STAGa + OBD2 i zrobić to samemu, lepiej smile.gif

Proste - Ty możesz na strojenie przeznaczyś więcej czasu niz gazownik. Oni często nawet nie stroją podczas jazdy.

Napisano

Dobrze koledzy podpowiadają, trzeba zrobić porządek z instalacją gazową i błędami w tym samym czasie. Teraz to wydajesz kase na kasowanie błędów bez sensu. To tak jak byś co jakis czas podpompował przebitą oponę zamiast ją skleić :D

Pozdro

Napisano
  • Autor

Witajcie,

wróciłem z serwisu. Dziś Panowie przemyśleli sprawę i okazało się najpierw, że sonda lambda jest nie podłączona do instalacji LPG (choć twierdzili, że jest to nie potrzebne - prawda?). Postanowili ją jednak podłączyć do instalacji LPG. Później zmieni dysze wtryskiwaczy gazu i przestawili jakieś tam ciśnienie na reduktorze. Na koniec powiedzieli abym przyjechał za tydzień na kontrolę. Co o tym wszystkim sądzicie?

Napisano

> ... Dziś Panowie przemyśleli sprawę i okazało się najpierw, że sonda lambda jest nie podłączona do instalacji LPG (choć twierdzili, że jest to nie potrzebne - prawda?).

W instalacji sekwencyjnej nie jest potrzebna, ale warto ją podłączyć, żeby widzieć odczyty w programie do obsługi instalacji lpg.

> ... Później zmieni dysze wtryskiwaczy gazu i przestawili jakieś tam ciśnienie na reduktorze. Na koniec powiedzieli abym przyjechał za tydzień na kontrolę...

No i to było właściwe działanie w celu wyeliminowania usterki, ciekawe tylko czy będzie skuteczne ...

Napisano

> Witajcie,

> wróciłem z serwisu. Dziś Panowie przemyśleli sprawę i okazało się najpierw, że sonda lambda jest

> nie podłączona do instalacji LPG (choć twierdzili, że jest to nie potrzebne - prawda?).

Przy Twoim sterowniku nie jest potrzebna. Gdybyś miał STAGA-300 ISA2 + firmware min 8.0 to co innego. Wtedy do autoadaptacji byłby wykorzystywany odczyt z sondy

Napisano
  • Autor

Witajcie,

dziś rano wsiadam do samochodu. Odpalam, wszystko OK. Nagrzewa się autko, po jakiś 1 km przełącza się na gaz, jedziemy dalej. Dojeżdżam do skrzyżowania i auto gaśnie. Dzieje się tak na kolejnym skrzyżowaniu. Jak auto się rozgrzało na maksa wszystko jest OK. Nigdy nie miałem problemów w instalacją LPG w tym aucie. Szok sciana.gif

Pozdrowienia smile.gif

kubussss

Napisano
  • Autor

Powiedzcie mi jaka jest najbezpieczniejsza temperatura i inne parametry przełączania sekwencji? W moim przypadku Stag 4 i Stilo 1.8 16V (zmienne fazy rozrządu). Coś mi się nie podoba... Czy tworzenie mapy wtrysków powinno odbyć się zarówno na ciepłym jaki i zimnym silniku? Kurde, jak jest niedogrzany to mi gaśnie...

Pozdrowienia smile.gif

kubussss

Napisano

> Powiedzcie mi jaka jest najbezpieczniejsza temperatura i inne parametry przełączania sekwencji? W

> moim przypadku Stag 4 i Stilo 1.8 16V (zmienne fazy rozrządu). Coś mi się nie podoba... Czy

> tworzenie mapy wtrysków powinno odbyć się zarówno na ciepłym jaki i zimnym silniku? Kurde, jak

> jest niedogrzany to mi gaśnie...

Ja mam zawsze ustawione 30C.

Poprzednio miałem zagazowaną Primerę - zdarzało się, że gasła tuż po przełaczeniu na gaz, na jałowych.

U mnie problem rozwiązałem przez zamianę czujnika temperatury gazu na własną produkcję - termistor w strudze gazu - bezpośrednio w listwie. Problem zniknął.

Ale co jest u Ciebie, ciężko odgadnąć. Pisaliśmy już. Bez podłączenia pod komp, ciężko wróżyć.

Proponuję kupić interfejs (~30PLN), podłączyć, poobserwować, zgrać ustawienia, pliki .osc. Wtedy będzie można coś więcej powiedzieć.

Napisano

Mapę robisz na silniku o ustabilizowanej temperaturze pracy, czyli rozgrzanym. Do tego, jeśli zachodzi potrzeba, można ustawić korekcją czasu wtrysku gazu po temperaturze gazu. Stag 4 tę opcję posiada. Tyle tylko, że jeśli Ci auto gaśnie po przełączeniu, to coś jest chyba bardziej skopane, niż tylko źle ustawiona korekcja.

Napisano
  • Autor

Tylko ze auto gaśnie tylko na niedogrzanym silniki. Jeśli temperatura jest już ustabilizowana to problemów nie ma.

Napisano

Dopóki nie podepniesz tego pod komputer, to dyskusja jest lekko bezproduktywna. To jest akurat pewne. smile.gif

Napisano
  • Autor

A co polecacie do diagnostyki tego staga? Jaki kabel i oprogramowanie?

Napisano

> A co polecacie do diagnostyki tego staga? Jaki kabel i oprogramowanie?

Przykladowy drucik

A program stąd pod Stag 4

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Przykladowy drucik

> A program stąd pod Stag 4

Kupiłem sobie ww. kabelek... zainstalowałem sterownik i oprogramowanie ze strony Staga. Nie mogę się jednak podłączyć... wyskakuje napis brak sterownika gazu. Może trzeba jeszcze coś, jakoś skonfigurować? Hmm?

Pozdrawiam

kubussss

Napisano
  • Autor

OK! Temat rozwiązany, udało mi się już to wszystko skonfigurować. Wszystko śmiga smile.gif

Napisano

> OK! Temat rozwiązany, udało mi się już to wszystko skonfigurować. Wszystko śmiga

No to napisz dlaczego nie mogłeś się połączyć ...

Napisano
  • Autor

Zainstalowałem po prostu zły program do obsługi staga wink.gif

Tak wygląda mój wykres. Co o tym sądzicie?

285549488-wykres.jpg

post-149978-14352514825906_thumb.jpg

Napisano

> Zainstalowałem po prostu zły program do obsługi staga

No to nieźle ... smile.gif

> Tak wygląda mój wykres. Co o tym sądzicie?

Ta lambda jakoś tak za bardzo sinusoidę przypomina ...

Napisano

trochę się te mapki nie pokrywają, nie ma tam czegoś w stylu auto korekty? Potem kasowanie mapy gazowej przejazdówka i sprawdzanie jeszcze raz. Tak ustawiałem u siebie z 3 próby żeby się udało, ale pokrywa się idealnie.

Napisano

> trochę się te mapki nie pokrywają,

Tak w ogóle, to benzynowej nie widać.

Wypadałoby pojeździć trochę na benzynie, żeby było się do czego odnieść.

A i jeszcze jedno: soft wygląda na dość leciwy. Najlepiej ściągnąć ostatni ze strony producenta.

Napisano

zbierz dokładnie mapę benzyny, nie ma się do czego odnieść.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.